"Με τα λόγια (γίνεται)": Ξαναδιαβάζοντας τον ποιητή Νίκο Φωκά

Οι ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)», στην 2η φετινή εκδήλωση τους, παρουσιάζουν, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, ένα αφιέρωμα στο ποιητικό έργο τού Νίκου Φωκά.

Νίκος Φωκάς

Οι ποιητικές συναντήσεις "Με τα λόγια (γίνεται)", στην 2η φετινή εκδήλωση τους, παρουσιάζουν, πάντα σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, ένα αφιέρωμα στο ποιητικό έργο του Νίκου Φωκά (1927-2021), 1 χρόνο μετά τον θάνατό του. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 7 Δεκεμβρίου (7.30 μ.μ) –την ημέρα που το "Με τα λόγια (γίνεται)" μπαίνει στον 12ο χρόνο του– στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Πρόκειται για την 13η "στάση" της επανεπίσκεψης του νεοελληνικού ποιητικού κανόνα που κάνει το "Με τα λόγια (γίνεται)": μετά τον Σολωμό, τον Κάλβο, τον Καβάφη πέρα από τα 154 "Αναγνωρισμένα" του ποιήματα, τον Παπατσώνη, τον Καρυωτάκη με τους συγχρόνους του, την Πολυδούρη, την Αξιώτη, την Αραβαντινού και την Χατζηλαζάρου, τον Ελύτη με τους ποιητικούς συνομιλητές του, τον Εμπειρίκο, τον Εγγονόπουλο, την Καρέλλη, τα τέσσερα βιβλία της Κατοχής: του Γκάτσου, του Εγγονόπουλου, του Παπατσώνη και του Σικελιανού, και την Βακαλό.

Ο Νίκος Φωκάς υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρων ποιητής, ρηξικέλευθος δοκιμιογράφος, και δεινός μεταφραστής. Το ποιητικό του έργο (15 συλλογές) βρίσκεται σήμερα στα βιβλία: Ποιητικές συλλογές 1954-2000 (2002), Παρτούζα ή ένα κλείσιμο ματιού (1991), Ελεύθερο θέμα (2005), και Κοντή σκιά (2013). Μεταξύ των πολλών μεταφράσεών του, αξιοσημείωτες για την τέχνη τους αλλά και το σκεπτικό τους είναι αυτές που εξέδωσε με ποιήματα του Μπωντλαίρ και του Ρόμπερτ Φροστ.

Στην εκδήλωση, διαλέγοντας και σχολιάζοντας ποιήματα του Νίκου Φωκά, συμμετέχουν οι ποιήτριες και ποιητές: Βασίλης Αμανατίδης, Ορφέας Απέργης, Ειρήνη Βακαλοπούλου, Στέλλα Βοσκαρίδου Παναγιώτης Ιωαννίδης, Κορίνα Καλούδη, Δήμητρα Κατιώνη, Δήμητρα Κωτούλα, Παυλίνα Μάρβιν, Στέργιος Μήτας, Ιφιγένεια Ντούμη, Όλγα Παπακώστα, Χρήστος Σιορίκης. και Μάριος Χατζηπροκοπίου.

Η εκδήλωση θα γίνει ζωντανά στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλεται στην ιστοσελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο YouTube.

Φωτογραφία: FB "Με τα λόγια (γίνεται)"

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός επεκτείνουν τη συνεργασία τους

Υπογραφή νέου μνημονίου συνεργασίας που επεκτείνει την καθ’ όλα επιτυχημένη σύμπραξη των δύο φορέων, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/01/2023

Τρέξε για καλό σκοπό στο 10ο Wings for Life World Run

Ο μοναδικός αγώνας δρόμου επιστρέφει για 10η χρονιά και καλεί άτομα όλων των ηλικιών να τρέξουν μαζί με χιλιάδες δρομείς, από όπου κι αν βρίσκονται.

Μη χάσετε το 29ο Καρναβάλι του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη

Μετά από 3 χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας, το μεγαλύτερο καρναβάλι της Αττικής είναι έτοιμο να ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους.

Συζητήσεις για ισότητα, ιλλουμινισμό και την ιστορία του θεάτρου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Συνδυαστικά με τις διαλέξεις του ιδρύματος, θα πραγματοποιούνται "Απογεύματα Ποίησης" στο Café Merlin καθόλη τη διάρκεια του μήνα.

"Society Uncensored": Συζήτηση για τα προβλήματα και τις δυναμικές των Ρομά στη Στέγη

Πρόκειται για την πρώτη δια ζώσης παρουσίαση της σειράς "Society Uncensored".

DMΜOs: To Υπουργείου Τουρισμού συστήνει ένα νέο καινοτόμο εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη

Το DMΜOs (Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμών) θα συμβάλλει στην επίτευξη του οράματος η Ελλάδα να αποτελεί προορισμό και τις 365 ημέρες του έτους.

Εξερευνήστε τη βιοποικιλότητα του Εθνικού Κήπου

Διαδραστικοί χάρτες παρακινούν τους επισκέπτες να συμμετέχουν στη διερεύνηση του νερού ως φυσικού πόρου τόσο στην αστική περιοχή της Αθήνας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.