Η Τεχνόπολη διερευνά πρακτικές επανάχρησης της ευρωπαϊκής βιομηχανικής κληρονομιάς

Η δράση υλοποιείται με τη συνεργασία του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής» (ΒΙΔΑ).

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Πώς αξιοποιείται η βιομηχανική κληρονομιά στις σύγχρονες πόλεις; Πόσο σημαντική είναι η έννοια της επανάχρησης στον αστικό ιστό; Ποια εργοστάσια παραγωγής φωταερίου στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται σήμερα ως χώροι πολιτισμού και τεχνολογίας;

Tο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής" (ΒΙΔΑ) συνδιοργανώνουν το Σάββατο 4 Μαρτίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων την ημερίδα "Gas-working together: New perspectives" με θέμα την επανάχρηση των εγκαταστάσεων φωταερίου στην Ευρώπη και με τη συμμετοχή ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. H ημερίδα παρουσιάζεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 χρόνων λειτουργίας του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και εγκαινιάζει την εορταστική χρονιά προοιωνίζοντας μια σειρά από δράσεις που θα ακολουθήσουν και θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.

London Eastgreenwich
© Barbara Berger
London Eastgreenwich

Στο πλαίσιο της ημερίδας, ομιλητές από επτά ευρωπαϊκές χώρες θα παρουσιάσουν πρακτικές επανάχρησης καθώς και περιπτώσεις τμημάτων ή ολόκληρων συνόλων εργοστασίων φωταερίου που έχουν μετασχηματιστεί σε ζωντανούς χώρους πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, στη διεθνή αυτή συνάντηση, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Φινλανδία θα εξερευνήσουν τη βιωσιμότητα της βιομηχανικής κληρονομιάς και το πώς οι εγκαταστάσεις φωταερίου μπορούν να αποτελέσουν οργανικά κομμάτια του αστικού ιστού και μοχλοί ανάπτυξης των πόλεων μέσα από τη αξιοποίησή τους.

Η συγκεκριμένη θεματική διερευνάται για πρώτη φορά στο πλαίσιο ημερίδας προσδοκώντας τη δημιουργία ενός forum επικοινωνίας μεταξύ κοινού και πολιτιστικών φορέων. Στόχος της ημερίδας είναι η ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών που άπτονται της περιφερειακής και αειφόρου ανάπτυξης, αρχιτεκτονικής, ιστορίας, αξιοποίησης μνημείων του αστικού ιστού, διαχείρισης της υλικής και άυλης βιομηχανικής κληρονομιάς και πολιτιστικών μονάδων.

Η ημερίδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH) και του Ελληνικού Τμήματος του ICOM Greece, με Μεγάλο Χορηγό το ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας και Χορηγό Φιλοξενίας τα Brown Hotels.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου άνοιξε τις πόρτες του το 2013 με στόχο να διασώσει, να αναδείξει κα να αφηγηθεί την ιστορία του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας που έδωσε φως και ενέργεια στην πρωτεύουσα για περίπου 120 χρόνια. Αποτελεί ένα σπάνιο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα βιομηχανικό μνημείο, το μοναδικό που διατηρεί το σύνολο του μηχανολογικού του εξοπλισμού in situ, ενώ διαθέτει μια σπάνια συλλογή αντικειμένων και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Αποτελώντας κορυφαίο παράδειγμα επανάχρησης βιομηχανικής κληρονομιάς, αποτελεί ένα "ζωντανό" σύγχρονο μουσείο (μέλος του ICOM και ERIH) με εκδηλώσεις κατά τα διεθνή πρότυπα που απευθύνονται σε όλους. Το πρόγραμμά του συνθέτουν δράσεις για διαφορετικά κοινά και ενδιαφέροντα όπως διαδραστικές θεατρικές ξεναγήσεις, late-nightevents, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές στους μουσειακούς χώρους, πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους, όλα με κοινό παρονομαστή την ανάδειξη της ιστορίας του χώρου. 

Τα "Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής" (ΒΙΔΑ) 

Η ΑΜΚΕ ΒΙΔΑ απαρτίζεται από ανθρώπους με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο αλλά με κοινά ερευνητικά αντικείμενα και ενδιαφέροντα: τη βιομηχανική αρχαιολογία και τη βιομηχανική κληρονομιά. Ιδρύθηκε το 2017 με τη δημιουργία βάσης δεδομένων όπου μέχρι σήμερα φιλοξενεί καταγραφές βιομηχανικών καταλοίπων από όλη την Ελλάδα. Ο στόχος της ΒΙΔΑ είναι να καταγράψει, να αποτυπώσει, να τεκμηριώσει, να διασώσει σε φυσική ή ψηφιακή μορφή, να διαδώσει και να προβάλει, να ευαισθητοποιήσει το κοινό και την πολιτεία και, εν τέλει, να συμβάλει στη διατήρηση της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου. Κρατήσεις θέσεων μέσω viva.gr.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ανατριχίλες και ιντριγκαδόρικα ξενύχτια στην Αθήνα

Δύο μοναδικές ολονύχτιες εμπειρίες σε Ακαδημία Πλάτωνος και ΚΠΙΣΝ, αλλά και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 20 έως 26/7.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
20/07/2024

Αν δεν ήξερες για το Μαυράθηρο ήρθε η ώρα & στο συστήνει η Canava Roussos

Είναι πληθωρικό και υπάρχει λόγος. Οι τρεις δυναμικές ποικιλίες της Σαντορίνης το ενορχηστρώνουν και φέρνουν τα πάνω κάτω.

Olympic Festival Paris 2024 στο ΚΠΙΣΝ: Ένα φεστιβάλ για όλους αφιερωμένο στην ολυμπιακή χρονιά

Δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, αναμεταδόσεις αγώνων και πολλές εκπλήξεις.

Το Lidl Kids Team Ελλάδος έζησε την εμπειρία του UEFA EURO 2024TM στο Βερολίνο

Μοναδικές στιγμές απόλαυσαν 11 παιδιά με τις οικογένειές τους στον αγώνα μεταξύ Ολλανδίας και Τούρκιας.

ΣΤΑ.ΣΥ.: Aναβάθμιση σταθμών Μετρό, νέα εικόνα και σύγχρονη ασφάλεια

Τεχνικές παρεμβάσεις στους σταθμούς του Μετρό βελτιώνουν την αισθητική και ενισχύουν την ασφάλεια, με LED φωτισμό και ανανεωμένα πλακίδια