Οι Γιατροί του Κόσμου δίπλα στους πληγέντες του σεισμού σε Τουρκία και Συρία

Οι Γιατροί του Κόσμου συντάσσονται στο πλευρό του τουρκικού και συριακού λαού που συγκλονίζονται από τις καταστροφικές επιπτώσεις του φονικού σεισμού μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

Τουρκία Σεισμός

Οι ομάδες του Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου είναι παρούσες στα σημεία που έχουν πληγεί περισσότερο από τις καταστροφικές επιπτώσεις του φονικού σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία, την στιγμή που ο μέχρι τώρα απολογισμός ανέρχεται σε εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες - στοιχεία που δυστυχώς ενδέχεται να αυξηθούν τις επόμενες ώρες. 

Οι ομάδες των Γιατρών του Κόσμου κινητοποιούνται ήδη για να συνδράμουν άμεσα στις πληγείσες περιοχές, όπου θα παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα προσφέρουν όλα τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες. Από τα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, έχουν αποσταλεί ήδη ομάδες έκτακτης ανάγκης και κιτ επιβίωσης στις πληγείσες περιοχές. Ο σημερινός σεισμός αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τα εκατομμύρια των ανθρώπων στο συριακό έδαφος και στα σύνορα με την Τουρκία. Όπως έχει ήδη επισημάνει το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OCHA), η κλίμακα, η σοβαρότητα και η πολυπλοκότητα των αναγκών σε ολόκληρη τη Συρία είναι ήδη συντριπτική, με έναν πληθυσμό που έχει πληγεί από συγκρούσεις για περισσότερο από μια δεκαετία και που αρχίζει να εξαφανίζεται από τη διεθνή ατζέντα. Η καταστροφική οικονομική κατάσταση, οι ανεπαρκείς βροχοπτώσεις και οι έντονες συνθήκες ξηρασίας που προκάλεσαν επισιτιστική ανασφάλεια, υδάτινες κρίσεις και κρούσματα χολέρας απλώς αύξησαν αυτήν την ανθρωπιστική δοκιμασία και αυτός ο σεισμός θα την επιδεινώσει. 

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 17 συνολικά  εθνικά τμήματα (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Τουρκία). Είναι μια αμερόληπτη και ανεξάρτητη ανθρωπιστική οργάνωση με πρωταρχική αποστολή την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των κοινωνικών εμποδίων στην Υγεία. Λειτουργώντας αδιάλειπτα τα τελευταία 32 χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι Γιατροί του Κόσμου-Ελλάδας κατέχουν μια σημαντική θέση στη συνείδηση των πολιτών ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση που προάγει τα μηνύματα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Με δεκάδες προγράμματα κοινωνικής αρωγής και ανάπτυξης, εκπαιδευμένοι γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την υποστήριξη και προστασία ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και πληττόμενων πληθυσμών. Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας με περισσότερους από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Αλγερία κ.α. Στο πεδίο των προγραμμάτων, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες Διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Διεθνείς Οργανισμούς με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.

Τουρκία

Οι Γιατροί του Κόσμου εργάζονται στην περιοχή από το 2008, υποστηρίζοντας ενεργά την τοπική αρχή να εγγυηθεί την πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε 14 κέντρα υγείας και κινητές κλινικές που καλύπτουν πληθυσμό περίπου 900.000 ατόμων στη βορειοανατολική Συρία. Παράλληλα, παρέχουν απευθείας υπηρεσίες υγείας στα βορειοδυτικά της χώρας σε 12 κέντρα υγείας, βοηθώντας πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα. 

Στηρίξτε τους Γιατρούς του Κόσμου να βοηθήσουν τους πληγέντες του σεισμού σε Τουρκία και Συρία, κάνοντας δωρεά στους παρακάτω λογαριασμούς, με την αιτιολογία ΣΕΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αρ. Λογ/σμού: 141/29611217
IBAN: GR27 0110 1410 0000 1412 9611 217 / SWIFT: ETHNGRAA
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αρ. Λογ/σμού: 5018-005706-640
IBAN: GR03 0172 0180 0050 1800 5706 640 / SWIFT: PIRBGRAA

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
25/04/2024

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.