Δεκαπενταύγουστος: Γίνε τουρίστας στην πόλη σου

Φέτος δεν είναι λίγοι αυτοί που θα επιλέξουν (ή θα αναγκαστούν) να περάσουν και τον Αύγουστο στην πόλη, θα αποζημιωθούν όμως απολαμβάνοντας επιτέλους με ησυχία τις κρυφές χάρες της Αθήνας ή διαλέγοντας διαφορετικές μονοήμερες εξορμήσεις, ικανές να αναβαθμίσουν τις αναμνήσεις αυτού του καλοκαιριού.

Αθήνα

Ο αγαπημένος μας κήπος ανανεώθηκε!

Κλασική και πάντα ιδανική επιλογή για οποιαδήποτε εξόρμηση στο αθηναϊκό κέντρο, ο Εθνικός Κήπος είναι must όχι μόνο για τουρίστες αλλά και για όσους θέλουν να ξαποστάσουν κάτω από τις δροσερές σκιές των φοινικόδεντρων. Αν δεν έχετε περάσει πρόσφατα, αξίζει μια εκ νέου βόλτα στον κήπο για να δείτε από κοντά την αναβαθμισμένη βόρεια περιοχή του, προς τη μεριά των λεωφόρων Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας.

Εθνικός Κήπος

Ο δήμος μερίμνησε για την κατασκευή νέων, ασφαλέστερων μονοπατιών, την αντικατάσταση του παλιού συστήματος άρδευσης και, φυσικά, για νέες φυτεύσεις αλλά και για τη φροντίδα των σπάνιων δέντρων του χώρου, πολλά από τα οποία ξεπερνούν τα 170 χρόνια ζωής. Και εννοείται ότι δεν πρέπει να παραλείψετε έναν βραδινό περίπατο στο Ζάππειο, την ιδανική αφετηρία για μια περιπατητική διαδρομή στη βραδινή Αθήνα.

Inner Life
© Ηλίας Γεωργουλέας

Τι μυστικά κρύβει η βαλίτσα μας;

Το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" φιλοξενεί άλλη μια έκθεση στους διαδρόμους άφιξης επιβατών, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της διεθνούς σύγχρονης τέχνης. Αυτήν τη φορά η καταξιωμένη Sonia Ros γεμίζει τους τοίχους του αερολιμένα με έργα που ισορροπούν μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας: κεντρική έμπνευση αποτελούν οι υπερρεαλιστικές ακτινογραφίες από τα μηχανήματα ελέγχου των αποσκευών. Οι ταλαιπωρημένες βαλίτσες και τα υπερσύγχρονα τρόλεϊ των ταξιδιωτών μπορεί εκ πρώτης όψεως να περνούν απαρατήρητα, όμως μπορούν να μας πουν πολλά για τους ιδιοκτήτες τους. Η Ros επεξεργάζεται τις εικόνες και τις μετατρέπει σε εντυπωσιακά έργα τέχνης που μας επιτρέπουν να "κατασκοπεύσουμε" τον ιδιωτικό κόσμο του κάθε επιβάτη. Όσοι φεύγετε για τις αυγουστιάτικες διακοπές σας μπορείτε να θαυμάσετε τη δουλειά της καλλιτέχνιδας ενώ περιμένετε την πτήση σας.

Ελένη
© Ελένη Κολιανδρή
"Ελένη"

Θεατρικές αποδράσεις στα πέριξ

Το φεγγάρι γεμάτο, τα ανοιχτά θέατρα σας περιμένουν και αν είστε φανατικοί θεατρόφιλοι, έχουμε τις ιδανικές προτάσεις. Με δεδομένο ότι το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον γεμάτο αστέρια ουρανό, αξίζει να δείτε κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι, την Παρασκευή 12 ή το Σάββατο 13 Αυγούστου την "Ελένη" του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου, με πρωταγωνίστρια την Έμιλυ Κολιανδρή.

Θεσμοφοριάζουσες
"Θεσμοφοριάζουσες"

Αξίζει επίσης μια εκδρομή μέχρι το Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας, που κατασκευάστηκε το 1993 προς τιμή του μεγάλου τραγικού ποιητή, ο οποίος είχε το ησυχαστήριό του στην περιοχή Περιστέρια του νησιού. Εκεί θα παιχτούν, στις 12/8, οι "Θεσμοφοριάζουσες" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, με τον ίδιο και τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Φωτεινή Μπαξεβάνη κ.ά.

Μουσείο Ακρόπολης
© Πάρις Ταβιτιάν

Πανσέληνος στα αθηναϊκά μουσεία

Το ολόγιομο φεγγάρι ανέκαθεν αποτελούσε αφορμή για βραδινή βόλτα και η φετινή αυγουστιάτικη πανσέληνος ίσως να είναι από τις εντυπωσιακότερες του 2022. Το "Φεγγάρι του Οξύρρυγχου", μια ονομασία παρμένη από τους Αμερικανούς ιθαγενείς, θα φωτίσει τον καλοκαιρινό ουρανό στις 12 Αυγούστου και οι χώροι τέχνης της πρωτεύουσας ετοιμάζουν πληθώρα εκδηλώσεων. Ξεχωρίζει, όπως πάντα, η μουσική βραδιά στο Μουσείο Ακρόπολης (2109000900) με μελωδίες από την Μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ πολλά μουσεία θα έχουν ελεύθερη είσοδο εκείνη τη μέρα.

