Οι "Αναστοχασμοί για μια Βιώσιμη Κοινωνία της Ευημερίας" στον Ιανό

Για το νέο βιβλίο του Στέργιου Μπαμπανάση θα μιλήσουν οι Θεόδωρος Π. Λιανός, Ναπολέων Μαραβέγιας και Αριστείδης Μπαλτάς.

Οι «Αναστοχασμοί για μια Βιώσιμη Κοινωνία της Ευημερίας» στον Ιανό

Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 6 μ.μ. η Αλυσίδα Πολιτισμού Ιανός, οι Εκδόσεις Παπαζήση, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Στέργιου Μπαμπανάση με τίτλο "Αναστοχασμοί για μια Βιώσιμη Κοινωνία της Ευημερίας".

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Θεόδωρος Π. Λιανός (Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, πρώην Πρύτανης ΟΠΑ), Ναπολέων Μαραβέγιας (Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Υπουργός) και Αριστείδης Μπαλτάς (Ομότιμος Καθηγητής, τ. Υπουργός Παιδείας). Συντονίζει ο Σωτήρης Ντάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό της Αθήνας (Σταδίου 24) και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του Ιανού. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το νέο βιβλίο του Στέργιου Μπαμπανάση πραγματεύεται σε θεωρητικό και παγκόσμιο επίπεδο επίκαιρα θέματα της κοινωνικής προόδου, των ουτοπιών, των οραμάτων και της εφαρμογής τους, τις μακροχρόνιες ροπές εξέλιξης των κοινωνιών και του παγκό¬σμιου συστήματος τον 20ό αιώνα, σε σύγκριση με τον 19ο αιώνα και τις προβλέψεις για τον 21ο αιώνα. Με βάση την ανάλυση διακρίνει δύο αντιφατικές ροπές εξέλιξης. Από τη μια μεριά τις προοδευτικές ροπές δυναμικής ανάπτυξης της επιστήμης, της τεχνολογίας, της οικονομίας και της αύξησης του πλούτου, της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης με τη μείωση του χρόνου εργασίας, τη βελτίωση της υγιεινής, της διατροφής και της κατανάλωσης, την αύξηση του αλφαβητισμού, του προσδόκιμου ζωής και της δη-μιουργίας του κοινωνικού κράτους. Από την άλλη μεριά υπάρχουν οι αρνητικές ροπές: οι υπέρμετρες ανισότητες εισοδημάτων, πλούτου και ευκαιριών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, η εκτεταμένη φτώχεια, η αδυναμία του μισού περίπου πληθυσμού του πλανήτη να καλύψει τις βασικές ανάγκες του, οι οικονομικές κρίσεις και οι πόλεμοι, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η αύξηση της θερμοκρασίας με κίνδυνο την υπερθέρμανση του Πλανήτη, η υπέρβαση της βιοϊκανότητας της Γης, η αύξηση του κινδύνου μείωσης της βιοποικιλότητας και κατάρρευσης του οικοσυστήματος, οι συχνές φυσικές καταστροφές και πανδημίες. Η ανθρωπότητα έχει φτάσει σε ένα νέο σταυροδρόμι με το δίλλημα να επιλέξει ή το δρόμο που οδηγεί στην καταστροφή του περιβάλλοντος και του πολιτισμού με συγκρούσεις, με πολέμους και με εξαθλίωση του πληθυσμού ή το δρόμο που οδηγεί στη γενίκευση της ευ¬ημερίας με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δημιουργεί ο τεράστιος συσσωρευμένος υλικός, πνευματικός και θεσμικός πλούτος, οι νέες επιστημονικές γνώσεις και τεχνολογίες. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το νέο ΔΣ της εταιρείας με την επωνυμία "Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Μονοπρόσωπη Α.Ε." αποτελείται από επτά μέλη.

Συνεχίζονται οι διαδικτυακές "Συναντήσεις της Πέμπτης" με τον Πλάτωνα Ριβέλλη

H δεύτερη παρουσίαση για τη νέα σεζόν εστιάζει στο έργο του Σπύρου Γιαρμενίτη, της Ειρήνης Λαχανά και της Γεωργίας Παπαχρήστου.

Οι δωρεάν δράσεις που έρχονται τον Δεκέμβριο στο Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων

Οι επισκέπτες του Πάρκου Ελευθερίας θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, να παρακολουθήσουν ομιλίες και να διασκεδάσουν σε διαδραστικά εργαστήρια.

Φωτορεπορτάζ: Το ΚΠΙΣΝ υποδέχτηκε τα Χριστούγεννα με μια εντυπωσιακή φωταγώγηση

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καλωσόρισε το κοινό στον χριστουγεννιάτικο κόσμο του και το "α" ήταν εκεί για να απαθανατίσει τη γιορτινή εκδήλωση.

Ο Πειραιάς υποδέχεται τα Χριστούγεννα με ένα εορταστικό πρόγραμμα δράσεων για όλους

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, θα φωταγωγήσει το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο δένδρο, σε μια μεγάλη φαντασμαγορική βραδιά με ζωντανή μουσική από τον ραδιοφωνικό σταθμό "My Radio 104,6" με τον DJ Αντώνη Δημητριάδη.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Βραδιές Αστυνομικής Μυθοπλασίας με το red n’ noir

Crimes n’ beer για άλλη μια χρονιά, ένα φεστιβάλ για τη διεκδίκηση των χώρων πολιτισμού και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 2 έως 8/12.