"Μ’ ένα βιβλίο συζητώ": Η "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη γίνεται αντικείμενο δημιουργικής συζήτησης

Το κοινωνικό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη αποκτά κεντρική θέση σε μια συζήτηση αμφισβήτησης και ανταλλαγής ιδεών, στα πλαίσια της δράσης «Μ’ ένα βιβλίο συζητώ», που σκοπό έχει τη διάδοση του ποιοτικού βιβλίου.

Βιβλία

Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου, που έχει διοργανώσει 450 εκδηλώσεις "Μ’ ένα βιβλίο συζητώ" και έχει δημιουργήσει περί τις 902 Δανειστικές Βιβλιοθήκες "για σένα!”, μας προσκαλεί την Κυριακή 6 Νοεμβρίου (6 μ.μ.) σε μια δημιουργική συζήτηση, αυτή τη φορά γύρω από το συγκλονιστικό, κοινωνικό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, "Η Φόνισσα”, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικοποίησης βιβλιόφιλων και βιβλίων. 

Σύμφωνα με τη εισηγήτρια Ρέα Πουρνάρα, "Η Φόνισσα είναι βγαλμένη από τα βάθη της ψυχής του Παπαδιαμάντη, από την τραγωδία του σπιτιού του, από την μιζέρια του νησιού του, από την μεγάλη δυστυχία των φτωχών ανθρώπων του λαού. Η ιστορία της Χαδούλας, της Φραγκογιαννούς, μιας τυραννισμένης γυναίκας της Σκιάθου και τα όσα μηχανεύεται για να σώσει τον κόσμο και να σωθεί η ίδια, αποτελούν την κρυφή συνείδηση του Παπαδιαμάντη. Ποιος έχει αρμοδιότητα να δικάσει την Φραγκογιαννού; Ο Θεός ή οι άνθρωποι; Στη συνείδηση της Φραγκογιαννούς, ο Θεός έχει μερίδιο ευθύνης για τα κοινωνικά δεινά. Δεν μπορεί να τιμωρεί λοιπόν για τις πληγές που στέλνει. Το ίδιο και η ανθρώπινη δικαιοσύνη. Έτσι ο Παπαδιαμάντης αφήνει την ηρωίδα του στο ήμισυ του δρόμου μεταξύ θείας και ανθρώπινης δικαιοσύνης". 

Για συμμετοχή στην εκδήλωση, στείλτε μέχρι την Τρίτη 2/11 το ονοματεπώνυμό σας στο hellenicbookclub@gmail.com ή μήνυμα στο fb Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου, για να λάβετε τον σύνδεσμο zoom.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ο Νιάρχος σε χριστουγεννιάτικο mood

Γιορτινές συναυλίες και πατινάζ στον Νιάρχο, αυλαία για μια μεγάλη έκθεση, το ψυχεδελικό ξόρκι των The Callas στη Στέγη και ό,τι αξίζει να δείτε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 26/11 έως 2/12.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
26/11/2022

Kensington Palace: Φορέματα της Lady Gaga σε μια νέα έκθεση στο παλιό σπίτι της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Οι Βρετανοί royals τιμούν την μόδα των pop stars σε μια έκθεση στο Kensington Palace.

Κι αν ο Bruce Lee πέθανε από υπερκατανάλωση νερού;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η υπερβολική ενυδάτωση υπήρξε μοιραία για τη ζωή του σινεστάρ των πολεμικών τεχνών.

Προσβάσιμη για άτομα με οπτική αναπηρία πλέον η Ακρόπολη

Ένα συνολικό πρόγραμμα με απτική διαδρομή, ειδικά έντυπα και ειδικά σχεδιασμένα βοηθήματα υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος.

Έξι νέες βιβλιοπαρουσιάσεις στην Αθήνα

Βιβλία από διαφορετικές εκδόσεις έρχονται στα ελληνικά ράφια και θα παρουσιαστούν σε σχετικές εκδηλώσεις μέχρι τέλος της χρονιάς στην πόλη.

Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Συζητήσεις και καλλιτεχνικές δράσεις τιμούν τη σημαντική αυτή ημέρα αφιερωμένη στο γυναικείο φύλο.