Κινηματογράφοι ή ξενοδοχεία; Η Αθήνα δεν έχει να πουλήσει μόνο δωμάτια αλλά και μια ιστορία

Το δίλημμα ανάπτυξη ή νοσταλγία είναι ανυπόστατο. Ο πολιτισμός αποτελεί βασικό κεφάλαιο και φίλτρο αναζήτησης για τον επισκέπτη της Ελλάδας και πρέπει να ενταχθεί στο σύνολο του πακέτου εμπειριών που προσφέρει η χώρα.

Κινηματογράφος Άστορ

Το έχουμε ξαναγράψει, η νούμερο ένα τάση στον τουρισμό, και δη στα city breaks, σε όλα τα συνέδρια και τις έρευνες είναι εδώ και χρόνια, και ειδικότερα μετά την παύση του κορονοϊού (που σε ορισμένες χώρες που έχουν στρατηγική για τον τουρισμό λειτούργησε και ως περίοδος περισυλλογής σχετικά με την επόμενη μέρα), η διαχείριση προορισμού έναντι της πάλαι ποτέ προώθησης του προορισμού. Το πώς η τουριστική ανάπτυξη θα συμβαδίσει δηλαδή με τη φέρουσα δυνατότητα κάθε προορισμού και την ευημερία των κατοίκων του. Είναι σαφές ότι ο τουρισμός αποτελεί την πιο σίγουρη (και εύκολη) λύση για να κινηθεί η οικονομία της χώρας και ατμομηχανή και για την εστιατορική και shopping σκηνή της Αθήνας, μεταξύ άλλων. Τουρισμός όμως δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, και όσοι έχουν λόγο στην ανάπτυξη της Αθήνας θα πρέπει να λάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στο brand του προορισμού που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Οι έρευνες έχουν δείξει, και το επισημαίνει με κάθε ευκαιρία και η Marketing Greece, ότι ο πολιτισμός αποτελεί βασικό κεφάλαιο και φίλτρο αναζήτησης για τον επισκέπτη της Ελλάδας και πρέπει να ενταχθεί στο σύνολο του πακέτου εμπειριών που προσφέρει η χώρα.

Προ ημερών, στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Nicolas Eybalin μίλησε για την ιδιαίτερη σχέση της Αθήνας με το σινεμά που σε σύγκριση με τις αρκετές ακόμη πόλεις όπου συμβαίνουν αντίστοιχα φεστιβάλ το έχει αναγάγει σε τόσο δημοφιλή θεσμό και τους ωθεί σε νέες πρωτοβουλίες, αναφερόμενος παράλληλα στην ανάγκη της διάσωσης των κινηματογράφων Άστορ και Ιντεάλ. Όντως, οι ανεξάρτητες αίθουσες στο κέντρο σπανίζουν στις διεθνείς πρωτεύουσες έναντι των multiplex, και αυτές της Αθήνας μπορεί να φαντάζουν σε ορισμένους ως ένα προνόμιο που δεν το δικαιολογεί η εποχή της μείωσης των εισιτηρίων και των πλατφορμών - αν και το αφήγημα ότι το σινεμά έχει πεθάνει ή ότι είναι πια μια νοσταλγική συνήθεια της generation X δεν δικαιολογείται από την ανοδική πορεία που έχει το box office, η οποία αναμένεται μάλιστα να κορυφωθεί με ένα πολύ δυνατό κινηματογραφικό καλοκαίρι, αλλά από τις δηλώσεις των κινηματογραφικών εταιρειών στη μεγάλη έρευνα του Αθηνοράματος και από την έντονη παρουσία νέων ανθρώπων που συναντάμε στα events και τις ταινίες που έχουν ενδιαφέρον. Αυτό δεν αναιρεί το ότι ορισμένες αίθουσες βέβαια σίγουρα χρειάζονται σε μεγάλο βαθμό επανατοποθέτηση ως προς το προφίλ και τις παροχές τους.

