Τα δωρεάν της εβδομάδας (12-18/11): Μουσικές περιπλανήσεις στην Κυψέλη

Το Movement Radio της Στέγης Ωνάση μας καλεί να ανακαλύψουμε την πλούσια μουσική και πολιτισμική σκηνή της Κυψέλης, ενώ το ΕΜΣΤ επεκτείνει το δημόσιό του πρόγραμμα με μια σειρά ξεναγήσεων και ομιλιών.

Movement Radio Syrian Greek Youth Forum © Pinelopi Gerasimou

Το Movement Radio της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση μετακομίζει στη γειτονιά της Κυψέλης και μας καλεί να περιπλανηθούμε στα πιο μοναδικά μουσικά μονοπάτια, σε συνεργασία με το Φόρουμ Συριακής και Ελληνικής Νεολαίας. 4 διαφορετικοί χώροι της Κυψέλης ενεργοποιούνται μέσω της δράσης "Mediterranean Futures: On the Move". Με όραμα ένα κοινό μέλλον για όλους, το ηχητικό ταξίδι ξεκινά σήμερα, 12/11, από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, όπου διεθνείς καλλιτέχνες θα αναδείξουν την ποικιλόμορφη μουσική και πολιτισμική πλευρά της περιοχής. Η μέρα θα κλείσει με ένα on the move party στα Au Revoir, It’s a ΒΙΛΑΤΖ και Black & White, με καλεσμένους djs και selectors του Movement Radio.

Αν τύχει και βρεθείτε σήμερα στο Νέο Κόσμο και περάσετε από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μπορείτε να ζήσετε μια διαφορετική ξενάγηση στους χώρους του μοντέρνου μουσείου, μαθαίνοντας για τις φεμινιστικές αφηγήσεις των συλλογών του. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στη 1 μ.μ. και θα ακολουθήσει τις εναλλακτικές προσεγγίσεις σε σημαντικά έργα της συλλογής του ΕΜΣΤ, προτείνοντας να δούμε την Άσπα Στασινοπούλου, την Νίκη Καναγκίνη, την Nan Goldin, τον Köken Ergün, την Mona Hatoum ή τον Βλάση Κανιάρη,  μέσα από τα κείμενα των συγγραφισσών του τόμου: της Judith Butler, της Sylvia Federici, της Donna Harraway, της Sarah Ahmed, της Αθηνάς Αθανασίου, της Έλενας Τζελέπη, της Χριστίνας Γραμματικοπούλου, της Άντζελας Δημητρακάκη κ.α. Και καθώς οι 5 μεγάλες εκθέσεις που το μουσείο είχε εγκαινιάσει την περασμένη άνοιξη ολοκληρώνονται, τη Δευτέρα 14/11 (5.30 μ.μ.) διοργανώνεται μία ακόμα συζήτηση στον χώρο, αυτή τη φορά για την έκθεση του Αντώνη Πίττα, "jaune, geel, gelb, yellow: Πράξεις μοντερνισμού με τον Αντώνη Πίττα και τον Theo van Doesburg".

Αντώνης Πίττας ΕΜΣΤ

Στην ίδια γειτονιά, το food-bar "Τέρας" φιλοξενεί στον πρώτο του όροφο ένα "τερατώδες" ομαδικό πρότζεκτ από τη The Blender Gallery (18/11, 7-10 μ.μ.). Δυστοπικά τοπία, υβριδικά όντα και φαινομενικά ασύνδετα στοιχεία συνθέτουν απροσδόκητες και σουρεαλιστικές εικόνες σε 5 δωμάτια του νεοκλασικού κτιρίου, στο πλαίσιο της έκθεσης "Beastly Encounters".

Στις 18/11 ξεκινάει και το μεγάλο δημόσιο πρόγραμμα του ερευνητικού πρότζεκτ φωτογραφίας του Τάσου Βρεττού, "Το αίνιγμα του δάσους". Στην πρώτη (συν)ομιλία που θα διεξαχθεί, διακεκριμένοι καθηγητές αρχιτεκτονικής έρχονται στο "Νομπέλ" για να αναλύσουν τη νοημοσύνη των δέντρων, το δάσος ως πηγή γνώσης και τροφής, τα τελετουργικά και τα δικαιώματα της δασικής φύσης εκτός ή εντός του αστικού ιστού, συσχετίζοντάς τα με τον κόσμο της αρχιτεκτονικής.

