"Δώσε Αξία στα Σκουπίδια σου": μια πράσινη καμπάνια για τη διαχείριση των απορριμάτων

Ξεκινά η ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου και της Περιφέρειας Αττικής για την Πράσινη Μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία.

Λαϊκή

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), υλοποιείται στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης.

Έχοντας ως κεντρικό μήνυμα το moto "Δώσε Αξία στα Σκουπίδια σου", η καμπάνια έχει ως στόχο την κινητοποίηση όλων των πολιτών του Λεκανοπεδίου, που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να γίνει πράξη το σχέδιο για την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, την "πράσινη" διαχείριση των απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης και τη χωριστή συλλογή των βιο-αποβλήτων. Φιλοδοξία της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ είναι με την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού να μπορέσει η Αττική να βάλει οριστικό τέλος, με ορίζοντα το 2025, στο απαράδεκτο καθεστώς της ταφής των απορριμμάτων χωρίς καμία επεξεργασία, στην υφιστάμενη χωματερή της Φυλής.

Λαϊκή

Οι 4 άξονες της "πράσινης" μετάβασης της Αττικής

Η Πράσινη Μετάβαση της Περιφέρειας Αττικής στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες. Αρχικά, δίνεται προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στην υποστήριξη των δήμων με τη δωρεάν παραχώρηση εξοπλισμού. Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη αποκεντρωμένου δικτύου διαχείρισης βιοαποβλήτων, για να ελαφρυνθεί άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής,  εκτρέποντας εκατοντάδες χιλιάδες τόνους αποβλήτων από την ταφή. Σημαντικός άξονας συνιστά η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και την κατασκευή ολοκληρωμένων "Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας". Και τέλος, η πράσινη μετάβαση προτρέπει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, με ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης.

Τι αναδεικνύει η καμπάνια ευαισθητοποίησης

Στο παραπάνω πλαίσιο, η εκστρατεία ενημέρωσης δίνει βάρος μέσα από τους θεματικούς άξονες που αναδεικνύονται από τη χρήση του επικοινωνιακού υλικού που θα αξιοποιηθεί στην παρουσίαση όλων των σταδίων υλοποίησης του "πράσινου σχεδιασμού" της Περιφέρειας Αττικής, στα βήματα που έχουν γίνει αλλά κυρίως σε όσα ακολουθούν. Εστιάζει στους τέσσερις βασικούς άξονες της "πράσινης μετάβασης", πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η προσπάθεια. Αναδεικνύεται η παρουσίαση των δράσεων που αναπτύσσονται μέσω του ΕΔΣΝΑ, για να ενισχυθεί ο εξοπλισμός ανακύκλωσης όλων των Δήμων της Αττικής, με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και χωρίς να υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση, ούτε για τους Δήμους, αλλά ούτε και για τους πολίτες. Ενώ, βασίζεται και στην ανάδειξη του οφέλους για όλους, από την αλλαγή του μοντέλου με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα που παράγουμε.

Με το ηχηρό μήνυμα "Δίνουμε Αξία στα Σκουπίδια μας" η καμπάνια θα ξεκινήσει από τις λαϊκές αγορές του Λεκανοπεδίου. Παράλληλα με την εκστρατεία ευαισθητοποίησης που ξεκινά στις 27 Μαΐου, σε εξέλιξη ήδη βρίσκεται από τα τέλη Απριλίου, η δράση "Ανακύκλωση στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής". Με κεντρικό μήνυμα το ίδιο μότο της καμπάνιας "Δώσε Αξία στα σκουπίδια σου",  η δράση αναπτύσσεται σε 240 λαϊκές αγορές σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες και παραγωγούς .

Καθημερινά κι ως τις 28 Μαΐου, σε 20 λαϊκές αγορές, σε διαφορετικούς Δήμους, βρίσκεται ένα "κινητό πράσινο σημείο" του ΕΔΣΝΑ , μαζί με ομάδα εκπαιδευμένων προωθητών, οι οποίοι μεταξύ άλλων, προβάλλουν στους πολίτες τα οφέλη της ανακύκλωσης και τους ενημερώνουν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν εύκολα να ανακυκλώνουν στον τόπο που ζουν. Δίνουν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε προγράμματα επιβράβευσης κι ανταπόδοσης με βάση τις ποσότητες που θα ανακυκλώνουν. Ενημερώνουν τους πολίτες για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων μέσω της χρήσης του καφέ κάδου και τους διαθέτουν δωρεάν πιστοποιημένο κομποστ που παράγεται σήμερα από τον ΕΔΣΝΑ, μέσα από την επεξεργασία των "πράσινων" απορριμμάτων.

Η Αττική είναι η πρώτη "Πράσινη Περιφέρεια" της χώρας. Με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, επισημαίνει ότι: 

"Κάθε μέρα που περνά, υλοποιούμε με συνέπεια κι ευθύνη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που παρουσιάσαμε πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2020. Στόχος μας είναι μέσα από την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του Λεκανοπεδίου να απαλλαγούμε από την ντροπή της χωματερής της Φυλής. Θέλουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία. Θέλουμε η Αττική να γίνει πρώτη Περιφέρεια στην ανακύκλωση, Περιφέρεια – πρότυπο στην ενσωμάτωση των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας. Βήμα, βήμα, σε συνεργασία με τους Δήμους, μαζί με τους πολίτες, κερδίζουμε το χαμένο χρόνο. Δίνουμε Αξία στα Σκουπίδια μας και βάζουμε την ανακύκλωση και τον καφέ κάδο στη ζωή μας. Ενημερώνουμε, εκπαιδεύουμε, ευαισθητοποιούμε και παράλληλα, δίνουμε κίνητρα σε δήμους και πολίτες προκειμένου να μειώσουν τον όγκο των σκουπιδιών που παράγουν, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε τις νέες απαραίτητες υποδομές που χρειάζονται , ώστε να  γυρίσουμε οριστικά σελίδα και να εξαλείψουμε για πάντα την ταφή των απορριμμάτων. Όμως δεν σταματάμε εδώ. Την αμέσως επόμενη περίοδο εντατικοποιούμε τις προσπάθειες σε όλα τα μέτωπα, επιταχύνουμε τις παραδόσεις οχημάτων και εξοπλισμού ανακύκλωσης και δημιουργούμε μαζί, Περιφέρεια και Δήμοι, ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πράσινων υποδομών και δομών ανακύκλωσης σε όλη την Αττική με μηδενικό κόστος για Δήμους και πολίτες". 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Δράση της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, για την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων στη θάλασσα

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δράση της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, για την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων στη θάλασσα.

29/06/2022

Σημαντική πρωτοβουλία ενίσχυσης για ευάλωτες ομάδες από την Περιφέρεια Αττικής, τις λαϊκές αγορές και το "Όλοι Μαζί Μπορούμε"

Περιφέρεια Αττικής, λαϊκές αγορές και Όλοι Μαζί Μπορούμε ενώνουν δυνάμεις για να στηρίξουν με τρόφιμα κοινωφελή ιδρύματα που φιλοξενούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ξεκινά ο εκσυγχρονισμός του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Αλίμου

Το συνολικού προϋπολογισμού που αγγίζει τις 279.000 ευρώ έργο θα πραγματοποιηθεί με συγχρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.

Πρώτο βραβείο "Καλύτερης Νέας Ιδέας" στην Περιφέρεια Αττικής στον Ετήσιο Διαγωνισμό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Η σχετική πρόταση αφορά στη δημιουργία ψηφιακού, δυναμικού και πολυεπίπεδου Αγροτικού Χάρτη της Περιφέρειας Αττικής με αποτύπωση της αγροτικής γης, διαβάθμισή της σε ποιότητες και κατάταξή της σε κατηγορίες παραγωγικότητας (χαμηλή, μέση, υψηλή).

Έρχεται το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για τον Πολιτισμό Μαίρης Βιδάλη, ιδρύεται ο νέος διεθνής καλλιτεχνικός θεσμός, που θα εστιάσει στο Αρχαίο Δράμα, και θα μας συστηθεί με το Εναρκτήριο Διεθνές Συνέδριο "Το αρχαίο δράμα ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας".

Μαγειρική Επίδειξη από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη, παρουσία Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, Εντεταλμένων Περιφερειακών Συμβούλων, στελεχών της Περιφέρειας και εκπροσώπων φορέων.

Οκτώ νεαρά κορίτσια ερμηνεύουν τη "Μήδεια" με την καθοδήγηση της Αλίκης Δανέζη Knutsen και ροκ διαθέσεις

Η Παιδική Θεατρική Ομάδα "Εμείς-Εμείς" παρουσιάζει μια work in progress παράσταση με ελεύθερη είσοδο το Σάββατο 28 Μαΐου στην Πλατεία Κουμουνδούρου.