Η μινωική ταυτότητα της Κρήτης υποψήφια για την Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναδεικνύει τη μοναδική πολιτιστική ταυτότητα της Κρήτης στο πλαίσιο του φακέλου υποψηφιότητας για τη σειριακή εγγραφή έξι Μινωικών Ανακτόρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Νότια Προπύλαια, Κνωσός Νότια Προπύλαια, Κνωσός

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναδεικνύει τη μοναδική πολιτιστική ταυτότητα της Κρήτης στο πλαίσιο του φακέλου υποψηφιότητας για τη σειριακή εγγραφή έξι Μινωικών Ανακτόρων - Ζάκρου, Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων, Ζωμίνθου, Κυδωνίας- στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO που έχει καταρτίσει η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Κρήτης και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Δυτική πρόσοψη, Κνωσός
Δυτική πρόσοψη, Κνωσός

Για τη συγκέντρωση του υλικού τεκμηρίωσης, βασικός ήταν, επίσης, ο ρόλος επιστημονικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται επί σειρά ετών στην περιοχή της Κρήτης, όπως οι Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές και η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, καθώς και οι ανασκαφείς των χώρων. Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη "Τα ανακτορικά κέντρα είναι από τα πλέον εμβληματικά στοιχεία του μινωικού πολιτισμού. Γεωγραφικά κατανέμονται σε ολόκληρη την Κρήτη και η συνολική ανάδειξή τους, πέραν του ανακτόρου της Κνωσού, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η σειριακή εγγραφή επιτρέπει να προβληθούν τα μεγάλα ανακτορικά κέντρα, αλλά συγχρόνως να υπάρξει πλήρης εκπροσώπηση όλων των πτυχών του μινωικού πολιτισμού. Το Προκαταρκτικό Σχέδιο Διαχείρισης των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων αποτελεί τον "πυρήνα” της διαχείρισης τους με στόχο να αναδειχθεί η εξέχουσα οικουμενική αξία τους ως πολιτιστικό αγαθό, αλλά και να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα και ακεραιότητά τους. Μέσα από την υποψηφιότητα της σειριακής εγγραφής τους στον Κατάλογο των Μνημείων της UNESCO εμπεδώνεται η διαχείριση των μινωικών ανακτόρων σε μια ολιστική βάση και η ένταξή τους σε μια πολιτιστική διαδρομή που αναδεικνύει και αφομοιώνει αναπτυξιακά τη δυναμική αυτής της μοναδικής και ιδιαίτερα πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς".

Αρχαιολογικός χώρος Ζωμίνθου
Αρχαιολογικός χώρος Ζωμίνθου

Το Προκαταρκτικό Σχέδιο Διαχείρισης των Μινωικών Ανακτόρων, για το οποίο γνωμοδότησε ομοφώνως θετικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ακολουθεί τη φιλοσοφία ενός ολιστικού πλαισίου ανάδειξης του μινωικού πολιτισμού, όπως αποτυπώνεται στους έξι προς εγγραφή αρχαιολογικούς χώρους, καθορίζει και διασφαλίζει, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τους τρόπους προστασίας και προβολής τους. Συγχρόνως προδιαγράφει ένα σύστημα για την εφαρμογή μέτρων προστασίας και διαχείρισης, ώστε να εξασφαλίζονται οι αξίες τους και να μεταβιβαστούν κατά το δυνατόν ακέραιες στις επόμενες γενιές. 

Βόρεια είσοδος ανακτόρου Κνωσού
Βόρεια είσοδος ανακτόρου Κνωσού

Το Προκαταρκτικό Σχέδιο Διαχείρισης των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων περιλαμβάνει στους τρεις βασικούς του άξονες δράσεις για την έρευνα και μελέτη, καταγράφει την παθολογία των μνημείων και προτείνει μέτρα για την προστασία και την αποκατάστασή τους, την αναβάθμιση και ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών για τους επισκέπτες με σκοπό τη συνολική βελτίωση της εμπειρίας τους στους αρχαιολογικούς χώρους. Οι στόχοι που διατυπώνονται είναι συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι, και ανάλογα με την προτεραιότητα εφαρμογής και αναγκαιότητας χωρίζονται σε άμεσες ενέργειες, μεσοπρόσθεσμες και μακροπρόθεσμες.

