Το Athens Pride 2022 γιορτάζει την "άνευ όρων" διαφορετικότητα

Χορός, μουσική, πολύ κέφι αλλά και μηνύματα αποδοχής διακρίνουν και φέτος το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας, το οποίο τιμάει τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα με την καθιερωμένη παρέλαση.

Athens Pride 2022

Για άλλη μια χρονιά, το Athens Pride ξεχύνεται στους δρόμους της Αθήνας και τιμάει τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα με το σύνθημα "άνευ όρων", προωθώντας μηνύματα ισότητας, αποδοχής και ελευθερίας της έκφρασης. Το κεντρικό event του φεστιβάλ, η πολυαναμενόμενη παρέλαση, θα διεξαχθεί φέτος το Σάββατο 18 Ιουνίου (7 μ.μ.), με σημείο έναρξης τη Βουλή και θα καταλήξει στην πλατεία Συντάγματος, όπου πολιτιστικές δράσεις και μια μεγάλη συναυλία μας περιμένουν για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τη διαφορετικότητα.

Το Athens Pride δεν είναι μόνο μια γιορτή συνδεδεμένη με την queer κουλτούρα. Πρόκειται για έναν θεσμό που πυροδοτήθηκε μετά την επεισοδιακή νύχτα στο γκέι μπαρ Stonewall Inn το 1958 και κάθε χρόνο αγωνίζεται για την ισότητα και την ελευθερία λόγου κάθε ατόμου, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Εν έτει 2022 και ειδικά μιλώντας για το ελληνικό πλαίσιο, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα εξακολουθεί να δέχεται περιθωριοποίηση, διακρίσεις, βία και να θεωρείται ως κάτι το "αφύσικο". Μετά από επανειλημμένες διαμαρτυρίες, περιστατικά βίας, ακόμη και δολοφονίες, οι queer ομάδες συνεχίζουν να μάχονται για ένα καλύτερο μέλλον, ένα που θα τους χαρίσει αδιαπραγμάτευτα και καθολικά την ελευθερία να είναι ο εαυτός τους, "άνευ όρων".

Athens Pride 2022

Η καρδιά της Αθήνας χτυπά λοιπόν και πάλι σε ρυθμούς υπερηφάνειας και απελευθέρωσης, φέρνοντας σε κεντρικές γειτονιές της πόλης μουσική, χορό, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, αθλητικές δράσεις και ένα σωρό άλλα πολιτιστικά δρώμενα που αντιπροσωπεύουν την ΛΟΑΤΚΙ+ κουλτούρα και μιλούν για θέματα συνδεδεμένα με τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι διοργανωτές είχαν πρόσφατα ανακοινώσει την απόφασή τους να μη συμπεριλάβουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ΛΟΑΤΚΙ+ Αστυνομικών στη φετινή διοργάνωση, δημοσιεύοντας σχετική δήλωση στο διαδίκτυο: "Με βάση τις πολύπαθες σχέσεις της LGBTQI+ κοινότητας με την αστυνομία, αλλά και τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, η αστυνομική σας ταυτότητα, είτε με στολή είτε με οποιοδήποτε διακριτικό στοιχείο που την υποδηλώνει, δεν έχει ακόμη χώρο στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας. Είναι ευρέως γνωστό ότι πολλά LGBTQI+ άτομα στην Ελλάδα έχουν επανειλημμένα κακοποιηθεί, προπηλακιστεί, αγνοηθεί μέχρι και δολοφονηθεί από αστυνομικούς. Έτσι, είναι όχι μόνο υποχρέωση αλλά και ειλικρινής μας θέληση να προστατέψουμε τα άτομα με αυτά τα βιώματα από κάθε έκθεση σε καταστάσεις που μπορεί να γίνουν κακοποιητικές ή μπορεί να πυροδοτήσουν αντίστοιχα συναισθήματα".

Την προγραμματισμένη συναυλία στις 18 Ιουνίου πλαισιώνουν η Έλενα Παπαρίζου και οι Onirama σε ένα εντυπωσιακό μουσικό lineup που παρουσιάζει ο Γιώργος Καπουτζίδης και το οποίο συμπληρώνουν οι Marseuax, Joanne, Iasonas Mandilas, Ody Icons, Sam Albatros και Mary Sunshine. Φυσικά, το φεστιβάλ διεξάγει πολιτιστικές δράσεις εδώ και μία βδομάδα, από καλλιτεχνικές εκθέσεις στο Atopos και The Project Gallery μέχρι κινηματογραφικές προβολές σε σινεμά και πολιτιστικούς χώρους της πόλης.

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 17/6

By Their Lights: 12-8 μ.μ. (The project Gallery, έκθεση)

Sexual Distancing: 12-8 μ.μ. (The project Gallery, ταινία μικρού μήκους)

Οφθαλμόλουτρα: 12-8 μ.μ. (The project Gallery, έκθεση)

Worship Dresses: 12-6 μ.μ. (Atopos, έκθεση)

Black Hole: 12-6 μ.μ. (OTTTO, έκθεση)

Worship Dresses: 

What If: 5-11 μ.μ. (Atraktos, έκθεση)

I Found Safer Spaces Outside the Box: 5-11 μ.μ. (Atraktos, έκθεση)

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου "Κόκκινο: Η ιστορία ενός κραγιονιού": 5 μ.μ. (Atraktos)

Το Καρουζέλ των Φύλων: 5.30 μ.μ. (Atraktos, performance)

Σεξεργασία και ασφαλείς χώροι: Προβλήματα και Διεκδικήσεις: 6 μ.μ. (Τριανόν, συζήτηση)

Queer Food Identities: 6.30 μ.μ. (The Project Gallery, συζήτηση)

Upminded: 8 μ.μ. (Street Party, b side)

ΛΟΑΤΚΙ+ Τραύμα & Χρήση Ουσιών: 8 μ.μ. (Τριανόν, συζήτηση 

SNAP (Athens Queer Comedy Club) Open Mic Night: 9 μ.μ (Communitism)

Φωτεινός Θάλαμος: 9.30 μ.μ. (Atraktos | θέατρο)

Yes, We Fuck! Σεξεργασία & Αναπηρία: 9.30 μ.μ. (Τριανόν, συζήτηση & ταινία)

"Οι περιπέτειες της Πρισίλα, Βασίλισσας της Ερήμου": 9.30 μ.μ. (Πλατεία Κοτζιά, ταινία)

Σάββατο 18/6

Περίπτερα: All Day 

Χαιρετισμοί: 5 μ.μ.

Παρέλαση: 7 μ.μ. 

Συναυλία: 9 μ.μ. 

@Πλατεία Συντάγματος


Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Athens Pride 2022 εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".