Ανακαλύψτε τις υδάτινες διαδρομές της πόλης μέσα από έναν περίπατο

Η διαδρομή έχει ως στόχο να συναντήσει και να αναδείξει τέτοιες σκηνές και τόπους νερού μέσα στις πυκνοδομημένες γειτονιές του κέντρου και των προαστίων της.

υδατινες διαδρομές Ινστιτούτο Γκαίτε

Το αστικό τοπίο της Αθήνας καθορίζεται εδώ και δεκαετίες από ένα μοντέλο δόμησης που κυριαρχείται από κτίρια και σκληρές επιφάνειες (κυρίως άσφαλτος). Οι αδόμητες εκτάσεις, οι χώροι πρασίνου και ακόμα περισσότερο οι υδάτινες επιφάνειες (εκτός της θάλασσας), καλύπτουν ένα πολύ μικρό ποσοστό της πόλης.

Όμως, υπάρχουν. Στην πόλη, συναντάμε τόπους και σκηνές όπου το υγρό στοιχείο κάνει την παρουσία του εμφανή με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση, επιδρώντας και αναδιαμορφώνοντας το αστικό περιβάλλον και την σχέση των κατοίκων και επισκεπτών με αυτό. Παρόλο που οι μεγάλοι άξονες πρασίνου και νερού διατρέχουν την Αθήνα περιαστικά, η διαδρομή έχει ως στόχο να συναντήσει και να αναδείξει τέτοιες σκηνές και τόπους νερού μέσα στις πυκνοδομημένες γειτονιές του κέντρου και των προαστίων της. Θα περάσουμε από ρέματα και εκβολές τους, τεχνητές λίμνες και άλλους φυσικούς ή τεχνητούς τόπους νερού με άλλοτε εμφανή κι άλλοτε λιγότερο εμφανή ίχνη στον αστικό ιστό. 

Σε αυτόν τον περίπατο θα περιηγηθούμε σε ενδιαφέρουσες υδάτινες σκηνές και τόπους της πόλης οι οποίοι είναι άμεσα προσιτοί μέσω περπατήματος ή δημόσιων μέσων σταθερής τροχιάς και οι οποίοι παρουσιάζονται στην Αθήνα ως αντιπροσωπευτικά σημεία νερού που κάποιος/α επισκέπτης/τρια ή κάτοικος συναντά σε μία καθημερινή βόλτα.

Ο περίπατος θα γίνει στις 25 Ιουνίου στα ελληνικά και στις 26 Ιουνίου στα αγγλικά και διοργανώνεται από την συνεργατική-διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού, Commonspace.

Σημείο Συνάντησης: 17:00  Σταθμός ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια (πλησίον ρέματος Ποδονίφτη)

*Για όσους/ες επιθυμούν θα υπάρξει επόμενο σημείο συνάντησης στις 18:00 στον Σταθμό ΗΣΑΠ Θησείο

Σημείο λήξης διαδρομής: Στάση Τραμ Εδέμ (πλησίον εκβολής ρέματος Πικροδάφνης)

Δηλώσεις συμμετοχής στο bibliothek-athen@goethe.de
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

34 σιντριβάνια στην Αθήνα αποκτούν ξανά ζωή

Παραδόθηκαν από τη δημοτική αρχή ακόμη τέσσερις "οάσεις δροσιάς"

28/06/2022

Back to Athens 9: Επιστροφή στην αλληγορική Αθήνα

28 εκθέσεις, εγκαταστάσεις και περφόρμανς έρχονται στο Μέγαρο Ησαΐα στο πλαίσιο του φετινού Back to Athens 9, επιχειρώντας μια σφαιρική καταγραφή των εικαστικών απόψεων.

Η αθηναϊκή μπαρ σκηνή ρίχνει άγκυρα στα νησιά

Επιτυχημένες ομάδες, projects και πρόσωπα κάνουν το last call τους στις μπάρες της πόλης και σαλπάρουν.

"Η Μαϊμού": Ένας πεζολογικός περίπατος παρέα μμε τον Στέφανο Παπαδημητρίου

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου "Η Μαϊμού", διοργανώνεται μία ξενάγηση στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος που μας επανασυστήνει την πόλη, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.

"Geronimo Coffee & Diner": Γεύσεις Αμερικής στο River West

Το 'Geronimo' ήρθε να προστεθεί στην οικογένεια της Terrablue, δίπλα στα αγαπημένα 'Il Barretto' και 'Σερσέ λα Φαμ'.

200.000 ευρώ από το ΥΠΠΟΑ για την ενίσχυση δράσεων μουσείων και πινακοθηκών

Το ποσό αποφασίστηκε μετά από πρόσκληση μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων για επιχορήγηση ή/και αιγίδα σε δράσεις μουσείων και πινακοθηκών.

10 αθηναϊκά μπαρ για το καλοκαίρι

Φιλικές μπάρες της πόλης, ιδανικές για αντι-καυσωνικές βραδιές.