"Με τα λόγια (γίνεται)": Ξαναδιαβάζοντας τον ποιητή Νίκο Φωκά

Οι ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)», στην 2η φετινή εκδήλωση τους, παρουσιάζουν, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, ένα αφιέρωμα στο ποιητικό έργο τού Νίκου Φωκά.

Νίκος Φωκάς

Οι ποιητικές συναντήσεις "Με τα λόγια (γίνεται)", στην 2η φετινή εκδήλωση τους, παρουσιάζουν, πάντα σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, ένα αφιέρωμα στο ποιητικό έργο του Νίκου Φωκά (1927-2021), 1 χρόνο μετά τον θάνατό του. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 7 Δεκεμβρίου (7.30 μ.μ) –την ημέρα που το "Με τα λόγια (γίνεται)" μπαίνει στον 12ο χρόνο του– στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Πρόκειται για την 13η "στάση" της επανεπίσκεψης του νεοελληνικού ποιητικού κανόνα που κάνει το "Με τα λόγια (γίνεται)": μετά τον Σολωμό, τον Κάλβο, τον Καβάφη πέρα από τα 154 "Αναγνωρισμένα" του ποιήματα, τον Παπατσώνη, τον Καρυωτάκη με τους συγχρόνους του, την Πολυδούρη, την Αξιώτη, την Αραβαντινού και την Χατζηλαζάρου, τον Ελύτη με τους ποιητικούς συνομιλητές του, τον Εμπειρίκο, τον Εγγονόπουλο, την Καρέλλη, τα τέσσερα βιβλία της Κατοχής: του Γκάτσου, του Εγγονόπουλου, του Παπατσώνη και του Σικελιανού, και την Βακαλό.

Ο Νίκος Φωκάς υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρων ποιητής, ρηξικέλευθος δοκιμιογράφος, και δεινός μεταφραστής. Το ποιητικό του έργο (15 συλλογές) βρίσκεται σήμερα στα βιβλία: Ποιητικές συλλογές 1954-2000 (2002), Παρτούζα ή ένα κλείσιμο ματιού (1991), Ελεύθερο θέμα (2005), και Κοντή σκιά (2013). Μεταξύ των πολλών μεταφράσεών του, αξιοσημείωτες για την τέχνη τους αλλά και το σκεπτικό τους είναι αυτές που εξέδωσε με ποιήματα του Μπωντλαίρ και του Ρόμπερτ Φροστ.

Στην εκδήλωση, διαλέγοντας και σχολιάζοντας ποιήματα του Νίκου Φωκά, συμμετέχουν οι ποιήτριες και ποιητές: Βασίλης Αμανατίδης, Ορφέας Απέργης, Ειρήνη Βακαλοπούλου, Στέλλα Βοσκαρίδου Παναγιώτης Ιωαννίδης, Κορίνα Καλούδη, Δήμητρα Κατιώνη, Δήμητρα Κωτούλα, Παυλίνα Μάρβιν, Στέργιος Μήτας, Ιφιγένεια Ντούμη, Όλγα Παπακώστα, Χρήστος Σιορίκης. και Μάριος Χατζηπροκοπίου.

Η εκδήλωση θα γίνει ζωντανά στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλεται στην ιστοσελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο YouTube.

Φωτογραφία: FB "Με τα λόγια (γίνεται)"

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Αυτές ήταν οι μάλλον χειρότερες viral στιγμές του 2025

Labubu, 6-7, Nothing Beats a Jet2Holiday και άλλα: Είναι δύσκολο να κατανοηθούν ή να εξηγηθούν, γιατί, στο τέλος της ημέρας (ή της χρονιάς, αν προτιμάτε!), δεν είχαν κανένα απολύτως νόημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/12/2025

Δεν τραγουδούν σε όλη την Ελλάδα τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς που γνωρίζεις!

Μια μουσική περιπλάνηση στις ευχές και τα καλωσορίσματα του νέου χρόνου κάθε ελληνικής περιοχής βασισμένη στο αρχείο της Δόμνας Σαμίου.

31 festive κρασιά για την Πρωτοχρονιά: O Γιώργος Ζερβογιάννης προτείνει το ιδανικό pairing

Φυσαλίδες, αγαπημένες γηγενείς ποικιλίες και premium διεθνή labels για την πιο λαμπερή νύχτα του χρόνου. Ένας πλήρης οδηγός για να σερβίρετε τα ποτήρια σας με το απόλυτο festive spirit αλλά και με ετικέτες που θα θέλετε να απολαμβάνετε όλο το νέο έτος.

Τι είναι το 'Έτος Ανάγνωσης 2026' και τι θα μπορούσε να μάθει η Ελλάδα απ' αυτό

Η καμπάνια, που κάνει πρεμιέρα τη νέα χρονιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, συσχετίζει το διάβασμα με αγαπημένες δραστηριότητες υπογραμμίζοντας ότι δεν αποτελεί αγγαρεία.

Πρωτοχρονιά: Έτσι θα υποδεχθεί η Αθήνα το 2026

Αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του χρόνου στην Aθήνα, η οποία θα κινηθεί σε εορταστικούς ρυθμούς με events για μικρούς και μεγάλους.

Τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών τα προσεχή 24ωρα

Από σήμερα και μέχρι νεωτέρας ο Δήμος τίθεται σε επιφυλακή με σκοπό την προστασία των ευάλωτων συμπολιτών της πρωτεύουσας.

To Μουσείο Μπενάκη ταξιδεύει στην Ινδία

Στο Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζεται ένας πολιτιστικός διάλογος Ελλάδας-Ινδίας με πολιτισμικές παραδόσεις που γεφυρώνουν παρελθόν-παρόν.