Το Young book designers award 2022 απονέμει τα πρώτα του βραβεία

Το Goethe-Institut καλεί τη δημιουργική κοινότητα νέων designers σε έναν διαπολιτισμικό διάλογο με βάση την εικονογράφηση βιβλίων.

1o βραβείο ©Tassos Vretos

Τα αποτελέσματα για την πρώτη διοργάνωση του διαγωνισμού Young book designers ανακοινώνονται. Ο πρωτότυπος και φιλόδοξος θεσμός που μόλις ξεκίνησε, κατάφερε ήδη να προσελκύσεί έναν μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων από designers εως και 35 ετών. Το Goethe-Institut, το παγκόσμιας εμβέλειας και δράσης πολιτιστικό ίδρυμα Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας θέτει ως στόχο του την προώθηση της γερμανικής γλώσσας, τη στήριξη μιας διεθνούς πολιστικής συνεργασίας. Στα πλαίσια οργάνωσης προγραμμάτων για την προώθηση ενός διαπολιτισμικού διαλόγου συνεργάζεται με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τα ΕΒΓΕ, Stiftung Buchkunst και τη Frankfurt Bookfair για την απονομή βραβείων σε νέους/νέες Έλληνες/-ίδες σχεδιαστές/-ριες βιβλίων. 

Αχιλλέας Τζάλλας
© Alexandros Xristopoulos

Στόχος του διαγωνισμού είναι μια καινοτόμα, σύγχρονη προσέγγιση για την ανάπτυξη του βιβλίου. "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα του πρώτου διαγωνισμού για νέους σχεδιαστές", δηλώνει η Βeate Köhler, διευθύντρια του Goethe-Institut Thessaloniki. "Τα βιβλία πάντα μας συγκινούν. Τι καλύτερο από το να ανοίγεις ένα βιβλίο για πρώτη φορά και να διαπιστώνεις την επιρροή που έχει η τυπογραφία, οι εικόνες ή η σελιδοποίησή του στη σκέψη και το συναίσθημά σου. Και πόσο συναρπαστικό, όταν η τέχνη του σχεδιασμού βιβλίων εξελίσσεται από μια νέα γενιά designers".

Μάριος Σταμάτης 1o βραβείο
©Tassos Vretos

Την πρώτη (1η) θέση στα φετινά Young Book Designers Awards κατέκτησαν ο Μάριος Σταμάτης και η Βασιλική-Μαρία Πλαβού από το Studio Precarity με το αφιερωματικό λεύκωμα "Από την Καταγραφή στο Απρόσμενο” που δημιουργήθηκε για τον εορτασμό των 70 ετών του Ομίλου Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας. Στην έκδοση καταγράφεται το σύνολο των κτιριακών μελετών του ΟΤΕ (από την αρχιτεκτονική κλίμακα έως την επίλυση διακοσμητικών λεπτομερειών) και αναδεικνύει επιλεγμένες μελέτες ανάλογα
με τη σημασία του κτίσματος.

Βασιλική-Μαρία Πλαβού
©Tassos Vretos

Επιπλέον διακρίθηκαν ο σχεδιαστής Αχιλλέας Τζάλλας με το έργο "Σύσσημον ή
τα Κεφάλαια: Βιβλίο πρώτο"
των εκδόσεων "Το ροδακιό" και ο σχεδιαστής Ιωάννης Μαρκάκης με το "Parallel Crisis: the immobilized time itself”, της Empty Square.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Έτοιμοι για το φετινό Platforms Project;

Σύγχρονη Τέχνη στο Καπνεργοστάσιο, κινηματογραφικά ραντεβού στην Πλατεία Αμερικής και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 11 έως 17/10.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
11/10/2025

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ "Ημέρες μελιού - γλυκού & τοπικών προϊόντων" έρχεται στο Ζάππειο

Μετά τις διοργανώσεις σε Θεσσαλονίκη και Πλατεία Συντάγματος, το φεστιβάλ ταξιδεύει στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου, δείχνοντάς μας τη... γλυκιά πλευρά της ζωής.

Μασούτης Family Festival: Η μεγάλη γιορτή της οικογένειας έρχεται στη Γλυφάδα

Το οικογενειακό φεστιβάλ ταξιδεύει στην Αθήνα για να γιορτάσει τα 49 χρόνια της εταιρείας Μασούτης με χαμόγελα, μουσική, παιχνίδι και πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

Η χώρα μας γίνεται pet-friendly: Το νέο σήμα για τουριστικά καταλύματα που αλλάζει τη φιλοξενία

Η Ελλάδα πρωτοπορεί στον τουρισμό φιλικών προς τα ζώα καταλυμάτων, προσφέροντας υψηλά standards φιλοξενίας για τους τετράποδους επισκέπτες.

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Συναυλίες, μπάσκετ και όσα δεν πρέπει να χάσεις στην πόλη τις επόμενες μέρες.

Τι είναι το Μπάμπιντεν και η Γκαχελώνα που μπήκαν στην άυλη κληρονομιά της UNESCO;

Έντεκα νέες προσθήκες έχουμε από σήμερα 9/10 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Έτοιμοι για μια μοναδική γιορτή μπάσκετ στον Πειραιά;

Δείτε πώς μπορείτε να συμμετέχετε στο τουρνουά 3x3 "PIRAEUS 3x3".