Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στηρίζει το ΕΜΣΤ

Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του ΥΠΠΟΑ είναι και η ανάδειξη της ελληνικής σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

ΕΜΣΤ

Η ενδυνάμωση του ρόλου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη διεθνή πολιτιστική και καλλιτεχνική κοινότητα, ενισχύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης τριών έργων συνολικού προϋπολογισμού 1.645.542 ευρώ. Στόχος του συνολικού προγράμματος είναι η προβολή και ανάδειξη της ελληνικής σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, η ψηφιοποίηση του αρχείου του Μουσείου και η πρόσβαση σε ειδικές ομάδες κοινού.

Συγκεκριμένα, το έργο "Δράσεις προώθησης των ελληνικών πολιτιστικών εξαγωγών και ενίσχυση της ελληνικής πολιτιστικής επωνυμίας" αφορά στην υλοποίηση στοχευμένων δράσεων προώθησης των ελληνικών πολιτιστικών εξαγωγών και ενίσχυσης της ελληνικής πολιτιστικής επωνυμίας ,καθώς και την ένταξη του ΕΜΣΤ σε ένα διεθνές δίκτυο συνεργαζόμενων πολιτιστικών οργανισμών και την ευρύτερη τόνωση της εξωστρέφειας του Μουσείου. Περιλαμβάνει την υποστήριξη Ελλήνων καλλιτεχνών και επιμελητών - θεωρητικών τέχνης για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα φιλοξενίας του εξωτερικού με στόχο την ενίσχυση της κινητικότητας και της εξωστρέφειας του καλλιτεχνικού δυναμικού, αλλά και τον σχεδιασμό αντίστοιχων προγραμμάτων φιλοξενίας του ΕΜΣΤ, τα οποία απευθύνονται σε καλλιτέχνες και επιμελητές. Επίσης περιλαμβάνει την οργάνωση προγράμματος Καθοδήγησης (Mentorship), το οποίο στοχεύει να δημιουργήσει ένα νέο έδαφος για μακροχρόνιες συνεργασίες μεταξύ Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών και επαγγελματιών της σύγχρονης τέχνης στο εξωτερικό: Το ΕΜΣΤ επιλέγει μέντορες διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι προσφέρουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους σε επιλεγμένους συμμετέχοντες. Το έργο ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων συνεργασιών ανάμεσα σε διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες, συμβάλει στην εξωστρέφεια και την κινητικότητα του έργου των Ελλήνων καλλιτεχνών, δίνει τη δυνατότητα στην καλλιτεχνική κοινότητα της Αθήνας να έρθει σε επαφή με σημαντικούς διεθνείς επαγγελματίες της τέχνης, ενδυναμώνει και παγιώνει τη σύνδεση του ΕΜΣΤ με τον διεθνή χώρο της τέχνης.

Αντικείμενο του έργου "Αξιοποίηση ψηφιακών μοντέλων πολιτιστικής παραγωγής και διανομής στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης", αποτελεί η ψηφιοποίηση και προβολή του καλλιτεχνικού αρχείου του ΕΜΣΤ και η εγκατάσταση επιχειρησιακών πληροφοριακών συστημάτων για την αναβάθμιση της μουσειακής εμπειρίας των επισκεπτών και την αξιοποίηση του ψηφιοποιημένου υλικού για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκδοτικών, ερευνητικών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων. Το ΕΜΣΤ διαθέτει Καλλιτεχνικό Αρχείο με 18.000 τεκμήρια που αφορούν στη σύγχρονη ελληνική τέχνη, από τα οποία έχουν ψηφιοποιηθεί τα 3.800. Η εγκατάσταση επιχειρησιακών συστημάτων (ERP και CRM) στόχο έχει τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών, στην προσφορά στοχευμένης μουσειακής εμπειρίας (ticketing, booking, virtual tours, labels information, downloading, mobile apps κ.λπ.) και την ανάπτυξη Προγράμματος Μελών και Φίλων του ΕΜΣΤ.

