Ο Ρένος Χαραλαμπίδης διάβασε το "Σχετικά με το τίποτα" του Γούντι Άλεν και το βρήκε "μια έκρηξη γενναιοδωρίας"!

Στο "Διάβασα" αυτής της εβδομάδας, ο Ρένος Χαραλαμπίδης μιλά για την δια ζώσης αλλά και λογοτεχνική συνάντησή του με τον Γούντι Άλεν.

Ρλενος Χαραλαμπίδης διάβασα

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης κινηματογράφου, μουσικός, και "ειδικός περί των γενικών", κατά δήλωσίν του. Αυτό τον καιρό ετοιμάζεται να παρουσιάσει (στις 21 Μαΐου) στο Μέγαρο Μουσικής ένα happening βασισμένο στο soundtrack της ταινίας του "Τέσσερα μαύρα κουστούμια". Μας μίλησε στη στήλη "Διάβασα" για το βιβλίο που ξεχώρισε ανάμεσα στα πρόσφατα αναγνώσματά του.

Η υπόθεση

Ο Γουντι Άλεν προσπαθεί να μας αποκαλύψει την ζωή του μέσα από την απομυθοποίηση αλλά και μυθοποίηση του παρελθόντος του. Έτσι τα θυμάται ή έτσι θα ήθελε να τα θυμόμαστε εμείς.

Ο συγγραφέας

Ένας Νεοϋορκέζος δημιουργός δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ατόφιος Αμερικανός. Ειδικά αν μιλάμε για τον Γουντι Άλεν. Ας πούμε λοιπόν ότι επιλέγω έναν κοσμοπολίτη καλλιτέχνη , που το έργο του με ακολουθεί σαν την Καβαφική πόλη. 

Έτυχε να τον γνωρίσω πριν μερικά χρόνια όταν ήρθε στην Αθήνα και να κάνουμε μια χειραψία που ασφαλώς θα μου μείνει αξέχαστη. Αυτό κάνει την ανάγνωση της αυτοβιογραφίας του πιο ενδιαφέρουσα. Τον έχω αγγίξει και μοιραστήκαμε κάποια αμήχανα χαμόγελα.

Τι μου άρεσε

Μου άρεσε που ο Γουντι Άλεν λειτουργεί σαν ταχυδακτυλουργός που ήρθε η ώρα να αποκαλύψει τα κόλπα του. Δεν φοβάται να αποκαλύψει τις ελλείψεις του σε όλους τους καλλιτεχνικούς τομείς και το πόσα χρωστάει στην βοήθεια που πήρε απο άλλους. Μια έκρηξη γενναιοδωρίας. 

Τι δεν μου άρεσε

Δεν μου άρεσε η παράθεση πολλών ονομάτων που για τον αναγνώστη δεν έχουν κανένα νόημα. Απλά κουράζει και δείχνει τον συγγραφέα σαν έναν ηλικιωμένο που κάνει ασκήσεις μνήμης. 

Θα το σύστηνες;

Θα το σύστηνα ειδικά σε όσους θέλουν να κάνουν δημιουργικό σινεμά ή θέλουν να σκηνοθετήσουν (όσο μπορεί κανείς) την ζωή τους. Σε βοηθάει να καταλάβεις ότι η ζωή είναι άθροισμα τύχης, δουλειάς, συνεργασίας και όσου ταλέντου μπορεί να υπάρξει. Και όταν λέμε ταλέντο, εννοούμε το χάρισμα που έχει κάποιος να μην τα παρατάει μέχρι να κατακτήσει το όνειρο του. Και μετά ας το ξεχάσει. Όπως ο Γουντι ξέχασε στην αυτοβιογραφία του αυτά που έπρεπε να ξεχάσει.

Το "Σχετικά με το τίποτα" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Όσα δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.