Συνέδριο "Από τις Σέβρες στη Λωζάννη"

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από το τέλος της Μικρασιατικής εκστρατείας και την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» συνδιοργανώνουν διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Από τις Σέβρες στη Λωζάννη».

Ελευθέριος Βενιζέλος

Στην αίθουσα της Γερουσίας (Βουλή των Ελλήνων) και στο αμφιθέατρο "Άλκης Αργυριάδης" (κεντρικό κτήριο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) θα πραγματοποιηθεί 14-17 Δεκεμβρίου διεθνές συνέδριο με τίτλο: "Από τις Σέβρες στη Λωζάννη".

Το συνέδριο με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από το τέλος της Μικρασιατικής εκστρατείας και την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να φέρουν κοντά Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς από ένα ευρύ πεδίο γνωστικών αντικειμένων, των οποίων το ερευνητικό έργο επικεντρώνεται στην περίοδο που καθορίστηκε από αυτά τα δύο ορόσημα του 20ού αιώνα. Το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η Συνθήκη των Σεβρών εισήγαγαν μία περίοδο σημαντικών μεταβολών στο πολιτικό τοπίο της ανατολικής Μεσογείου, ενώ η συνθήκη της Λωζάννης αποτέλεσε για την Ελλάδα τον επίλογο της Μικρασιατικής εκστρατείας και προκάλεσε την Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά υπήρξε και η διεθνής πράξη που διευθέτησε οριστικά το χρονίζον Ανατολικό Ζήτημα και συνεχίζει να διέπει μέχρι και σήμερα τις διεθνείς σχέσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Στόχος είναι να εμπλουτιστεί ο επίκαιρος ακαδημαϊκός διάλογος και η έρευνα γύρω από τις συνθήκες, οι οποίες καθόρισαν την τελευταία φάση του Ανατολικού Ζητήματος ενώ οι ειδικότεροι θεματικοί άξονες του συνεδρίου είναι η μικρασιατική εκστρατεία, η δημογραφία και οι μετακινήσεις πληθυσμών, η υγεία και πρόνοια στον πόλεμο και στην ειρήνη, ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων και των διεθνών οργανισμών και η διαπραγμάτευση και η συνθήκη της Λωζάννης.

Η Επιστημονική επιτροπή αποτελείται από τους: 

  • Πρόεδρος: Νικόλαο Παπαδάκη - Παπαδής, γενικός διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος"
  • Μέλη: Ελένη Γαρδίκα - Κατσιαδάκη, ομότιμη ερευνήτρια Ακαδημίας Αθηνών και Επιστημονική σύμβουλος Εθνικού Ιδρύματος "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" Σπυρίδων Πλουμίδης, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Ευάνθης Χατζηβασιλείου, γενικός γραμματέας Ιδρύματος της Βουλής, καθηγητής Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Γερουσία, Βουλή των Ελλήνων [Είσοδος ελεύθερη με την επίδειξη ΑΔΤ]

Αμφιθέατρο "Άλκης Αργυριάδης", κεντρικό κτήριο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών | foundation.parliament.gr, venizelos-foundation.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

David Byrne, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Gorrilaz, ποδόσφαιρο: Με δυνατό πρόγραμμα επιστρέφει το SNF Nostos 2026

Το SNF Nostos του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος επιστρέφει και φέρνει μαζί του πολλά και ενδιαφέροντα, τον Ιούνιο στην Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/02/2026

Ένα έργο τέχνης στην καρδιά της Αθήνας: Το "Αιολικό" του Takis στη Βουκουρεστίου

Το έργο, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, θα παραμείνει στο σημείο για έξι μήνες με δυνατότητα παράτασης.

Στην καρδιά της Αθήνας, ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης σχεδιάζεται ξανά

Η ανάπλαση αφορά κυρίως το μεσαίο τμήμα, δηλαδή το κομμάτι που συνδέει ουσιαστικά το Σύνταγμα με τo κέντρο της παλιάς πόλης.

Όσα μας περιμένουν τον Φεβρουάριο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Ο καινούργιος μήνας φέρνει πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στην καρδιά της Κυψέλης, που περιμένουν μικρούς και μεγάλους να τις εξερευνήσουν.

To Athens Street Food Festival επιστρέφει για 10η φορά με παγκόσμια κουζίνα

Το Athens Street Food Festival, ο θεσμός που από το 2016 άλλαξε τον χάρτη της ελληνικής γαστρονομίας, επιστρέφει στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ., στο Γκάζι, τον Μάιο.

Ένα νέο τριήμερο φεστιβάλ ενώνει τον κόσμο του κρασιού και της μπύρας

Τι ακριβώς είναι το Sour Festival, που έρχεται στο Κουκάκι από 13 έως 15 Φεβρουαρίου.

Δωρεάν στο Μέγαρο Μουσικής: Διάλεξη για το Ρωμαϊκό Θέατρο της Αρχαίας Μήλου

Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου αρχίζει ο φετινός κύκλος επιστημονικής διαλέξεων με τον γενικό τίτλο: "Αιγαίο: Τρία Θέατρα στο Φως του Ήλιου".