Έτσι θα είναι το νέο Μινιόν (φωτο)

Η αναγέννηση και ο καινούριος χαρακτήρας του εμβληματικού αθηναϊκού πολυκαταστήματος.

Μινιόν

Στο διεθνή διαγωνισμό για την ανακατασκευή του κτιρίου του Μινιόν στην Αθήνα τελικά επιλέχθηκε η πρόταση που παρουσίασε το ισπανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Minos Digenis Arquitectos.

Μινιόν

Το Μινιόν είναι ένα εμβληματικό κτίριο που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης. Χτισμένο τη δεκαετία του 1940, ήταν το πρώτο μεγάλο εμπορικό κέντρο της Αθήνας και αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους της πρωτεύουσας και όχι μόνο. Δυστυχώς, μια πυρκαγιά κατέστρεψε το πολυκατάστημα τον Δεκέμβριο του 1980, αφήνοντας μόνο το κτίριο. Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια για την ανοικοδόμησή του παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες. Ωστόσο, τίποτα δεν ήταν ίδιο, και το εμπορικό κέντρο κατέληξε να κλείσει τη δεκαετία του 1990. Πρόσφατα, η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Dimand, αποφάσισε να επενδύσει στο κτίριο με σκοπό να του δώσει μια δεύτερη ζωή και η ανάπλαση του Μινιόν μόλις ξεκίνησε.

Η πρόταση που παρουσιάζει το γραφείο Minos Digenis Arquitectos βασίζεται στην άρθρωση των 3 διαφορετικών κτιρίων που συνθέτουν το εμπορικό κέντρο μέσω μιας σπονδυλωτής πρόσοψης που αποτελείται από ένα πλαίσιο κάθετων και οριζόντιων πηχών αλουμινίου, διαφορετικού χρώματος σε κάθε κτίριο.

Μινιόν

Πρόκειται για ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο μεικτής χρήσης, με χώρους γραφείων και κατοικιών, αλλά και εμπορικούς χώρους για καταστήματα και χώρους εστίασης. Τα καταστήματα θα καταλαμβάνουν το ισόγειο και τους χαμηλούς ορόφους, τα γραφεία θα βρίσκονται στους πιο ψηλούς ορόφους, ενώ σχεδιάζεται η αξιοποίηση ενός από τα ακίνητα του συγκροτήματος για τη δημιουργία περίπου 30-40 διαμερισμάτων σε επιφάνειες που θα ξεκινούν από τα 60-65 τ.μ. και μέχρι τα 85 τ.μ. το καθένα. Η χρήση κατοικίας θα βρίσκεται σε αυτόνομο σημείο από το υπόλοιπο Μινιόν, στη συμβολή των πεζοδρόμων Σατωβριάνδου και Δώρου. Τα διαμερίσματα θα εκτείνονται από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο όροφο.

Μινιόν

Η ανάδειξη του ιστορικού κτιρίου σε ελκυστικό προορισμό θα συμβάλει στην αναβίωση της Πατησίων και της ευρύτερης περιοχής του κέντρου, σε συνδυασμό με την ανακατασκευή και επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, την ανακατασκευή του κτιρίου του ΟΤΕ και την πεζοδρόμηση της οδού Τοσίτσα, πίσω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Πηγή: Madamefigaro.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας: Μαθαίνουμε για τα δάση, προστατεύουμε τη βιοποικιλότητα και τον πλανήτη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας μαθαίνουμε περισσότερα για το Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "Μαθαίνω Για τα Δάση", που εστιάζει στην μελέτη της βιοποικιλότητας των δασών, αλλά και γενικότερα του πρασίνου, προωθώντας βιωματικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και την εκπαίδευση στο ύπαιθρο (outdoor education).

20/03/2023

"Νέοι και νέες για την έμφυλη ισότητα": Μια εκδήλωση για την κατάρριψη των έμφυλων στερεότυπων

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι δράσεις του έργου για την προώθηση της έμφυλης ισότητας και την πρόληψη της έμφυλης βίας, που απευθύνονται σε 900 νεαρά άτομα, ηλικίας 16-30 ετών.

Δωρεάν προγράμματα κολύμβησης και ειδικής εκγύμνασης για παιδιά και ενήλικες με αναπηρία

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων και πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή.

Οι επιστημονικές επιδόσεις της Ελλάδας στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Μέσα από την έρευνα του ΕΚΤ, αποτυπώνεται για πρώτη φορά η επιστημονική παραγωγή και επίδοση της χώρας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

"Women Who Dare": Μια σημαντική Ημερίδα για την Ισότητα των Φύλων

Στις 22 Μαρτίου πραγματοποιείται η Ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece, της Madame Figaro και του WomanToc, σε συνεργασία με το ΚΕΜΕΦΙ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

"Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω": Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής" διοργανώνει για ακόμα μια χρονιά τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για τον καρκίνο του μαστού "Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω".

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Η πόλη τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Οι πιο ενδιαφέρουσες δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και ό,τι μπορείτε να δείτε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 18 έως 24/3.