Το Πρώτο Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού έρχεται στην Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023

Σημαντικές συζητήσεις, γαστρονομικές συναντήσεις, ποδηλατικές διαδρομές, περιπατητικές δράσεις στους συνοικισμούς, πικ νικ με μουσική από DJs και τοπικές μπάντες, και πολλές παράλληλες δράσεις.

Ecoculture Festival © Gerasimos Domenikos | FOS Photos

Έναν πρότυπο θεσμό και μία από τις βασικές δράσεις παρακαταθήκης του προγράμματός της εγκαινιάζει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα την ΟΑΣΗ, το πρώην κάμπινγκ της Ελευσίνας. Το Μυστήριο_50 Ecoculture Festival^, το πρώτο που διοργανώνεται στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, είναι μια διήμερη γιορτή που αντλεί τη θεματική της από το περιβάλλον, την οικολογία και τη βιωσιμότητα και περιλαμβάνει εργαστήρια με τη συμμετοχή επιστημόνων, ερευνητών για την ιστορία και τη σύγχρονη πραγματικότητα της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και παράλληλες δράσεις, όπως περιπάτους στους συνοικισμούς της πόλης, εργαστήρια για παιδιά, πικ νικ με μουσική από DJs και μπάντες της περιοχής, ξεναγήσεις, ποδηλατικές διαδρομές και γαστρονομικές συναντήσεις. Η είσοδος είναι ελεύθερη με προκράτηση θέσεων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πρώτης πειραματικής έκδοσης του Ecoculture Festival^, θα πραγματοποιηθεί το Ecoculture Dialogues, ποικίλες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις για τη βιώσιμη καινοτομία και την αγροδιατροφή, ενώ για παιδιά 8 έως 14 ετών θα διοργανωθεί το Μυστήριο_46   Αρθρωτοί Κήποι, ένα ευφάνταστο εργαστήριο κηποτεχνίας, που συνδυάζει την καλλιέργεια με τις νέες τεχνολογίες. Ποικίλες παράλληλες δράσεις πλαισιώνουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, όπως το 2023 Eleusis Open Farm Days με περισσότερες από 15 φάρμες της περιοχής να υποδέχονται το ευρύ κοινό παρουσιάζοντας τα προϊόντα τους, ποδηλατικές διαδρομές μέσα την πόλη αλλά και στις γραμμές του τρένου (railbiking), προβολή ταινιών και  ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον, καθώς και ένα πικ νικ με μουσική από DJs και μπάντες της Ελευσίνας και της γύρω περιοχής.

Επιπλέον, στις 24 Σεπτεμβρίου, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Γεωργίας Μαυραγάνη, θα πραγματοποιηθεί το Μυστήριο_38 Μουσική των σπιτιών, επιτόπιες διαδρομές στον συνοικισμό των Ποντίων της Ελευσίνας με επιλεγμένες μουσικές να διαχέονται στον δημόσιο χώρο μέσα από τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει το Μυστήριο_49 Συμπόσιο #2 - Εύξεινος Πόντος, ένα βιωματικό ταξίδι στις γεύσεις και τα έθιμα του Πόντου με βασικό άξονα την πολιτισμική ανταλλαγή και την ανάδειξη του γαστρονομικού πολιτισμού του τόπου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Ελευσίνας "Νέα Τραπεζούντα". 

Το Πρώτο Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού έρχεται στην Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023
© Μαρίνα Παπούλια

Αναλυτικό Πρόγραμμα 

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου
10:30 - 11:00 Προσέλευση
11:00 - 17:45 Ecoculture Dialogues 

Στρογγυλές τράπεζες Διαλόγων στον χώρο της ΟΑΣΗΣ, με κεντρικό άξονα τη χαρτογράφηση των κύριων περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της Ελευσίνας, αλλά και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Στόχος τους η αναζήτηση εκπαιδευτικων, παραγωγικών, καλλιτεχνικών και σχεδιαστικών πρακτικών μιας ενιαίας πολιτιστικής στρατηγικής ως μέσου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της πόλης. Στη δράση συμμετέχουν εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι της πολιτείας, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Εκδήλωση ενδιαφέροντος για παρακολούθηση των θεματικών συζητήσεων εδώ.

Αναλυτικά

11:00 - 13:00 Ενότητα Α: Το Περιβάλλον της Ελευσίνας - Μια Χαρτογράφηση
Μέσα από την αναγνώριση των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της πόλης, θα επιχειρηθεί η υπογράμμιση των περιβαλλοντικών της προβλημάτων, κυρίως όσων αφορούν στην υπερσυγκέντρωση της βιομηχανικής παραγωγής σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, αλλά και στη διαμόρφωση του δομημένου περιβάλλοντος (περιβαλλοντική υποβάθμιση, επιβάρυνση ποιότητας φυσικών πόρων) και των διαθέσιμων στρατηγικών για τη βελτίωση ή αναστροφή τους.

