Το Μπενάκη τιμά τον Παγκόσμιο Μήνα Αlzheimer

Η επόμενη δράση του «Ώρα για Μουσείο!» υλοποιείται με τη βοήθεια της επιστημονικής συμβούλου Αλεξάνδρας Οικονόμου.

Ώρα για Μουσείο Παγκόσμιος Μήνας Alzheimer

Το Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσβασιμότητας που σχεδιάζει και υλοποιεί, εγκαινίασε τακτικές συναντήσεις για επισκέπτες με δυσκολίες μνήμης ή άνοια. Σε αυτές οι συμμετέχοντες και οι φροντιστές τους έχουν την ευκαιρία μίας μοναδικής εκπαιδευτικής και ψυχαγωγικής εμπειρίας αρχικά μέσα στους χώρους του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού και αργότερα στα δορυφορικά του παραρτήματα. 

Για τα άτομα που βρίσκονται στο στάδιο της ήπιας νόσου η ενασχόληση με την τέχνη αποδεδειγμένα παρέχει πολλές δυνατότητες για προσωπική ευεξία και ανάπτυξη με ευεργετικά αποτελέσματα. Το πρόγραμμα "Ώρα για Μουσείο!" προσφέρει σε αυτή την ευαίσθητη και διαρκώς αυξανόμενη αριθμητικά κατηγορία κοινού πλούσια πνευματικά και ψυχικά ερεθίσματα. Σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, οι συναντήσεις στο Μουσείο έχουν σταθερό χαρακτήρα με στόχο, μεταξύ άλλων, να δώσουν στους συμμετέχοντες τη χαρά της συνάντησης, όπως και της ανταλλαγής εμπειριών και βιωμάτων. 

Ώρα για Μουσείο Παγκόσμιος Μήνας Alzheimer

Στο πνεύμα αυτό το Μουσείο συμμετείχε στους εορτασμούς του Παγκόσμιου Μήνα Αlzheimer σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών παρουσιάζοντας το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου "Το θερινό ηλιοστάσιο" ενός τολμηρού Βρετανού καλλιτέχνη σε 20 ωφελούμενους της Εταιρείας. Οι βασικοί συμμετέχοντες και οι φροντιστές τους περιηγήθηκαν μαζί με τους Επιμελητές Εκπαίδευσης του Μουσείου σε επιλεγμένους σταθμούς της έκθεσης John Craxton. Μία ελληνική ψυχή καταλήγοντας στο Κουτί της Μνήμης, το οποίο αφύπνισε μνήμες και αισθήσεις, εκεί όπου ο καθένας μας συναντά το κοινό παρελθόν και την ιδιωτική του ιστορία. Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου το ίδιο πρόγραμμα που υπήρξε και εναρκτήριο του κύκλου των θεματικών συναντήσεων Ώρα για Μουσείο! παρουσιάστηκε με τον τρόπο της προσομοίωσης σε 10 εταίρους του Φορέα από την Ιταλία, τη Λετονία και τη Σλοβενία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού  Προγράμματος Erasmus+: Art therapy as an empathic tool to strengthen and maintain the cognitive, physical and relational skills of people with dementia (Art VS Dementia). 

Ώρα για Μουσείο Παγκόσμιος Μήνας Alzheimer

Το Τμήμα Εκπαίδευσης με σεβασμό προς τους ανθρώπους αυτούς αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την προοπτική να συμβάλει σε μία αλλαγή στάσης απέναντι στην ασθένεια. Διαδραστικές περιηγήσεις και αντικείμενα που βγαίνουν από τις αποθήκες του Μουσείου, πολυαισθητηριακές παρουσιάσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια είναι τα συστατικά της νέας αυτής εκπαιδευτικής πρότασης. Στο ασφαλές περιβάλλον του Μουσείου το κοινό θα βρει μία ευκαιρία για ελπίδα, αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής αξιοποιώντας μία απεριόριστη δεξαμενή μνήμης και αισθητικής απόλαυσης.

Η επόμενη "Ώρα για Μουσείο!" προγραμματίζεται για τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, 4.30-6 μ.μ., στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού, με τίτλο "Οίκος, οικείο, οικειότητα. Στα σπίτια του Μουσείου Μπενάκη". Τρία εντυπωσιακά εσωτερικά της Νεοελληνικής Συλλογής, το Σκυριανό δωμάτιο και οι καλοί οντάδες στο Υδραίικο αρχοντικό του Βούλγαρη και στο περίφημο Κοζανίτικο κονάκι μιας επιφανούς οικογένειας της Κοζάνης μας "υποδέχονται" για να μιλήσουμε για το σπίτι ως επίκεντρο της οικογενειακής δραστηριότητας αλλά και της εξωστρέφειας προς την κοινότητα. Τέχνες ταπεινές και χρυσοποίκιλτες σε συνδυασμό με συνήθειες που επιβιώνουν μέχρι σήμερα μετουσιώνουν την αίσθηση της εγγύτητας και ασφάλειας, της θαλπωρής και της χαράς.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μια "Πρώτη Απόπειρα" ευαισθητοποίησης για τον εγκλεισμό και την ψυχική υγεία από την "Fabrica Athens"

Η Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens, στο πλαίσιο της κοινωνικής της δράσης, στηρίζει έμπρακτα τις διαδικασίες επανένταξης και την προσωπική έκφραση των εγκλείστων σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

29/11/2022

"Ο Ηνίοχος των Δελφών και τα χάλκινα μνημειακά αγάλματα" στη Γαλλική Σχολή Αθηνών

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επανεξέτασης του χάλκινου συμπλέγματος του Ηνιόχου των Δελφών, με την συμβολή των νέων τεχνολογιών.

Δημοπρατείται προσωπικό γράμμα της Μέριλιν Μονρόε από τον εξαφανισμένο πατέρα της

Αναμένεται να εκτεθούν επίσης στο φως της δημοσιότητας προσωπικά της αντικείμενα.

Ελίζαμπεθ Τέιλορ: Βρέθηκε το εξαφανισμένο Dior φόρεμα που φορούσε στα Όσκαρ το 1961

Η εντυπωσιακή δημιουργία παρέμεινε για περισσότερα από πενήντα χρόνια μέσα σε μια βαλίτσα.

Britannia: Το πολυτελές βασιλικό γιοτ με την αμφιλεγόμενη ιστορία

Η σύνδεση της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ με το "πλωτό παλάτι" που της θύμιζε τον εαυτό της.

Δήμος Αθηναίων: Άμεση ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη μέσω Viber

Ακόμη πιο άμεση και αποτελεσματική γίνεται από σήμερα η ενημέρωση των πολιτών από τον Δήμο Αθηναίων.

Translation Slam - The Brazilian Edition: Μια διαφορετική "αναμέτρηση" στην πρεσβεία της Βραζιλίας της Αθήνας

Η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΠΕΕΜΠΙΠ) διοργανώνει σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα ένα διαφορετικό "λογοτεχνικό εργαστήρι", ανοιχτό στο κοινό, με τίτλο Translation Slam – The Brazilian Edition.