"Μετά το ’22: αναζητήσεις μιας νέας προοπτικής για την Ελλάδα": Επιστημονικό συνέδριο στη Βουλή των Ελλήνων

Η αίθουσα της Γερουσίας στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων φιλοξενεί επιστημονικό συνέδριο που επιδιώκει να εστιάσει στα πεδία των πολιτικών σχεδιασμών, των προγραμματικών στόχων και στη διάδρασή τους με κομβικά σημεία της πολιτικής πράξης από την επόμενη μέρα της Μικρασιατικής Καταστροφής έως το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Σύνταγμα

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα "Μετά το ’22: αναζητήσεις μιας νέας προοπτικής για την Ελλάδα", στην αίθουσα της Γερουσίας στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων στις 16-18 Φεβρουαρίου.

Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτέλεσε το τέλος ενός μεγάλου εθνικού προγράμματος, της Μεγάλης Ιδέας, και συνοδεύθηκε από την τραυματική εκδίωξη των ελληνικών πληθυσμών από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Επέφερε, επιπλέον, ένα σοβαρό κενό σε πολιτικό, ιδεολογικό και πνευματικό επίπεδο. Η αναζήτηση, όμως, για μιας νέας προοπτικής για τη χώρα ξεκίνησε σχεδόν αμέσως. Ήδη κατά την τετραετία του Ε. Βενιζέλου (1928-1932), ο πολιτικός κόσμος είχε ξεκινήσει τη διαμόρφωση μιας εκδοχής του νέου προγράμματος, που οδηγείτο από την επιδίωξη της ανάπτυξης και της οργανικής ένταξης στην Ευρώπη. Σύντομα, νέες οπτικές του αστικού κόσμου, από διανοουμένους συνδεδεμένους με τη "γενιά του ’30", θα επεξέτειναν αυτήν τη δυναμική, ενώ η νεοεμφανιζόμενη Αριστερά έμελλε να διατυπώσει τις δικές της διεκδικήσεις για το μέλλον της χώρας, με κορύφωση τη δεκαετία του 1940. Αρχικά, οι αναζητήσεις αυτές συνεπλάκησαν με τις μεγάλες αβεβαιότητες του ευρωπαϊκού και του διεθνούς σκηνικού από τη δεκαετία του 1930 έως τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο και την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου. Η μεταπολεμική εποχή έφερε, σε μεγάλο βαθμό, την εκπλήρωση παρόμοιων αναζητήσεων, στο τρίπτυχο ανάπτυξη - δημοκρατία - Ευρώπη.

Το συνέδριο δεν φιλοδοξεί να παρουσιάσει μια λεπτομερή "ιστορία" (πολιτική, οικονομική, κοινωνική) της Ελλάδας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επιδιώκει να εστιάσει στα πεδία των πολιτικών σχεδιασμών, των προγραμματικών στόχων και στη διάδρασή τους με κομβικά σημεία της πολιτικής πράξης, από την επαύριον της Μικρασιατικής Καταστροφής έως το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Έτσι, έμφαση θα δοθεί στις πολιτικές/διανοητικές προσπάθειες διαμόρφωσης μιας εξέλιξης που, ύστερα από αγώνες, διαμόρφωσε τις μεγάλες επιλογές της σύγχρονης Ελλάδας στο διάστημα 1922-1989/91. Οι θεματικοί του άξονες είναι η αναζήτηση της οικονομικής ανάπτυξης: στρατηγικοί στόχοι, σχεδιασμοί, πρακτικές πρωτοβουλίες, η σχέση της ανάπτυξης με την κοινωνία, ο προσανατολισμός προς την Ευρώπη (ιδεολογικές βάσεις, πολιτικές στοχεύσεις, και η πρακτική εφαρμογή από το Σχέδιο Μπριάν του 1929 στην προσχώρηση στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες το 1979) και η πρόσληψη του διεθνούς συστήματος και οι ελληνικές επιλογές στο πλαίσιό του.

foundation.parliament.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας: Μαθαίνουμε για τα δάση, προστατεύουμε τη βιοποικιλότητα και τον πλανήτη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας μαθαίνουμε περισσότερα για το Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "Μαθαίνω Για τα Δάση", που εστιάζει στην μελέτη της βιοποικιλότητας των δασών, αλλά και γενικότερα του πρασίνου, προωθώντας βιωματικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και την εκπαίδευση στο ύπαιθρο (outdoor education).

20/03/2023

"Νέοι και νέες για την έμφυλη ισότητα": Μια εκδήλωση για την κατάρριψη των έμφυλων στερεότυπων

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι δράσεις του έργου για την προώθηση της έμφυλης ισότητας και την πρόληψη της έμφυλης βίας, που απευθύνονται σε 900 νεαρά άτομα, ηλικίας 16-30 ετών.

Δωρεάν προγράμματα κολύμβησης και ειδικής εκγύμνασης για παιδιά και ενήλικες με αναπηρία

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων και πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή.

Οι επιστημονικές επιδόσεις της Ελλάδας στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Μέσα από την έρευνα του ΕΚΤ, αποτυπώνεται για πρώτη φορά η επιστημονική παραγωγή και επίδοση της χώρας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

"Women Who Dare": Μια σημαντική Ημερίδα για την Ισότητα των Φύλων

Στις 22 Μαρτίου πραγματοποιείται η Ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece, της Madame Figaro και του WomanToc, σε συνεργασία με το ΚΕΜΕΦΙ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

"Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω": Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής" διοργανώνει για ακόμα μια χρονιά τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για τον καρκίνο του μαστού "Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω".

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Η πόλη τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Οι πιο ενδιαφέρουσες δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και ό,τι μπορείτε να δείτε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 18 έως 24/3.