"Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας": Ο Σωτήρης Ριζάς γράφει για τη διαμόρφωση της ελληνικής πολιτικής για τη Μικρά Ασία

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο συγγραφέας, με αφορμή την πρόσφατη επανακυκλοφορία του βιβλίου του σε εμπλουτισμένη έκδοση, συζητά με τις πανεπιστημιακούς Κωνσταντίνα Μπότσιου και Έφη Γαζή.

'Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας', του Σωτήρη Ριζά

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι Εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν το βιβλίο του Σωτήρη Ριζά, "Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας (Ο Βενιζέλος, ο αντιβενιζελισμός και η Μικρά Ασία)". Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 στις 7 μ.μ., στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία είναι δωρεάν για το κοινό, ο συγγραφέας, με αφορμή την πρόσφατη επανακυκλοφορία του βιβλίου του σε εμπλουτισμένη έκδοση, συζητά με τις πανεπιστημιακούς Κωνσταντίνα Μπότσιου και Έφη Γαζή. Τη συζήτηση συντονίζει ο ιστορικός, Στέφανος Καβαλλιεράκης.

Σωτήρης Ριζάς
@Γιώργος Μαυρόπουλος

Όπως αναφέρει το οπισθόφυλλο του βιβλίου: "Σκοπός του είναι να εξετάσει τη διαμόρφωση της ελληνικής πολιτικής για τη Μικρά Ασία από το 1914, όταν το θέμα ανέκυψε εξαιτίας των διώξεων κατά του ελληνικού στοιχείου από το νεοτουρκικό καθεστώς, έως τη στρατιωτική ήττα του 1922 και την εκρίζωση του Ελληνισμού μετά τη μακραίωνη παρουσία του στις ακτές της Ιωνίας. Η πιο κατάλληλη οπτική για τη διακρίβωση της ελληνικής πολιτικής είναι η εξέτασή της υπό το πρίσμα του Εθνικού Διχασμού, του σχίσματος που προέκυψε ως συνέπεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Η Μικρά Ασία ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία της διαμάχης γύρω από τη σκοπιμότητα της συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο αυτό, και επ’ αυτής αναδείχθηκε μια θεμελιώδης διαφορά προσεγγίσεων μεταξύ του Βενιζέλου και του αντιβενιζελισμού".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλα όσα θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Καινούργιος μήνας, νέα εβδομάδα και φρέσκες προτάσεις για να ανακαλύψουμε τι μας περιμένει στην πρωτεύουσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/02/2026

Τα ΒορΟινά ήρθαν ξανά στην Αθήνα

Σήμερα, Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, οι "Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος" ταξιδεύουν στην Αθήνα για την αγαπημένη οινική εκδήλωση και προσκαλούν το οινόφιλο κοινό σε γευστικές δοκιμές με εκλεκτά κρασιά και αποστάγματα που ξεχωρίζουν.

Whisky Live: Το μοναδικό tasting event των whisky lovers - και όχι μόνο - επιστρέφει για 4η χρονιά στην Τεχνόπολη 7 & 8 Μαρτίου

Θα φιλοξενηθούν πάνω από 200 ετικέτες από Σκωτία, Ιρλανδία, Αμερική, Ιαπωνία, ενώ για πρώτη φορά, το tasting event θα περιλαμβάνει και ελληνικά αποστάγματα.

50 χρόνια Αθηνόραμα: Αυτό ήταν το πρώτο τεύχος του 'α'

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις τον Φεβρουάριο στην Αθήνα

Με πρωτότυπα φεστιβάλ, ενδιαφέροντα βιβλία, γαστρονομικές εμπειρίες, νέες ταινίες και μπόλικη μουσική υποδεχόμαστε τις 28 ημέρες αυτού του μήνα, που είναι γεμάτος πολιτιστικές προτάσεις και επιλογές εξόδου.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Εικαστικά ραντεβού που δεν πρέπει να χάσεις

Last call για μία ιδιαίτερη έκθεση, εγκαίνια μοναδικών αφιερωμάτων και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 31/1 έως 6/2.

Thessaloniki Walking Tours, τώρα και στην Αθήνα

Ανακαλύψτε το πλήρες πρόγραμμα με περιπάτους στη Θεσσαλονίκη, πολιτιστικά ταξίδια σε Αθήνα και Δελφούς, και διαλέξεις που ρίχνουν φως στο παρελθόν.