Ενας εορταστικός "περίπατος" και μια πρωτότυπη προσέγγιση συμμετοχικότητας στην αστική ανάπτυξη

Οι Περιπατητές Νερού μάς προσκαλούν σε μια τελευταία -προς το παρόν- στάση του ταξιδιού τους, στο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για να μοιραστούν και να συζητήσουν στιγμιότυπα της εμπειρίας τους.

Τα μαθήματα παθήματα - Περιπατητές νερού © Χρήστος Μπουρελιάς, The Arch Labyrinth

Η ομάδα έργου και η κοινότητα των Περιπατητών Νερού αφού χώθηκαν μέσα σε στενές στοές σκέψεων, πλατσούρησαν σε δροσερές ιδέες και λερώθηκαν με λάσπες δράσης ολοκληρώνουν το πρώτο τους ταξίδι στο Αδριάνειο Υδραγωγείο. Αναδύονται από αυτό και έρχονται να μοιραστούν μαζί σας τα... μαθήματα και τα παθήματά τους.

Τα μαθήματα παθήματα - Περιπατητές νερού
© Χρήστος Μπουρελιάς, The Arch Labyrinth

Οι Περιπατητές Νερού μάς προσκαλούν σε μια τελευταία -προς το παρόν- στάση του ταξιδιού τους, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου (6.30 μ.μ) στο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Αθήνα)  για να μοιραστούν και να συζητήσουν στιγμιότυπα της εμπειρίας τους: μεθοδολογία, εργαλεία, προβληματισμούς αλλά και εκπλήξεις και προκλήσεις ενός πρωτότυπου εγχειρήματος συνεργασίας, συμμετοχικότητας και δράσης με την κοινότητα για την ανάδειξη ενός τόσο σημαντικού και όμως αόρατου πόρου της Αττικής, το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Η είσοδος είναι δωρεάν. 

Τα μαθήματα παθήματα - Περιπατητές νερού
© Χρήστος Μπουρελιάς, The Arch Labyrinth

Τι έμαθαν από το οδοιπορικό τους και πώς μπορούν να το μετατρέψουν αυτό σε περαιτέρω έμπνευση και γνώση; Πώς μπορεί ένας πόρος όπως το Αδριάνειο Υδραγωγείο να αποτελέσει αφορμή για βιωματική εκπαίδευση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών και καταβολών; Τι έχουμε να μοιραστούμε με ανθρώπους και ομάδες που δραστηριοποιούνται με διαφορετικούς τρόπους γύρω από το σημαντικό αυτό μνημείο αλλά και γύρω από το νερό;

Η εκδήλωση αποτελείται από τρία μέρη: 

  • Εισαγωγή για το Αδριάνειο Υδραγωγείο απο τον κο Νίκο Μαμάση, Καθηγητή στον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, παρουσίαση Περιπατητών Νερού, μεθοδολογίας και αποτελεσμάτων του προγράμματος από την ομάδα έργου και αναφορά στο πρόγραμμα Active Citizens Fund απο την κα Τζένη Λαζάρου εκπρόσωπο του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
  • Συζήτηση για την σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, με συμμετοχή εκπαιδευτικών διαφορετικών βαθμίδων, καθώς και ειδικών διαφορετικών αντικειμένων που ασχολούνται με το Αδριάνειο Υδραγωγείο και γενικότερα μετην περιβαλλοντική και βιωματική εκπαίδευση.
  • Κοπή πίτας και εορταστικό κλείσιμο του προγράμματος με το παραδοσιακό μουσικό σχήμα "Ματζούνια”.

Τα μαθήματα παθήματα - Περιπατητές νερού
© Χρήστος Μπουρελιάς, The Arch Labyrinth

Οι Περιπατητές Νερού είναι μια προσπάθεια να "περπατήσουμε” και να μειώσουμε την απόσταση που συχνά υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες και τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών από τη μία, και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αστική ανάπτυξη από την άλλη. Το έργο έχει ως στόχο να κάνει ένα πείραμα: να προ(σ)καλέσει την Κοινωνία των Πολιτών και τους φορείς λήψης αποφάσεων να συμμετέχουν στην εφαρμογή μιας πρωτότυπης, διατοπικής προσέγγισης συμμετοχικότητας στην αστική ανάπτυξη. Ειδικότερα, στοχεύει στον συμμετοχικό σχεδιασμό δράσεων ανάδειξης και αξιοποίησης ενός μοναδικού πολιτιστικού και υδάτινου αγαθού που... διέρχεται κάτω από τα πόδια μας: Του Αδριάνειου Υδραγωγείου. Το Αδριάνειο Υδραγωγείο κατασκευάστηκε το 140 μ.Χ. και είναι το μοναδικό Ρωμαϊκό Υδραγωγείο - για το είδος και το μήκος του - που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη και ακόμα μεταφέρει νερό. Έχει μήκος 20 χλμ και συνδέει τις γειτονιές των Δήμων Αχαρνών, Μεταμόρφωσης, Κηφισιάς, Ηρακλείου, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αθηναίων. Πρόκειται για έναν -μοναδικής αξίας- αστικό πόρο σε επίπεδο περιβάλλοντος (νερό), πολιτισμού (μνημείο) και αστικής δικτύωσης (δίκτυο).

Το έργο Περιπατητές Νερού υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Όχι Παίζουμε/ UrbanDig Project και εταίρο την Art Of Hosting Athina. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

activecitizensfund.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.