13:15 - 15:00 Ενότητα B: Περιβάλλον και Υγεία - Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας IN SITU
Η πρώτη ημερίδα παρουσίασης της δράσης παρακαταθήκης Μυστήριο_7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας IN SITU, στη θέσπιση και λειτουργία της οποίας προχωρά η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το πρόγραμμα του νέου φορέα, το οποίο θα λειτουργήσει στις αρχές του 2023, αφορά κυρίως σε κατοίκους της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών, και αναπτύσσεται γύρω από τις κρίσιμες θεματικές "Περιβάλλον & Υγεία" και "Πολιτιστική Πολιτική". Στόχος του είναι η καλλιέργεια της ελεύθερης σκέψης και η παροχή υψηλού επιπέδου επιστημονικής γνώσης σε διαφορετικό ηλικιακά και μορφωτικά κοινό. 

16:00 - 17:45 Ενότητα Γ: Αγροδιατροφικός Τομέας - Βιώσιμες Πρακτικές
Η προβολή της Ελευσίνας ως ενός βιώσιμου πολιτισμικού αλλά κι αγροδιατροφικού προορισμού, με ρίζες στον χρόνο και στον χώρο, μέσα από τη γαστρονομική παράδοση της περιοχής. Μέσα από τον αναστοχασμό των αρχαίων μύθων μέχρι τη σύγχρονη Μεσογειακή και Ελληνική Διατροφή, θα επιχειρηθεί η ανάδειξη της ανάγκης μετάβασης σε έναν νέο βιώσιμο αγροδιατροφικό πολιτισμό, με θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, αναγεννητικές, αγρο-οικολογικές πρακτικές παραγωγής και ενσυνείδητης κατανάλωσης.

18:00 - 22:00 Eco Culture

Αναλυτικά

18:00 - 19:30 Μουσική των Σπιτιών
Το απόγευμα του Σαββάτου, σε μια διαδρομή στη Συνοικία των Ποντίων της Ελευσίνας, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της σκηνοθέτιδος Γεωργίας Μαυραγάνη, επιλεγμένες "σπιτικές” μουσικές θα ξεχυθούν από τα παράθυρα και τις πόρτες στον δημόσιο χώρο. Βαδίζοντας στον τόπο, ακούγοντας τη μουσική σύνθεση της διαδρομής, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να αγγίξει το νήμα της ιστορίας του τόπου, σε μια διαδρομή που θα καταλήξει στην Πλατεία Φιλικής Εταιρείας, την κεντρική πλατεία της συνοικίας.

19:30 - 22:00 Μυστήριο_49  Συμπόσιο#2: Εύξεινος Πόντος
Αμέσως μετά την περιπατητική διαδρομή Μουσική των Σπιτιών, πρόκειται να πραγματοποιηθεί  στην κεντρική πλατεία της συνοικίας των Ποντίων της Ελευσίνας ένα εθνοτοπικό γλέντι, μια ιδιότυπη "σύμπραξη” λαϊκής παραδοσιακής μουσικής και τοπικής γαστρονομίας, που εστιάζοντας στην ανθρωπογεωγραφία της Ελευσίνας, θα φέρει στο ίδιο "οικολογικό” τραπέζι τα τραγούδια και τις συνταγές του Εύξεινου Πόντου.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

10:30- 11:00 Προσέλευση
11:00 - 15:00 Ecoculture Dialogues 

Αναλυτικά

11:00 - 13:00 Ενότητα Δ: Πολιτισμός - Η Βιώσιμη Διάσταση
Ο κρίσιμος ρόλος του πολιτισμού στην ανάδειξη της βιωσιμότητας και την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης, μέσα από την παρουσίαση έργων και συνεργειών σχετικής θεματικής, όπως αυτά περιλαμβάνονται στο επίσημο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

13:15 - 15:00 Ενότητα E: Βιώσιμη Καινοτομία 
Μια συζήτηση πάνω στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών - απαντήσεων στα ειδικά προβλήματα της περιοχής, με στόχο τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Μια παρουσίαση δράσεων καινοτομίας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αλλά και σημαντικών εκπροσώπων της βιομηχανίας της περιοχής, για τη βιώσιμη κατασκευή, την ανακύκλωση υλικών, τον συμμετοχικό σχεδιασμό, τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη ευρύτερα, και τα καινοτόμα πολιτιστικά προϊόντα. Νέοι τρόποι συνύπαρξης φιλικοί προς το περιβάλλον (#eco_art, #symposia, #homemade_music, #picnic_oasis), οι οποίοι εμπνέουν ιδιότυπα συλλογικά καλλιτεχνικά έργα, εκεί που συναντιέται η οικολογική ευαισθητοποίηση και η αγάπη για τον τόπο.

