Ο Λευτέρης Χαρίτος διάβασε "Το θέατρο του Σάμπαθ", του Φίλιπ Ροθ, γιατί ο ήρωάς του είναι ένας "από τους πλέον βλάσφημους ήρωες στην λογοτεχνία".

Ο γνωστός σκηνοθέτης της επιτυχημένης σειράς «Άγριες μέλισσες» είναι φανατικός αναγνώστης του Φίλιπ Ροθ, παρόλο που ο συγγραφέας έχει κατηγορηθεί για «μισογυνισμό και πολλά άλλα».

Λευτέρης Χαρίτος

Ο Λευτέρης Χαρίτος έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, ενώ συνεργάστηκε για 4 χρόνια στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Πάμε σινεμά" του ΥΠΠΟ, διδάσκοντας κινηματογράφο σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει σκηνοθετήσει και τηλεοπτικές σειρές, με αποκορύφωμα το σίριαλ "Άγριες Μέλισσες" με μεγάλη επιτυχία. Τώρα προετοιμάζει τη νέα του τηλεοπτική  σειρά από τον ΑΝΤ1 με τίτλο "Η μάγισσα", με έντονα τα στοιχεία της βεντέτας και της μαγείας, στη Μάνη πριν την Ελληνική Επανάσταση του ‘21.

Η υπόθεση

Ο Μίκι Σάμπαθ είναι ο τρομερός ήρωας αυτού του σκανδαλώδους και για κάποιους βέβηλου βιβλίου του Ροθ. Στην ηλικία των 64, ο Σάμπαθ χάνει την από 13 χρόνια ερωμένη του. Το γεγονός αυτό τον οδηγεί σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, αχαλίνωτης σεξουαλικότητας, απωθημένων ζωής με φανταστικούς συντρόφους την γυναίκα του και την μητέρα του. Ένας άντρας βουτηγμένος στη λαγνεία, ο Σάμπαθ συνειδητοποιεί τον έρωτα του για την νεκρή ερωμένη του μετά το θάνατό της. Η "κάθοδός" του είναι αργή αλλά προδιαγεγραμμένη. Χωρίς να αποχωρίζεται στιγμή ό,τι τον έχει καθορίσει, προκαλεί συνέχεια με τον πιο αυθάδη τρόμο τον κόσμο γύρω του. 

Ο συγγραφέας

Είμαι φανατικός αναγνώστης των βιβλίων του Φίλιπ Ροθ, ενός συγγραφέα που έχει κατηγορηθεί για μισογυνισμό και πολλά άλλα. Ο "Σάμπαθ" ήταν το αγαπημένο του βιβλίο. Η κάθοδος του ήρωά του παρασέρνει τα πάντα στο δρόμο της. Οποιαδήποτε προσπάθεια δικαιολόγησης του ήρωα αποτυγχάνει. Ο Σάμπαθ είναι από τους πλέον βλάσφημους ήρωες στην λογοτεχνία. Ηθικά προκλητικός αλλά και ξοφλημένος φέρνει τον καθένα μας αντιμέτωπο με τα ζωώδη ένστικτα και την αίσθηση του καθωσπρεπισμού. Ένας ήρωας που έχει ήδη πεθάνει καιρό πριν το φυσικό του θάνατο. Ένας ήρωας που προκαλεί τα πάντα γύρω του. Η πορεία του προς τον ευτελισμό της ζωής του ενέχει ένα καθαρτήριο συναίσθημα για τον αναγνώστη. Τι μπορεί να είναι χειρότερο ή πιο προκλητικό από αυτόν; Ακολούθησα τον Σάμπαθ με κομμένη την ανάσα καθώς η πορεία του είναι τρομερά εξευτελιστική όμως ο ίδιος έχει απόλυτη συνείδηση του ποιος είναι. 

Τί μου άρεσε

Μου αρέσει πολύ στο βιβλίο αυτό η γλώσσα του Ροθ, οι περιφερειακοί χαρακτήρες, αλλά κυρίως η γραφή που ταυτίζεται με έναν άνθρωπο, ο οποίος κυριολεκτικά σέρνει τη μοίρα του στα μαύρα λαγούμια του ανθρώπινου νου. 
Ο Φίλιπ Ροθ πάντα μου μιλούσε στην ψυχή. Άμεσος, λιτός, σαφής, ανατέμνει τον άντρα όσο κανένας άλλος. Η "Πατρική Κληρονομιά" είναι καθοριστικό βιβλίο στη σχέση πατέρα – γιου, ένα θέμα που με συγκινεί. 

Τί δεν μου άρεσε

Δεν υπάρχει κάτι που δεν μου άρεσε. Το βιβλίο αυτό είναι τολμηρό και ακραίο. Σχεδόν πειραματικό ως προν τον ψυχισμό του ήρωά του, που είναι σε απόλυτη αποσύνθεση. Υπάρχει όμως μια ποιητική διάσταση σε έναν ζωντανό νεκρό. Απόλυτα λυρική και σκληρή. 

Το μυθιστόρημα του Φίλιπ Ροθ "Το θέατρο του Σάμπαθ", κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
25/04/2024

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.