"Μετά το ’22: αναζητήσεις μιας νέας προοπτικής για την Ελλάδα": Επιστημονικό συνέδριο στη Βουλή των Ελλήνων

Η αίθουσα της Γερουσίας στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων φιλοξενεί επιστημονικό συνέδριο που επιδιώκει να εστιάσει στα πεδία των πολιτικών σχεδιασμών, των προγραμματικών στόχων και στη διάδρασή τους με κομβικά σημεία της πολιτικής πράξης από την επόμενη μέρα της Μικρασιατικής Καταστροφής έως το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Σύνταγμα

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα "Μετά το ’22: αναζητήσεις μιας νέας προοπτικής για την Ελλάδα", στην αίθουσα της Γερουσίας στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων στις 16-18 Φεβρουαρίου.

Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτέλεσε το τέλος ενός μεγάλου εθνικού προγράμματος, της Μεγάλης Ιδέας, και συνοδεύθηκε από την τραυματική εκδίωξη των ελληνικών πληθυσμών από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Επέφερε, επιπλέον, ένα σοβαρό κενό σε πολιτικό, ιδεολογικό και πνευματικό επίπεδο. Η αναζήτηση, όμως, για μιας νέας προοπτικής για τη χώρα ξεκίνησε σχεδόν αμέσως. Ήδη κατά την τετραετία του Ε. Βενιζέλου (1928-1932), ο πολιτικός κόσμος είχε ξεκινήσει τη διαμόρφωση μιας εκδοχής του νέου προγράμματος, που οδηγείτο από την επιδίωξη της ανάπτυξης και της οργανικής ένταξης στην Ευρώπη. Σύντομα, νέες οπτικές του αστικού κόσμου, από διανοουμένους συνδεδεμένους με τη "γενιά του ’30", θα επεξέτειναν αυτήν τη δυναμική, ενώ η νεοεμφανιζόμενη Αριστερά έμελλε να διατυπώσει τις δικές της διεκδικήσεις για το μέλλον της χώρας, με κορύφωση τη δεκαετία του 1940. Αρχικά, οι αναζητήσεις αυτές συνεπλάκησαν με τις μεγάλες αβεβαιότητες του ευρωπαϊκού και του διεθνούς σκηνικού από τη δεκαετία του 1930 έως τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο και την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου. Η μεταπολεμική εποχή έφερε, σε μεγάλο βαθμό, την εκπλήρωση παρόμοιων αναζητήσεων, στο τρίπτυχο ανάπτυξη - δημοκρατία - Ευρώπη.

Το συνέδριο δεν φιλοδοξεί να παρουσιάσει μια λεπτομερή "ιστορία" (πολιτική, οικονομική, κοινωνική) της Ελλάδας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επιδιώκει να εστιάσει στα πεδία των πολιτικών σχεδιασμών, των προγραμματικών στόχων και στη διάδρασή τους με κομβικά σημεία της πολιτικής πράξης, από την επαύριον της Μικρασιατικής Καταστροφής έως το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Έτσι, έμφαση θα δοθεί στις πολιτικές/διανοητικές προσπάθειες διαμόρφωσης μιας εξέλιξης που, ύστερα από αγώνες, διαμόρφωσε τις μεγάλες επιλογές της σύγχρονης Ελλάδας στο διάστημα 1922-1989/91. Οι θεματικοί του άξονες είναι η αναζήτηση της οικονομικής ανάπτυξης: στρατηγικοί στόχοι, σχεδιασμοί, πρακτικές πρωτοβουλίες, η σχέση της ανάπτυξης με την κοινωνία, ο προσανατολισμός προς την Ευρώπη (ιδεολογικές βάσεις, πολιτικές στοχεύσεις, και η πρακτική εφαρμογή από το Σχέδιο Μπριάν του 1929 στην προσχώρηση στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες το 1979) και η πρόσληψη του διεθνούς συστήματος και οι ελληνικές επιλογές στο πλαίσιό του.

foundation.parliament.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Αντίστροφη μέτρηση για τον τελικό του UEFA Europa Conference με το Φεστιβάλ Φιλάθλων

Ο τελικός του UEFA Europa Conference League ξεκινάει με με μια γιορτή αφιερωμένη στους οπαδούς του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/05/2024

Σε προσβάσιμη για ΑΜΕΑ παραλία της Γλυφάδας η Όλγα Κεφαλογιάννη

Το Υπουργείο Τουρισμού έχει εντάξει και ήδη υλοποιεί μία σειρά έργων που αποσκοπούν στις προσβάσιμες παραλίες και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το Φυσικά Fysika επιστρέφει για ένα pop-up event στο "Beetroot Studio" με τη συνεργασία του "Poster Restaurant"

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το εύρος και την δυναμική του ελληνικού φυσικού κρασιού από 7 οινοποιεία και έπειτα να δοκιμάσουν bar snacks από το αγαπημένο "Poster".

Το "Semiramis" καλωσορίζει το καλοκαίρι με το opening της ανανεωμένης πισίνας του

Η πισίνα του Semiramis ανοίγει και πάλι, ανανεωμένη αισθητικά, αλλά και γευστικά.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς για τους 7 άξονες που θα καταστήσουν την Αττική ως την πρώτη "πράσινη" Περιφέρεια της Ελλάδας

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ανέπτυξε στο 9ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης τους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη του λεκανοπεδίου.

Ακολουθώντας τις "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές" σε όλη την Ελλάδα

Το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει για άλλη μια χρονιά ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων με ξεναγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

CIVINET Greece-Cyprus 2024: Μια ημερίδα για τον πολιτισμό σε ένα συνέδριο βιωσιμότητας;

Η 3η ημέρα του συνεδρίου είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό, θέλοντας να αναδείξει την ευρύτερη σύνδεση της βιώσιμης ανάπτυξης με τον κλάδο του πολιτισμού.