Παρουσίαση του βιβλίου "Υπήρξα δασκάλα" από τις εκδόσεις "Καπόν"

Το βιβλίο "Υπήρξα και δασκάλα" της Αρετής Μαλάμη παρουσιάζεται στο δημοτικό σχολείο της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών.

Καπόν

Το βιβλίο "Υπήρξα και δασκάλα" της Αρετής Μαλάμη παρουσιάζεται στις 22 Μαΐου (7 μ.μ), στο δημοτικό σχολείο της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών (Καμελιών 36, Ψυχικό, Αθήνα). ΑΣτην παρουσίαση θα παραβρεθούν ως ομιλητές η κα Κέλυ Παπαπαύλου (βιολόγος), η κα Νάντια Κατραχούρα (δικηγόρος), ο μαθητής της συγγραφέα, Άκης Αμπαστάδο και ο δημοσιογράφος Βίκτορας Ελιέζερ σε ρόλο συντονιστή. Χαιρετισμούς θα αποδώσουν ο κος Ιωσής Ερέρα (Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του δημοτικού σχολείου της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών) και η εκδότρια κα Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται κάποιες ελάχιστες "εικόνες" από τη ζωή στα χωριά της Ηπείρου, που δεν διέφερε από εκείνη στις περισσότερες περιφέρειες της ελληνικής ενδοχώρας τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 1960, όταν οι καπνοί της καταστροφής έβγαιναν ακόμα και από τα μισογκρεμισμένα σχολεία, και γύρω τους μαζεύονταν παιδάκια νηστικά, γυμνά και τρομαγμένα, ενώ ο κόσμος περίμενε την UNRRA να μοιράσει στα συσσίτια αλεύρι, γάλα σκόνη και λίγα ρουχαλάκια για τα γυμνόσαρκα κορμάκια τους. Η συγγραφέας εστιάζει στη συγκεκριμένη δεκαετία, που υπηρέτησε σε τέσσερα-πέντε χωριά του νομού Ιωαννίνων, περιγράφοντας και τις εμπειρίες μιας εικοσάχρονης, τότε, δασκαλίτσας που ερχόταν πρώτη φορά σε επαφή με αυτά. Αυτές τις εμπειρίες της, που επηρέασαν βαθιά τη μετέπειτα ζωή της μεταδίδει στο πρώτο μέρος του βιβλίου.

Αργότερα, στα χρόνια της Δικτατορίας, όταν επανήλθε λόγω ανάγκης στο επάγγελμα της δασκάλας, το οποίο από χρόνια είχε εγκαταλείψει, το άσκησε με τις εμπειρίες μιας νέας γυναίκας με δημοσιογραφική εμπειρία, με κρίση ανεπτυγμένη και δυνατότητα να εκτιμήσει πλέον διαφορετικά την αγωγή που παρέχεται σε παιδιά της πρωτεύουσας και των αστικών κέντρων. Εργάστηκε τότε για τέσσερα χρόνια στο Εβραϊκό Σχολείο των Αθηνών στο Παλαιό Ψυχικό. Εκεί πλέον αντιμετωπίζε ως δασκάλα διαφορετικά παιδιά, διαφορετικούς γονείς, άλλον τρόπο ζωής και περιβάλλοντος, άλλα ενδιαφέροντα, που δημιουργούν σ’ εμένα άλλον έναν κόσμο, αλλιώτικο πλέον. Αναγνωρίζοντας την υπεραξία των εμεπιριών όλων των περασμένων ετών, η συγγραφέας καταθέτει καθεμία από αυτές, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο ανάγνωσμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μεγάλες Μέρες Νεμέας: 11+1 εμπειρίες γι' αυτό το Σαββατοκύριακο

Οι Μεγάλες Μέρες Νεμέας ξεκινούν "πληθωρικά" καθιστώντας αυτό το Σαββατοκύριακο πιο εκδρομικό από ποτέ. Για αυτό εμείς ετοιμάσαμε την δική σου "λίστα" με όσα αξίζει να κάνεις αν "βρεθείς" στη καρδιά της μεγαλύτερης αμπελουργικής ζώνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
06/09/2025

"Επαναγοητεύοντας τον Κόσμο" το θέμα του 3ο Διεθνούς Συμποσίου για μια Νέα Ελευσίνα

Ένα τριήμερο αναστοχασμού, εμπνευσμένου διαλόγου και οραματικής δράσης έρχεται στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, μαζί με ομιλίες και καλλιτεχνικές δράσεις.

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Φεστιβάλ, σινεμά και όσα δεν πρέπει να χάσεις στην πόλη τις επόμενες μέρες.

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

Το Greece Race for the Cure επιστρέφει με σύνθημα "Μαζί πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού"

Το Greece Race for the Cure® μάς φέρνει για 17η χρονιά κοντά για καλό σκοπό, με έναν αγώνα τρεξίματος 5χλμ κι έναν περπατήματος 2 χλμ.

Ημέρες Καριέρας 2025: Για μία καινούργια αρχή, έλα όπως είσαι!

Οι Ημέρες Καριέρας, το μεγαλύτερο career fair της Ελλάδας, επιστρέφουν ανανεωμένες και πιο interactive από ποτέ, σε νέο venue!