Αναψυκτήρια σε 75 αρχαιολογικούς χώρους ενισχύουν την οικονομία των εμπειριών

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

Νομισματικό Μουσείο Cafe1 © Δημήτρης Τσίτσος

Τη διακήρυξη για τη διενέργεια Δημόσιου Ανοιχτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχων (μισθωτών), σε 59 αναψυκτήρια και εστιατόρια, σε επιλεγμένους Αρχαιολογικούς Χώρους, Μνημεία και Μουσεία, δημοσίευσε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ).

Με τη θετική έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας, που σε αυτή την έκταση επιχειρείται για πρώτη φορά από συστάσεως του π.ΤΑΠ, ο αριθμός των αναψυκτηρίων, ανέρχεται  συνολικά σε 75. Παράλληλα, με τον διαγωνισμό προβλέπεται να εγκατασταθούν 38 αυτόματοι πωλητές νερού–αναψυκτικών, στους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, αλλά και σε κάποιους χώρους, που δεν διαθέτουν αναψυκτήριο. 

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, "Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της οικονομίας των εμπειριών. Τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και σε μείζονες αρχαιολογικούς χώρους, δεν υπήρχε διαθέσιμο ούτε νερό. Το ΥΠΠΟΑ και ο ΟΔΑΠ δουλέψαν μεθοδικά και συστηματικά, ώστε ο Οργανισμός να αξιοποιήσει την αναπτυξιακή του δυναμική, εφαρμόζοντας σύγχρονο τρόπο λειτουργίας και βελτιώνοντας συνεχώς το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών του, προς τους επισκέπτες. Ταυτόχρονα, στόχος μας είναι η προβολή και  η αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας με την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε περιοχής, αποτελώντας ένα σημαντικό αναπτυξιακό πόρο για τις τοπικές κοινωνίες".

Η Πρόεδρος του ΟΔΑΠ Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου δήλωσε ότι "Είναι βέβαιο ότι ο Ανοικτός Πλειοδοτικός Διαγωνισμός για τα αναψυκτήρια του ΟΔΑΠ, αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα και πολυπλοκότερα εγχειρήματα του Οργανισμού. Στόχος του ΟΔΑΠ είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με την προσέλκυση αξιόλογων οικονομικών φορέων, που θέλουν να επενδύσουν στην ευπρόσωπη και ομαλή λειτουργία των αναψυκτηρίων, για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση   των επισκεπτών των Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Μουσείων της χώρας. Ταυτόχρονα, ενδιαφέρει η παρουσίαση και η  προβολή των τοπικών γεύσεων κάθε περιοχής, σημαντικό τμήμα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και  η αύξηση των εσόδων του Οργανισμού".

Το Β’ Πρόγραμμα Αξιοποίησης Αναψυκτηρίων εγκρίθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατόπιν θετικής γνωμοδότησης του ΚΑΣ. Η εκμίσθωση από αναδόχους αποσκοπεί στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των  αναψυκτηρίων και εστιατορίων, καθώς και της βέλτιστης εξυπηρέτησης των επισκεπτών των Αρχαιολογικών Χώρων,  Μνημείων και Μουσείων, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της προβολής τους και την αύξηση της επισκεψιμότητάς τους.

Ο Διαγωνισμός για την εκμίσθωση των 59 αναψυκτηρίων υποδιαιρείται γεωγραφικά σε τρεις (3) ομάδες. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι έξι (6) έτη, με δυνατότητα παράτασης για χρονικό διάστημα κατά ανώτατο όριο έξι (6) επιπλέον ετών. Ως κριτήριο ανάθεσης ορίζεται αποκλειστικά η τιμή και, συγκεκριμένα, η υψηλότερη ετήσια τιμή του προσφερόμενου μισθώματος συνολικά ανά ομάδα. Το πλήρες σώμα της διακήρυξης έχει δημοσιευτεί στη σελίδα του Οργανισμού, www.odap.gr 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Αττικές Εκδόσεις και Piraeus Tower Α.Ε. συνεργάζονται για τη διαφημιστική αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά

Η Αττικές Εκδόσεις Α.Ε. ανακοίνωσε τη νέα στρατηγική συνεργασία της με την Piraeus Tower Α.Ε., φέρνοντας πρωτοποριακές λύσεις φωτισμού και προβολής στις προσόψεις του εμβληματικού Πύργου Πειραιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/09/2025

Οι κβαντικές επιστήμες στη σκηνή του Γαλλικού Ινστιτούτου

Πώς οι κβαντικές επιστήμες και οι γυναίκες που πρωτοπορούν στην έρευνα ανοίγουν νέους δρόμους για το μέλλον;

Πολιτική, χρώμα και ιστορίες στους τοίχους: Τι γίνεται με τα γκράφιτι στην Αθήνα;

Πού τελειώνει η τέχνη και πού ξεκινά η αυθαίρετη παρέμβαση στον δημόσιο χώρο; Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση γύρω από τα γκράφιτι, μιλήσαμε με καλλιτέχνες που δίνουν 'φωνή' στους τοίχους της πρωτεύουσας.

Barilla Basil Bar στο ΚΠΙΣΝ: Το πιο νόστιμο event του Σεπτέμβρη έρχεται

Η ευκαιρία σου να δοκιμάσεις την κρεμώδη Barilla Pesto alla Genovese για μια μοναδική γευστική εμπειρία.

Η Ρωμαϊκή Αγορά έλαμψε με "Μνήμη και Φως"

Με μια λαμπρή εκδήλωση, το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ τίμησαν την επέτειο ίδρυσης του Φεστιβάλ Αθηνών, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και αποτίοντας φόρο τιμής στη Μαρία Κάλλας.

Πώς το κόκκινο κρέας έγινε σύμβολο της αμερικανικής Δεξιάς

Κρέας και αρρενωπότητα πηγαίνουν ‘χέρι-χέρι’ εδώ και πολλές δεκαετίες. Τι μπορούμε να συμπεράνουμε από τον τρόπο που τρώνε οι Αμερικανοί της εποχής του Τραμπ;

Το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ κάνει τον Πειραιά... νοστιμότερο

Το "Piraeus Taste Festival, Sea Food and More" γεμίζει την πόλη με γεύσεις αλλά και προβολές, παιδικό εργαστήρι και κρητικό γλέντι.