Αρχαιολογικός χώρος Φαιστού
Αρχαιολογικός χώρος Φαιστού

Με την αναθεώρηση, το 2014, του Ενδεικτικού Καταλόγου της χώρας μας για τα υποψήφια μνημεία προς ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και προκειμένου να εξασφαλιστεί η πληρέστερη εκπροσώπηση του μινωικού πολιτισμού, διευρύνθηκε η μέχρι τότε υποψηφιότητα της Κνωσού και μετατράπηκε σε σειριακή με τίτλο: "Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα (Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Κυδωνία)". Στη συνέχεια κρίθηκε σκόπιμο στη σειριακή αυτή υποψηφιότητα να ενταχθεί και η Ζώμινθος, έτσι ώστε να αποτυπώνεται πληρέστερα η διασπορά του μινωικού πολιτισμού σε ολόκληρη την Κρήτη. Τα έξι Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα της σειριακής υποψηφιότητας ιδρύθηκαν σε κομβικά σημεία και καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρο το νησί και χρονολογικά όλο το εύρος μινωικού πολιτισμού από την Πρώιμη και Μέση εποχή του Χαλκού της ίδρυσης των πρώτων ανακτόρων (1900-1700 π.Χ.) και την Ύστερη εποχή του Χαλκού της ακμής των νέων ανακτόρων (1700-1450 π.Χ.) έως και την Τελική και Μετανακτορική περίοδο (1450-1100 π.Χ.). 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

5+ 1 ανοιξιάτικα tips για αποτελεσματική απώλεια βάρους

Κάνε μια στροφή στην ευεξία και φρόντισε το σώμα και το μυαλό σου με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/03/2023

Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη για παιδιά και ενήλικες

Ολοκαίνουρια εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες με τη σφραγίδα του Ιδρύματος Θεοχαράκη.

"Απλά μαθήματα ενδυματολογίας" με το Βασίλη Ζούλια

Οι λάτρεις της υψηλής ραπτικής έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Βασίλη Ζούλια, σχεδιαστή μόδας και αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Σχεδιαστών Μόδας, στο πλαίσιο της σειράς μαθημάτων του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου.

Νέα ομιλία του "Προστασία της φύσης Lab" για την κλιματική αλλαγή

Η νέα ομιλία της δράσης "Προστασία της φύσης Lab" εστιάζει στην περιβαλλοντική κρίση και τις επιπτώσεις της στην υγεία μας.

Βραδιά-έκπληξη από το ΣΚΡΑΤΣ σε κατάστημα ΟΠΑΠ στην Κηφισιά – Κέρδη έως και 1.000.000 ευρώ από την οικογένεια λαχνών "ΕΦΤΑΡΙΑ"

Τα Σμαραγδένια, Διαμαντένια και Χρυσά "ΕΦΤΑΡΙΑ", με μεγάλα κέρδη, περιμένουν τους παίκτες του ΣΚΡΑΤΣ στα καταστήματα ΟΠΑΠ.

Επαναπατρίζονται 29 πολύτιμες αρχαιότητες στην Ελλάδα

Τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν με ενέργειες της Εισαγγελίας του Μανχάταν παραδόθηκαν στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η Μαρία Φράγκου μιλά για το μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας στη Χιλή, την άνιση πρόσβαση στο νερό και το πώς ο φεμινισμός συνεισφέρει στην επίλυση οικολογικών ζητημάτων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο της Χιλής και ακτιβίστρια Μαρία Φράγκου μάς μιλά για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανισότητες στη χώρα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι λόγω της έλλειψης ισότιμης πρόσβασης στο νερό.