Νέα λαμπρή "σελίδα" για το ιστορικό σπίτι της Μ. Κάλλας στην Πατησίων

Το κτίριο θα στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas.

Σπίτι Maria Callas

Την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου, στο οποίο έζησε η κορυφαία Ελληνίδα σοπράνο, Μαρία Κάλλας, προκειμένου να στεγαστεί εκεί η ομώνυμη Ακαδημία Λυρικής Τέχνης ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Πρόεδρος της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas, Βάσω Παπαντωνίου, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Για το έργο το οποίο αναλαμβάνει η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., έχει εξασφαλιστεί η πλήρης χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκούς πόρους.

Σπίτι Maria Callas

Η δημοτική αρχή της Αθήνας, κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για την αποκατάστασή του, προκηρύσσοντας στις αρχές του έτους, μέσω της εταιρείας "Ανάπλαση Αθήνας" τον διαγωνισμό για την υλοποίηση του έργου. Το κτίριο των περίπου 1.500 τ.μ. είναι ένα διατηρητέο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και αισθητικής, τύπου Jugendstil, στο οποίο η Κάλλας έζησε με την οικογένειά της από το 1937, -επιστρέφοντας από την Αμερική όπου γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά της χρόνια- ως το 1945. Πρόκειται για ένα αληθινό στολίδι, στην καρδιά της Αθήνας. 

Σπίτι Maria Callas

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το όραμα να στεγαστεί η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas, στο κτίριο της οδού Πατησίων 61, -το οποίο για πολλά χρόνια προσπαθούσε να υλοποιήσει η Πρόεδρος της ομώνυμης Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης, υψίφωνος, Βάσω Παπαντωνίου. "Είναι ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης, αντάξιο του καλύτερου κτιρίου σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο ή η Ρώμη. Το κτίριο αυτό -για πάρα πολύ καιρό εγκαταλελειμμένο στον χρόνο και στη φθορά- προκαλούσε ανάμεικτα συναισθήματα. Αν και συνδεδεμένο με την αίγλη της Κάλλας, η εικόνα του δεν ανταποκρινόταν σε αυτό που έπρεπε να είναι. Προχωράμε στην αναζωογόνησή του, με στόχο να αποκτήσει τη δεύτερη λαμπρή του περίοδο", ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων, υπογραμμίζοντας: "Τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα, έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρη χρηματοδότηση και στις αρχές του χρόνου, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός". "Η απόφαση του κ. Μπακογιάννη να αναλάβει την ανάπλαση αυτού του ιστορικού κτιρίου τιμά τον ίδιο, το αξίωμα που υπηρετεί, αλλά και την πόλη των Αθηνών. Είμαστε ευτυχείς που θα καταφέρουμε, χάρη στη βοήθειά του, να ξεκινήσουμε την αποκατάσταση αυτού του χώρου. Μέχρι να φτάσουμε, όμως, εδώ διανύσαμε έναν πολύ μακρύ δρόμο", επισήμανε από την πλευρά της η κ. Παπαντωνίου.

Σπίτι Maria Callas

Ο διευθύνων σύμβουλος της "Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε". κ. Χρόνης Ακριτίδης, σημείωσε: "Προχωράμε μια διαδικασία που ήταν βαλτωμένη εδώ και καιρό. Νομίζω ότι κάναμε το καλύτερο από άποψη συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κτίριο το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό της τάξης των 6,8 εκατομμυρίων ευρώ. Είμαστε στην τελική φάση της προκήρυξης του διαγωνισμού και έως το τέλος του χρόνου θα είναι στον αέρα". 

Το κτίριο αμέσως μετά την αποκατάστασή του θα παραδοθεί στην ΑμΚΕ "Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas", ώστε να αποτελέσει τη στέγη της ομώνυμης Ακαδημίας, ενός ιδρύματος που θα παρέχει ολοκληρωμένη μουσική εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου στη Λυρική Τέχνη. Η Ακαδημία θα διδάσκει μεθοδικά όλες τις δεξιότητες που αφορούν στη λυρική τέχνη και που δεν υπάρχουν συγκεντρωμένες όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε καμία άλλη Ακαδημία στο εξωτερικό.

Σπίτι Maria Callas

Η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas θα συνεισφέρει στη δημιουργία ενός ισχυρού πολιτιστικού brand για την πόλη των Αθηνών σε συνδυασμό με τη λειτουργία του νέου Μουσείου Maria Callas και του ομώνυμου Μουσικού Δημοτικού Θεάτρου από τον Δήμο της Αθήνας. Το όνομα της Κάλλας συνιστά ένα εξαιρετικά ισχυρό και παγκόσμιας αναγνώρισης brand, αλλά κι ένα σημείο αναφοράς που αποτελεί διεθνή πόλο έλξης πολιτιστικού τουρισμού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μάριο Ντεσιάτι: Ο νικητής του λογοτεχνικού βραβείου Strega 2022 έρχεται στην Αθήνα

O συγγραφέας του μυθιστορήματος Ασυμβίβαστοι (πρωτ.τίτλος Spartiati), που τιμήθηκε με τη μεγαλύτερη λογοτεχνική διάκριση στην Ιταλία, θα επισκεφθεί την Αθήνα, για να παρουσιάσει το βιβλίο του.

02/02/2023

Αναψυκτήρια σε 75 αρχαιολογικούς χώρους ενισχύουν την οικονομία των εμπειριών

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

Ρεπορτάζ: Τι περιμένουμε στο μέλλον από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης;

Έχοντας αναλάβει τη διαχείριση της ΔΑΚ, η Τεχνόπολη μας εξηγεί το όραμα και τους στόχους για το μέλλον της πρώτης, προκειμένου να συνεχίσει τη μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της.

Η μικρασιατική μνήμη στα "Αόρατα Δεσμά" του Ευάγγελου Σαχπέρογλου

Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάττων.

Έργα αποκατάστασης για το Αναψυκτήριο στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας

Το νέο κτίριο θα αποτελέσει έναν από τους κύριους χώρους φιλοξενίας καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων για το επίσημο έτος τίτλου της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου στην UNESCO

Η απόφαση της UNESCO για την ένταξη του Ολύμπου στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Καλλιτεχνικά επαγγέλματα: Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά με δύο ρυθμίσεις

Οριστικές λύσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο αναφορικά με το ΠΔ 85/2022.