Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Συζητήσεις και καλλιτεχνικές δράσεις τιμούν τη σημαντική αυτή ημέρα αφιερωμένη στο γυναικείο φύλο.

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών © Shutterstock

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί επίσημα ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μια ημερομηνία καθόλου τυχαία, αφού συμπίπτει με την ημέρα που δολοφονήθηκαν οι τρεις από τις αδελφές Μιραμπάλ, πριν από 62 χρόνια. Οι Μιραμπάλ ήταν πολιτικές ακτιβίστριες στη Δομινικανή Δημοκρατία και εκτελέστηκαν με εντολή του τότε δικτάτορα Ραφαέλ Τρουχίγιο.

Το 1981, στο πλαίσιο των συνεδρίων Latin American and Caribbean Feminist Encuentros, ακτιβιστές αποφάσισαν να καθιερώσουν την 25η Νοεμβρίου ως ημέρα για την ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά τη βία κατά των γυναικών. Δεδομένου ότι διανύουμε μια περίοδο όπου γυναικοκτονίες και περιστατικά έμφυλης βίας δυστυχώς ολοένα και πληθαίνουν, η συζήτηση γύρω από τη βία που ασκείται στις γυναίκες είναι απαραίτητη όχι μόνο για την ενημέρωση των ατόμων, αλλά και την προσπάθεια παρεμπόδισης αυτού του φαινομένου.

Εκδήλωση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Έμφυλης Ισότητας του ΕΚΠΑ, διοργανώνει στις 25/11 (12 μ.μ.) προβολή του ντοκιμαντέρ "Το Παγόβουνο" στο μεγάλο Αμφιθέατρο του Μαρασλείου (Μαρασλή 4, Αθήνα).

12-12.15 μ.μ.: Χαιρετισμός από τη Μαίρη Λεοντσίνη, Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ – ΕΚΠΑ και Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και των Κοινωνικών Διακρίσεων του ΕΚΠΑ.

12.15-12.50 μ.μ.: Προβολή του ντοκιμαντέρ "Το Παγόβουνο", (Μάνος Παπαδάκης, Πηνελόπη Σαράντη, Μαρία Σεδίκου, Spirto Productions).

12.50-2 μ.μ.: Συζήτηση με την Ντιάνα Μάνεση, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Σπουδών Φύλου, Παρατηρητήριο Έμφυλης Ισότητας.

Την εκδήλωση θα συντονίσουν τα μέλη της ΕΙΦ – ΕΑ: Γιάννα Κατσιαμπούρα Επίκουρη καθηγήτρια ΠΤΔΕ – ΕΚΠΑ και Γεωργία Λιαράκου Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ – ΕΚΠΑ.

10 γυναίκες καλεσμένες στο Αθήνα 9,84

Από τις 8 το πρωί έως αργά το απόγευμα, δέκα γυναίκες, δημοσιογράφοι και μουσικοί παραγωγοί, διαβάζουν στον σταθμό του Αθήνα 9,84 ιστορίες κοριτσιών, γυναικών και θηλυκοτήτων που έχουν στον πυρήνα τους τη βία, την έλλειψη σεβασμού, αξιοπρέπειας και εγγενούς ισότητας. Το αφιέρωμα διοργανώνεται υπό την επιμέλεια της Ελεωνόρας Ορφανίδου.

8 π.μ.: Η Μαρία Τσαλαβούτα διαβάζει  την μαρτυρία της Τ.Κ. από το Καμερούν στην εφημερίδα Αυγή. Την ιστορία αναδημοσίευσε στο site της η Διοτίμα.

9 π.μ.: Η Σαπφώ Ματσιώρη διαβάζει απόσπασμα από τη συνέντευξη της Παναγιώτας στην Τασούλα Επτακοίλη, η οποία δημοσιεύθηκε στην  εφημερίδα Καθημερινή, στις 10 Νοεμβρίου 2022.

10 π.μ.: Η Τασούλα Επτακοίλη διαβάζει μαρτυρία θύματος έμφυλης βίας  που περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Τζένης Κριθαρά "Είμαι γυναίκα γι αυτό με σκοτώνεις” το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΨΜ.

11 π.μ.: Η Μαργαρίτα Μυτιληναίου διαβάζει την μαρτυρία της Π., 26 ετών, φοιτήτριας, η οποία κατέφυγε στο Κέντρο Διοτίμα.

12 μ.μ.: Η Αφροδίτη Παπακαλού διαβάζει τη μαρτυρία της Δήμητρας, αδελφής θύματος γυναικοκτονίας, η οποία  περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Τζένης Κριθαρά "Είμαι γυναίκα γι αυτό με σκοτώνεις” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΨΜ.

1 μ.μ.: Η Γαλάτεια Καρακατσάνη διαβάζει την μαρτυρία της Τ., τρανς σεξεργάτριας, 44 ετών, που περιλαμβάνεται σε έρευνα που διενήργησε η  πρόεδρος του ΣΥΔ, Άννα Απέργη, για το βιβλίο της Μαρίνας Γαλανού "Εργασία στο σεξ”. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πολύχρωμος Πλανήτης.

4 μ.μ.: Η Ελευθερία Κουμάντου διαβάζει την  μαρτυρία της Δ. τρανς σεξεργάτριας, σαράντα ετών, η οποία περιλαμβάνεται σε έρευνα που διενήργησε η  πρόεδρος του ΣΥΔ Άννα Απέργη για το βιβλίο της Μαρίνας Γαλανού "Εργασία στο σεξ” Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πολύχρωμος Πλανήτης.

5 μ.μ.: Η Αθηνά Κορλίρα διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο της Μαρίας Λούκα "Μια γυναίκα απολογείται” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος.

6 μ.μ.: Η Αριστέα Γιάννου διαβάζει μαρτυρία νεαρής γυναίκας -θύματος έμφυλης βίας που περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Τζένης Κριθαρά "Είμαι γυναίκα γι αυτό με σκοτώνεις” το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΨΜ.

7 μ.μ.: Η Ελεωνόρα Ορφανίδου διαβάζει την μαρτυρία της Λ. που δημοσιεύθηκε μέσα στην  πανδημία, στην ιστοσελίδα της  φεμινιστικής συλλογικότητας "Καμία ανοχή”.

Προβολές στο Fokianou Art Space

Τρεις ταινίες σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Μαυρόγιαννη θα προβληθούν αύριο, 25/11 (8 μ.μ.) στο Fokianou Art Space: "Ο άνθρωπός μου", "Δύση", "αshtray", καθώς και ο μονόλογος σε δικό του κείμενο "Η μητέρα ξέρει καλύτερα". Μετά την προβολή των ταινιών θα ακολουθήσει συζήτηση.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".