Ο "Βίος και Πολιτεία του Αληθινού Γιώργη Ζορμπά" προβάλλεται στην Ταινιοθήκη την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 11 π.μ., ενώ στις 7 μ.μ. ο κινηματογράφος ολοκληρώνει το αφιέρωμα στον συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου με την ταινία "Οι κληρονόμοι του Σαραμάγκου" (2020).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Beastly Encounters

  • Μεικτά Μέσα

Δέκα εικαστικοί που προσεγγίζουν μέσω της τέχνης τους σουρεαλιστικές αφηγήσεις, καταλαμβάνουν τα 5 ατμοσφαιρικά δωμάτια στον πρώτο όροφο του "Τέρας" ενός νεοκλασικού κτιρίου του 1930 στη γειτονιά του Νέου Κόσμου, η ταράτσα του οποίου στεγάζει ένα food bar-στέκι για τους κατοίκους της περιοχής. Το πρότζεκτ αποτελεί το δεύτερο στη σειρά του προγράμματος #TheBlenderGalleryTakeOver της γνωστής γκαλερί, η οποία μέσω αυτού στοχεύει στην προβολή εκθέσεων με διαφορετικούς τρόπους και σε αντισυμβατικούς χώρους τέχνης. Για 3 ημέρες, στα δωμάτια αναπτύσσονται δυστοπικά τοπία, υβριδικά όντα, φαινομενικά ασύνδετα στοιχεία συνθέτουν απροσδόκητες και «τερατώδεις» εικόνες.

Αντώνης Πίττας. jaune, geel, gelb, yellow

  • Εικαστικά

Ο Αντώνης Πίττας γεμίζει τον δεύτερο όροφο με σιλουέτες διαδηλωτών του κινήματος των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία. Το έντονο κίτρινο χρώμα κυριαρχεί σε κάθε έργο, τη φωτεινότητα του οποίου "σπάνε" τα σχέδια του Ολλανδού καλλιτέχνη Theo Van Doesburg, ιδρυτή του κινήματος De Stijl. (Επανα)συστήνοντας στους επισκέπτες έναν από τους επιδραστικότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας της τέχνης και συνδέοντας τα έργα του με δημιουργίες εμπνευσμένες από την παγκόσμια επικαιρότητα, ο Πίττας γεφυρώνει την παλαιότερη με την σημερινή καλλιτεχνική και κοινωνικοπολιτική πρωτοπορία και ρίχνει φως σε ένα όχι τόσο γνωστό κεφάλαιο της ιστορίας, τις πολιτικές αναταραχές στην Ουτρέχτη, γενέτειρα του Van Doesburg, όταν η πόλη βρισκόταν υπό την επιρροή μιας στρατιωτικής δικτατορίας το '60 και το '70.

Το αίνιγμα του δάσους

  • Φωτογραφία

Ο ακόμα αδιαμορφοποίητος χώρος του "Νόμπελ" στο Χαλάνδρι, που σύντομα θα μετατραπεί σε έναν δημοτικό χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, φιλοξενεί το αδημοσιεύτο φωτογραφικό υλικό του Τάσου Βρεττού, μια μελέτη για τις πρόσφατα καμένες δασικές εκτάσεις της Αττικής, εικόνες που συνυπάρχουν με αυτές από ζωντανά δάση σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ο φωτογράφος κατασκευάζει ένα σύμπαν κινούμενων εικόνων με σκοπό να διερευνήσει τους συμβολισμούς του δάσους και της ζωής που εξαρτάται από αυτό.

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Φωκίωνος Νέγρη 42 & Σποράδων

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fam trip ΕΟΤ: Προώθηση της συμπεριληπτικής τουριστικής Ελλάδας στις ΗΠΑ

Η Υπηρεσία ΕΟΤ ΗΠΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) στην Αθήνα, την Αργολίδα και την Κρήτη για την ΑμεΑ Αμερικανίδα, Ellen Stohl, και τους συνοδούς της.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Φεστιβάλ "Καλοκαίρι στην Αθήνα": Παράταση ανοιχτής πρόσκλησης

Κοινό και καλλιτέχνες θα μοιραστούν εμπειρίες πολιτισμού και καλοκαιρινής ψυχαγωγίας, στις 7 δημοτικές κοινότητες της πόλης.

Όσα θα δούμε στην Τεχνόπολη τον Μάιο

Athens Music Week, συναυλίες, εκθέσεις, δράσεις για παιδιά και το 23o Athens Jazz είναι μερικά απ' όσα περιλαμβάνει το πλούσιο πρόγραμμα.

Η ομάδα CoHab μάς καλεί στον συνεργατικό διαγωνισμό νέων για την συνεταιριστική κατοικία στην Ελλάδα

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για τη μετατροπή κενών κτιρίων σε διαφορετικούς τύπους σεναρίων συνεταιριστικής στέγασης σύμφωνα με τις τοπικές και κοινοτικές ανάγκες.

Οι δωρεάν δράσεις που έρχονται τον Μάιο στο Athens Book Space

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που περιμένουν τους επισκέπτες του Πάρκου Ελευθερίας.

Προθεσμία μέχρι τις 10 Μαΐου για τον διαγωνισμό "Πρασινίζουμε το Γκρίζο"

Οι κάτοικοι καλούνται να μεταμορφώσουν τα μπαλκόνια, τις ταράτσες, τις αυλές και άλλους ανοιχτούς χώρους σε πράσινες γωνιές, να τις φωτογραφίσουν και να τις μοιραστούν στην ιστοσελίδα organizationearth.org.

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία για παιδιά με μεσογειακή αναιμία

Παράλληλα, ξεκινάει ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης ενηλίκων με θέμα το άγχος και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που συναντούν οι άνθρωποι στη διαχείριση της καθημερινότητας τους.