Η πρώτη ολοκληρωμένη βιογραφία του Γρηγόρη Λαμπράκη, 60 χρόνια από τη δολοφονία του

Το βιβλίο αποτελεί αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη έκδοση της προγενέστερης έρευνας της συγγραφέως για τον Γρηγόρη Λαμπράκη και την εποχή του.

Η ζωή και ο θάνατος του Γρηγόρη Λαμπράκη

Οι εκδόσεις ΚΨΜ κυκλοφορούν ένα βιβλίο για τον Γρηγόρη Λαμπράκη, που φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη δολοφονία του, το "Η ζωή και ο θάνατος του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ένας ειρηνιστής στη δίνη του εμφύλιου διχασμού", της Εύης Γκοτζαρίδη. Το βιβλίο αποτελεί αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη έκδοση της προγενέστερης έρευνάς της για τον Γρηγόρη Λαμπράκη και την εποχή του.

Μία ανθρώπινη σκιά, όρθια στο πίσω μέρος ενός τρίκυκλου, η οποία χτύπησε θανάσιμα με ένα λοστό το βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη υπό τα απαθή βλέμματα της Χωροφυλακής και της Ασφάλειας έμελλε να στοιχειώσει τους Έλληνες για πολλά χρόνια. Εκ των υστέρων, η δολοφονία αυτή φάνηκε σαν μια πρόγευση του τι περίμενε την Ελλάδα όταν επιβλήθηκε η Χούντα τον Απρίλιο του 1967, βάζοντας βάναυσα τέλος σε όλες τις δημοκρατικές αυταπάτες της κοινωνίας. Μέσω της χρήσης γραπτών και προφορικών πηγών, αυτό το βιβλίο υφαίνει μια αφήγηση της ζωής και του θανάτου του Γρηγόρη Λαμπράκη, πρωταθλητή του στίβου, πρωτοπόρου γιατρού, χαρισματικής μορφής του φιλειρηνικού αγώνα και, προπαντός, του πιο αφοσιωμένου υπερασπιστή της δημοκρατίας των μετεμφυλιακών χρόνων.

Περιγράφει τη μοίρα ενός λαού σε σημαντικές ιστορικές καμπές, διερευνά τις μακροχρόνιες πολιτικές του διαιρέσεις, τα εμπόδια στην επικράτηση της ειρήνης λόγω της μακράς σκιάς που έριξαν ο Εμφύλιος και ο Ψυχρός Πόλεμος, καθώς και τις ρίζες του παρακράτους. Αναδεικνύει πώς, καθώς ο φόβος του κομμουνισμού εντάθηκε, αυτή η παραεξουσία άρχισε να εδραιώνεται, να ισχυροποιείται, να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αυτονομία και τελικά να πρωτοστατεί στη δολοφονία ενός βουλευτή.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Η ποιητική συλλογή "Τσακίρ Κέρι" γίνεται performance

Η σκηνοθέτις Στέλλα Σερέφογλου παρουσιάζει, την Τρίτη 27 Ιανουαρίου, μια performance βασισμένη σε δραματοποιημένη ποίηση του έργο του Κώστα Βραχνού με αποσπάσματα γεωργιανού κινηματογράφου και μουσικής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/01/2026

Live gaming και μια bonus πρόκληση για το κοινό στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Το βιντεοπαιχνίδι Clair Obscur: Expedition 33" έχει λάβει συνολικά 436 βραβεία και πρόκειται για ένα αφηγηματικό παιχνίδι ρόλων, εμπνευσμένο από την Μπελ Επόκ.

Δωρεάν 'Ιλιάδα" στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Αρχής γενομένης από τις 25 Ιανουαρίου, κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα, η απαγγελία δύο ραψωδιών του ομηρικού έπους, ενώ θα δημιουργεί και σειρά 24 επεισοδίων.

Τα ΒορΟινά ταξιδεύουν και πάλι στην Αθήνα

Τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου οι "Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος" ταξιδεύουν στην Αθήνα για την αγαπημένη οινική εκδήλωση και προσκαλούν το οινόφιλο κοινό σε γευστικές δοκιμές με εκλεκτά κρασιά και αποστάγματα που ξεχωρίζουν.

Αναβάλλεται για την Παρασκευή η εκδήλωση με τον Βιντσέντζο Λατρόνικο στο Μέγαρο Μουσικής

Όπως ανακοίνωσαν οι εκδόσεις Loggia ισχύουν τα ίδια δελτία εισόδου, ενώ η εκδήλωση την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στις 18:00.

Κάθε άνοιξη τα ίδια; Καταρροή και ασταμάτητο φτέρνισμα; Η εξέταση για τις αλλεργίες της ανθοφορίας που θα σου λύσει όλες τις απορίες

Λες ότι έχεις αλλεργία στη γύρη αλλά δεν έχεις εξεταστεί ποτέ; Μια μοριακή βιολόγος μας απαντά σε όλες τις απορίες & μας προτείνει λύση

Τι αλλάζει με τη λειτουργία του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Κληρονομιάς

Με την έλευση της ΑΙ κρίθηκαν αναγκαίες οι νέες προσεγγίσεις στον παραδοσιακό τρόπο καταγραφής και τεκμηρίωσης.