"Circular Cultures": Ένα διήμερο υβριδικό πρόγραμμα αφιερωμένο στον βιώσιμο σχεδιασμό και την κυκλική οικονομία

Ανάβοντας τη σπίθα για έναν νέο τρόπο σκέψης σχετικά με το design, την αρχιτεκτονική, τη χειροτεχνία και την τεχνολογία.

Circular Cultures_workshop©PanosKefalos for Onassis Stegi © Πάνος Κέφαλος

Για πέμπτη συνεχή χρόνια, τo British Council και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζουν ένα διήμερο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει ένα συνέδριο την πρώτη μέρα, με ομιλίες και συζητήσεις πάνελ στην Εθνική Πινακοθήκη, ενώ η δεύτερη μέρα στη Στέγη είναι αφιερωμένη σε εργαστήρια και masterclasses.

Το "Circular Cultures” είναι ένα πρόγραμμα του British Council για τον βιώσιμο σχεδιασμό και τις δημιουργικές οικονομίες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει στόχο την προαγωγή μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης γύρω από τον βιώσιμο σχεδιασμό, την κυκλικότητα και τις κουλτούρες των δημιουργών. Αποσκοπεί να εγκαθιδρύσει έναν πιο κριτικό διάλογο γύρω από το design και την κυκλικότητα, να αναπτύξει τις δεξιότητες και τις γνώσεις των ηγετών της δημιουργικής κοινότητας και να συγκροτήσει νέα ευρωπαϊκά δίκτυα σχετικά με τη βιωσιμότητα και την κυκλικότητα. Στην Ελλάδα, το ”CircularCultures” διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ευρύτερης συνεργασίας ανάμεσα στο British Council και το Ίδρυμα Ωνάση, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη ενός εξελισσόμενου και δραστήριου δημόσιου χώρου που να προάγει τη δεοντολογική χειροτεχνική παραγωγή, τον κυκλικό σχεδιασμό, τα βιώσιμα υλικά και τη βιώσιμη μόδα. Το ”Circular Cultures” αποτελεί μέρος του διεθνούς προγράμματος Making Matters, που αποσκοπεί να σφυρηλατήσει έναν οικουμενικό διάλογο γύρω από το θέμα του κυκλικού σχεδιασμού. Αυτό το διαθεματικό πρόγραμμα διερευνά το πώς οι αρχές της κυκλικής οικονομίας μπορούν να γίνουν καταλύτης για δημιουργικότητα, συνεργασία και αναζωογονητική σκέψη εντός των πρακτικών της αρχιτεκτονικής, του design και της μόδας.

Η φετινή διοργάνωση του "CircularCultures: Η Περιφέρεια στο Κέντρο" αποσκοπεί να ανάψει τη σπίθα για έναν νέο τρόπο σκέψης σχετικά με το design, την αρχιτεκτονική, τη χειροτεχνία και την τεχνολογία, εστιάζοντας σε μια διαδικασία συνδημιουργίας που αψηφά τον διαχωρισμό μεταξύ ανθρώπων και μη ανθρώπων και αποζητά τον επαναπροσδιορισμό των εννοιών του κέντρου και της περιφέρειας με αποαποικιακούς και αντι-εκμεταλλευτικούς όρους.

Circular Cultures_workshop©PanosKefalos for Onassis Stegi
© Πάνος Κεφάλας

Το "Circular Cultures” στις 20 και 21 Μαρτίου –που θα μεταδοθεί παράλληλα και ζωντανά μέσω livestream– αποσκοπεί στην ενεργή συμμετοχή καλλιτεχνών, σχεδιαστών, πολεοδόμων, δημιουργών και του ευρύτερου κοινού, προκειμένου όλοι μαζί να κάνουν τις πόλεις τους πιο βιώσιμες, καθώς και στη σφυρηλάτηση διεπιστημονικών, ολιστικών στρατηγικών για την προαγωγή της αστικής ανθεκτικότητας, ευαισθητοποιώντας τους ανθρώπους και βοηθώντας τους να μάθουν νέες δεξιότητες. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, έχοντας στόχο τη σταθερή υποστήριξη ενός δημόσιου χώρου που σφύζει από ζωή, ανοίγει κι άλλο μέσω του "CircularCultures” τη συζήτηση πάνω στα συστατικά μέρη αυτού του χώρου και στους τρόπους με τους οποίους συλλαμβάνουμε, σχεδιάζουμε και χτίζουμε το κοινό μας περιβάλλον.