15:00 - 22:00 Eco Culture 

Αναλυτικά

15:00 - 22:00 Πικ νικ στην ΟΑΣΗ
Το κρυμμένο στον αστικό ιστό της Ελευσίνας κάμπινγκ ΟΑΣΗ υποδέχεται μικρούς και μεγάλους, με έναν πικ νικ - ζωντανή απόδειξη των τρόπων ενσωματώσης των βιώσιμων πρακτικών στην καθημερινή ζωή. Σε μια γιορτή που θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν το φαγητό της επιλογής τους και να ακούσουν μουσική από DJs και μπάντες της Ελευσίνας και της γύρω περιοχής, καθώς και να παρακολουθήσουν προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον, 

18.30 Ποδηλατική βόλτα. Σημείο εκκίνησης: ΟΑΣΗ
Κατά τη διάρκεια του πικ νικ, διοργανώνεται για όσους το επιθυμούν ποδηλατική βόλτα με αφετηρία το πρώην κάμπινγκ ΟΑΣΗ. Η διαδρομή θα διασχίσει την πόλη της Ελευσίνας, περιλαμβάνοντας τις εκβολές του Σαρανταπόταμου, το παραλιακό μέτωπο και το Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας. Η ποδηλατική βόλτα θα καταλήξει στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μιας σύντομης ξενάγησης στην in situ γλυπτική εγκατάσταση του διακεκριμένου εικαστικού Κωστή Βελώνη Μυστήριο_22  Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα.

Παράλληλες δράσεις 

Στο πλαίσιο του διημέρου και όχι μόνο, οι κάτοικοι της Ελευσίνας και οι επισκέπτες του Φεστιβάλ μπορούν να λάβουν μέρος σε Παράλληλες Δράσεις για όλες τις ηλικίες, εμπνευσμένες από τη φιλοσοφία και τις θεματικές του. 

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου

10:00-18:00 Μυστήριο_46 Αρθρωτοί Κήποι σε συνεργασία με το SYN Fab Lab | Decode FabLab
Τόπος Εργαστηρίων: Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός του ΟΣΕ στην Ελευσίνα 
 Εργαστήρια σχεδιασμού και κατασκευής κινητών μονάδων κηποτεμαχίων μεταλαμπαδεύουν και καλλιεργούν την οικολογική συνείδηση στις νεότερες γενιές της Ελευσίνας, συνδέοντας την πανάρχαια πρακτική της καλλιέργειας με τις νέες τεχνολογίες. Κράτηση θέσεων εδώ από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

17:30-20:30 Τρενοποδηλατάδα (railbiking Tours) σε συνεργασία με τη Railbiking Greece
Σημείο συνάντησης: Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός του ΟΣΕ στην Ελευσίνα
Νέοι φιλικοί προς το περιβάλλον τρόποι μετακίνησης στην ίδια μας την πόλη μέσα από ποδηλατικές διαδρομές πάνω σε ράγες με τουριστικές δρεζίνες (railbikes).

 23 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου 2023 Eleusis Open Farm Days σε συνεργασία με medculture
Φάρμες Δυτικής Αττικής
Επιλεγμένα αγροκτήματα από τη πλατφόρμα Open Farm Days, που ειδικεύονται στη βιώσιμη καλλιέργεια και στους εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής, ανοίγουν τις πύλες τους και υποδέχονται επισκέπτες την ανάδειξη της τοπικότητας, της εποχικότητας και της ελαχιστοποίησης του οικολογικού αποτυπώματος της αγροτικής διαδικασίας, ενισχύοντας δυναμικά την οικολογική συνείδηση στη Δυτική Αττική. Δήλωση συμμετοχής από τις 15 Σεπτεμβρίου στην πλατφόρμα του Open Farm εδώ. 

Έως 30 Σεπτεμβρίου Έκθεση Μυστήριο_64  Print Your City! Eleusis σε συνεργασία με τους THE NEW RAW
Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας 
Τα εκθέματα από ανακυκλωμένο και εκτυπωμένο πλαστικό που παρήχθησαν στο πρωτοποριακό εργαστήριο Τρισδιάστατης Εκτύπωσης, Κυκλικής Οικονομίας και Ανακύκλωσης, καθώς και η ιστορία πίσω τη δημιουργική πρωτοβουλία μετάβασης από την ανακύκλωση στην τρισδιάστατη εκτύπωση, περιμένουν τους φιλομαθείς, μικρούς και μεγάλους φίλους στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο του Παλαιού Δημαρχείου Ελευσίνας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.