Η Ύπατη Αρμοστεία προσφέρει βοήθεια για τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία

Ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βρίσκονται στο πεδίο και παρέχουν σωτήρια βοήθεια στις οικογένειες που έχουν πληγεί από αυτή την καταστροφή.

Τουρκία σεισμός

Οι δύο ισχυροί σεισμοί που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία στις 6 Φεβρουαρίου στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια και υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή. Μεταξύ των πληγέντων στο εσωτερικό της Συρίας είναι οικογένειες που είχαν ήδη εκτοπιστεί από τα σπίτια τους λόγω της μακροχρόνιας κρίσης στη χώρα, ζώντας σε σκηνές, πρόχειρα καταλύματα και διαλυμένα κτίρια. Στην Τουρκία, ο καταστροφικός σεισμός έπληξε και πολλές χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία καθώς και τις κοινότητες που τους έχουν φιλοξενήσει για σχεδόν 12 χρόνια.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βρίσκεται ήδη στο πεδίο στη Συρία και παρέχει είδη έκτακτης ανάγκης, όπως θερμικές κουβέρτες, στρώματα και άλλες προμήθειες. Στην Τουρκία, οι ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας βοηθούν τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους τοπικούς πληθυσμούς, ανταποκρινόμενες στο αίτημα της κυβέρνησης για παροχή έκτακτης βοήθειας.

"Η κατάσταση είναι τραγική", δήλωσε ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία, Philippe Leclerc. "Αυτή τη στιγμή, η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει, μαζί με άλλους οργανισμούς του ΟΗΕ, αυτά που ζητούν οι τουρκικές αρχές, δηλαδή μαγειρικά σκεύη, στρώματα και σκηνές. Προκειμένου να συμβάλουμε συμπληρωματικά στις προσπάθειες που συντονίζουν οι τουρκικές αρχές για τη διάσωση Τούρκων πολιτών και προσφύγων με τον ίδιο τρόπο".

Στην ενημέρωση προς τον Τύπο που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Αρμοστείας Matthew Saltmarsh χαρακτήρισε την καταστροφή ως "ισχυρό πλήγμα" για τους εκτοπισμένους Σύρους, εκατομμύρια από τους οποίους εξαρτώνταν από την ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή τους ακόμα και πριν από τους σεισμούς. "Οι πρόσφυγες και όσοι έχουν εκτοπιστεί εντός της ίδιας της Συρίας υποφέρουν ήδη από την οικονομική κρίση. Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Βλέπουμε χιονοθύελλες. Και βέβαια, ξέρετε, ο πόλεμος συνεχίζεται για πάνω από μια δεκαετία μέσα στη Συρία", δήλωσε.

"Όσον αφορά στην ανταπόκριση της Ύπατης Αρμοστείας στη Συρία, έχουμε κινητοποιήσει το προσωπικό μας και τα αποθέματά μας από τα γραφεία μας στη χώρα και τα περιφερειακά μας γραφεία προκειμένου να παράσχουμε την απαραίτητη υποστήριξη στο πεδίο, στις περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από αυτόν τον σεισμό". 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεφίλ διήμερο στην Τεχνόπολη

Διπλό ραντεβού στην Τεχνόπολη για το Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/7.

ΥΠΠΟ: Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού

Ο αρχαιολογικός χώρος αποκτά μία νέα πύλη εισόδου-εξόδου, καθώς και άλλες απαραίτητες υποδομές.

Κραυγή των ωκεανών: Αποκαλύπτοντας την επίδραση των ανθρώπων στα θαλάσσια οικοσυστήματα

Το επιστημονικό σκάφος Tara βρίσκεται στην Αθήνα για ψηφιακές παραστάσεις, ωκεανογραφικά εργαστήρια, επισκέψεις και ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Αλλαγές στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωράει σε αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου ώστε να αναδεικνύεται το πέρας της Ιερά Οδού.

Καλοκαιρινά ραντεβού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το μουσείο έχει σχεδιάσει μια σειρά δημιουργικών εκπαιδευτικών δράσεων για τους μικρούς επισκέπτες.