Η 5η έκδοση του προγράμματος θα είναι ένα διήμερο υβριδικό συνέδριο στην Αθήνα, που θα επικεντρωθεί στο ζήτημα του κέντρου και της περιφέρειας και στις τομές μεταξύ αστικών, αγροτικών, τοπικών και παγκόσμιων συστημάτων, παρέχοντας μια ριζωματική και μη γραμμική προοπτική που καθιστά ορατό το αόρατο και ανακτά λησμονημένες πτυχές της πρακτικής και της μνήμης.Την πρώτη μέρα, ομιλητές και ομιλήτριες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νότια Ασία θα μοιραστούν με το κοινό μελέτες συγκεκριμένων περιπτώσεων και θα συζητήσουν δυνατότητες και αναδιατάξεις αγροτικών-αστικών συστημάτων και το πώς τα τοπικά και παγκόσμια συστήματα γνώσης μπορούν να συνεισφέρουν στη μελλοντική σκέψη. Τη δεύτερη μέρα, θα διεξαχθούν μια σειρά από εργαστήρια και masterclasses, που αποσκοπούν να ενισχύσουν τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δίκτυα για μεμονωμένα άτομα, επαγγελματίες και οργανισμούς, ενώ θα φιλοξενηθεί και μια αντιπροσωπεία επαγγελματιών του design από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Circular Cultures_workshop©PanosKefalos for Onassis Stegi
© Πάνος Κέφαλος

Στη διάρκεια του διημέρου που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, θα εξεταστούν διαφορετικές τυπολογίες για βιώσιμη διαμόρφωση δημόσιων χώρων –η κοινότητα, το νησί, η λίμνη, το δάσος, ο λατρευτικός χώρος, η κατοικία, η πόλη, το σούπερ μάρκετ και πολλά άλλα– και θα διερευνηθούν:
•    η δύναμη του διεπιστημονικού σχεδιασμού και διαλόγου προς την κατεύθυνση της κλιματικής δράσης και της κλιματικής δικαιοσύνης.
•    ο ρόλος των τοπικών υλικών και της χειροτεχνίας για την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
•    η ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ υπαίθρου και πόλης για την αντιμετώπιση τοπικών και παγκόσμιων προκλήσεων.
•    η ανάδειξη του ρόλου των πόλεων μικρού μεγέθους για την παραγωγή ιδιοτοπικών απαντήσεων σε τοπικές προκλήσεις μέσω του design και της αρχιτεκτονικής και για την αντιμετώπιση της άυλης φύσης της υλικότητας σε σχέση με τον κοινωνικό ιστό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Συζητήσεις με κορυφαίους επιστήμονες στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Μια εκδήλωση με καλεσμένους επιστήμονες από διαφορετικούς τομείς, οι οποίοι έχουν συμβάλει και επηρεάσει την επιστήμη τους παγκοσμίως.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/03/2023

"Λουλούδια και χρώματα": Πασχαλινή εορταγορά στην "Πόρτα Ανοιχτή"

Τα παιδιά, το προσωπικό και οι εθελόντριες της Πόρτας Ανοιχτής προσκαλούν φίλους και γείτονες στην πασχαλινή εορταγορά που επιστρέφει στο δικό της χώρο.

Το νέο τεύχος "ΜΑΘΕ ΦΑΕ ΖΗΣΕ" των My market, φέρνει τα χρώματα της άνοιξης στις σελίδες του

Το περιοδικό διατίθεται σε όλο το δίκτυο των καταστημάτων My market, αλλά και στο e-shop στη συμβολική τιμή των 0,40€, που προσφέρονται για καλό σκοπό.

Τρία νέα μαγαζιά στην πολύχρωμη Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια

Ρούχα για surfers και skaters, vibrators και προχωρημένες κάλτσες με ευφάνταστα quotes, design βιβλία, αφίσες και κάρτες με υπέροχες εικονογραφήσεις. Χαρτογραφούμε και παρουσιάζουμε τρία νέα μαγαζιά στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια και μιλάμε με τους ιδιοκτήτες τους.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Αφιέρωμα στον κουήρ σκηνοθέτη Jurgen Bruning

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο ΛΑΛΑ, συζητήσεις για τη σύγχρονη γυναίκα δημιουργό και ό,τι μπορείτε να δείτε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 25 έως 31/3.

Μύθοι και αλήθειες για την ισότητα των δύο φύλων στην Ελλάδα, τον σεξισμό και τη γυναικεία ενδυνάμωση που έφερε στην επιφάνεια η ημερίδα "Women Who Dare"

Σκληρές αλήθειες αλλά και τρόπους δράσης έφερε στο προσκήνιο η πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα "Women Who Dare - Η Θέση της Γυναίκας στην Ελλάδα του Σήμερα. Ιδέες και Δράσεις για ένα Καλύτερο Αύριο".

5+ 1 ανοιξιάτικα tips για αποτελεσματική απώλεια βάρους

Κάνε μια στροφή στην ευεξία και φρόντισε το σώμα και το μυαλό σου με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου.