Για τον Manuel Vilas, η αγάπη των γονιών είναι το μεγαλύτερο μυστήριο της ζωής

Ο διακεκριμένος Ισπανός συγγραφέας μιλάει στο «α» για τους συμβολισμούς και τα μηνύματα που κρύβει το βιβλίο του «Ορδέσα», το οποίο θα παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ ΛΕΑ.

Manuel Vilas

Το Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις (ΛΕΑ) ξεκίνησε επισήμως με μια ποιητική βραδιά στο Μουσείο Ακρόπολης και, για άλλη μια χρονιά, φέρνει σε Αθήνα (14-25/6), Λευκάδα (17-18/6), Χαλκίδα (17/6) και Ναύπλιο (18/6) καταξιωμένους συγγραφείς από τον ιβηροαμερικανικό κόσμο (Πορτογαλία, Ισπανία και Λατινική Αμερική) να συμμετάσχουν και να συνομιλήσουν με τους Έλληνες ομολόγους τους, στο πλαίσιο του πολύμορφου φετινού προγράμματος. Ανάμεσά τους, ο πλέον αναγνωρισμένος Ισπανός συγγραφέας και ποιητής Manuel Vilas, ο οποίος θα βρεθεί στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας την Πέμπτη 16 Ιουνίου (6.30 μ.μ.) προκειμένου να παρουσιάσει σε κοινό και θαυμαστές το best seller μυθιστόρημά του "Ορδέσα" (2018) που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη.

Το στοιχείο που έκανε το "Ορδέσα" να ξεχωρίσει και να αγαπηθεί παγκοσμίως από τους αναγνώστες είναι ο επιδέξιος τρόπος με τον οποίο συνδυάζει μυθοπλασία με πραγματικότητα. Ουσιαστικά, δεν πρόκειται για μια ιστορία φαντασίας, αλλά για ένα ημι-αυτοβιογραφικό ανάγνωσμα, μέσα από το οποίο ο Vilas επιχειρεί να συμφιλιωθεί με "φαντάσματα" του παρελθόντος, τον θάνατο των γονιών του, το διαζύγιο, την ερωτική απογοήτευση και τους φόβους για το μέλλον της καριέρας του. Μία αναμφίβολα δύσκολη συγγραφική διαδικασία, καθώς ο Vilas εκμυστηρεύεται γεγονότα και αναμνήσεις από την προσωπική του σχέση όχι μόνο με τους γονείς του, αλλά και τη πρώην σύζυγο και τα παιδιά του.

Ορδέσα Manuel Vilas

Με φόντο μια Ισπανία σε περίοδο μετάβασης από το διδακτορικό καθεστώς του Φρανθίσκο Φράνκο σε μία νέα εποχή κατά τη διάρκεια της οποίας η μεσαία τάξη γνώρισε σημαντική πτώση, ενώ παράλληλα άκμαζε το κίνημα La Movida, το οποίο συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και κατέστη αντιπροσωπευτικό της πανκ ροκ κουλτούρας, της σεξουαλικής απελευθέρωσης και της χρήσης ναρκωτικών, παρακολουθούμε μια αναδρομή από την παιδική ηλικία του συγγραφέα μέχρι τα ώριμα χρόνια της ενήλικής του ζωής. Απώλεια, πένθος, έρωτας και οικογενειακές σχέσεις αποκαλύπτονται με θάρρος και ειλικρίνεια, συγκινούν τον αναγνώστη και ταυτοχρόνως τον προβληματίζουν, καθώς φανταστικός και πραγματικός κόσμος διαπλέκονται διαρκώς με τη χρήση του ποιητικού αλλά και του πεζού λόγου.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στον Vilas για τα παραπάνω θέματα και τη δική του οπτική γύρω από αυτά, καθώς και τα μελλοντικά συγγραφικά του σχέδια.

Καταλαβαίνω ότι αρκετά από τα γεγονότα στο "Ορδέσα" είναι αυτοβιογραφικά. Πόσο δύσκολη ήταν για εσάς η συγγραφή ενός τέτοιου βιβλίου, δεδομένου ότι έπρεπε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες τόσο προσωπικά θέματα;

Όταν έγραψα το "Ορδέσα" σκεφτόμουν μόνο να διηγηθώ την ιστορία της οικογένειάς μου, και να διηγηθώ αυτή την ιστορία με αλήθεια. Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο με αγάπη, με απέραντη  αγάπη για τον πατέρα και τη μητέρα μου. Καμιά φορά σκέφτομαι ότι ήταν άγγελοι. Δεν ξαναδιάβασα το βιβλίο από τότε που εκδόθηκε, το 2018. Θυμάμαι ότι έκανα πολλές διορθώσεις γιατί δεν ήθελα να πληγώσω κανέναν.

Σκοπεύατε εξαρχής να αποτυπώσετε τη ζωή σας στο χαρτί εμπλέκοντας σε αυτή μυθοπλαστικές αφηγήσεις ή ήταν κάτι που προέκυψε κατά τη διάρκεια συγγραφής του βιβλίου;

Ήθελα να διηγηθώ τη ζωή μου, για να δει ο αναγνώστης στη ζωή μου τη δική του ζωή. Ήθελα επίσης να γιορτάσω τη ζωή. Εγώ είμαι μεγάλος βιταλιστής. Αγαπώ βαθιά τη ζωή, γι’ αυτό έγραψα το "Ορδέσα". Στην αρχή, δεν ήξερα ακριβώς τι είδους βιβλίο ήθελα να γράψω. Βγήκε σιγά σιγά.

Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που διακρίνει τις οικογενειακές σχέσεις στη σημερινή εποχή;

Θα έπρεπε να είναι η αγάπη. Όπου δεν υπάρχει αγάπη, δεν υπάρχει τίποτα. Οι σημερινές οικογένειες είναι διαφορετικές από την οικογένεια μέσα στην οποία μεγάλωσα εγώ. Τώρα υπάρχει περισσότερος πλούτος, ευημερία και ευκαιρίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι οικογένειες είναι πιο ευτυχισμένες.

Το βιβλίο επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο ζήτημα του θανάτου και της απώλειας. Ποιος νομίζετε ότι είναι ο ευκολότερος τρόπος να διαχειριστεί κανείς το πένθος και να συμφιλιωθεί με την ιδέα του θανάτου;

Η μνήμη είναι σημαντική. Εγώ θυμάμαι κάθε μέρα τη μητέρα και τον πατέρα μου. Είναι μαζί μου κάθε μέρα. Ζω για να τους θυμάμαι, για να καταθέτω τη μαρτυρία ότι εκείνοι κάποτε υπήρξαν ζωντανοί.

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να μεταδώσετε στο κοινό μέσα από το "Ορδέσα" όσον αφορά τη ζωή και τον έρωτα;

Θα ήθελα να πω στον αναγνώστη ότι η αγάπη των γονιών σου για σένα είναι το μεγαλύτερο μυστήριο της ζωής. Αυτό το μυστήριο είναι γεμάτο ομορφιά.

Θα λέγατε πώς το έργο σας έχει επηρεαστεί από κάποιους μεγάλους συγγραφείς, είτε πρόκειται για λογοτέχνες ή ποιητές;

Τρεις είναι οι συγγραφείς στους οποίους γυρίζω πάντα: ο Θερβάντες, ο Κάφκα και ο Γουόλτ Γουίτμαν.

Αν δεν κάνω λάθος, το τελευταίο σας μυθιστόρημα ήταν το "Los Besos”, το 2021. Σκοπεύετε να ετοιμάσετε κάτι καινούριο στο κοντινό μέλλον;

Ναι, το τελευταίο μου μυθιστόρημα είναι το "Los Besos", που σύντομα θα μεταφραστεί και στα ελληνικά. Αυτή τη στιγμή γράφω μια ιστορία αγάπης.

Ευχαριστούμε την κα. Αλίκη Μανωλά για τη μετάφραση αυτής της συνέντευξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Στίβεν Κινγκ: O βασιλιάς είναι εδώ....

Εδώ και μισό αιώνα, ο Στίβεν Κινγκ παραμένει ο αδιαφιλονίκητος Βασιλιάς του Τρόμου σε σελίδες και οθόνες, μικρές ή μεγάλες...

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΥΛΟς ΜΕΘΕΝΙΤΗς
04/07/2022

Capétte: "Κατά βάθος δε θέλουμε να πάμε στη "Μόσχα" αλλά να έχουμε έναν προορισμό που μας κρατάει ζωντανούς"

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα, από καρδιάς συζήτηση, γνωρίζουμε τον νεαρό καλλιτέχνη από τη Θεσσαλονίκη που θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον με τους μουσικούς πειραματισμούς του.

"Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής" και νιώθοντας τον "Άναρχο Έρωτα" στο Zátopek βιβλιοπωλείο καφέ

Το Zátopek βιβλιοπωλείο καφέ και οι Εκδόσεις Πατάκη μας προσκαλούν σε μια συζήτηση με αφορμή την έκδοση των βιβλίων "Τον άναρχο Έρωτα να νιώσω ακέριο" του Άγγελου Σικελιανού & "Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής" της Εύα Πάλμερ-Σικελιανού.

Τι θα διαβάσουμε φέτος το καλοκαίρι;

Ρομάντζα, μυστήριο, περιπέτειες, βιογραφίες: Μαζέψαμε τα βιβλία που ξεχωρίσαμε από την φετινή εκδοτική σεζόν και σας προτείνουμε 5+1 ιστορίες που θα σας κρατήσουν συντροφιά στην παραλία και αυτό το καλοκαίρι.

Το "α" με τους πρωταγωνιστές του "Άνοδος: Η Ιστορία των Αντετοκούνμπο"

Συναντήσαμε στην Αθήνα τους ηθοποιούς που ενσαρκώνουν τα σπουδαία αδέρφια μπασκετμπολιστών στην ταινία της Disney για τη ζωή τους.

Το βιβλίο της Νία Βαρντάλος περιγράφει τη συγκλονιστική ιστορία από την εξωσωματική μέχρι την υιοθεσία του παιδιού της

Την προσωπική της "περιπέτεια" μέχρι να καταφέρει να γίνει μητέρα περιγράφει στο βιβλίο της "Instant Mom", η αγαπημένη ηθοποιός.

Επιθυμώντας αυτονόητα πράγματα: Οι κληρονομιές της Αντιγόνης, οι εκτρώσεις και οι διεκδικήσεις του σήμερα

Παρακολουθώντας την πολύ δυνατή παράσταση χορού "A Live" της Σοφίας Μαυραγάνη και διαβάζοντας "Το Γεγονός" στη σκιά της πρόσφατης κατάργησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην άμβλωση στην Αμερική.