To 1ο Φεστιβάλ Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους στην Ελλάδα έρχεται στο The Ellinikon Experience Park

Αυτό το καλοκαίρι η Ευρώπη γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με τη θεματική «ECO-δομώντας το Μέλλον».

Φεστιβάλ Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους Ελλάδας Ellinikon Experience Park

Μία νέα κίνηση γεννιέται στην Ευρώπη και η Ελλάδα είναι στο επίκεντρό της. Το 1ο Φεστιβάλ Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους Ελλάδας (1st Greece New European Bauhaus) έχει ως στόχο να φέρει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στην καρδιά της καθημερινότητάς μας. Στο πλαίσιο αυτό στις 9, 10, 11 & 12 Ιουνίου, πραγματοποιείται στη χώρα, και συγκεκριμένα στο The Ellinikon Experience Park, το 1ο Φεστιβάλ ΝΕΒ Ελλάδας με θέμα "ECO-δομώντας το Μέλλον" που μας καλεί όλους να φανταστούμε και να οικοδομήσουμε από κοινού ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς αποκλεισμούς, που θα είναι όμορφο για τα μάτια, το μυαλό και την ψυχή.

Το World Human Forum και το Convergences Greece Forum σε συνεργασία με την 
ΕΥΖΗΝ.LIFE και με στρατηγικό συνεργάτη τη Lamda Development, φέρνουν στην Ελλάδα έναν νέο ετήσιο θεσμό του οποίου ηγείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πρόεδρος Ursula von der Leyen. Όλες οι δράσεις θα φιλοξενηθούν στο The Ellinikon Experience Park, το νέο αστικό βιωματικό πάρκο του Ελληνικού, που άνοιξε τις πύλες του τον Δεκέμβρη του 2021, και αποτελεί τον ιδανικό χώρο φιλοξενίας αυτής της πρωτοβουλίας καθώς έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, σηματοδοτώντας μία νέα, πιο φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση.

Φεστιβάλ Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους Ελλάδας

Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος στο The Ellinikon Experience Park θα αντανακλά τους τρεις άξονες του N.E.B: BEAUTIFUL, SUSTAINABLE, TOGETHER (Όμορφο, Βιώσιμο, Συμπεριληπτικό). Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία και υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού ΝΕΒ, παράλληλα με το 1ο Ευρωπαϊκό New European Bauhaus Festival, στις Βρυξέλλες. Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό από τις Βρυξέλλες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

Οι θεματικές της διοργάνωσης εκτείνονται από την Αρχιτεκτονική έως την Τέχνη, από τις Κατασκευές έως την Επαναχρησιμοποίηση, από τον Τουρισμό έως το Περιβάλλον, και από την Τεχνολογία έως τη Χειροτεχνία και αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για ενημέρωση, μάθηση, δικτύωση, ανταλλαγή και εορτασμό. Οι τρεις βασικοί στόχοι του Φεστιβάλ είναι οι εξής: οικοδόμηση της κοινότητας ώστε να γίνει η ετήσια συνάντηση φορέων και ενδιαφερόμενων μερών για να προωθηθεί το κίνημα, παρουσίαση παραδειγμάτων των καλών πρακτικών, των αποτελεσμάτων και της προόδου στην ανάπτυξη και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων, και ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ ως παγκόσμιας αναφοράς για το βιώσιμο μετασχηματισμό.

Στις 9 Ιουνίου ημέρα της εναρκτήριας εκδήλωσης, η αυλαία θα ανοίξει με διεθνείς ομιλητές παγκόσμιας εμβέλειας στους τομείς του περιβάλλοντος, της αστικής ανάπτυξης, του τουρισμού, της ανάπλασης και της βιωσιμότητας, καθώς και κυβερνητικούς εκπροσώπους.  Στις 10 Ιουνίου, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με θεματικές συνεδρίες, και συζητήσεις για θέματα όπως: Πράσινες πόλεις του μέλλοντος και ευεξία, Ο τουρισμός σαν μέσον για την αναγέννηση της ζωής σε τόπους, βουνά και θάλασσα, Νέες αναπτύξεις και νέα κύτταρα ζωής στην πόλη, Εκπαίδευση για βιωσιμότητα, Νέα ζωή σε παλαιά κτιριακά κελύφη, Νέα αντικείμενα, design, προϊόντα, τεχνολογίες και υλικά.

Στις 9 και 10 Ιουνίου αλλά και στις 11 και 12 Ιουνίου, θα λειτουργούν εκθεσιακά περίπτερα στο χώρο ενώ παράλληλα θα υπάρχουν δρώμενα με μουσική και προβολές. Για πρώτη φορά θα παρουσιασθεί ο θόλος του CELL OF LIFE. Ένα καινοτόμο συμμετοχικό, τεχνολογικό περιβαλλοντικό παρατηρητήριο και κέντρο περιβαλλοντικής αναγέννησης ανοιχτό σε παιδιά, νέους και οικογένειες.

Όλα τα παραπάνω θα λάβουν χώρα στις ειδικά σχεδιασμένες και κατασκευασμένες εγκαταστάσεις του πολυχώρου Cell of Life (Ανοιχτό θέατρο, Κύβος, Θόλος Cell of Life) που θα δημιουργηθούν στο The Ellinikon Experience Park.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Πέμπτη 9 Ιουνίου από 7 μ.μ. το απόγευμα: Ημέρα έναρξης

Ursula von der Leyen
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(Μήνυμα, διαδικτυακά)

Αλεξάνδρα Μητσοτάκη
President & co-founder World Human Forum, NEB High Level Roundtable

Γιώργος Αμυράς
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Χαιρετισμός

Νικόλας Γιατρομανωλάκης
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού
Χαιρετισμός

Γιώργος Πατούλης
Περιφερειάρχης Αττικής
Χαιρετισμός

Ευφροσύνη Χελιώτη
Helmholz Foundation

Antoinnete Nassopoulos-Ericson
Αρχιτέκτων, Senior Partner at Foster + Partners

Deema Assaf
Architect & Urban Forester, Founder & Director of TAYYŪN

Chen -Yiu (Cho) Chiu
Architect, DIRECTOR, THE TAIWAN - REYHANLI CENTER FOR WORLD CITIZENS

Απόστολος Τζιτζικώστας
Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Maja Goepel
Ακαδημαϊκός, Συγγραφέας, Ερευνήτρια - Γενικός Γραμματέας στο Γερμανικός Συμβουλευτικό Συμβούλιο για την Παγκόσμια Αλλαγή (WBGU)

Η ημέρα θα κλείσει με μουσική από DJ (DJ Kafka) και cocktail party.
Στο παραπάνω πρόγραμμα μπορεί να προκύψουν αλλαγές

Παρασκευή 10 Ιουνίου από 7 μ.μ.: Ημέρα θεματικών συνεδριών

Θα έχουμε 6 θεματικές συνεδρίες που θα λάβουν χώρα στο Θέατρο και τον Θόλο του Cell of Life. Όλες  προσανατολισμένες  σε  υφιστάμενα,  νέα  ή  καινοτόμα  παραδείγματα  και  σε  ενθάρρυνση συζήτησης με το κοινό, τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες.

1.    Πόλεις και ευεξία. Δημιουργώντας τις πράσινες πόλεις του μέλλοντος.
Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τις πόλεις μας ή να δημιουργήσουμε νέες αναπτύξεις με στόχο την ευεξία των κατοίκων τους, αλλά και της ζωής γενικότερα

Συντονιστής. Σπύρος Κουβέλης, Διευθυντής, Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, EPLO Senior Associate of the University of Cambridge Institute for Sustainability Leadership Ιδρυτής, BabylonGardens

Στους συμμετέχοντες  περιλαμβάνονται: Deema Assaf Architect & Urban Forester, Founder & Director of TAYYŪN | Μαρία Γανωτή Πρόεδρος ΑΝΙΜΑ | Έλλη Παγκάλου, Αρχιτέκτων Τοπίου

2.    Νέοι χώροι ως κύτταρα ζωής στην πόλη
Πώς να δημιουργήσουμε νέους χώρους και αναπτύξεις κινητοποιώντας διαφορετικές κατηγορίες εμπλεκόμενων φορέων

Συντονιστής.  Αλεξάνδρα Μητσοτάκη,  President & co-founder  World Human Forum,  NEB High Level Roundtable

Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται: Νίκος Τσούχλος, Πρόεδρος Ωδείου Αθηνών, Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών | Antoinnete Nassopoulos-Ericson, Αρχιτέκτων, Senior Partner at Foster + Partners | Ιωακείμ Βράβας, ActionAid Διευθυντής προγραμματικού σχεδιασμού, αξιολόγησης αντικτύπου και καινοτομίας | Chen -Yiu (Cho) Chiu, Architect, Director, the Taiwan - Reyhanli center for world citizens

3.    O Τουρισμός σαν εργαλείο για την ολιστική αναγέννηση περιοχών
Πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει παράδειγμα για ένα νέο ρόλο στην βιομηχανία του Τουρισμού ώστε να αξιοποιηθεί σαν εργαλείο για την περιβαλλοντική, πολιτισμική και οικονομική αναγέννηση περιοχών

Συντονιστής. Γιάννης Σωτηράκος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος EY ZHN LIFE

Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται: Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού | Ελένη Ανδρεάδη, Διευθύντρια Αειφόρου Ανάπτυξης και Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου Sani/Ikos | Ξενοφών Κάππας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου | Χριστίνα Δεληγιάννη, Public policy officer, Ινστιτούτο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου Managing Director, Verimpact | Αναστασία Ψάλτη, Εκπρόσωπος Μπατίκι Τήνος

4.    Η Εκπαίδευση σαν βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων "Όμορφο – Βιώσιμο – Συμπεριληπτικό"
Πώς μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο της Εκπαίδευσης ώστε να έχει επίκεντρο την Ζωή (σε κάθε μορφή της)

Συντονιστής. Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής Action Aid

Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται: Θεοδώρα-Ντορέττα Αστέρη, Σύμβουλος Α΄, Δρ. Ειδικής Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας, Συντονίστρια της Επιστημονικής Μονάδας Ειδικής και Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Ενταξιακής Εκπαίδευσης και Καινοτομίας, Προϊσταμένη | Άννα Ζωάκου, Δρ. Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Επικεφαλής Προγραμμάτων Αction Αid Ηellas | Στέλλα Αποστολάκη, Περιβαλλοντολόγος, καθηγήτρια στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικών Σπουδών - Τμήμα Επιστήμης και Μαθηματικών του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδας – DEREE | Ζωή Πολυμεροπούλου, Πρόεδρος Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΣΠΕ)

5.    Φτιάχνοντας ένα πιο ανθρώπινο μέλλον
Ποιος είναι ο νέος ρόλος της μόδας, του σχεδιασμού, των αντικειμένων σε μια καθημερινότητα που θέλουμε να είναι "όμορφη – βιώσιμη – συμπεριληπτική"

Συντονιστής. Δέσποινα Γερουλάνου,  Διοικητική Επιτροπή του Μουσείο Μπενάκη

Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται: Αικατερίνη (Καίτη) Καμηλάκη, Re-wooling Greece | Πέγκυ Λούτου, Πρόεδρος TAGMA21

6.    Νέα ζωή σε παλαιά κτίρια και αστικούς ιστούς
Πώς  μπορούμε  να  αξιοποιήσουμε  και  να  βελτιώσουμε  τα  υφιστάμενα  κτίρια  προστατεύοντας ταυτόχρονα την πολιτιστική κληρονομιά;

Συντονιστής. Κώστας Σταματόπουλος,   Α’ Αντιπρόεδρος / Μέλος Διοικούσας Επιτροπής της Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)

Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται: Ελένη Μαΐστρου, Πρόεδρος Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΣΑΚ) | Καίτη Δημητσάντου – Κρεμέζη, Δρ. Αρχιτέκτων - Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, ΕΜΠ - Πρόεδρος, Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής | Νίκος Αναστασόπουλος, Καθηγητής ΕΜΠ, Αρχιτέκτων | Εύη Μαμιδάκη,Μέλος και νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτηρίων και Μνημείων | Αμαλία Ανδρουλιδάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Για εγγραφές στις εκδηλώσειςστις δύο κύριες ημέρες (Πέμπτη 9 και Παρασκευή 10 Ιουνίου) επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Πέθανε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΒΕ Φίλιππος Τσιμπόγλου

Ο θάνατός του πρόεκυψε λίγο πριν την επίσημη λήξη της θητείας του στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/02/2023

Μάριο Ντεσιάτι: Ο νικητής του λογοτεχνικού βραβείου Strega 2022 έρχεται στην Αθήνα

O συγγραφέας του μυθιστορήματος Ασυμβίβαστοι (πρωτ.τίτλος Spartiati), που τιμήθηκε με τη μεγαλύτερη λογοτεχνική διάκριση στην Ιταλία, θα επισκεφθεί την Αθήνα, για να παρουσιάσει το βιβλίο του.

Αναψυκτήρια σε 75 αρχαιολογικούς χώρους ενισχύουν την οικονομία των εμπειριών

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

Ρεπορτάζ: Τι περιμένουμε στο μέλλον από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης;

Έχοντας αναλάβει τη διαχείριση της ΔΑΚ, η Τεχνόπολη μας εξηγεί το όραμα και τους στόχους για το μέλλον της πρώτης, προκειμένου να συνεχίσει τη μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της.

Η μικρασιατική μνήμη στα "Αόρατα Δεσμά" του Ευάγγελου Σαχπέρογλου

Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάττων.

Έργα αποκατάστασης για το Αναψυκτήριο στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας

Το νέο κτίριο θα αποτελέσει έναν από τους κύριους χώρους φιλοξενίας καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων για το επίσημο έτος τίτλου της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου στην UNESCO

Η απόφαση της UNESCO για την ένταξη του Ολύμπου στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο του 2023.