Lapse_StillL-2_PhotoBy_LarsJan
© Lars Jan

Μια εμβυθιστική εμπειρία στο Νιάρχος

"Lapse" είναι ο τίτλος της πρόσφατης συνεργασίας των καλλιτεχνών Σταύρου Γασπαράτου και Lars Jan, μιας οπτικοακουστικής εγκατάστασης που εκμηδενίζει το χρόνο και τις αποστάσεις. Πρόκειται για μια εμβυθιστική εμπειρία που προβάλλει το ταξίδι ενός ατόμου το οποίο διανύει μεγάλες αποστάσεις μέσα στο χωροχρόνο. Μέσα από μια πρωτότυπη καταγραφή ήχων από μεγαλουπόλεις όπως Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Βερολίνο, ο Γασπαράτος δημιουργεί ένα έργο που υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού και ερμηνεύει τη ζωή μέσα από τους ήχους που μας περιβάλλουν, αντιπροσωπευτικούς της αστικής καθημερινότητας. Από τη μεριά του, ο Lars Jan αναλαμβάνει την οπτικοποίηση των ήχων προβάλλοντας μια γυναικεία μορφή που επιπλέει στον ποταμό Αχελώο κι έτσι δημιουργεί μια εγκατάσταση που αφυπνίζει το συλλογικό ασυνείδητο. Έχετε μια τελευταία ευκαιρία να την επισκεφτείτε, καθώς θα παραμείνει διαθέσιμη στο κοινό έως τις 14/8 στο Αριστερό Παρασκήνιο της Αίθουσας "Σταύρος Νιάρχος" (2168091000).

επιστημολογίες

Ήλιος με δόντια

Αθήνα, Βελιγράδι, Κύθηρα, Ρόδος, Νότια Αφρική. Τι κοινό μπορεί να έχουν αυτοί οι τόποι; Μα, φυσικά, τον λαμπερό ήλιο που δύσκολα εξημερώνεται, ακόμα και τις πιο χειμωνιάτικες μέρες. Μια ομάδα καλλιτεχνών προερχόμενων από αυτές τις περιοχές φιλοτεχνεί έργα που αναδεικνύουν πολιτισμικές διαφορές, μύθους και παραδόσεις, πολιτικές ιδιοσυγκρασίες και σύμβολα που αντιτίθενται στις αρχές της επιβαλλόμενης "λευκής αγνότητας" της Αναγέννησης, του Κλασικισμού και των γενικότερων δυτικών ιδεολογιών. Η έκθεση "Επιστημολογίες του Ήλιου" στη Rebecca Camhi (Λεωνίδου 9, Μεταξουργείο, 2105233049) καλεί τον θεατή να ανακαλύψει αφηγήσεις που συνθέτουν παρόν, παρελθόν και μέλλον μέσα από υφαντά πάνω σε σχάρες παλιών ψυγείων, πορτρέτα ζώων παρμένα από ελληνικές ζωοφόρους, γλυπτές μάσκες και αφηρημένες κατασκευές.

Μαγνητικά πεδία

Ρομαντικές δυνάμεις ασκούν τα "Μαγνητικά Πεδία"

Η πιο ρομαντική ελληνική ταινία των τελευταίων χρόνων είναι παραδόξως ένα τεθλασμένης διαδρομής road movie (του πρωτοεμφανιζόμενου Γιώργου Γούση), το οποίο δραπετεύει από την ντοκιμαντερίστικη μανιέρα ενός κοινωνικού δράματος και... παίρνει τα βουνά. Ή, μάλλον, το φέρι για Κεφαλονιά, εκεί όπου θα συναντηθούν η Έλενα, μια γυναίκα που προσπαθεί να δραπετεύσει από την Αθήνα και τις υποχρεώσεις της, και ο Αντώνης, ο οποίος έχει επιβιβαστεί στο πλοίο γιατί έχει δώσει μια υπόσχεση στη θεία του. Ένα χαλασμένο αυτοκίνητο, ένα μεταλλικό κουτί, δύο ολοζώντανοι, sui generis χαρακτήρες και μια χούφτα ανέκφραστα συναισθήματα μας ταξιδεύουν στις συναρπαστικότερες διαδρομές της ανθρώπινης επιθυμίας και σε ένα χειροποίητο, μερακλίδικο και τολμηρό φιλμ που αποτέλεσε την καλλιτεχνική έκπληξη του καλοκαιριού, ενώ απέσπασε έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και πέντε Ίριδες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Λοκάλι
© Μπάμπης Δούκας

Στη γιορτή του gin

Μπορεί η feelgood ταράτσα στο "Λοκάλι" να φλερτάρει έντονα αυτό το καλοκαίρι με την αγαύη, αλλά το gin παραμένει πάντοτε η μεγάλη της και σταθερή αγάπη. Γι’ αυτό και το δημοφιλές σποτ στου Ψυρρή ανανέωσε και φέτος το ραντεβού του με τους γιουνίπερους μέσω των περίφημων Local Juniper Meetings, με σκοπό να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του καταναλωτή με το G&T, καθώς και να συστήσει στο κοινό την ιδανικότερη εκδοχή του μέσα από premium gins και εξίσου premium tonic. Από 14 έως 18 του μήνα τα ηνία παίρνει το Del Professore Bear & Crocodile Gin.

χορός_β, 2021_c_Αγγελική Σβορώνου
© Αγγελική Σβορώνου

Χαρτογραφώντας τον Κήπο του Μεγάρου

Η Κατερίνα Κατσιφαράκη έχει παρέμβει σε 19 σημεία του Κήπου του Μεγάρου Μουσικής (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, 2107282000), κοσμώντας τα με in situ παραγωγές, καθώς και αναπλαισιώσεις παλαιότερων έργων της. "Songlines" ή "Μονοπάτια των τραγουδιών", όπως ονομάζει την έκθεσή της, είναι οι ζωγραφικές χαρτογραφήσεις των Αβορίγινων της Αυστραλίας, και αυτήν τη λογική μιμείται η εικαστικός προκειμένου να δημιουργήσει τις δικές της διαδρομές στο φυσικό περιβάλλον. Γλυπτά από φυσικά υλικά, εφήμερες εγκαταστάσεις, βίντεο και φωτογραφίες μάς οδηγούν σε περιπλανήσεις ανάμεσα σε φαντασία και πραγματικότητα.

Λιχαδονήσια
Λιχαδονήσια

Μονοήμερες σε άγνωστα παραλιακά "διαμάντια"

Για όσους παραμείνουν τον Αύγουστο στην Αθήνα ο Δεκαπενταύγουστος είναι από τις τελευταίες ευκαιρίες για μια γρήγορη απόδραση σε κοντινές παραθαλάσσιες περιοχές. Και εφόσον η φετινή αργία πέφτει μετά το Σαββατοκύριακο, η μονοήμερη εκδρομή μπορεί εύκολα να γίνει μια τριήμερη εξόρμηση σε παραλίες με αέρα... Καραϊβικής. Πάρτε για παράδειγμα την Απόνησο στα νοτιοδυτικά του Αγκιστρίου, μια ιδιωτική παραλία με κρυστάλλινα νερά. Για τους λάτρεις του all time classic προορισμού Λουτρακίου ιδανική είναι η Σπηλιά της Φώκιας. Μπορεί η πρόσβαση στην παραλία να είναι δύσβατη, αλλά αξίζει τον κόπο καθώς παραμένει ένα από τα εναπομείναντα ανέγγιχτα μέρη του Κορινθιακού. Τέλος, στον Ευβοϊκό Κόλπο βρίσκονται τα Λιχαδονήσια, που ξεχωρίζουν για τη γαλαζοπράσινη θάλασσα αλλά και το σπάνιο ναυάγιο ενός γερμανικού τσιμεντόπλοιου στα δυτικά της παραλίας.

Άλσος Χαϊδαρίου

Το ιστορικό πάρκο του Χαϊδαρίου

Ένας από τους ομορφότερους κήπους της πόλης απλώνεται σε 1.860 στρέμματα στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω και κοσμείται με πάνω από 4.000 διαφορετικά είδη φυτών. Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (Ιερά Οδός 401, 2105811557) είναι ο μεγαλύτερος της χώρας και περιλαμβάνει σπάνια φυτά διαφόρων ηπείρων, από τη Μεσόγειο έως την Ωκεανία. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το τμήμα των ιστορικών φυτών, καθώς και ο ανθώνας με 15 παρτέρια καλλωπιστικών φυτών και μικρές λιμνούλες. Τι καλύτερο από ένα πικνίκ στο γρασίδι του κήπου ή ένα δροσιστικό ποτό στην καφετέρια παρέα με το αγαπημένο σας βιβλίο;

Αρχαιολογικό Μουσείο Μικρά Ασία

Ένα σπάνιο εύρημα στο Εθνικό Αρχαιολογικό

Επιστρέφει το Αθέατο Μουσείο, η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (28ης Οκτωβρίου 44, 2132144800) που προβάλλει αρχαιότητες αποθηκών από όλο τον κόσμο και παρουσιάζει 23 αρχαιολογικά ευρήματα από τη Μικρά Ασία με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στη συλλογή περιλαμβάνεται η μέχρι πρόσφατα άγνωστη "μαρμάρινη κεφαλή παιδιού από τις στάχτες της Σμύρνης", που βρέθηκε στα συντρίμμια του αρχαιολογικού μουσείου της Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης. Οι αρχαιολόγοι του μουσείου θα παρευρεθούν στον χώρο στις 14 & 17/8 και θα μιλήσουν για τις ανασκαφές στη Μικρασία και την ιστορία διάσωσης αρχαιολογικών ευρημάτων από τη Σμύρνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.