Αναψυκτήρια σε 75 αρχαιολογικούς χώρους ενισχύουν την οικονομία των εμπειριών

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

Νομισματικό Μουσείο Cafe1 © Δημήτρης Τσίτσος

Τη διακήρυξη για τη διενέργεια Δημόσιου Ανοιχτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχων (μισθωτών), σε 59 αναψυκτήρια και εστιατόρια, σε επιλεγμένους Αρχαιολογικούς Χώρους, Μνημεία και Μουσεία, δημοσίευσε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ).

Με τη θετική έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας, που σε αυτή την έκταση επιχειρείται για πρώτη φορά από συστάσεως του π.ΤΑΠ, ο αριθμός των αναψυκτηρίων, ανέρχεται  συνολικά σε 75. Παράλληλα, με τον διαγωνισμό προβλέπεται να εγκατασταθούν 38 αυτόματοι πωλητές νερού–αναψυκτικών, στους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, αλλά και σε κάποιους χώρους, που δεν διαθέτουν αναψυκτήριο. 

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, "Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της οικονομίας των εμπειριών. Τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και σε μείζονες αρχαιολογικούς χώρους, δεν υπήρχε διαθέσιμο ούτε νερό. Το ΥΠΠΟΑ και ο ΟΔΑΠ δουλέψαν μεθοδικά και συστηματικά, ώστε ο Οργανισμός να αξιοποιήσει την αναπτυξιακή του δυναμική, εφαρμόζοντας σύγχρονο τρόπο λειτουργίας και βελτιώνοντας συνεχώς το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών του, προς τους επισκέπτες. Ταυτόχρονα, στόχος μας είναι η προβολή και  η αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας με την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε περιοχής, αποτελώντας ένα σημαντικό αναπτυξιακό πόρο για τις τοπικές κοινωνίες".

Η Πρόεδρος του ΟΔΑΠ Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου δήλωσε ότι "Είναι βέβαιο ότι ο Ανοικτός Πλειοδοτικός Διαγωνισμός για τα αναψυκτήρια του ΟΔΑΠ, αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα και πολυπλοκότερα εγχειρήματα του Οργανισμού. Στόχος του ΟΔΑΠ είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με την προσέλκυση αξιόλογων οικονομικών φορέων, που θέλουν να επενδύσουν στην ευπρόσωπη και ομαλή λειτουργία των αναψυκτηρίων, για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση   των επισκεπτών των Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Μουσείων της χώρας. Ταυτόχρονα, ενδιαφέρει η παρουσίαση και η  προβολή των τοπικών γεύσεων κάθε περιοχής, σημαντικό τμήμα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και  η αύξηση των εσόδων του Οργανισμού".

Το Β’ Πρόγραμμα Αξιοποίησης Αναψυκτηρίων εγκρίθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατόπιν θετικής γνωμοδότησης του ΚΑΣ. Η εκμίσθωση από αναδόχους αποσκοπεί στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των  αναψυκτηρίων και εστιατορίων, καθώς και της βέλτιστης εξυπηρέτησης των επισκεπτών των Αρχαιολογικών Χώρων,  Μνημείων και Μουσείων, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της προβολής τους και την αύξηση της επισκεψιμότητάς τους.

Ο Διαγωνισμός για την εκμίσθωση των 59 αναψυκτηρίων υποδιαιρείται γεωγραφικά σε τρεις (3) ομάδες. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι έξι (6) έτη, με δυνατότητα παράτασης για χρονικό διάστημα κατά ανώτατο όριο έξι (6) επιπλέον ετών. Ως κριτήριο ανάθεσης ορίζεται αποκλειστικά η τιμή και, συγκεκριμένα, η υψηλότερη ετήσια τιμή του προσφερόμενου μισθώματος συνολικά ανά ομάδα. Το πλήρες σώμα της διακήρυξης έχει δημοσιευτεί στη σελίδα του Οργανισμού, www.odap.gr 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ανοιχτές Πόρτες στο Costa Lazaridi: Ένα διήμερο γιορτής του κρασιού

Δωρεάν ξεναγήσεις, γευσιγνωσίες και masterclasses στις 17 & 18 Μαΐου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/05/2025

Ήξερες ποιος ήταν ο πρώτος celebrity chef της ιστορίας;

Αν μπορούσαμε να πούμε ότι έκαναν fine dining στην Αναγέννηση, αυτός ήταν ο απόλυτος σταρ, με μια κουζίνα που περιελάμβανε ιστορία, θρησκεία και... Ιταλία.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Μια γιορτή για την ελληνική roller skating κοινότητα

Νέα ραντεβού στην Κυψέλη, αφιέρωμα στο κυπριακό σινεμά και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 10 έως 16/5.

Τι γίνεται με τη ζέστη στην Αθήνα

Μπορεί άραγε η πόλη να δροσιστεί ποτέ ή θα υποφέρει από τον καύσωνα κάθε χρόνο; Ρωτήσαμε και μάθαμε γιατί η Αθήνα ζεσταίνεται τόσο πολύ αλλά και τι μπορεί να αλλάξει.

9 ιδέες για βόλτα αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα (8-14/5)

Αυτή την εβδομάδα, η Αθήνα μεταμορφώνεται σε μια πολύχρωμη, πολυπολιτισμική σκηνή, γεμάτη τρόμο, τέχνη, μουσική, φαγητό και βαθιές πολιτιστικές εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσεις.

"Γεύσεις και Μνήμες": Η Άντζελα Γκερέκου μάς ξεναγεί στις γεύσεις της Κέρκυρας

Ένα γαστρονομικό ημερολόγιο που φέρνει στο φως την ψυχή της Κέρκυρας μέσα από αυθεντικές γεύσεις, μνήμες και εικόνες.