Ο Evgeniy Maloletka και ο Μιχάλης Πατσούρας είναι οι νικητές των Βραβείων Yannis Behrakis 2022 και Athens Photo World 2022

Παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων ετών, το Athens Photo World με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος πραγματοποίησε τους διαγωνισμούς για τέταρτη συνεχή χρονιά, με την παράλληλη φιλοξενία της εκδήλωσης στο ΚΠΙΣΝ.

APW ©Μιχάλης Βαράκλας

Σε μια συγκινητική εκδήλωση χθες, Κυριακή 29 Μαΐου, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ανακοινώθηκαν οι φετινοί νικητές για τα δύο βραβεία του Athens Photo World 2022: το Διεθνές Βραβείο Φωτοδημοσιογραφίας "Yannis Behrakis", φόρος τιμής στον αείμνηστο σπουδαίο Έλληνα φωτογράφο και το βραβείο "Athens Photo World" που απονέμεται σε φωτογράφους (ανεξαρτήτως εθνικότητας) που εργάζονται στην Ελλάδα ή/και την Κύπρο. Την εκδήλωση αλλά και τη συζήτηση σχετικά με τα βραβεία και την σύγχρονη φωτοδημοσιογραφία συντόνισε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη.

Evgeniy Maloletka
© Evgeniy Maloletka
Evgeniy Maloletka, νικητής βραβείου Yannis Behrakis 2022 (#YPIBA2022)

Μεγάλοι νικητές των φετινών διαγωνισμών αναδείχθηκαν ο Ουκρανός φωτογράφος Evgeniy Maloletka για τη δουλειά του "War in Mariupol" (Πόλεμος στη Μαριούπολη) και ο Μιχάλης Πατσούρας με τη δουλειά του "Still Human" (Ακόμη ανθρώπινοι) που κερδίζουν 15.000€ και 5.000€ αντίστοιχα. Έκπληξη για το τέλος της εκδήλωσης αποτέλεσε η παρουσία του ίδιου του Evgeniy (Zhenya για τους φίλους) Maloletka οποίος παρέλαβε το αναμνηστικό του βραβείου "Yannis Behrakis" ευχαρίστησε την επιτροπή και τη διοργάνωση και μίλησε για τη σημασία της διάδοσης της δουλειάς του ώστε να γνωρίζει ο κόσμος τί συμβαίνει στη χώρα του και μετά συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους.

Athens Photo World 2022
Ⓒ Μιχάλης Πατσούρας
 Μιχάλης Πατσούρας, νικητής βραβείου Athens Photo World 2022 (#APWA2022)

Παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων ετών, το Athens Photo World με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) - Ιδρυτικού Δωρητή της διοργάνωσης -  πραγματοποίησε τους διαγωνισμούς και τη βράβευση των νικητών για τέταρτη συνεχή χρονιά, με την παράλληλη φιλοξενία της εκδήλωσης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ανταποκρινόμενη τόσο στο όραμα του Γιάννη Μπεχράκη όσο και στην επιθυμία των μελών της για διαρκή υποστήριξη και ενθάρρυνση των φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Για το Βραβείο Yannis Behrakis 2022 (#ΥΒΙΡΑ2022) φιναλίστ ήταν ο φωτογράφος Khalil Hamra με τη δουλειά του "Gaza's Never Ending War" (Ο χωρίς τέλος πόλεμος στη Γάζα) και η Γαλλίδα Φωτογράφος Mahé Elipe που εργάζεται στο Μεξικό με τη δουλειά της "Niñas' rebellion" (Η επανάσταση των κοριτσιών).

Athens Photo World
©Μιχάλης Βαράκλας
Η ομάδα του Athens Photo World (από αριστερά) Θανάσης Σταυράκης, Χριστίνα Καλλιγιάννη, Γιάνννης Κολεσίδης με τον περσινό νικητή του βραβείου Athens Photo World Δημήτρη Τοσίδη καθώς συζητούν για τα φλέγοντα θέματα της φωτοδημοσιογραφίας

