Συζητήσεις για ισότητα, ιλλουμινισμό και την ιστορία του θεάτρου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Συνδυαστικά με τις διαλέξεις του ιδρύματος, θα πραγματοποιούνται «Απογεύματα Ποίησης» στο Café Merlin καθόλη τη διάρκεια του μήνα.

Διαλέξεις στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη - Άννα Καραμάνου Άννα Καραμάνου

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει μια σειρά διαλέξεων, που, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει την αποσιωπημένη, παράλληλη επανάσταση των γυναικών για έμφυλη ισότητα, την παγκόσμια ιστορία του θεάτρου, το πνευματικό κίνημα του Ιλλουμινισμού και άλλες θεματικές, καθώς και τα Απογεύματα Ποίησης στο Café Merlin.

Απογεύματα ποίησης

Ποιητές διαβάζουν ποιήματα τους και συνομιλούν με το κοινό, την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα στις 6 μ.μ. στο Café Merlin. Ξεκινά ο Κωνσταντίνος Μπούρας στις 6/2, συνεχίζουν η Έφη Κατσουρού και ο Βασίλης Παπαβασιλείου στις 6/3, ο Αντώνης Φωστιέρης στις 3/4, ο Κώστας Κουτσουρέλης στις 8/5 και ο Στάθης Κουσούνης στις 12/6.

Διαλέξεις

Άννα Καραμάνου | Απελευθέρωση, θεσμική οικοδόμηση, φεμινιστικοί αγώνες και εκδημοκρατισμός του νεοελληνικού κράτους από το 1821 έως σήμερα

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στην ΕΕ, στους δείκτες ισότητας (EIGE, 2020), παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, ιδιαίτερα στους τομείς της εκπαίδευσης και της εργασίας. Η χαμηλή βαθμολογία της χώρας μας οφείλεται κυρίως στο έμφυλο χάσμα ισχύος, το οποίο συνιστά την γενεσιουργό αιτία της βίας κατά των γυναικών και όλων των άλλων διακρίσεων και ανισοτήτων.

Οι διαλέξεις καλύπτουν κενό της βιβλιογραφίας, εντάσσοντας τους αγώνες των γυναικών εκεί όπου ανήκουν, δηλαδή στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους. Ταυτόχρονα αναδεικνύουν τη συμβολή τους στην οικονομικοκοινωνική ανάπτυξη, στον θεσμικό εκσυγχρονισμό, τον εξευρωπαϊσμό της χώρας μας και την ενίσχυση της εθνικής αυτοσυνειδησίας και αυτογνωσίας.

13,20/2 | 6,13,20,27/3 (6-8 μ.μ.) | Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Διαλέξεις στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
Νέλλη Παραστατίδου

Νέλλη Παραστατίδου | Προϊστορικός και πρωτόγονος άνθρωπος και η επίδραση του στους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα

Η τέχνη της Αφρικής, της Ωκεανίας, της προκολομβιανής Αμερικής είχε υποτιμηθεί τελείως από τους Ευρωπαίους ακόμα και έως την αρχή του 20ου αιώνα. Ποια, όμως, ήταν η παρόρμηση και κάτω από ποιες συνθήκες ο Πικάσο, ο Κλεέ, ο Χένρι Μουρ, ο Μπρανκούζι, στράφηκαν στην πρωτόγονη τέχνη και αναζήτησαν εκεί την εσωτερική ενόραση, την ιδέα, την ουσία των πραγμάτων.

21, 28/2 (6-8 μ.μ.) | Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Χάρις Συμεωνίδου | Παγκόσμια Ιστορία Θεάτρου

Για τρίτη χρονιά διεξάγεται στο Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη, από την ηθοποιό, τ. Επισκέπτρια Καθηγήτρια της Σορβόννης & τ. Δ/ντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.), κα. Χάρη Συμεωνίδου, Σεμινάριο, για την "Παγκόσμια Ιστορία Θεάτρου", από τις ρίζες του θεάτρου με τις τελετουργίες και τους αρχαίους χρόνους, μέχρι σήμερα.

