Ο Δημήτρης Αθανίτης διάβασε την "Τελευταία Πνοή" του Λουίς Μπουνιουέλ γιατί ο συγγραφέας "Είναι ακραίος σαν το έργο του"

Ο σκηνοθέτης του «Invisible» (2016), της ταινίας για την κρίση που υπήρξε υποψήφια για έξι βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, βρίσκει κάποιες αυτοβιογραφίες να είναι πιο δυνατές κι από τα πιο συναρπαστικά μυθιστορήματα.

Αθανίτης Διάβασα

Αυτό τον καιρό, η τελευταία –δέκατη- ταινία του Δημήτρη Αθανίτη "Μήδεια", κάνει καριέρα σε φεστιβάλ σε Ευρώπη και Αμερική, έχοντας ήδη τρία πρώτα βραβεία και άλλα τέσσερα σκηνοθεσίας και υποκριτικής. Ταυτόχρονα ετοιμάζει την παρουσίαση του νέου του βιβλίου "Η Έβδομη Ήπειρος" τον Σεπτέμβριο, στο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, από τις εκδόσεις Αγγελάκη. Ο σκηνοθέτης διάβασε το βιβλίο "Τελευταία Πνοή" του Λουίς Μπουνιούελ.

Η υπόθεση

"Το βιβλίο είναι βέβαια μια αυτοβιογραφία, μιας κι ο Μπουνιουέλ είναι ένας σκηνοθέτης και μαζί κάποιος που δηλώνει ότι δεν είναι άνθρωπος του λόγου.

Προσωπικά, βρίσκω τις αυτοβιογραφίες συχνά πιο δυνατές κι από τα πιο συναρπαστικά μυθιστορήματα. Και το βιβλίο του Μπουνιουέλ είναι μια σπάνια αυτοβιογραφία, όχι μόνο γιατί έρχεται από έναν κορυφαίο σκηνοθέτη που μιλά αναλυτικά για το τεράστιο έργο του, αλλά και γιατί η ζωή του διασχίζει ολόκληρο τον 20ο αιώνα, αφού γεννήθηκε ακριβώς το 1900.

Ο Μπουνιουέλ ζει όλα τα μεγάλα γεγονότα από τον Ισπανικό Εμφύλιο μέχρι τον Μάη του ‘68 από κοντά. Έρχεται σε στενή σχέση με κορυφαίες προσωπικότητες και καλλιτέχνες ενώ συμμετέχει ενεργά στο σημαντικότερο κίνημα τέχνης, αυτό των σουρεαλιστών.

Η ζωή του μοιράζεται ανάμεσα στην Ισπανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και  το Μεξικό. Παντού συνεργάζεται με τα πιο σημαντικά πρόσωπα στον χώρο της τέχνης, ενώ γυρίζει ταινίες ακατάπαυστα, ως σκηνοθέτης αλλά και ως παραγωγός για ένα διάστημα.

Οι αντιθέσεις που ζει, είναι τεράστιες. Από τη σχεδόν μεσαιωνική Σαραγόσα όπου γεννιέται, θα βρεθεί στο Παρίσι την στιγμή των μεγαλύτερων ανατροπών αλλά και στο Χόλυγουντ.

Τα κεφάλαια στο βιβλίο δεν ακολουθούν αναγκαστικά χρονολογική σειρά, αλλά κάποια ελεύθερη θεματική. Σαν κάποιος ταξιδιώτης, που κάθε τόσο σταματά, ο Μπουνουέλ μιλά για κάποια γεγονότα, για να περάσει σε κάτι τελείως διαφορετικό στην επόμενη στάση.

Γιατί δίπλα στα ρηξικέλευθα γεγονότα και τα απίστευτα πρόσωπα, υπάρχουν τα μπαρ, το χιούμορ, τα φοιτητικά χρόνια, οι φάρσες αλλά και μια τολμηρή διαθήκη-πρόβλεψη για το μέλλον".

Ο συγγραφέας

"Ο Μπουνιουέλ δεν είναι απλά ένας καλλιτέχνης σκυμμένος πάνω στο έργο του. Είναι μια προσωπικότητα με σπάνια ευρύτητα. Μιλά για όλα αυτά που ζει με μια απίστευτη φυσικότητα και μαζί με μια ισχυρή προσωπική άποψη.

Ποτέ δεν προσπαθεί, έστω έμμεσα, να κολακεύσει τον αναγνώστη. Είναι ακραίος σαν το έργο του. Δίπλα στην ωριμότητα και το  βάθος, σου μεταφέρει την αίσθηση ενός παιδιού που απολαμβάνει το ταξίδι της ζωής και που δεν διστάζει καθόλου να το δείξει".

Τι μου άρεσε

"Το βιβλίο είναι σαν μια τεράστια ταινία, που ξεκινά βουβή για να καταλήξει απόλυτα μοντέρνα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μαγεία του. Ένας απίστευτος αριθμός προσώπων παρελαύνει μέσα από σχέσεις, συνεργασίες, επαφές. Από τον Νταλί και τον Λόρκα, στον Μπρετόν, τον Χίτσκοκ αλλά και την Κατρίν Ντενέβ για να αναφέρω κάποια πολύ γνωστά ονόματα.

Ταυτόχρονα, και αυτό είναι πολύ σπάνιο, σχεδόν μοναδικό, ο Λουίς προβάλλει και επιμένει σε μια ηθική και αισθητική άποψη. Αλλά κι αυτό με τρόπο απόλυτα φυσικό, με πολύ χιούμορ και αποκλειστικά μέσα από έργα. Κανένα κήρυγμα δεν υπάρχει στην "Τελευταία Πνοή"".

Τι δεν μου άρεσε

"Η ελάχιστη έως ασήμαντη αναφορά σε ερωτικές σχέσεις και γυναικείες παρουσίες στην ζωή του. Αν και όπως λέει, οι ερωτικές εικόνες τον κυνηγούσαν βασανιστικά μέχρι την προχωρημένη ηλικία, η εποχή που γεννήθηκε, προφανώς ήταν καθοριστική".

Θα το σύστηνες;

"Το συστήνω σαν ένα απολαυστικό ταξίδι σε έναν αιώνα με γεγονότα που καθορίζουν τη ζωή μας και σήμερα, σαν μια μοναδική, ζωντανή εγκυκλοπαίδεια τέχνης, σαν εγχειρίδιο ενός μεγάλου καλλιτέχνη αλλά και σαν ένα μοναδικό οδηγό ζωής".

Η "Τελευταία Πνοή" του Λουίς Μπουνιουέλ  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οδυσσέας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".