Παρουσίαση του βιβλίου "25 + 1 ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση" στην Εθνική Πινακοθήκη

Μια ενδιαφέρουσα έκδοση που αναλύει τις αιτίες της σημερινής κρίσης και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την έξοδο από αυτήν.

25 +1 ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση

Το νέο βιβλίο του δικηγόρου Ορέστη Ομράν, το οποίο αποκωδικοποιεί την ενεργειακή κρίση και απαντά σε 25+1 βασικά ερωτήματα που τη συνθέτουν, παρουσιάζεται την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, (6.30 μ.μ) στην Εθνική Πινακοθήκη.

Θα μιλήσουν οι : Γιάννης Μανιάτης (Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, πρ. Υπουργός Ενέργειας), Αλεξάνδρα Σδούκου (Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Χριστίνα Παπακωνσταντίνου (Υποδιοικήτρια Τραπέζης της Ελλάδος), Γιώργος Καρανίκας, (Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης.

Σε μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας η ενέργεια έχει καταστεί κεντρικό ζήτημα συζήτησης, επηρεάζει και επηρεάζεται από την οικονομία, τη γεωπολιτική και τις διεθνείς σχέσεις και επιδρά στην καθημερινότητα όλων μας, ο Ορέστης Ομράν αποκωδικοποιεί την ενεργειακή κρίση και απαντά σε 25+1 βασικά ερωτήματα που τη συνθέτουν. Κατέχοντας την εφαρμοσμένη γνώση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και παρακολουθώντας από κοντά τις διεθνείς τάσεις, ο συγγραφέας κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις ενεργειακές κρίσεις του περασμένου αιώνα, αναλύει τις αιτίες της σημερινής κρίσης και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την έξοδο από αυτήν. Ερμηνεύει με εύληπτο τρόπο σύνθετους τεχνικούς όρους και υπογραμμίζει τη σημασία της "πράσινης" μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση της ενεργειακής πολιτικής και επισημαίνει τον κίνδυνο της ενεργειακής φτώχιας. Παρουσιάζει τις θέσεις του για το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες με τις οποίες έρχεται ήδη αντιμέτωπη η χώρα μας, σε όλο το φάσμα "παραγωγή, μεταφορά και κατανάλωση". Εστιάζει ιδιαίτερα στο θέμα της αξιοποίησης των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο, μέσα από ένα πρίσμα τεχνοκρατικού ρεαλισμού.
Έχοντας την κατανόηση του ευρωπαϊκού οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος, τεκμηριώνει τη σημασία που έχει η συνεργασία των χωρών της Ε.Ε. για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και στον τομέα της ενέργειας, τη μείωση της κατανάλωσης και την προώθηση της καθαρότερης ενέργειας. Παράλληλα, θέτει ως κοινή ενωσιακή προτεραιότητα την προώθηση της ενεργειακής ειρήνης και της ενεργειακής δικαιοσύνης. Σε κάθε ενότητα, ο συγγραφέας παραθέτει σχετική –ελληνική και διεθνή– βιβλιογραφία, δημιουργώντας ένα σημαντικό εφαλτήριο γνώσης για την περαιτέρω, πιο εξειδικευμένη, μελέτη των ζητημάτων που παρουσιάζει.

Το βιβλίο "25+1 ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση" αποτελεί ένα εγχειρίδιο-πυξίδα για να κατανοήσουμε όσα πολυδιάστατα συμβαίνουν γύρω μας και ξεκινούν από τον χώρο της ενέργειας, αλλά τελικά αναδιαμορφώνουν τις παγκόσμιες ισορροπίες και αλλάζουν τις ζωές μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Όσα δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ανακύκλωσε την παλιά συσκευή θέρμανσης και στήριξε την δεντροφύτευση σε Αττική και Εύβοια

Στο πλαίσιο της καμπάνιας "my glorious green moments", δίνεται η δυνατότητα στους ενήλικες καταναλωτές να ανακυκλώσουν την παλιά τους συσκευή θέρμανσης σε επιλεγμένα σημεία.

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει το ΚΠΙΣΝ

Η τελευταία τελετή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας "Παρίσι 2024" θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Το ιστορικό ιστιοφόρο Belem θα παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα φιλοξενήσει τη διάλεξη του καπετάνιου του Belem, Aymeric Gibet.

Χάρης Δούκας: "‘Όποιοι έχουν πολύ μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη"

Ο Δήμαρχος της Αθήνας μίλησε, στην Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, Δημοσιογράφο-Παρουσιάστρια της ΕΡΤ, για τις θετικές και αρνητικές προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη της Αθήνας τα επόμενα χρόνια, με φόντο την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα και την ανάγκη για περισσότερο πράσινο.

Πασχαλινές προτάσεις δώρων στο Μουσείο Ακρόπολης

Φέτος το Πάσχα γιορτάστε με ξεχωριστά δώρα εμπνευσμένα από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου.