Κι αν ο Bruce Lee πέθανε από υπερκατανάλωση νερού;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η υπερβολική ενυδάτωση υπήρξε μοιραία για τη ζωή του σινεστάρ των πολεμικών τεχνών.

Bluce Lee © Netflix

Έχουν περάσει σχεδόν πενήντα χρόνια απ' όταν ο Μπρους Λι πέθανε, στα 32 του μόλις χρόνια, στο Χονγκ Κονγκ. Τότε, ως επίσημη αιτία θανάτου του είχε καταγραφεί το εγκεφαλικό οίδημα, παρ' όλα αυτά, το τι είχε προκαλέσει το εγκεφαλικό οίδημα παρέμενε μυστήριο. Στη συνέχεια οι fans του επινόησαν μια σειρά από σχετικές θεωρίες που περιλαμβάνουν από το να πέθανε λόγω θερμοπληξίας (πράγμα που θα μπορούσε να βγάζει νόημα) έως το να δολοφονήθηκε (κομματάκι δύσκολο). Μία νέα μελέτη, πάλι, προσφέρει μία νέα πιθανή εξήγηση: Ο σινεστάρ των πολεμικών τεχνών να πέθανε επειδή έπινε πολύ νερό. Μάλιστα.

Πώς φτάσαμε στο συμπέρασμα της υπονατριαιμίας

Η μελέτη, που διεξάχθηκε από μια ομάδα ειδικών επί των νεφρών στην Ισπανία και δημοσιεύτηκε στο φετινό τεύχος Δεκεμβρίου της Κλινικής Επιθεώρησης Νεφρών, υποστηρίζει ότι η πραγματική αιτία θανάτου του Lee ήταν η υπονατριαιμία, μια κατάσταση που συμβαίνει όταν μια υπερβολική ποσότητα νερού στο σώμα ενός ανθρώπου μειώνει την ποσότητα του νατρίου στο αίμα του και τον εμποδίζει να το αποβάλλει γρήγορα ή αρκετά αποτελεσματικά μέσω της ούρησης.

"Υποθέτουμε ότι ο Μπρους Λι πέθανε από έναν ειδικό τύπο νεφρικής δυσλειτουργίας: Την ανικανότητα να αποβάλλει αρκετό νερό για να διατηρήσει την ομοιόσταση του νερού στον οργανισμό του", αναφέρει η έρευνα. "Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία, εγκεφαλικό οίδημα και θάνατο μέσα σε λίγες ώρες, εάν η πλεονάζουσα πρόσληψη νερού δεν συνοδευτεί από την αντίστοιχη αποβολή του μέσω των ούρων".

Οι επικίνδυνες συνήθειες του Bruce Lee

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης αρκετούς παράγοντες κινδύνου που έκαναν τον Lee ιδιαίτερα επιρρεπή στην υπονατριαιμία, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η χρόνια υπερβολική κατανάλωση υγρών, η χρήση μαριχουάανας (που αυξάνει τη δίψα), το ιστορικό των τραυματισμών στα νεφρά κατά τη διάρκεια της καριέρας του στις πολεμικές τέχνες, η κατανάλωση αλκοόλ και το γεγονός ότι την περίοδο που πέθανε είχε αναφερθεί ότι έκανε μια δίαιτα που βασιζόταν σε υγρά και χυμούς.

Πηγή: Esquire.com.grMp

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός επεκτείνουν τη συνεργασία τους

Υπογραφή νέου μνημονίου συνεργασίας που επεκτείνει την καθ’ όλα επιτυχημένη σύμπραξη των δύο φορέων, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020.

Τρέξε για καλό σκοπό στο 10ο Wings for Life World Run

Ο μοναδικός αγώνας δρόμου επιστρέφει για 10η χρονιά και καλεί άτομα όλων των ηλικιών να τρέξουν μαζί με χιλιάδες δρομείς, από όπου κι αν βρίσκονται.

Μη χάσετε το 29ο Καρναβάλι του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη

Μετά από 3 χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας, το μεγαλύτερο καρναβάλι της Αττικής είναι έτοιμο να ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους.

Συζητήσεις για ισότητα, ιλλουμινισμό και την ιστορία του θεάτρου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Συνδυαστικά με τις διαλέξεις του ιδρύματος, θα πραγματοποιούνται "Απογεύματα Ποίησης" στο Café Merlin καθόλη τη διάρκεια του μήνα.

"Society Uncensored": Συζήτηση για τα προβλήματα και τις δυναμικές των Ρομά στη Στέγη

Πρόκειται για την πρώτη δια ζώσης παρουσίαση της σειράς "Society Uncensored".

DMΜOs: To Υπουργείου Τουρισμού συστήνει ένα νέο καινοτόμο εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη

Το DMΜOs (Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμών) θα συμβάλλει στην επίτευξη του οράματος η Ελλάδα να αποτελεί προορισμό και τις 365 ημέρες του έτους.