Το τρίτο έργο αφορά στη "Δημιουργία Μουσειοσκευών του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης", προκειμένου να προσφέρουν τη δυνατότητα υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε διαφορετικές ομάδες κοινού. Οι μουσειοσκευές, με παιδαγωγικό-εκπαιδευτικό υλικό και ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες που βοηθούν την εξοικείωση με τη σύγχρονη τέχνη, θα διατίθενται μέσω βραχύχρονου δανεισμού, ώστε να εκπαιδεύονται άτομα που δυσκολεύονται να επισκεφθούν το Μουσείο. Δημιουργούνται τρεις διαφορετικές βαλίτσες-μουσειοσκευές, ώστε να απευθύνονται σε διαφορετικά κοινά, όπως άτομα άνω των 65 και ΑμεΑ. Παράλληλα, δημιουργείται οδηγός χρήσης και αξιοποίησης του υλικού της μουσειοσκευής για φροντιστές. Οι μουσειοσκευές θα ταξιδεύουν σε γηροκομεία, ιδρύματα πρόνοιας και άλλες κοινωνικές δομές, αλλά και στο εξωτερικό στις Πρεσβείες της Ελλάδας και σε συνεργαζόμενα Μουσεία.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Statecraft: Διαμορφώνοντας το Κράτος

  • Μεικτά Μέσα

Η ομαδική έκθεση "Statecraft: Διαμορφώνοντας το Κράτος" αποτελεί μια συλλογική έρευνα 39 καλλιτεχνών, οι οποίοι μέσω των έργων τους μελετούν την έννοια του έθνους-κράτους και τους μηχανισμούς που το διαμορφώνουν και το συγκροτούν σήμερα. Η ονομασία του είναι δανεισμένη από το ομότιτλο έργο της Loulou Cherinet και προσεγγίζει όρους σχετικούς με την κρατική γραφειοκρατία, τις κυρίαρχες αφηγήσεις που συγκροτούν ένα κράτος, άλλες μορφές δημοκρατίας και πολιτειακής πρακτικής, αλλά και τι κρύβεται στο παρακράτος ή βαθύ κράτος και πώς μπορεί να γίνει κατάχρηση της κρατικής εξουσίας, ένα θέμα που καθιστά την έκθεση πιο επίκαιρη από ποτέ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη

Η ιστορικός θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα "200 χρόνια από το '21, 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: οι ανατροπές παγιωμένων απόψεων που αντέξαμε".

06/12/2022

Στο "Comicdom Christmas Bazaar" στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης θα βρεις τα πάντα για τα comics

Μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, χιλιάδες comics και memorabilia για όλα τα γούστα, περιμένουν τους φίλους των comics στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

"Με τα λόγια (γίνεται)": Ξαναδιαβάζοντας τον ποιητή Νίκο Φωκά

Οι ποιητικές συναντήσεις "Με τα λόγια (γίνεται)", στην 2η φετινή εκδήλωση τους, παρουσιάζουν, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, ένα αφιέρωμα στο ποιητικό έργο τού Νίκου Φωκά.

Hotel Brain Academy: Ανοίγει τις πόρτες της τον Ιανουάριο

Μια καινοτομία έρχεται από τις αρχές του 2023 από τον Όμιλο Hotel Brain, τον μεγαλύτερο ξενοδοχειακό Όμιλο σε αριθμό καταλυμάτων στην Ελλάδα.

"Ο γιος της παπαρούνας" γίνεται αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση περί διαφορετικότητας

Το βιβλίο – συνεργασία του Δημήτρη και της Παυλίνας Κωνσταντάρα γίνεται αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση περί διαφορετικότητας.

Ποιος δίνει τα ονόματα στους δρόμους;

Όπως μας υπενθύμισε και η περιπατητική παράσταση της Μπρικένα Γκίστο, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να "μην ξεχάσουμε". Αλλά ποιους επιλέγουμε να θυμόμαστε;

Γιορτές με πολιτιστικές εκδηλώσεις από την Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής και εφέτος θα βρεθεί κοντά στους πολίτες συμβάλλοντας στο εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων με τη διοργάνωση σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικά σημεία της Περιφέρειας και σε Δήμους της Αττικής.