Ο Γιάννης Οικονομίδης διάβασε το "Τρίψυχω" του Κωνσταντίνου Σκιπητάρη, βρίσκοντας τους χαρακτήρες του φτιαγμένους "από χώμα και πέτρα και λάσπη"

Ο γνωστός κινηματογραφικός και θεατρικός σκηνοθέτης που τάραξε τα νερά του σύγχρονου ελληνικού σινεμά με το εμβληματικό «Σπιρτόκουτο» απόλαυσε τις φοβερές κινηματογραφικές εικόνες του βιβλίου.

Γιάννης Οικονομίδης

Ο γνωστός κινηματογραφικός και θεατρικός σκηνοθέτης που τάραξε τα νερά του σύγχρονου ελληνικού σινεμά με το εμβληματικό "Σπιρτόκουτο", την cult σάτιρα του μικροαστισμού, απόλαυσε τις φοβερές κινηματογραφικές εικόνες του βιβλίου.

Αυτό τον καιρό ο Γιάννης Οικονομίδης εργάζεται για την πρεμιέρα της παράστασης "Το σπιρτόκουτο – the musical", που θα γίνει αρχές Νοεμβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ έχει ήδη μπει σε διαδικασία προπαραγωγής για την καινούρια (έκτη) ταινία του, με τίτλο "Μεγάλη πέτρα σε μικρό κεφάλι".

Η υπόθεση

Σ’ ένα απομονωμένο, σχεδόν εγκαταλελειμμένο χωριό 20 κατοίκων, στο Τρίστρατο της Πίνδου, οι τρεις σημαντικότερες γυναίκες στη ζωή ενός άντρα, η μάνα, η κόρη κι η γυναίκα του, φτάνουν με χειμωνιάτικο καιρό στο πατρικό σπίτι της μάνας. Εκεί έρχονται αντιμέτωπες με ένα δύσκολο και προβληματικό παρόν αλλά και με το τραυματικό παρελθόν τους, που ακόμα ορίζει τις ζωές και τις σχέσεις τους. 

Ο συγγραφέας

Είχα ανέβη πέρσι στο TiSFF, στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης του Γιάννη Ζαχόπουλου, κι εκεί μέσω ενός κοινού φίλου γνώρισα τον Κωνσταντίνο Σκιπητάρη, θεσσαλονικιό συγγραφέα, ένα πολύ σοβαρό άνθρωπο από το χώρο του θεάτρου, που έζησε για χρόνια στη Νέα Υόρκη. Τη γραφή του την ανακάλυψα ένα χρόνο μετά, φέτος το καλοκαίρι.

Τί μου άρεσε

Είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ, ατμοσφαιρικό, με φοβερό ρυθμό, ανατροπές και πολύ ενδιαφέρουσα κλιμάκωση. Οι χαρακτήρες είναι ωραίοι και γλαφυροί.  Ο μύθος έχει να κάνει με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και εξιστορείται από τον συγγραφέα με μια πλούσια, ζωντανή γλώσσα. Το βιβλίο με κράτησε, το βρήκα αρκετά κινηματογραφικό, με  φοβερές εικόνες. Το "Τρίψυχω" έχει μια σκληρότητα και μια αγριάδα ως προς την αντιμετώπιση των χαρακτήρων – είναι φτιαγμένοι από χώμα και πέτρα και λάσπη. Η ατμόσφαιρα της Ηπείρου ήταν ολόκληρη εκεί, μεσ’ στο χιόνι και στη λάσπη, με τις τρεις γυναίκες μοναχές τους - οι μόνοι άντρες είναι κάτι γερόντια που έχουν ξεμείνει στο σχεδόν έρημο χωριό σαν φαντάσματα. Το ίδιο το σπίτι, της Ελένης, της κεντρικής ηρωίδας, είναι αυτό που αποκαλύπτει το τραυματικό παρελθόν και των τριών γυναικών.

Τί δεν μου άρεσε

Το μόνο πρόβλημα του βιβλίου ίσως είναι η ανασφάλεια του συγγραφέα σε σχέση με τις ψυχολογικές αναλύσεις των χαρακτήρων καθώς εξελίσσεται η πλοκή, αν δηλαδή θα γίνουν αυτές κατανοητές από τον αναγνώστη, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνονται πράγματα τα οποία όμως είναι ήδη τεκμηριωμένα στο ψυχογράφημα των προσώπων.

Θα το σύστηνες;

Βέβαια. Το έχω δώσει και στους δικούς μου, οι οποίοι το ρούφηξαν, ενώ το έχω ήδη συστήσει σε ένα συνάδελφο σκηνοθέτη, που νομίζω ότι του ταιριάζει για να το κάνει ταινία.

Για το "Τρίψυχω" του Κωνσταντίνου Σκιπητάρη, από τις εκδόσεις Ανεμόεσσα, μπορεί να γίνει παραγγελία στο 6976 568624, και στο Amazon στην αγγλική γλώσσα.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
25/04/2024

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.