Απολαυστικά deli δώρα για τους φίλους και για το τραπέζι μας

Στα πιο λαμπερά τραπέζια του χρόνου θέλουμε αυτά που δεν τρώμε κάθε μέρα και τα καλύτερα στο είδος τους. Το ίδιο και οι φίλοι μας!

From Paris

Oι γευστικές απολαύσεις είναι αναπόσπαστο στοιχείο των γιορτών και όσο πιο κοντά είσαι σε αυτό που ονομάζεται gourmet, τόσο πιο πολύ μετράει το σπάνιο και το πολύτιμο. Στα πιο λαμπερά τραπέζια του χρόνου θέλουμε αυτά που δεν τρώμε κάθε μέρα και τα καλύτερα στο είδος τους. Το ίδιο και οι φίλοι μας! Ας δούμε, λοιπόν, τα δώρα με μια πιο προσωπική προσέγγιση, που θα εκτιμηθεί δεόντως: να διαλέξουμε αυτό που θα δώσει πραγματική χαρά και θα πιάσει τόπο στο τραπέζι, μακριά από τα γνωστά και βαρετά "καλάθια”, συνήθως με φιάλες και λίγο-πολύ αναμενόμενη συνοδεία. Μερικές προτάσεις που κάνουν τη διαφορά…

Γαλλικά τυριά για δυνατές συγκινήσεις…

From Paris

Στο τραπέζι: μια όχι κοινή ποικιλία γαλλικών τυριών από μικρούς παραγωγούς, παραδοσιακά φτιαγμένων με γάλα φάρμας, αρκεί για να απογειώσει ένα δείπνο. Μαλακά croûte fleurie, σκληρά, μπλε, lait vache ή chèvre, Α.O.P. (Π.Ο.Π.) από κάθε γωνιά της Γαλλίας, με γεύσεις στις οποίες δεν αντιστέκεσαι… Τα επιλέγουν και τα εισάγουν οι ίδιοι και τα βρίσκεις στο μικρό τους κατάστημα "From Paris” στην Αγία Παρασκευή, αλλά τα παραγγέλνεις και από το e-shop τους ή τηλεφωνικά για να σου τα φέρουν στο σπίτι.

"Καλάθι” δώρου: αν το πάτε χέρι-χέρι προτιμήστε πιο σκληρά τυριά (π.χ. Comté, Tomme de Savoie, πρόβειο Ardi Gasna από τα Πυρηναία, Grotin de Chavignol κατσικίσιο κ.ά.). Ολοκληρώστε το δώρο σας με ένα βάζο μαγειρεμένη πάπια, μια μαρμελάδα μαύρο κεράσι, διάφορες terrines, κάποιο γαλλικό κρασί ή μια Σαμπάνια. Δεν έχουν ιδιαίτερες συσκευασίες, αλλά σίγουρα αυτό είναι το τελευταίο που θα ενδιαφέρει τον τυχερό αποδέκτη του ξεχωριστού δώρου σας. (From Paris, Κλεισθένους 35 Αγ. Παρασκευή , τηλ. 6981742612  https://from-paris.fr/index.  Διανομή εντός Αττικής)

Εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα για γνώστες και μη…

Maison d Olive

Στο τραπέζι: δύο ή τρία ε. π. ελαιόλαδα από διαφορετικές ποικιλίες σε φιάλες-στολίδια, θα δώσουν ένα πρόσθετο γευστικό ενδιαφέρον κι ένα θέμα συζήτησης για τη σύγκριση και το ταίριασμά τους με τα διάφορα πιάτα. Ένα θαυμαστό προϊόν της ελληνικής γης που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια, με εξαιρετικές παραγωγές από όλη τη χώρα. Στο Maison D’ Olive, που διαθέτει μια τεράστια συλλογή από ε.π.ελαιόλαδα κάθε γωνιάς της χώρας, θα σας κατευθύνουν στην επιλογή σας και θα σας δώσουν ιδέες. 