Για το Athens Photo World 2022 (#APWA2022) οι φιναλίστ μαζί με τον Μιχάλη Πατσούρα ήταν ο Αμερικανός φωτογράφος που εργάζεται στη χώρα μας από το 2019 Byron Smith με τη δουλειά του "Testament ‘22" (Διαθήκη ’22) και ο ήδη Περιφερειακός νικητής Ευρώπης στο φετινό World Press Photo Κωνσταντίνος Τσακαλίδης με τη δουλειά του "Η Εύβοια στις φλόγες" (Evia on Fire). Η φωτογραφία του τελευταίου με την Παναγιώτα Κριτσιώπη που έκανε τον γύρο του κόσμου πέρσι τον Αύγουστο εκτίθεται μέχρι τις 11 Ιουνίου στην έκθεση World Press Photo 2022 στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Ο Byron Smith, πρώτος φιναλίστ του βραβείου Athens Photo World θα έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με το ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε μια αποστολή, ενώ ο δεύτερος φιναλίστ Κωνσταντίνος Τσακαλίδης θα λάβει ένα Drone DJI Mavic Combo προσφορά του Galaios Photostores.

Φέτος για δεύτερη χρονιά η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού για το βραβείο Yannis Behrakis εξήρε και άλλη μια δουλειά απονέμοντάς της κατ’ εξαίρεση τον τίτλο της "Τιμητικής Διάκρισης" (Honorable Mention). Πρόκειται για μια συλλογή φωτογραφιών από τα τελευταία δύο ρεπορτάζ του βραβευμένου με Pulitzer Ινδού φωτογράφου Danish Siddiqui ο οποίος σκοτώθηκε στις 16  Ιουλίου 2021 καθώς κάλυπτε τις συγκρούσεις μεταξύ των Αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και των Ταλιμπάν στα σύνορα με το Πακιστάν.

Η Πρόεδρος (άνευ ψήφου) της κριτικής επιτροπής Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη δήλωσε σχετικά με τον φετινό διαγωνισμό και τη δουλειά του Evgeniy Maloletka: "Όλος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα γεγονότα στην Ουκρανία. Καταστροφή, θάνατος, οδύνη, φόβος. Ο Γιάννης θα ήταν εκεί. Έλεγε πάντα ότι είναι πιο δύσκολο να καλύπτεις έναν πόλεμο, μια κρίση στη χώρα σου. Αυτό κλήθηκε να κάνει και ο Evgeniy Maloletka. Κατέγραψε την πολιορκία της Μαριούπολης για περισσότερο από δυο εβδομάδες. Ρίσκαρε την ζωή του για να γίνει τα μάτια μας και η φωνή των κατατρεγμένων. Αυτών που δεν προλάβανε να πάρουνε την πρώτη τους ανάσα".

Η Corinne Dufka, Φωτοδημοσιογράφος και Διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Δυτικής Αφρικής, μέλος της κριτικής επιτροπής του φετινού διαγωνισμού ανέφερε: "Εφέτος, έχουμε τη χαρά να τιμούμε τον Ουκρανό φωτορεπόρτερ Evgeniy Maloletka με το Διεθνές Βραβείο Φωτορεπορτάζ Yannis Behrakis για τις συγκλονιστικές και εξαιρετικές φωτογραφίες του από την πολιορκία της Μαριούπολης. Οι συνάδελφοί μου κριτές Yunghi Kim, Dusan Vranic και εγώ εντυπωσιαστήκαμε από το σθένος που επέδειξε αφηγούμενος τις ιστορίες των Ουκρανών των οποίων οι ζωές διαλύθηκαν και καταστράφηκαν από τον πόλεμο. Οι εικόνες του από τραυματισμένους πολίτες, πενθούντες γονείς, κατεστραμμένα σπίτια και βιαστικές κηδείες, διηγούνται μια ιστορία πόνου που λίγοι από εμάς μπορούν να συλλάβουν. Είμαστε απίστευτα ευγνώμονες για τις θυσίες που έκανε ο Evgeniy για να αφηγηθεί την ιστορία της Μαριούπολης και μάλιστα με τόση χάρη, αμεσότητα και ανθρωπιά. 

