Γιώργος Πατούλης: "Ο πολιτισμός είναι η ραχοκοκαλιά μιας υγιούς κοινωνίας"

Στον απόηχο του ιδιαίτερα δημοφιλούς φεστιβάλ της Περιφέρειας Αττικής στο Αττικό Άλσος που σημείωσε συνεχόμενα sold-out προτείνοντας εκλεκτές παραστάσεις χωρίς εισιτήριο αλλά και με αφορμή μια νέα σειρά δράσεων στον τομέα του πολιτισμού, ο περιφερειάρχης Αττικής κάνει έναν πρώτο απολογισμό.

Γιώργος Πατούλης

Κύριε Περιφερειάρχη, στα θέματα του πολιτισμού η Περιφέρεια Αττικής εμφανίζει πολύ μεγάλη δραστηριότητα και επιτυχία. Ήταν αυτός ένας βασικός σας στόχος από την αρχή;
Ήταν ίσως και ο λόγος που βάλατε τον Χάρη Ρώμα σε αυτό το πόστο;

Καταλαβαίνω ότι είστε ένα εκλεκτό μέσο που εξειδικεύεται στον πολιτισμό αλλά θα μου επιτρέψετε να σας ‘πω ότι μέσα στα τρία χρόνια της θητείας μας, από τότε που οι πολίτες της Αττικής μας τίμησαν με την ψήφο τους, η Περιφέρεια Αττικής έχει κάνει σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς. Δεν θα παραβλέψω να τιμήσω, βέβαια, τον Χάρη που διαπρέπει αλλά και τους υπόλοιπους που έχουν δραστηριοποιηθεί στον δύσκολο και ευαίσθητο τομέα του πολιτισμού. Πράγματι είμαστε υπερήφανοι για όσα έχουμε πετύχει σε αυτόν τον τομέα. Μόνο η ιδέα ότι σε δύσκολες οικονομικά εποχές η Περιφέρεια Αττικής προσφέρει δωρεάν εκδηλώσεις και επιλεγμένα θεάματα σε μαθητές στα σχολεία πρώτα απ’ όλα, και μετά σε όλους τους πολίτες, με κάνει να  αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής.

Πιστεύετε ότι ένας ηγέτης κρίνεται και από τους συνεργάτες που επιλέγει;
Πιστεύω ότι χωρίς δυνατή ομάδα δεν επιτυγχάνεται τίποτα. Εγώ μάλιστα τους συνεργάτες
δεν τους αποκαλώ ομάδα αλλά οικογένεια. Φρόντιζα από τότε που ήμουν Δήμαρχος, πόσο μάλλον τώρα, κάθε εβδομάδα να συνεδριάζουμε όλοι μαζί, κυρίως ο πυρήνας αλλά και όλοι οι υπόλοιποι, όποτε είναι δυνατόν, για να ανταλλάσουμε απόψεις, να ακούω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα καθήκοντά τους και, βεβαίως, να ακούω τις αντιρρήσεις τους. Πολλές φορές έχω ακολουθήσει συμβουλές τους. Λέω πάντα ότι η κορυφή της πυραμίδας χωρίς την βάση της δεν στέκεται. 

Το πρώτο φεστιβάλ της Περιφέρειας Αττικής στο θέατρο "ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ” στο Αττικό Άλσος έκανε μεγάλη αίσθηση και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Προέκυψε στην πορεία ή ήταν κάτι που σχεδιάζατε από την αρχή;
Ήταν κάτι που το ήθελα από την πρώτη στιγμή. Πιστεύω ότι η Περιφέρεια Αττικής που αντιπροσωπεύει τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας οφείλει να έχει ένα εμβληματικό μεγάλο φεστιβάλ με ευρύ φάσμα θεατρικών παραστάσεων και μουσικών συναυλιών, έξυπνα επιλεγμένων ούτως ώστε η ψυχαγωγία και η καλλιέργεια να συμπορεύονται. Άλλωστε, αφού έχετε επισκεφτεί το φεστιβάλ μας ίσως έχετε ακούσει την φωνή μου από τα μεγάφωνα να λέει το σύνθημά μας: "Ο πολιτισμός είναι η ραχοκοκαλιά μιας υγιούς κοινωνίας".

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ και στα μικρότερα αλλά πολύ σημαντικά φεστιβάλ της Περιφέρειας Αττικής που, επίσης, δημιουργήσαμε εμείς. Στην Σαλαμίνα το φεστιβάλ δημοτικής μουσικής της Περιφέρειας Αττικής "Γιάννης Παπασιδέρης”, στα Μέγαρα το κινηματογραφικό φεστιβάλ Περιφέρειας Αττικής και, βέβαια, το φεστιβάλ στο Πάρκο Τρίτση. Ήταν κύριο μέλημα και υποχρέωση από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το πάρκο αυτό να αναβαθμιστεί ολοκληρωτικά. Το πετύχαμε με την πλήρη αναμόρφωση, καθαρισμό και εξυγίανση όλων των χώρων και δομών πρωτίστως, και κατόπιν με την δημιουργία του καλοκαιρινού φεστιβάλ "Πολιτιστική εβδομάδα Περιφέρειας Αττικής στο πάρκο Τρίτση", καθώς και με την καθιέρωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το Πάσχα και την Πρωτομαγιά. Η ευχή και η επιθυμία μας είναι να γιορτάζουμε εκεί όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες της Περιφέρειας Αττικής τα πατροπαράδοτα που μας ενώνουν. Και ειδικά στους οικονομικά πιο ευάλωτους να προσφέρουμε την ημέρα του Πάσχα ένα ωραίο γιορτινό γεύμα και άφθονη χαρά. 