Διαβάστε Επίσης

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι τουλάχιστον το Άστορ και το Ιντεάλ δεν είναι απλώς δύο αίθουσες αλλά σινεφίλ σημεία αναφοράς και πόλος έλξης για τα φεστιβάλ της πόλης. Παράλληλα αποτελούν χαρακτηριστικά σύμβολα του περίφημου πολυλειτουργικού χαρακτήρα του κέντρου της πόλης που ευαγγελίζεται ο Δήμος Αθηναίων και άλλοι φορείς, στο πλαίσιο του οποίου τα κίνητρα για τη διατήρηση κι άλλων χρήσεων θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα. Την ώρα που το Άμστερνταμ κάνει καμπάνια αποθαρρύνοντας τους Βρετανούς τουρίστες να πάνε να γίνουν λιώμα στην πόλη και η Βενετία μελετά το εισιτήριο για τους επισκέπτες της μιας ημέρας, η Αθήνα, μια πόλη που μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας σε ένα τεράστιο ξενοδοχείο με ελάχιστα στέκια που να έχουν μια κάποια ιστορία να διηγηθούν, θα έπρεπε να μπορεί να βρει τρόπο να εντάξει τους μετρημένους στα δάχτυλα ιστορικούς κινηματογράφους της πόλης στο πολιτιστικό αφήγημα και στη βιώσιμη ανάπτυξη που τόσο αναζητούν οι επισκέπτες-trendsetters και οι πόλεις που έχουν βιώσει τον υπερτουρισμό. Κάτι τέτοιο, με την κατάλληλη υποστήριξη και το ανάλογο marketing, θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να ωφελήσει και τους επιχειρηματίες που δεν θα πουλάνε απλώς δωμάτια, αλλά μια ιστορία.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, παρότι δηλώνει αναρμόδιο, και ο ΕΦΚΑ βρέθηκαν στο στόχαστρο της συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε τη Δευτέρα η πρωτοβουλία για τη στήριξη των κινηματογράφων Άστορ και Ιντεάλ. Με το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, σε μια σπάνια ομοφωνία, να στηρίζει την προστασία των κινηματογράφων, με βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη, να έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις, τονίζοντας ότι η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και του κτιριακού και πολιτιστικού αποθέματος θα πρέπει να θεωρείται ένα στοιχείο που εμπλουτίζει την καθημερινότητα των πολιτών και τη συνολική εμπειρία των επισκεπτών, είναι σαφές ότι για να προστατευτούν τα δύο σινεμά χρειάζεται μια γενναία απόφαση σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης πολιτείας. Ποιος θα την πάρει;

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το 3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου ετοιμάζει επιστημονικές δράσεις και βιωματικά δρώμενα

Στο φετινό φεστιβάλ θα συμμετέχει ο ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής, διεθνώς διακεκριμένος διαστημικός επιστήμονας και πρωτοπόρος ερευνητής με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA.

Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση των Ανακτορικών Κήπων στο Τατόι

Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι οι κήποι να αναβιώσουν, ως σημαντικό μέρος της χωροταξικής σύνθεσης και της ζωής στο οικοσύστημα του π. βασιλικού κτήματος, αλλά και της εμπειρίας του σημερινού επισκέπτη.

"Άνοια, Πριν και Μετά": Ολοήμερο φεστιβάλ για το Alzheimer στο ΚΠΙΣΝ

Το Festival Alzheimer 2023 διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος, με στόχο την ενημέρωση ασθενών και φροντιστών για τους τρόπους υποστήριξής τους και τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας, αλλά και του ευρύτερου κοινού, σχετικά με την πρόληψη της άνοιας και την μείωση του κινδύνου νόσησης.

Εθνικός Κήπος: Ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο συντήρησης, αναβάθμισης των υποδομών, ενίσχυσης του πρασίνου και του φωτισμού

Ο Δήμος Αθηναίων εφάρμοσε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο φροντίζοντας όχι μόνο την εμφάνιση, αλλά κυρίως αναβαθμίζοντας τις πεπαλαιωμένες υποδομές, στη συνολική έκταση των 154 στρεμμάτων του Κήπου.

Αναβολή των προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Αττικής λόγω του τριήμερου πένθους

Οι προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής αναβάλλονται λόγω της κήρυξης τριήμερου πένθους για την τραγωδία στη Λιβύη.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα φεμινιστικό φεστιβάλ στην καρδιά της πόλης

Το Θησείο γίνεται τόπος συνεύρεσης και αλληλεγγύης, η Ταινιοθήκη φιλοξενεί δύο διακεκριμένες ντοκιμαντερίστριες και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 16 έως 22/9.