Διπλή αισθητική και λειτουργική παρέμβαση στη γειτονιά του Μετς

Ο Δήμος Αθηναίων μεταμορφώνει το Άλσος Λογγίνου με τη συνδρομή του Ιδρύματος Ωνάση και τον σύγχρονος πεζόδρομο Κοσμά Μπαλάνου.

Διπλή αισθητική και λειτουργική παρέμβαση στη γειτονιά του Μετς

Η επόμενη μέρα της Αθήνας αλλάζει μέσα από τις 129 γειτονιές της και ο Δήμος Αθηναίων, υλοποιώντας ένα ολιστικό πλέγμα παρεμβάσεων, αναβαθμίζει αισθητικά και λειτουργικά την πρωτεύουσα, βελτιώνοντας άμεσα την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Το τρίπτυχο, πάνω στο οποίο βασίζονται οι πολύπλευρες και καλά σχεδιασμένες δράσεις που υλοποιούνται καθημερινά στις γειτονιές της πόλης, είναι περισσότερο πράσινο, επαρκής αστικός εξοπλισμός και σύγχρονες υποδομές.

Αυτό συνέβη και στην περιοχή του Μετς, όπου οι υπηρεσίες του Δήμου προχώρησαν στη σταδιακή αναμόρφωση της γειτονιάς, υλοποιώντας ταυτόχρονα δύο σημαντικά έργα πνοής. Η ανάπλαση και η ανακατασκευή της παιδικής χαράς και του Αθλητικού Κέντρου στο Άλσος Λογγίνου πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική δωρεά και υλοποίηση από το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Ενώνοντας δυνάμεις και αξιοποιώντας για ακόμη μια φορά το πρόγραμμα "Υιοθέτησε την Πόλη σου" η δημοτική αρχή έδωσε ξανά ζωή σε αυτό τον ξεχωριστό πνεύμονα πρασίνου, επανεντάσσοντας τον στην καθημερινότητά των κατοίκων της γειτονιάς.

Διπλή αισθητική και λειτουργική παρέμβαση στη γειτονιά του Μετς

Το Άλσος Λογγίνου, έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης και αδιαφορίας, επέστρεψε αναβαθμισμένο στη γειτονιά του Μετς και αποδόθηκε στους κατοίκους της περιοχής, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, που ανέλαβε και την υλοποίηση, έχοντας πλέον περισσότερα από 2.500 νέα φυτά που συμβάλλουν σημαντικά στην τόνωση της βιοποικιλότητας του.  

Οι φυσικές χωμάτινες διαδρομές έκτασης 2.200 τ.μ. αναβαθμίστηκαν, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν τον περίπατό τους ή να αθληθούν, ενώ οι υπηρεσίες τοποθέτησαν νέο αστικό εξοπλισμό (παγκάκια, περίφραξη και καλάθια απορριμμάτων), καθώς και σύγχρονες υποδομές που διασφαλίζουν μια φιλική προς το περιβάλλον συντήρηση του χώρου.

Διπλή αισθητική και λειτουργική παρέμβαση στη γειτονιά του Μετς

Παράλληλα, το υπαίθριο γήπεδο μπάσκετ ανακαινίστηκε πλήρως και ήδη φιλοξενεί δεκάδες μικρούς και μεγάλους λάτρεις του αθλήματος, ενώ και η παιδική χαρά του Άλσους αναμορφώθηκε, αποκτώντας νέο σύγχρονο εξοπλισμό, ασφαλή όργανα παιχνιδιού, κατάλληλα για κάθε ηλικιακή ομάδα παιδιών, πολυσύνθετα ξύλινα σπιτάκια, κούνιες, τραμπάλες και παιχνίδια ελατηρίου.

Λίγα μόλις μέτρα μακριά από το αναβαθμισμένο Άλσος Λογγίνου, ο Δήμος κατασκεύασε από την αρχή έναν σύγχρονο πεζόδρομο, ο οποίος ενώνεται αρμονικά με το Άλσος, επιτρέποντας στους περίοικους και τους επισκέπτες να το επισκεφτούν περπατώντας, εύκολα και με ασφάλεια.  

Πριν την ανάπλαση, η Κοσμά Μπαλάνου είχε μετατραπεί σε ένα χώρο άναρχης στάθμευσης, που περιστοιχιζόταν από σωρεία σκουπιδιών αμαυρώνοντας την εικόνα της γειτονιάς.  Σήμερα, με την ανάπλαση, τις στοχευμένες παρεμβάσεις και τη δημιουργία του πεζοδρομου, η εικόνα της γειτονιάς αλλάζει ριζικά, το σημείο αποκτά περισσότερο πράσινο, ενώ παράλληλα απελευθερώνεται ποιοτικός δημόσιος χώρος, τον οποίο τόσο η Αθήνα όσο και οι Αθηναίοι έχουν μεγάλη ανάγκη. 