Ήταν έκπληξη και το "άνοιγμα” της Περιφέρειας στα εικαστικά με την δημιουργία δύο εκθέσεων τον Σεπτέμβριο στο Πεδίο του Άρεως.
Δεν αποτελεί και τόσο έκπληξη. Οι συζητήσεις που έχω κάνει με τον Χάρη και το τμήμα πολιτισμού είναι να γίνει "άνοιγμα” σε όλο το φάσμα των τεχνών, όσο βέβαια το επιτρέπει ο προϋπολογισμός του τμήματος. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι καταφέραμε να τριπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό σε σχέση με τα κονδύλια που διέθεταν οι προηγούμενες διοικήσεις της Περιφέρειας. Ειδικά για το Πεδίον του Άρεως, που είναι στην δικαιοδοσία μας και έχουμε την ευθύνη του, όπως και στο πάρκο Τρίτση, θα ‘πω ότι για την πλήρη μεταμόρφωσή του νιώθουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Παραλάβαμε ένα διαλυμένο, παρατημένο και σκοτεινό άντρο παραβατικότητας και το παραδώσαμε στους πολίτες όμορφο, πράσινο, φωτεινό, φυλασσόμενο. Μία πραγματική όαση μέσα στην πόλη μας. Η δεύτερη εικαστική έκθεση που δημιουργήσαμε εκεί με τίτλο "Trash art” έχει και συμβολική σημασία αφού είναι αφιερωμένη στην ανακύκλωση και την διαχείριση στερεών αποβλήτων – εξάλλου, υλοποιούμε αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ανακύκλωσης στην Ευρώπη, έχοντας αποσπάσει γι’ αυτό και σημαντικές διακρίσεις

Τεράστιο θέμα και αυτό για όλον τον πλανήτη. Μήπως αυτό είναι, τελικά, το μεγάλο σας στοίχημα; Να λύσετε το πρόβλημα στην Αττική; 
Κοιτάξτε, δεν αρκούμε στα λίγα ή στα μέτρια, γιατί και στους πολίτες της Αττικής δεν αξίζουν λίγα, αλλά πολλά. Έχω βάλει τον πήχη ψηλά για αρκετά θέματα και φιλοδοξώ να έχουμε επιτυχία σε όλα. Αν θέλετε να συνοψίσω, πάντως, σε ένα γενικό στοίχημα θα έλεγα ότι δεδομένου ότι το μισό ΑΕΠ, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, παράγεται στην Αττική φιλοδοξούμε να είμαστε η ατμομηχανή για την ανάπτυξη της χώρας. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το νέο ΔΣ της εταιρείας με την επωνυμία "Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Μονοπρόσωπη Α.Ε." αποτελείται από επτά μέλη.

Συνεχίζονται οι διαδικτυακές "Συναντήσεις της Πέμπτης" με τον Πλάτωνα Ριβέλλη

H δεύτερη παρουσίαση για τη νέα σεζόν εστιάζει στο έργο του Σπύρου Γιαρμενίτη, της Ειρήνης Λαχανά και της Γεωργίας Παπαχρήστου.

Οι δωρεάν δράσεις που έρχονται τον Δεκέμβριο στο Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων

Οι επισκέπτες του Πάρκου Ελευθερίας θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, να παρακολουθήσουν ομιλίες και να διασκεδάσουν σε διαδραστικά εργαστήρια.

Φωτορεπορτάζ: Το ΚΠΙΣΝ υποδέχτηκε τα Χριστούγεννα με μια εντυπωσιακή φωταγώγηση

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καλωσόρισε το κοινό στον χριστουγεννιάτικο κόσμο του και το "α" ήταν εκεί για να απαθανατίσει τη γιορτινή εκδήλωση.

Ο Πειραιάς υποδέχεται τα Χριστούγεννα με ένα εορταστικό πρόγραμμα δράσεων για όλους

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, θα φωταγωγήσει το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο δένδρο, σε μια μεγάλη φαντασμαγορική βραδιά με ζωντανή μουσική από τον ραδιοφωνικό σταθμό "My Radio 104,6" με τον DJ Αντώνη Δημητριάδη.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Βραδιές Αστυνομικής Μυθοπλασίας με το red n’ noir

Crimes n’ beer για άλλη μια χρονιά, ένα φεστιβάλ για τη διεκδίκηση των χώρων πολιτισμού και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 2 έως 8/12.