6/2: Ελληνικό Θέατρο από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα.
(6-8 μ.μ.) | Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Λέανδρος Λεφάκης | Ιλλουμινισμός: Φιλοσοφία και Συμβολισμός

Ο Ιλλουμινισμός (Illuminisme) είναι το πνευματικό κίνημα του δεύτερου μισού του 18ου αιώνα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του δυτικού εσωτερισμού και αποσκοπεί στη φώτιση διά της Θείας Σοφίας. Κύριος εκπρόσωπός του υπήρξε ο Λουί-Κλωντ ντε Σαιν-Μαρτέν, ο οποίος προέβαλε την πνευματοκρατική του φιλοσοφία ως αντίρροπο της ορθολογιστικής αντίληψης της εποχής.

6/2 (8-9.30 μ.μ.) | Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη | O κύκλος και η γραμμή: Παράδοση και νεωτερικότητα

Η σειρά διαλέξεων της Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη, θα προσφερθεί με δωρεάν είσοδο στο κοινό, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη στις δράσεις της Πρωτοβουλίας 21 για ευαισθητοποίηση στο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης.

Η νεωτερικότητα και η καινοτομία συνδέονται, για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, με την προσπάθεια να αξιοποιήσουμε αρχές και πρακτικές του παρελθόντος.

7/2 (6-8 μ.μ.)

Τάκης Θεοδωρόπουλος | Η ηθική συνείδηση της Ευρώπης

Ο Στέφαν Τσβάιχ ορίζει με αυτήν την έκφραση την στάση του Ρομαίν Ρολλάν. Είναι στα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν και οι δύο αντιστάθηκαν στον παροξυσμό των εθνικισμών. Για μας σήμερα η στάση τους είναι προφανής, ενώ δεν ήταν διόλου προφανής για την εποχή τους. Ποια στάση θα μπορούσε να εκφράσει την ηθική συνείδηση της Ευρώπης σήμερα;

7,14,28/2 (8-10 μ.μ.) | Μεμονωμένη διάλεξη: 12€, 8€

Στέλιος Ράμφος | Η ποίηση του Καβάφη

Διαλέξεις με αφορμή τα 90 χρόνια από τον θάνατό του ποιητή.

1, 8, 15, 22/2 | 1, 8, 15, 22, 29/3 | 5, 26/4 | 3, 10, 17, 24/5 (6-8 μ.μ.) | Μεμονωμένη διάλεξη: 18€, 8€

Ίρις Κρητικού | Μικρές Γεωγραφίες του Καλού

Πού ξεκινά και πού ολοκληρώνεται η ημέρα του δημιουργού; Ποια είναι τα αγαπημένα του σύνεργα και ποιος ο κύκλος της δημιουργικής του σκέψης, ποια τα πολύτιμα αντικείμενα καθημερινής θέασης και ποιες οι προσωπικές του αναφορές; Ποιες είναι οι πολυσχιδείς και μακρόχρονες σχέσεις που αναπτύσσονται με τους άλλους και πώς η επιθυμία δημιουργίας γίνεται πράξη; Πόσες πολλές διαφορετικές δοκιμές, πόσοι πολλοί γεωγραφικοί και νοητοί τόποι, πόσες πολλές διαφορετικές δυνατότητες κατοικούν στο εργαστήριο των χεριών και του νου; Αυτά και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα που θέτουν εδώ και μία πενταετία οι "Μικρές Γεωγραφίες".

3, 10/2 (6-8 μ.μ.) | Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Cafe Merlin

Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Όσα δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ανακύκλωσε την παλιά συσκευή θέρμανσης και στήριξε την δεντροφύτευση σε Αττική και Εύβοια

Στο πλαίσιο της καμπάνιας "my glorious green moments", δίνεται η δυνατότητα στους ενήλικες καταναλωτές να ανακυκλώσουν την παλιά τους συσκευή θέρμανσης σε επιλεγμένα σημεία.

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει το ΚΠΙΣΝ

Η τελευταία τελετή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας "Παρίσι 2024" θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Το ιστορικό ιστιοφόρο Belem θα παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα φιλοξενήσει τη διάλεξη του καπετάνιου του Belem, Aymeric Gibet.

Χάρης Δούκας: "‘Όποιοι έχουν πολύ μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη"

Ο Δήμαρχος της Αθήνας μίλησε, στην Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, Δημοσιογράφο-Παρουσιάστρια της ΕΡΤ, για τις θετικές και αρνητικές προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη της Αθήνας τα επόμενα χρόνια, με φόντο την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα και την ανάγκη για περισσότερο πράσινο.

Πασχαλινές προτάσεις δώρων στο Μουσείο Ακρόπολης

Φέτος το Πάσχα γιορτάστε με ξεχωριστά δώρα εμπνευσμένα από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου.