Γιώργος Πατούλης: "Ο πολιτισμός είναι η ραχοκοκαλιά μιας υγιούς κοινωνίας"

Στον απόηχο του ιδιαίτερα δημοφιλούς φεστιβάλ της Περιφέρειας Αττικής στο Αττικό Άλσος που σημείωσε συνεχόμενα sold-out προτείνοντας εκλεκτές παραστάσεις χωρίς εισιτήριο αλλά και με αφορμή μια νέα σειρά δράσεων στον τομέα του πολιτισμού, ο περιφερειάρχης Αττικής κάνει έναν πρώτο απολογισμό.

Γιώργος Πατούλης

Κύριε Περιφερειάρχη, στα θέματα του πολιτισμού η Περιφέρεια Αττικής εμφανίζει πολύ μεγάλη δραστηριότητα και επιτυχία. Ήταν αυτός ένας βασικός σας στόχος από την αρχή;
Ήταν ίσως και ο λόγος που βάλατε τον Χάρη Ρώμα σε αυτό το πόστο;

Καταλαβαίνω ότι είστε ένα εκλεκτό μέσο που εξειδικεύεται στον πολιτισμό αλλά θα μου επιτρέψετε να σας ‘πω ότι μέσα στα τρία χρόνια της θητείας μας, από τότε που οι πολίτες της Αττικής μας τίμησαν με την ψήφο τους, η Περιφέρεια Αττικής έχει κάνει σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς. Δεν θα παραβλέψω να τιμήσω, βέβαια, τον Χάρη που διαπρέπει αλλά και τους υπόλοιπους που έχουν δραστηριοποιηθεί στον δύσκολο και ευαίσθητο τομέα του πολιτισμού. Πράγματι είμαστε υπερήφανοι για όσα έχουμε πετύχει σε αυτόν τον τομέα. Μόνο η ιδέα ότι σε δύσκολες οικονομικά εποχές η Περιφέρεια Αττικής προσφέρει δωρεάν εκδηλώσεις και επιλεγμένα θεάματα σε μαθητές στα σχολεία πρώτα απ’ όλα, και μετά σε όλους τους πολίτες, με κάνει να  αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής.

Πιστεύετε ότι ένας ηγέτης κρίνεται και από τους συνεργάτες που επιλέγει;
Πιστεύω ότι χωρίς δυνατή ομάδα δεν επιτυγχάνεται τίποτα. Εγώ μάλιστα τους συνεργάτες
δεν τους αποκαλώ ομάδα αλλά οικογένεια. Φρόντιζα από τότε που ήμουν Δήμαρχος, πόσο μάλλον τώρα, κάθε εβδομάδα να συνεδριάζουμε όλοι μαζί, κυρίως ο πυρήνας αλλά και όλοι οι υπόλοιποι, όποτε είναι δυνατόν, για να ανταλλάσουμε απόψεις, να ακούω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα καθήκοντά τους και, βεβαίως, να ακούω τις αντιρρήσεις τους. Πολλές φορές έχω ακολουθήσει συμβουλές τους. Λέω πάντα ότι η κορυφή της πυραμίδας χωρίς την βάση της δεν στέκεται. 

Το πρώτο φεστιβάλ της Περιφέρειας Αττικής στο θέατρο "ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ” στο Αττικό Άλσος έκανε μεγάλη αίσθηση και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Προέκυψε στην πορεία ή ήταν κάτι που σχεδιάζατε από την αρχή;
Ήταν κάτι που το ήθελα από την πρώτη στιγμή. Πιστεύω ότι η Περιφέρεια Αττικής που αντιπροσωπεύει τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας οφείλει να έχει ένα εμβληματικό μεγάλο φεστιβάλ με ευρύ φάσμα θεατρικών παραστάσεων και μουσικών συναυλιών, έξυπνα επιλεγμένων ούτως ώστε η ψυχαγωγία και η καλλιέργεια να συμπορεύονται. Άλλωστε, αφού έχετε επισκεφτεί το φεστιβάλ μας ίσως έχετε ακούσει την φωνή μου από τα μεγάφωνα να λέει το σύνθημά μας: "Ο πολιτισμός είναι η ραχοκοκαλιά μιας υγιούς κοινωνίας".

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ και στα μικρότερα αλλά πολύ σημαντικά φεστιβάλ της Περιφέρειας Αττικής που, επίσης, δημιουργήσαμε εμείς. Στην Σαλαμίνα το φεστιβάλ δημοτικής μουσικής της Περιφέρειας Αττικής "Γιάννης Παπασιδέρης”, στα Μέγαρα το κινηματογραφικό φεστιβάλ Περιφέρειας Αττικής και, βέβαια, το φεστιβάλ στο Πάρκο Τρίτση. Ήταν κύριο μέλημα και υποχρέωση από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το πάρκο αυτό να αναβαθμιστεί ολοκληρωτικά. Το πετύχαμε με την πλήρη αναμόρφωση, καθαρισμό και εξυγίανση όλων των χώρων και δομών πρωτίστως, και κατόπιν με την δημιουργία του καλοκαιρινού φεστιβάλ "Πολιτιστική εβδομάδα Περιφέρειας Αττικής στο πάρκο Τρίτση", καθώς και με την καθιέρωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το Πάσχα και την Πρωτομαγιά. Η ευχή και η επιθυμία μας είναι να γιορτάζουμε εκεί όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες της Περιφέρειας Αττικής τα πατροπαράδοτα που μας ενώνουν. Και ειδικά στους οικονομικά πιο ευάλωτους να προσφέρουμε την ημέρα του Πάσχα ένα ωραίο γιορτινό γεύμα και άφθονη χαρά. 


Ήταν έκπληξη και το "άνοιγμα” της Περιφέρειας στα εικαστικά με την δημιουργία δύο εκθέσεων τον Σεπτέμβριο στο Πεδίο του Άρεως.
Δεν αποτελεί και τόσο έκπληξη. Οι συζητήσεις που έχω κάνει με τον Χάρη και το τμήμα πολιτισμού είναι να γίνει "άνοιγμα” σε όλο το φάσμα των τεχνών, όσο βέβαια το επιτρέπει ο προϋπολογισμός του τμήματος. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι καταφέραμε να τριπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό σε σχέση με τα κονδύλια που διέθεταν οι προηγούμενες διοικήσεις της Περιφέρειας. Ειδικά για το Πεδίον του Άρεως, που είναι στην δικαιοδοσία μας και έχουμε την ευθύνη του, όπως και στο πάρκο Τρίτση, θα ‘πω ότι για την πλήρη μεταμόρφωσή του νιώθουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Παραλάβαμε ένα διαλυμένο, παρατημένο και σκοτεινό άντρο παραβατικότητας και το παραδώσαμε στους πολίτες όμορφο, πράσινο, φωτεινό, φυλασσόμενο. Μία πραγματική όαση μέσα στην πόλη μας. Η δεύτερη εικαστική έκθεση που δημιουργήσαμε εκεί με τίτλο "Trash art” έχει και συμβολική σημασία αφού είναι αφιερωμένη στην ανακύκλωση και την διαχείριση στερεών αποβλήτων – εξάλλου, υλοποιούμε αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ανακύκλωσης στην Ευρώπη, έχοντας αποσπάσει γι’ αυτό και σημαντικές διακρίσεις

Τεράστιο θέμα και αυτό για όλον τον πλανήτη. Μήπως αυτό είναι, τελικά, το μεγάλο σας στοίχημα; Να λύσετε το πρόβλημα στην Αττική; 
Κοιτάξτε, δεν αρκούμε στα λίγα ή στα μέτρια, γιατί και στους πολίτες της Αττικής δεν αξίζουν λίγα, αλλά πολλά. Έχω βάλει τον πήχη ψηλά για αρκετά θέματα και φιλοδοξώ να έχουμε επιτυχία σε όλα. Αν θέλετε να συνοψίσω, πάντως, σε ένα γενικό στοίχημα θα έλεγα ότι δεδομένου ότι το μισό ΑΕΠ, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, παράγεται στην Αττική φιλοδοξούμε να είμαστε η ατμομηχανή για την ανάπτυξη της χώρας. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
25/04/2024

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.