"Καλάθι δώρου”: διαλέξτε διαφορετικά ε.π. ελαιόλαδα με κριτήριο την ποικιλία, σε φιάλες των 250ml ή των 500 ml. Για παράδειγμα, μια Κορωνέικη που μοσχοβολάει φρέσκο χορτάρι, μια ήπια Μεγαρίτικη με ανθικά αρώματα, ένα αγουρέλαιο από Χονδρολιά Χαλκιδικής. Διαφορετικά, συγκινήστε τον αποδέκτη με ένα εκλεκτό ε.π. ελαιόλαδο από την πατρίδα του! Ολοκληρώστε το δώρο σας με ένα φυσικά αρωματισμένο ελαιόλαδο (βασιλικός, chili, vanilla, σοκολάτα, δενδρολίβανο), επιλεγμένες ελιές και διάφορα προϊόντα ελιάς από τη μεγάλη ποικιλία του εξειδικευμένου καταστήματος. Ετοιμάζουν προσεγμένα κουτιά. (Maison d’ Olive, Ξανθίππου 7-9 Κολωνάκι, τ. 211 7353912)  

Φρέσκα μανιτάρια και πολύτιμες τρούφες… 

Μανιτάρια

Στο τραπέζι: το θεϊκό άρωμα λίγης φρεσκοκομμένης τρούφας αρκεί για να μετατρέψει σε gourmet και γιορτινό το πιο απλό ζυμαρικό ή ριζότο!  Tα φρέσκα μανιτάρια της εποχής θα απογειώσουν κρεατικά ή πουλερικά, αλλά και απλά σοταρισμένα θα γίνουν η ντίβα του τραπεζιού. Το δάσος αυτή την εποχή δίνει χρυσές τρομπέτες, κανθαρέλες, ύδνο και βέβαια τρούφες: τη μαύρη χειμωνιάτικη και την πολύτιμη λευκή χειμωνιάτικη της Alba. Τα βρίσκουμε στο κατάστημα "Μανιταριών Γεύσεις” στη Ν. Ερυθραία, που σας τα φέρνει και στο σπίτι.  

"Καλάθι δώρου”:  O μανιταροσυλλέκτης Στάθης Γιαννάτος ετοιμάζει καλάθια με τα φρέσκα μανιτάρια που θα διαλέξετε και αν θέλετε, τρούφα μαύρη ή λευκή. Συμπληρώνετε το δώρο σας με εκλεκτά προϊόντα μανιταριών από τη Δίρφυς, τη Δρυάς και τα Μανιτοπροϊόντα Γεβενών: από πάστα τρούφας και αυθεντικό ελαιόλαδο με τρούφα μέχρι ριζότο μανιταριών και χειροποίητα ζυμαρικά. Highlight, το κουτάκι που κλείνει μέσα του μια τρούφα και αποτελεί το πιο δημοφιλές δώρο τους: διαλέγετε το είδος και το μέγεθος που θέλετε, υπολογίζοντας 20€ για 25γρ. μαύρης τρούφας και 50€ για 25γρ. λευκής τρούφας Alba.
(Μανιταριών Γεύσεις, Τατοΐου 122 Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 6203354)

Kρασιά και αλκοόλ με ιδιαίτερη παρέα…

Στο τραπέζι: στην κάβα "OAK" θα διαλέξεις φυσικά τα κρασιά του τραπεζιού, τα αλκοόλ για το πριν και το μετά -αλλά όχι μόνο. Ένα πλήρες deli στον ίδιο χώρο σου προτείνει μια ζηλευτή ποικιλία εκλεκτών τυριών και αλλαντικών, κυρίως εισαγωγής αλλά και ελληνικών, που κόβονται μπροστά σου, ενώ στα ράφια θα βρεις σίγουρα κάτι που θα λαμπρύνει το τραπέζι σου, από foie gras και γαλλικές τερίνες μέχρι ζυμαρικά και ριζότι, όλα από φίρμες που ξεχωρίζουν. Και δεν θα φύγεις, βέβαια, χωρίς ένα αυθεντικό μιλανέζικο panettone MiTo 21, που θα ολοκληρώσει γλυκά το γιορτινό τραπέζι.

Oak

"Καλάθι δώρου”: ανάλογα με τον αποδέκτη, διαλέξτε κρασιά ή κάποιο αλκοόλ που προτιμάει και φυσικά δώστε βάση στα ελληνικά αποστάγματα που παίζουν τελευταία πολύ. Πλαισιώστε το δώρο σας από τα ράφια του deli, είτε κλασικά με foie gras και terrines "Le Comptoir de Mathilde” ή πιο πρωτότυπα με θαλασσινές λιχουδιές σε κουτί από την ισπανική Ar De Arte (πετροσωλήνες, χτένια, κυδώνια κλπ), ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία άλλων. Ένα panettone MiTo21 κλασικό, με σοκολάτα ή πιο πρωτότυπα με parmiggiano θα ολοκληρώσει ένα ζηλευτό "καλάθι”. (Κάβα ΟΑΚ, λεωφ. Κηφισίας 282 Χαλάνδρι, 210 6858078. Επίσης Βουλιαγμένη και Κηφισιά, με πιο περιορισμένο deli).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.