Οι "Αναστοχασμοί για μια Βιώσιμη Κοινωνία της Ευημερίας" στον Ιανό

Για το νέο βιβλίο του Στέργιου Μπαμπανάση θα μιλήσουν οι Θεόδωρος Π. Λιανός, Ναπολέων Μαραβέγιας και Αριστείδης Μπαλτάς.

Οι «Αναστοχασμοί για μια Βιώσιμη Κοινωνία της Ευημερίας» στον Ιανό

Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 6 μ.μ. η Αλυσίδα Πολιτισμού Ιανός, οι Εκδόσεις Παπαζήση, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Στέργιου Μπαμπανάση με τίτλο "Αναστοχασμοί για μια Βιώσιμη Κοινωνία της Ευημερίας".

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Θεόδωρος Π. Λιανός (Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, πρώην Πρύτανης ΟΠΑ), Ναπολέων Μαραβέγιας (Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Υπουργός) και Αριστείδης Μπαλτάς (Ομότιμος Καθηγητής, τ. Υπουργός Παιδείας). Συντονίζει ο Σωτήρης Ντάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό της Αθήνας (Σταδίου 24) και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του Ιανού. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το νέο βιβλίο του Στέργιου Μπαμπανάση πραγματεύεται σε θεωρητικό και παγκόσμιο επίπεδο επίκαιρα θέματα της κοινωνικής προόδου, των ουτοπιών, των οραμάτων και της εφαρμογής τους, τις μακροχρόνιες ροπές εξέλιξης των κοινωνιών και του παγκό¬σμιου συστήματος τον 20ό αιώνα, σε σύγκριση με τον 19ο αιώνα και τις προβλέψεις για τον 21ο αιώνα. Με βάση την ανάλυση διακρίνει δύο αντιφατικές ροπές εξέλιξης. Από τη μια μεριά τις προοδευτικές ροπές δυναμικής ανάπτυξης της επιστήμης, της τεχνολογίας, της οικονομίας και της αύξησης του πλούτου, της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης με τη μείωση του χρόνου εργασίας, τη βελτίωση της υγιεινής, της διατροφής και της κατανάλωσης, την αύξηση του αλφαβητισμού, του προσδόκιμου ζωής και της δη-μιουργίας του κοινωνικού κράτους. Από την άλλη μεριά υπάρχουν οι αρνητικές ροπές: οι υπέρμετρες ανισότητες εισοδημάτων, πλούτου και ευκαιριών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, η εκτεταμένη φτώχεια, η αδυναμία του μισού περίπου πληθυσμού του πλανήτη να καλύψει τις βασικές ανάγκες του, οι οικονομικές κρίσεις και οι πόλεμοι, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η αύξηση της θερμοκρασίας με κίνδυνο την υπερθέρμανση του Πλανήτη, η υπέρβαση της βιοϊκανότητας της Γης, η αύξηση του κινδύνου μείωσης της βιοποικιλότητας και κατάρρευσης του οικοσυστήματος, οι συχνές φυσικές καταστροφές και πανδημίες. Η ανθρωπότητα έχει φτάσει σε ένα νέο σταυροδρόμι με το δίλλημα να επιλέξει ή το δρόμο που οδηγεί στην καταστροφή του περιβάλλοντος και του πολιτισμού με συγκρούσεις, με πολέμους και με εξαθλίωση του πληθυσμού ή το δρόμο που οδηγεί στη γενίκευση της ευ¬ημερίας με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δημιουργεί ο τεράστιος συσσωρευμένος υλικός, πνευματικός και θεσμικός πλούτος, οι νέες επιστημονικές γνώσεις και τεχνολογίες. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Europa Nostra: Το Βραβείο Grand Prix 2022 απονέμεται στον Κώστα Καρρά

Οι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κληρονομιάς 2021 τιμήθηκαν χθες σε μια τελετή στην εμβληματική Κρατική Όπερα της Πράγας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/09/2022

Οι φάρμες της Δυτικής Αττικής με το βλέμμα στραμμένο στη βιώσιμη καλλιέργεια

Μια δράση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με τη Med Culture.

H Aegean ανακηρύχθηκε "Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη"

Για 11η συνεχή χρονιά και 12η συνολικά, ανακηρύσσεται πρώτη, στις προτιμήσεις των επιβατών

Οι υποψήφιοι για το 2ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Φεστιβάλ ΛΕΑ

Η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.

12 Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης ανοίγουν στην Αθήνα τον Οκτώβριο

Μαθήματα εικαστικών, χορού, θεάτρου, κινηματογράφου, δημιουργικής γραφής και ξένων γλωσσών για παιδιά και ενήλικες.

Αλέξης Σταμάτης: "θα ήθελα να είμαι ο εγγονός του γιου μου"

Ο βραβευμένος συγγραφέας στο τελευταίο του μυθιστόρημα, "Το Λευκό Δωμάτιο", μιλά για τους ήρωες των βιβλίων του, για το φόβο του θανάτου και το σύμπλοκο του σύμπαντος.