Ανακαλύψτε τις υδάτινες διαδρομές της πόλης μέσα από έναν περίπατο

Η διαδρομή έχει ως στόχο να συναντήσει και να αναδείξει τέτοιες σκηνές και τόπους νερού μέσα στις πυκνοδομημένες γειτονιές του κέντρου και των προαστίων της.

υδατινες διαδρομές Ινστιτούτο Γκαίτε

Το αστικό τοπίο της Αθήνας καθορίζεται εδώ και δεκαετίες από ένα μοντέλο δόμησης που κυριαρχείται από κτίρια και σκληρές επιφάνειες (κυρίως άσφαλτος). Οι αδόμητες εκτάσεις, οι χώροι πρασίνου και ακόμα περισσότερο οι υδάτινες επιφάνειες (εκτός της θάλασσας), καλύπτουν ένα πολύ μικρό ποσοστό της πόλης.

Όμως, υπάρχουν. Στην πόλη, συναντάμε τόπους και σκηνές όπου το υγρό στοιχείο κάνει την παρουσία του εμφανή με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση, επιδρώντας και αναδιαμορφώνοντας το αστικό περιβάλλον και την σχέση των κατοίκων και επισκεπτών με αυτό. Παρόλο που οι μεγάλοι άξονες πρασίνου και νερού διατρέχουν την Αθήνα περιαστικά, η διαδρομή έχει ως στόχο να συναντήσει και να αναδείξει τέτοιες σκηνές και τόπους νερού μέσα στις πυκνοδομημένες γειτονιές του κέντρου και των προαστίων της. Θα περάσουμε από ρέματα και εκβολές τους, τεχνητές λίμνες και άλλους φυσικούς ή τεχνητούς τόπους νερού με άλλοτε εμφανή κι άλλοτε λιγότερο εμφανή ίχνη στον αστικό ιστό. 

Σε αυτόν τον περίπατο θα περιηγηθούμε σε ενδιαφέρουσες υδάτινες σκηνές και τόπους της πόλης οι οποίοι είναι άμεσα προσιτοί μέσω περπατήματος ή δημόσιων μέσων σταθερής τροχιάς και οι οποίοι παρουσιάζονται στην Αθήνα ως αντιπροσωπευτικά σημεία νερού που κάποιος/α επισκέπτης/τρια ή κάτοικος συναντά σε μία καθημερινή βόλτα.

Ο περίπατος θα γίνει στις 25 Ιουνίου στα ελληνικά και στις 26 Ιουνίου στα αγγλικά και διοργανώνεται από την συνεργατική-διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού, Commonspace.

Σημείο Συνάντησης: 17:00  Σταθμός ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια (πλησίον ρέματος Ποδονίφτη)

*Για όσους/ες επιθυμούν θα υπάρξει επόμενο σημείο συνάντησης στις 18:00 στον Σταθμό ΗΣΑΠ Θησείο

Σημείο λήξης διαδρομής: Στάση Τραμ Εδέμ (πλησίον εκβολής ρέματος Πικροδάφνης)

Δηλώσεις συμμετοχής στο bibliothek-athen@goethe.de
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Σειρά εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων.

5+1 βιβλία που κρατούν ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος

Η πιο σκοτεινή πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις συγγραφέων που τα έζησαν αλλά και από άλλους διαφορετικής χρονικής απόστασης από τα γεγονότα.

"EROTICArt 2023": Το απόλυτο φεστιβάλ ερωτισμού επιστρέφει ανανεωμένο

Μετά από τριετή απουσία, το φεστιβάλ έρχεται στο κέντρο της Αθήνας με περισσότερα από 3500 τ.μ. αφιερωμένα στην έκφραση της σεξουαλικότητας.

Τα "Απλά μαθήματα ενδυματολογίας" μάς ταξιδεύουν στον κόσμο της μόδας

Στα μαθήματα οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με ενδύματα από την αρχαιότητα, την αρχαία Αίγυπτο, την Περσία, την Ελλάδα, την Ρώμη, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση έως και την σημερινή εποχή.

Μη χάσετε το πληθωρικό 26ο Παζάρι Βιβλίου

Στο κέντρο της Αθήνας θα διοργανωθεί και φέτος το καθιερωμένο παζάρι του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.

Τα μηνύματα της Δήλου για την ανθρωπότητα, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι

Το Alpha Mission - Δelos ταξιδεύει στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και γίνεται αφορμή για την εκκίνηση μιας μεγάλης συζήτησης σχετικά με την κλιματική κρίση, τον πολιτισμό και το μέλλον της ανθρωπότητας.