"Μ’ ένα βιβλίο συζητώ": Η "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη γίνεται αντικείμενο δημιουργικής συζήτησης

Το κοινωνικό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη αποκτά κεντρική θέση σε μια συζήτηση αμφισβήτησης και ανταλλαγής ιδεών, στα πλαίσια της δράσης «Μ’ ένα βιβλίο συζητώ», που σκοπό έχει τη διάδοση του ποιοτικού βιβλίου.

Βιβλία

Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου, που έχει διοργανώσει 450 εκδηλώσεις "Μ’ ένα βιβλίο συζητώ" και έχει δημιουργήσει περί τις 902 Δανειστικές Βιβλιοθήκες "για σένα!”, μας προσκαλεί την Κυριακή 6 Νοεμβρίου (6 μ.μ.) σε μια δημιουργική συζήτηση, αυτή τη φορά γύρω από το συγκλονιστικό, κοινωνικό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, "Η Φόνισσα”, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικοποίησης βιβλιόφιλων και βιβλίων. 

Σύμφωνα με τη εισηγήτρια Ρέα Πουρνάρα, "Η Φόνισσα είναι βγαλμένη από τα βάθη της ψυχής του Παπαδιαμάντη, από την τραγωδία του σπιτιού του, από την μιζέρια του νησιού του, από την μεγάλη δυστυχία των φτωχών ανθρώπων του λαού. Η ιστορία της Χαδούλας, της Φραγκογιαννούς, μιας τυραννισμένης γυναίκας της Σκιάθου και τα όσα μηχανεύεται για να σώσει τον κόσμο και να σωθεί η ίδια, αποτελούν την κρυφή συνείδηση του Παπαδιαμάντη. Ποιος έχει αρμοδιότητα να δικάσει την Φραγκογιαννού; Ο Θεός ή οι άνθρωποι; Στη συνείδηση της Φραγκογιαννούς, ο Θεός έχει μερίδιο ευθύνης για τα κοινωνικά δεινά. Δεν μπορεί να τιμωρεί λοιπόν για τις πληγές που στέλνει. Το ίδιο και η ανθρώπινη δικαιοσύνη. Έτσι ο Παπαδιαμάντης αφήνει την ηρωίδα του στο ήμισυ του δρόμου μεταξύ θείας και ανθρώπινης δικαιοσύνης". 

Για συμμετοχή στην εκδήλωση, στείλτε μέχρι την Τρίτη 2/11 το ονοματεπώνυμό σας στο hellenicbookclub@gmail.com ή μήνυμα στο fb Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου, για να λάβετε τον σύνδεσμο zoom.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".