Βιβλιοπαρουσιάσεις από τις Εκδόσεις "ΚΑΠΟΝ"

Η επανέκδοση μιας ιστορίας με φόντο την Επανάσταση και οι εμπειρίες μιας δασκάλας στα ταραγμένα χρόνια του περασμένου αιώνα.

Καπόν

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, το Λύκειο Ελληνίδων, η Πνευματική Εστία Σπάρτης και οι Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Μομφεράτου "Το καλογεράκι του Μυστρά" την Τετάρτη 18 Μαΐου στις 7 μ.μ. Ομιλητές θα είναι η Ευαγγελία Πάντου, αρχαιολόγος, προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, η Πολυτίμη Πολυχρονάκου-Αλεξανδρίδη, συμβολαιογράφος και πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης, η Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν, η εκδότρια και η Κατερίνα Δασκαλάκη, ειδική γραμματέας του Λυκείου Ελληνίδων.

Το "Καλογεράκι του Μυστρά", που είχε δημοσιευτεί σε συνέχειες στο περιοδικό "Παιδική Ζωή" (1927–1931), είναι η ιστορία ενός μικρού πεντάρφανου αγοριού το οποίο ο Αρματολός παππούς του εμπιστεύεται στη στοργική φροντίδα δύο καλογραιών, στο μοναστήρι της Παντάνασσας στον Μυστρά. Η ιστορία αυτή ξεδιπλώνεται από την αυγή της Επανάστασης μέχρι την ημέρα που αποβιβάζεται ο Όθων στο Ναύπλιο. Με αφορμή τη διακοσιετηρίδα της Επανάστασης, το Λύκειον των Ελληνίδων και οι εκδόσεις Καπόν επανεκδίδουν το Καλογέρακι του Μυστρά, παραδίδοντάς το στο αναγνωστικό κοινό όλων των ηλικιών, ανανεωμένο και σφριγηλό, για να μας πει ξανά τη γοητευτική ιστορία του, που είναι και μια μικρογραφία της μεγάλης μας Ιστορίας.

ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ ΚΑΠΟΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Ακόμη, την Κυριακή 22 Μαΐου στις 7 μ.μ. η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών και οι εκδόσεις ΚΑΠΟΝ θα παρουσιάσουν το βιβλίο της Αρετής Μαλάμη "Υπήρξα και δασκάλα" στο Δημοτικό Σχολείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών.

ΥΠΗΡΞΑ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΑ ΚΑΠΟΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

"Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται κάποιες ελάχιστες εικόνες από τότε που υπηρέτησα ως εικοσάχρονη δασκάλα στα χωριά της Ηπείρου, στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 1960. Αργότερα, στα χρόνια της Δικτατορίας, όταν επανήλθα στο επάγγελμα της δασκάλας, εργάστηκα για τέσσερα έτη στο Εβραϊκό Σχολείο των Αθηνών. Εκεί, σε ένα αλλιώτικο περιβάλλον, ήρθα σε επαφή με διαφορετικά παιδιά, άλλον τρόπο ζωής και άλλα ενδιαφέροντα που διαμόρφωσαν σ’ εμένα άλλον έναν νέο κόσμο. Αυτές τις εμπειρίες μου, που επηρέασαν βαθιά τη μετέπειτα ζωή μου και την κοσμοθεωρία μου, θέλησα να μεταδώσω στο πρώτο μέρος του βιβλίου μου. Για μένα άλλωστε εκεί κρύβεται το υφάδι της ζωής· στις εμπειρίες, των οποίων την υπεραξία αναγνωρίζω και σας καταθέτω, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο ανάγνωσμα". Γράφει η συγγραφέας στην περιγραφή του βιβλίου. 

Χαιρετισμούς θα αποδώσουν στην παρουσίαση ο Ιωσήφ (Γιόση) Ερέρα, πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του Lauder Δημοτικού σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή- Καπόν. Ενώ, ομιλίες θα εκφωνήσουν η Κέλλυ Παπαπαύλου, βιολόγος, η Νάντια Κατραχούρα, δικηγόρος, ο μαθητής της Άκης Αμπαστάδο και η ίδια η συγγραφέας του βιβλίου Αρετή Μαλάμη. Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Βίκτωρ Ελιέζερ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Παράταση της 9ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ στο MEC Παιανίας

Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια όλων των εργαζομένων, εκθετών και επισκεπτών της, προχώρησε στην αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα τρίτης ημέρας της διοργάνωσης.

06/02/2023

2023 Ελευσίς: Όλα όσα έγιναν στην τελετή έναρξης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (φωτό)

Με μια λιτή εκδήλωση, όπου πρωτοστατούσε το τοπίο, θαλάσσιο και αστικό, και το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης, η Ελευσίνα άνοιξε τις εκδηλώσεις της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μιχαήλ Μαρμαρινός: "Θέλουμε η επίσκεψη στην Ελευσίνα να γίνει μια ιερή και ελκυστική υποχρέωση"

Ο Μαρμαρινός μιλά στο "α" για τις δυσκολίες και τις ευθύνες που ακολουθούν την γενική καλλιτεχνική διεύθυνση του 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αλλά και τα στοιχεία που καθιστούν την Ελευσίνα αντάξια μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πόλεων.

Για τον Chris Baldwin, η μαγεία των "Ελευσίνιων Μυστηρίων" είναι η ανάδυση πολλαπλών δημιουργικών φωνών

Με την τελετή έναρξης του 2023 Ελευσίς να πλησιάζει, ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Chris Baldwin, ένας από τους βασικούς συντελεστές που βοήθησε στον σχεδιασμό των διήμερων εκδηλώσεων (4 & 5/2), μας μιλά για τα μυστήρια της Ελευσίνας που τον ενέπνευσαν και την εμπειρία του δουλεύοντας σε πρότζεκτ από προηγούμενες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα φεστιβάλ για το… ραβασάκι;

Πρωτότυπες δράσεις στο Tag Project Space, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Στέγη και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 4 έως 10/2.

Γιορτάζουμε την ημέρα των ερωτευμένων "Τετ-α-τετ...μ' ένα βιβλίο!"

Μία βραδιά αποκλειστικά για εργένηδες και εργένισσες που αγαπούν το βιβλίο.

24ωρη λειτουργία θερμαινόμενου χώρου στον Δήμο Πειραιά

Στη δομή τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. και εφαρμόζονται όλα τα μέτρα πρόληψης ενάντια στον covid - 19.