Μια πρωτότυπη συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Μια διεπιστημονική συζήτηση για το κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς της διαδικασίας μηχανικής μάθησης.

article header (1).jpg

Η τεχνητή νοημοσύνη καθώς οι εφαρμογές και συσκευές που βασίζονται στη μηχανική μάθηση αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ζωής. Η συζήτηση σχετικά με αυτή την τεχνολογική πρόοδο ποικίλλει από τον θαυμασμό και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή έως τον σκεπτικισμό και τον φόβο ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα κατακτήσει τον κόσμο. 

Κατά πόσον, λοιπόν, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς της διαδικασίας μηχανικής μάθησης; Η εκπαίδευση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης παραμένει αμφισβητήσιμη και συχνά αντικατοπτρίζει τους περιορισμούς των συνόλων δεδομένων με βάση το φύλο, την καταγωγή, την κοινωνική θέση και την πολιτιστική ένταξη.

Το EthicAI=FORUM 2022 συμβάλλει σε αυτή τη συζήτηση παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της συνεργασίας 15 υποτρόφων από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό το περιφερειακό έργο. Χωρισμένοι σε 4 ομάδες, οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν τις δημιουργικές τους ιδέες κατά τη διάρκεια του έργου με την υποστήριξη τριών μεντόρων από την Ελλάδα, την Ρουμανία και την Τουρκία. Οι συμμετέχουσες ομάδες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της εξάμηνης συνεργασίας τους σε μια ειδική, αφιερωμένη, δημόσια εκδήλωση. 

Το EthicAI=FORUM θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου (5 μ.μ.) στο Ινστιτούτο Γκαίτε παρουσιάζοντας το έργο των ομάδων, το οποίο περιλαμβάνει εγκαταστάσεις τέχνης, μια εφαρμογή υγειονομικής περίθαλψης καθώς και μια ερευνητική εργασία.

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από μια συζήτηση πάνελ με παρουσιάσεις από τις τέσσερις ομάδες, όπου θα εστιάσουν στην ιδέα του έργου, στα κίνητρά τους για το θέμα, στη μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν και στις πληροφορίες για τη διαδικασία εργασίας.

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να είναι σωστή; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα μιας διεπιστημονικής συζήτησης με τους μέντορες του έργου Mihaela Constantinescu (Ρουμανία), Μαρίνο Κουτσομιχάλη (Ελλάδα) και Fatih Sinan Esen (Τουρκία) σχετικά με τα ηθικά επιχειρήματα που επέλεξαν οι ομάδες για τα έργα τους. 

Συμμετέχουσες ομάδες 

Glubot 

Το έργο έχει ως στόχο να βοηθήσει τους διαβητικούς σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας δεδομένα που παράγονται από αισθητήρες συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης.
Οι χρήστες με CGM θα μπορούν να αλληλεπιδρούν με την τεχνητή νοημοσύνη, αποδεικνύοντας ότι ο φόβος του αγνώστου είναι αβάσιμος.

AIMotion

Το χαμόγελο, το συνοφρύωμα ή τα ανασηκωμένα φρύδια μπορούν να πουν πολλά για το πώς αισθάνεται ένα άτομο σε μια δεδομένη στιγμή. Σε ποιο βαθμό όμως αυτά τα χαρακτηριστικά είναι επαρκή για να αναγνωρίζει και να επηρεάζει πραγματικά τα συναισθήματα ενός ανθρώπου μια Τεχνητή Νοημοσύνη; 

Το έργο βασίζεται στην ιδέα ότι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να είναι αναγωγικό στην ανάγνωση των ανθρώπινων συναισθημάτων και καλεί τους συμμετέχοντες να εμπλακούν σε έναν οικείο μη λεκτικό διάλογο με μια μηχανή που είναι σε θέση να παράγει χρώματα και απεικονίσεις, με βάση το επίπεδο εμπιστοσύνης των βασικών συναισθημάτων τους, όπως ο φόβος, ο θυμός, η ευτυχία και η δυσαρέσκεια.

Alma

Πώς θα αισθανόσασταν αν σας έλεγαν ότι σας έχουν παρατηρήσει; Παντού. Κάθε μέρα. Κάθε λεπτό. Κάθε δευτερόλεπτο. Αισθάνεστε άβολα; Ενοχλημένος; Νιώθετε απειλή; Πόσο καιρό χρειάστηκε μέχρι να αρχίσει να παίζει το μυαλό σας ένα νέο δυστοπικό σενάριο; Ποιά είναι τα θέματα της πλοκής: η απώλεια της ιδιωτικής ζωής, η συνεχής παρακολούθηση, οι διακρίσεις ή ο ενστικτώδης φόβος του ανθρώπινου πλεονασμού; Επιλέξτε με σύνεση. Ο χρόνος περνάει.

BlackBox

Μια διεπιστημονική καλλιτεχνική εγκατάσταση που διερευνά την προκατάληψη των φύλων στην τεχνητή νοημοσύνη. Είναι οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης προκατειλημμένοι; Γιατί πολλές γυναίκες (αυτο)αποκλείονται από τους τομείς STEM και τις συζητήσεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη; Εμπνευσμένο από τις προσωπικές εμπειρίες διακρίσεων στον εργασιακό χώρο, το έργο αυτό είναι το αποτέλεσμα της διεθνούς συνεργασίας πέντε νέων γυναικών εμπειρογνωμόνων, ερευνητριών και καλλιτεχνών που ενώνονται από ένα κοινό πάθος για την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ξεκινώντας από τον ορισμό του μαύρου κουτιού ως ένα πολύπλοκο σύστημα του οποίου οι εσωτερικές λειτουργίες είναι κρυμμένες ή δεν είναι εύκολα κατανοητές, η έκθεση καλεί τους επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν φυσικό λαβύρινθο και να περπατήσουν μέσα από διάφορες πτυχές της έμφυλης προκατάληψης που παρουσιάζονται μέσω αφηγήσεων και αλγορίθμων της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η αναγνώριση προσώπου και οι γεννήτριες κειμένου-εικόνας.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Όσα δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ανακύκλωσε την παλιά συσκευή θέρμανσης και στήριξε την δεντροφύτευση σε Αττική και Εύβοια

Στο πλαίσιο της καμπάνιας "my glorious green moments", δίνεται η δυνατότητα στους ενήλικες καταναλωτές να ανακυκλώσουν την παλιά τους συσκευή θέρμανσης σε επιλεγμένα σημεία.

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει το ΚΠΙΣΝ

Η τελευταία τελετή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας "Παρίσι 2024" θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.