Επιστρέφουν, στην Ελλάδα από το Βατικανό, τα τρία θραύσματα του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Τρίτη 7 Μαρτίου, η τελετή της υπογραφής του πρωτοκόλλου της δωρεάς των τριών θραυσμάτων από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, στην Ελλάδα.

Καρδινάλιος Fernando Vérgez Alzaga, Barbara Jatta, Λίνα Μενδώνη

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Τρίτη 7 Μαρτίου, στο Βατικανό, η τελετή της υπογραφής του πρωτοκόλλου της δωρεάς των τριών θραυσμάτων από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, στην Ελλάδα. Την πράξη δωρεάς υπέγραψαν ο Καρδινάλιος Fernando Vérgez Alzaga Πρόεδρος του Κυβερνείου του Κράτους της Πόλης του Βατικανού, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β΄, πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η Διευθύντρια Μουσείων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Βατικανού καθ. Barbara Jatta.

τελετή της υπογραφής του πρωτοκόλλου της δωρεάς των τριών θραυσμάτων

 
Όπως είπε στον χαιρετισμό της η Λίνα Μενδώνη, "Βρισκόμαστε εδώ, με μικτά συναισθήματα, καθώς η τραγωδία στα Τέμπη και ο θάνατος τόσων νέων ανθρώπων δεν μας επιτρέπει να χαρούμε για την σημερινή τελετή της υπογραφής του πρωτοκόλλου της δωρεάς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να μνημονεύσω ιδιαίτερα ότι, από την πρώτη στιγμή, ο Πάπας Φραγκίσκος ενώνοντας την προσευχή του με όλους εμάς, για τις ψυχές των θυμάτων, μίλησε με θερμά λόγια συμπαράστασης και αγάπης προς τις οικογένειες τους, ώστε να βρουν τη δύναμη να ξεπεράσουν αυτό το μεγάλο πένθος

Η μοναδικής σημασίας και σπουδαιότητος πνευματική και φιλάδελφος χειρονομία της Αυτού Αγιότητος του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, δείχνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πώς μπορεί ο πολιτισμός να συμβάλει καθοριστικά στον διάλογο, στην ειρήνη, στην συμφιλίωση των κοινοτήτων. Επιτρέψτε μου, να επισημάνω πόσο καθοριστική ήταν η συμβολή και η πρεσβεία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, προκειμένου να φτάσουμε στη σημερινή μεγάλη και ιστορική μέρα για όλους μας.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού θα ήθελα να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας προς την Αυτού Αγιότητα τον Πάπα Φραγκίσκο, προς τον Καρδινάλιο κ. Fernando Vérgez Alzaga και τους συνεργάτες και ιδιαίτερα προς την διευθύντρια των Μουσείων του Βατικανού καθ. Barbara Jatta που προετοίμασαν την απόδοση  στην Ελλάδα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, των τριών θραυσμάτων του παρθενωνίου διακόσμου, μέσω του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου"

Γενειοφόρο ανδρικό κεφάλι
Γενειοφόρο ανδρικό κεφάλι


 
O Καρδινάλιος Fernando Vérgez Alzaga, πρόεδρος του Κυβερνείου του Κράτους της πόλης του Βατικανού, δήλωσε ότι "Αυτή η δωρεά είναι μια χειρονομία ειρήνης, σε αυτή την ιστορική στιγμή, η οποία σημαδεύτηκε, τόσο πολύ, από πολέμους. Αυτή η χειρονομία θέλει να χτίσει γέφυρες αδελφοσύνης και να δείξει στον κόσμο ότι υπάρχει πάντα ένας δρόμος για τον διάλογο και την ειρήνευση, όπως ελπίζουμε ότι μπορεί να συμβεί στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η πιο σημαντική αξία αυτής της πράξης είναι, να δούμε για άλλη μια φορά, πώς οι συλλογές τέχνης του Πάπα, γίνονται προνομιακό σημείο φιλίας μεταξύ λαών, θρησκειών, Εκκλησιών, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια".