Τιμούμε επίσης τον επιλαχόντα Khalil Hamra, οι φωτογραφίες του οποίου από τις βίαιες συγκρούσεις στη Γάζα το 2021 μας συναρπάζουν και μας καθηλώνουν, καθώς εξερευνά τον πόνο, τον αγώνα και τις απώλειες των ανθρώπων. Και η συναρπαστική και επιτακτική ιστορία της Mahé Elipe για τις νεαρές γυναίκες στο Μεξικό που αντιστέκονται στην επιδημία βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών με χάρη, ανυπακοή και αγάπη. Τέλος, απονέμουμε τιμητική διάκριση στον Danish Siddiqui για την προσωπική του απεικόνιση των καταστροφικών επιπτώσεων της COVID-19 στην πατρίδα του, την Ινδία, και για τις συγκινητικές και δυνατές φωτογραφίες του από την ανακατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, για τις οποίες, με τραγικό τρόπο, έκανε την υπέρτατη θυσία. Καθένας από αυτούς τους φωτορεπόρτερ ενσαρκώνει αυτό για το οποίο έζησε και αγωνίστηκε ο Γιάννης: την αποκάλυψη των αγώνων των απλών ανθρώπων που προσπαθούν να ζήσουν τη ζωή τους και να αγαπήσουν τις οικογένειές τους μέσα στη φτώχεια, στις συγκρούσεις και στη βία".

Ο Νίκος Αποστολόπουλος, φωτορεπόρτερ ο ίδιος και Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής του διαγωνισμού για το Βραβείο Athens Photo World ανέφερε για τους φιναλίστ: "Αν οι προσεγγίσεις των φωτογράφων στην ανθρώπινη δυστυχία μοιάζουν είναι γιατί η ανθρώπινη δυστυχία γεννά σε όλους μας λίγο-πολύ τα ίδια συναισθήματα. Μου μοιάζει όμως αισχρή πολυτέλεια να χρησιμοποιεί ο φωτογράφος τη μιζέρια σαν "καμβά” για να παραθέσει την υψηλού επιπέδου εικαστική του αναζήτηση. Προτιμώ σε κάθε περίπτωση τον φωτογράφο που προσεγγίζει άμεσα το θέμα του, που δεν είναι "αποστασιοποιημένος” από τα δρώμενα, που παίρνει θέση, που οργίζεται, που κλαίει. Με αυτά τα κριτήρια έγινε και η προσωπική μου επιλογή των φωτογράφων και των έργων τους για τα φετινά βραβεία. Για το ταξίδι αυτό στην "καρδιά του σκοταδιού” τους ευχαριστώ από βάθους καρδιάς".

Το Athens Photo World 2022 πραγματοποιείται με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την πολύτιμη συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την οικονομική επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, του ΟΠΑΝΔΑ, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του Εθνικού Κήπου, των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Περιστερίου και Χαλανδρίου, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του Διεθνούς  Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" και με την υποστήριξη των εταιριών Samsung Electronics Ελλάς, AON και Galaios Photostore.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ο Λέων Α. Ναρ προσπαθεί "να βρει ξανά του νήματος την άκρη"

Ένα βιβλίο για τον στιχουργικό κόσμο του Θανάση Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει ο ΙΑΝΟΣ στο κατάστημά του στη Σταδίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/09/2022

Το Μπενάκη τιμά τον Παγκόσμιο Μήνα Αlzheimer

Η επόμενη δράση του "Ώρα για Μουσείο!" υλοποιείται με τη βοήθεια της επιστημονικής συμβούλου Αλεξάνδρας Οικονόμου.

Οκτώβριος στην Ελευσίνα: Όλα όσα ετοιμάζει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων έρχεται από την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ο Δήμος Αθηναίων βάζει στο στόχαστρο την ψυχική υγεία

Τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης του δήμου διοργανώνουν έναν κύκλο ομιλιών για την ψυχική υγεία παιδιών και ενηλίκων.

Γνωρίστε τον "Κόσμο του Αύριο" στο Athens Science Festival

3 ημέρες επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας με κορυφαίους ομιλητές από όλο τον κόσμο.

Με το κλειδί στο χέρι οι δύο μεγάλοι νικητές του διαγωνισμού OPAP Store App

Οι νικητές παρέλαβαν τα αυτοκίνητά τους από τον ΟΠΑΠ, ενώ 200 συνολικά τυχεροί κέρδισαν πολλά πλούσια δώρα από το OPAP Store App.

Έξι νέες Αθηναϊκές Διαδρομές προβάλλουν κρυφές πτυχές της πόλης

Η ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών, μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση στο Μέγαρο, γιαγιάδες-σουπερήρωες και πολλές άλλες συναρπαστικές δράσεις μας συστήνουν σε άγνωστα αθηναϊκά σημεία.