Τα δωρεάν της εβδομάδας (12-18/11): Μουσικές περιπλανήσεις στην Κυψέλη

Το Movement Radio της Στέγης Ωνάση μας καλεί να ανακαλύψουμε την πλούσια μουσική και πολιτισμική σκηνή της Κυψέλης, ενώ το ΕΜΣΤ επεκτείνει το δημόσιό του πρόγραμμα με μια σειρά ξεναγήσεων και ομιλιών.

Movement Radio Syrian Greek Youth Forum © Pinelopi Gerasimou

Το Movement Radio της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση μετακομίζει στη γειτονιά της Κυψέλης και μας καλεί να περιπλανηθούμε στα πιο μοναδικά μουσικά μονοπάτια, σε συνεργασία με το Φόρουμ Συριακής και Ελληνικής Νεολαίας. 4 διαφορετικοί χώροι της Κυψέλης ενεργοποιούνται μέσω της δράσης "Mediterranean Futures: On the Move". Με όραμα ένα κοινό μέλλον για όλους, το ηχητικό ταξίδι ξεκινά σήμερα, 12/11, από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, όπου διεθνείς καλλιτέχνες θα αναδείξουν την ποικιλόμορφη μουσική και πολιτισμική πλευρά της περιοχής. Η μέρα θα κλείσει με ένα on the move party στα Au Revoir, It’s a ΒΙΛΑΤΖ και Black & White, με καλεσμένους djs και selectors του Movement Radio.

Αν τύχει και βρεθείτε σήμερα στο Νέο Κόσμο και περάσετε από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μπορείτε να ζήσετε μια διαφορετική ξενάγηση στους χώρους του μοντέρνου μουσείου, μαθαίνοντας για τις φεμινιστικές αφηγήσεις των συλλογών του. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στη 1 μ.μ. και θα ακολουθήσει τις εναλλακτικές προσεγγίσεις σε σημαντικά έργα της συλλογής του ΕΜΣΤ, προτείνοντας να δούμε την Άσπα Στασινοπούλου, την Νίκη Καναγκίνη, την Nan Goldin, τον Köken Ergün, την Mona Hatoum ή τον Βλάση Κανιάρη,  μέσα από τα κείμενα των συγγραφισσών του τόμου: της Judith Butler, της Sylvia Federici, της Donna Harraway, της Sarah Ahmed, της Αθηνάς Αθανασίου, της Έλενας Τζελέπη, της Χριστίνας Γραμματικοπούλου, της Άντζελας Δημητρακάκη κ.α. Και καθώς οι 5 μεγάλες εκθέσεις που το μουσείο είχε εγκαινιάσει την περασμένη άνοιξη ολοκληρώνονται, τη Δευτέρα 14/11 (5.30 μ.μ.) διοργανώνεται μία ακόμα συζήτηση στον χώρο, αυτή τη φορά για την έκθεση του Αντώνη Πίττα, "jaune, geel, gelb, yellow: Πράξεις μοντερνισμού με τον Αντώνη Πίττα και τον Theo van Doesburg".

Αντώνης Πίττας ΕΜΣΤ

Στην ίδια γειτονιά, το food-bar "Τέρας" φιλοξενεί στον πρώτο του όροφο ένα "τερατώδες" ομαδικό πρότζεκτ από τη The Blender Gallery (18/11, 7-10 μ.μ.). Δυστοπικά τοπία, υβριδικά όντα και φαινομενικά ασύνδετα στοιχεία συνθέτουν απροσδόκητες και σουρεαλιστικές εικόνες σε 5 δωμάτια του νεοκλασικού κτιρίου, στο πλαίσιο της έκθεσης "Beastly Encounters".

Στις 18/11 ξεκινάει και το μεγάλο δημόσιο πρόγραμμα του ερευνητικού πρότζεκτ φωτογραφίας του Τάσου Βρεττού, "Το αίνιγμα του δάσους". Στην πρώτη (συν)ομιλία που θα διεξαχθεί, διακεκριμένοι καθηγητές αρχιτεκτονικής έρχονται στο "Νομπέλ" για να αναλύσουν τη νοημοσύνη των δέντρων, το δάσος ως πηγή γνώσης και τροφής, τα τελετουργικά και τα δικαιώματα της δασικής φύσης εκτός ή εντός του αστικού ιστού, συσχετίζοντάς τα με τον κόσμο της αρχιτεκτονικής.

Ο "Βίος και Πολιτεία του Αληθινού Γιώργη Ζορμπά" προβάλλεται στην Ταινιοθήκη την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 11 π.μ., ενώ στις 7 μ.μ. ο κινηματογράφος ολοκληρώνει το αφιέρωμα στον συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου με την ταινία "Οι κληρονόμοι του Σαραμάγκου" (2020).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το αίνιγμα του δάσους

  • Φωτογραφία

Ο ακόμα αδιαμορφοποίητος χώρος του "Νόμπελ" στο Χαλάνδρι, που σύντομα θα μετατραπεί σε έναν δημοτικό χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, φιλοξενεί το αδημοσιεύτο φωτογραφικό υλικό του Τάσου Βρεττού, μια μελέτη για τις πρόσφατα καμένες δασικές εκτάσεις της Αττικής, εικόνες που συνυπάρχουν με αυτές από ζωντανά δάση σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ο φωτογράφος κατασκευάζει ένα σύμπαν κινούμενων εικόνων με σκοπό να διερευνήσει τους συμβολισμούς του δάσους και της ζωής που εξαρτάται από αυτό.