Κεφαλή άνδρα
Κεφαλή άνδρα

Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης τόνισε ότι "η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, ελπίζει ότι αυτή η πρωτοβουλία του Πάπα, σήμερα στο Βατικανό, θα βρει και άλλους μιμητές για την επιστροφή των θραυσμάτων του Παρθενώνα. Ο Πάπας έδειξε ότι αυτό είναι εφικτό και ρεαλιστικό. Συνέπεια αυτής της πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας, που την καθιστά πραγματικά ένα ιστορικό γεγονός, είναι ότι επιστρέφουν σε αυτό το μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αναπόσπαστα μέρη του, θεραπεύοντας, έστω και μερικώς, πληγές και  τραύματα  από πρακτικές που ανήκουν σε ένα μακρινό παρελθόν. Πολλά  ακόμη μένουν να γίνουν".

Θραύσμα κεφαλιού αλόγου από το δυτικό διάζωμα
Θραύσμα κεφαλιού αλόγου από το δυτικό διάζωμα

Στις 16 Δεκεμβρίου 2022 το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος "αποφάσισε να δωρίσει στον Μακαριώτατο Ιερώνυμο Β΄, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία επί αιώνες φυλάσσονται προσεκτικά στις Ποντιφικές Συλλογές και στα Μουσεία του Βατικανού και εκτίθενται σε εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο".

Το πρώτο απεικονίζει το κεφάλι ενός αλόγου από το δυτικό αέτωμα, το δεύτερο κεφαλή άνδρα που κρατάει ένα δίσκο και το τρίτο ανάγλυφο, απεικονίζει γενειοφόρο ανδρικό κεφάλι. Παρόντες στην τελετή ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης καθ. Νίκος Σταμπολίδης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Αγία Εδρα Κάτια Γεωργίου και η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη Ελένη Σουρανή. Τα τρία θραύσματα που επιστρέφουν άμεσα στην Ελλάδα, θα παρουσιαστούν, στις 24 Μαρτίου, σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία εκπροσώπων του Βατικανού.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

5+ 1 ανοιξιάτικα tips για αποτελεσματική απώλεια βάρους

Κάνε μια στροφή στην ευεξία και φρόντισε το σώμα και το μυαλό σου με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/03/2023

Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη για παιδιά και ενήλικες

Ολοκαίνουρια εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες με τη σφραγίδα του Ιδρύματος Θεοχαράκη.

"Απλά μαθήματα ενδυματολογίας" με το Βασίλη Ζούλια

Οι λάτρεις της υψηλής ραπτικής έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Βασίλη Ζούλια, σχεδιαστή μόδας και αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Σχεδιαστών Μόδας, στο πλαίσιο της σειράς μαθημάτων του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου.

Νέα ομιλία του "Προστασία της φύσης Lab" για την κλιματική αλλαγή

Η νέα ομιλία της δράσης "Προστασία της φύσης Lab" εστιάζει στην περιβαλλοντική κρίση και τις επιπτώσεις της στην υγεία μας.

Βραδιά-έκπληξη από το ΣΚΡΑΤΣ σε κατάστημα ΟΠΑΠ στην Κηφισιά – Κέρδη έως και 1.000.000 ευρώ από την οικογένεια λαχνών "ΕΦΤΑΡΙΑ"

Τα Σμαραγδένια, Διαμαντένια και Χρυσά "ΕΦΤΑΡΙΑ", με μεγάλα κέρδη, περιμένουν τους παίκτες του ΣΚΡΑΤΣ στα καταστήματα ΟΠΑΠ.

Επαναπατρίζονται 29 πολύτιμες αρχαιότητες στην Ελλάδα

Τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν με ενέργειες της Εισαγγελίας του Μανχάταν παραδόθηκαν στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η Μαρία Φράγκου μιλά για το μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας στη Χιλή, την άνιση πρόσβαση στο νερό και το πώς ο φεμινισμός συνεισφέρει στην επίλυση οικολογικών ζητημάτων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο της Χιλής και ακτιβίστρια Μαρία Φράγκου μάς μιλά για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανισότητες στη χώρα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι λόγω της έλλειψης ισότιμης πρόσβασης στο νερό.