Διπλή αισθητική και λειτουργική παρέμβαση στη γειτονιά του Μετς

Ένα καλαίσθητο δάπεδο από έγχρωμους κυβόλιθους…καλεί τους κατοίκους της περιοχής να επισκεφθούν το αναγεννημένο Άλσος Λογγίνου. Στις δύο πλευρές του πεζόδρομου, οι τεχνικές υπηρεσίες κατασκεύασαν δύο χαμηλά τοιχία με πέτρινη επένδυση, τα οποία ενσωματώνονται ιδανικά στο πράσινο περιβάλλον και κατευθύνουν τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τους νέους κατάφυτους χώρους του πάρκου. Επίσης, ο πεζόδρομος απέκτησε νέο αστικό εξοπλισμό αλλά και υποδομές για ΑμΕΑ, ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου φρόντισαν το πράσινο, προχωρώντας παράλληλα σε νέες φυτεύσεις. 

Τέλος, εγκατέστησαν ένα σύγχρονο αρδευτικό σύστημα, συντήρησαν και επισκεύασαν τον υπόγειο αγωγό ομβρίων , τοποθέτησαν νέα φωτιστικά σώματα και ανακατασκεύασαν τις υποδομές του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, ώστε η περιοχή να είναι πάντα επαρκώς φωτισμένη, παρέχοντας μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας στους επισκέπτες και τους περίοικους. 

Διπλή αισθητική και λειτουργική παρέμβαση στη γειτονιά του Μετς

"Η Αθήνα, στην κατάσταση που είχε βρεθεί τα τελευταία χρόνια, δεν χρειαζόταν μόνο μεγάλα έργα, αλλά και πολλά μικρά που θα έκαναν τη διαφορά στην καθημερινότητα των κατοίκων της. Είχε ανάγκη από μια "επανεκκίνηση", από πολύπλευρες παρεμβάσεις ουσίας, που θα άλλαζαν ριζικά την όψη των 129 γειτονιών της πόλης. Η φροντίδα των πάρκων, των παιδικών χαρών και των αθλητικών εγκαταστάσεων, η βελτίωση των υποδομών και του αστικού εξοπλισμού, είναι έργα που στερήθηκαν οι Αθηναίοι. Είναι παρεμβάσεις που δεσμευτήκαμε απέναντι στους δημότες και οι οποίες, μέρα με τη μέρα γίνονται πράξη, φέρνοντας μας ακόμη πιο κοντά στον τελικό στόχο για μια ζωντανή, ασφαλή, βιώσιμη και υγιή πόλη", αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ο νικητής των Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

Το εν λόγω βραβείο απονέμεται στον μεταφραστή, τη μεταφράστρια ή τη μεταφραστική ομάδα που πραγματοποίησε την καλύτερη μετάφραση ή αναμετάφραση λογοτεχνικού έργου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

"Σούπερ Γκρανόλα": Γνωρίστε τις σούπερ-γιαγιάδες της Νάντιας Δρακούλα

Η συγγραφέας παρουσιάζει το βιβλίο της στο πλαίσιο των Αθηναϊκών Διαδρομών που πραγματοποιούνται τον Οκτώβριο από το Athens Culture Net.

World Travel Awards Ευρώπη 2022: ανακοινώθηκαν τα Όσκαρ του τουρισμού και είχαν και ελληνικό ενδιαφέρον

Τα World Travel Awards, ο μεγάλος θεσμός της τουριστικής βιομηχανίας, τίμησε την Περιφέρεια Αττικής αναγνωρίζοντάς την ως κορυφαίο προορισμό αειφόρου τουρισμού.

Όσα διαβάσαμε το καλοκαίρι και κρατάμε και το φθινόπωρο: Οι συντάκτες του αθηνόραματος γράφουν για το βιβλίο που ξεχώρισαν

Από νέες εκδόσεις που συζητήθηκαν μέχρι κλασικά βιβλία γαστρονομίας, επιλέξαμε όσα διαβάσαμε στις διακοπές αλλά προτείνουμε για όλη τη χρονιά.

Τι ετοιμάζει η Τεχνόπολη;

Μπαζάρ βινυλίων και μεταχειρισμένων επώνυμων brands, το Vegan life festival Athens και δημιουργικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους έρχονται στην Τεχνόπολη τον Οκτώβριο.

Ο Λέων Α. Ναρ προσπαθεί "να βρει ξανά του νήματος την άκρη"

Ένα βιβλίο για τον στιχουργικό κόσμο του Θανάση Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει ο ΙΑΝΟΣ στο κατάστημά του στη Σταδίου.

Το Μπενάκη τιμά τον Παγκόσμιο Μήνα Αlzheimer

Η επόμενη δράση του "Ώρα για Μουσείο!" υλοποιείται με τη βοήθεια της επιστημονικής συμβούλου Αλεξάνδρας Οικονόμου.