Αντώνης Πίττας. jaune, geel, gelb, yellow

  • Εικαστικά

Ο Αντώνης Πίττας γεμίζει τον δεύτερο όροφο με σιλουέτες διαδηλωτών του κινήματος των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία. Το έντονο κίτρινο χρώμα κυριαρχεί σε κάθε έργο, τη φωτεινότητα του οποίου "σπάνε" τα σχέδια του Ολλανδού καλλιτέχνη Theo Van Doesburg, ιδρυτή του κινήματος De Stijl. (Επανα)συστήνοντας στους επισκέπτες έναν από τους επιδραστικότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας της τέχνης και συνδέοντας τα έργα του με δημιουργίες εμπνευσμένες από την παγκόσμια επικαιρότητα, ο Πίττας γεφυρώνει την παλαιότερη με την σημερινή καλλιτεχνική και κοινωνικοπολιτική πρωτοπορία και ρίχνει φως σε ένα όχι τόσο γνωστό κεφάλαιο της ιστορίας, τις πολιτικές αναταραχές στην Ουτρέχτη, γενέτειρα του Van Doesburg, όταν η πόλη βρισκόταν υπό την επιρροή μιας στρατιωτικής δικτατορίας το '60 και το '70.

Beastly Encounters

  • Μεικτά Μέσα

Δέκα εικαστικοί που προσεγγίζουν μέσω της τέχνης τους σουρεαλιστικές αφηγήσεις, καταλαμβάνουν τα 5 ατμοσφαιρικά δωμάτια στον πρώτο όροφο του "Τέρας" ενός νεοκλασικού κτιρίου του 1930 στη γειτονιά του Νέου Κόσμου, η ταράτσα του οποίου στεγάζει ένα food bar-στέκι για τους κατοίκους της περιοχής. Το πρότζεκτ αποτελεί το δεύτερο στη σειρά του προγράμματος #TheBlenderGalleryTakeOver της γνωστής γκαλερί, η οποία μέσω αυτού στοχεύει στην προβολή εκθέσεων με διαφορετικούς τρόπους και σε αντισυμβατικούς χώρους τέχνης. Για 3 ημέρες, στα δωμάτια αναπτύσσονται δυστοπικά τοπία, υβριδικά όντα, φαινομενικά ασύνδετα στοιχεία συνθέτουν απροσδόκητες και «τερατώδεις» εικόνες.

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το "Έτος Μαρίας Κάλλας" στον επετειακό κατάλογο της UNESCO για τον εορτασμό των 100 ετών από τη γέννησή της

Στον ετήσιο κατάλογο περιλαμβάνονται προσωπικότητες, τις οποίες η UNESCO τιμά για τη συμβολή στην ανάπτυξη της επιστήμης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της επικοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2022

Δείτε φωτογραφίες από τη χριστουγεννιάτικη φωταγώγηση στο Σύνταγμα

Το κέντρο της Αθήνας μπαίνει και πάλι σε χριστουγεννιάτικο mood και μάς μεταφέρει μηνύματα αισιοδοξίας, ειρήνης, αλληλεγγύης και αγάπης.

Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου σε δύο περιοχές της Βορείου Ελλάδας εντάχθηκε στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Την εγγραφή ενέκρινε η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) στη 17η ετήσια συνεδρίασή της.

Το γιορτινό περιοδικό Taste & Travel κυκλοφορεί την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου μαζί με το αθηνόραμα

Πάρτε μια πρώτη γεύση και ετοιμαστείτε για τα πιο νόστιμα ταξίδια του χειμώνα

Είδαμε τις εντυπωσιακές φωτιστικές εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ λίγο πριν ανάψουν τα φώτα

Μια πομπή με 117 φωτιστικές στήλες, μια μουσική σύνθεση με λούπες, ένα πιάνο που αλλάζει χρώμα, ένα ιπτάμενο φωτοστέφανο και χιλιάδες λαμπιόνια συνθέτουν τον φετινό στολισμό του ΚΠΙΣΝ, συνδυάζοντας το εκθεσιακό με τον αστικό παιδότοπο.

Δείτε το "Ι’m Positive" 2022" στο Οnassis Channel στο YouTube

Αληθινές ιστορίες για τη διαφορετικότητα, την ορατότητα και την αποδοχή διδάσκουν ότι "η αγάπη κάνει την οικογένεια".

Η Αθήνα βάζει τα γιορτινά της

Η Αθήνα μπαίνει επισήμως σε κλίμα Χριστουγέννων με όλη την πόλη σιγά σιγά να στολίζεται, σκορπώντας χαρά και αισιοδοξία σε μικρούς και μεγάλους.