14 πολιτιστικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στη γειτονιά της Κυψέλης

Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει τον «Πολιτισμό στις Γειτονιές» μέσα από έναν πολλά υποσχόμενο κύκλο εκδηλώσεων.

14 πολιτιστικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στη γειτονιά της Κυψέλης © Tsitsos

Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο του Culture is Athens, διοργανώνει και υλοποιεί πολιτισμικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο από γειτονιά σε γειτονιά. Αφετηρία αυτού του πολιτισμικού οδοιπορικού θα είναι η περιοχή της Κυψέλης, στην οποία από τις 12 έως και τις 29 Μαΐου, θα πραγματοποιούνται μουσικά και θεατρικά δρώμενα, φωτογραφικός διαγωνισμός, προβολές, περιήγηση σε εικαστικά και καλλιτεχνικά στέκια, εκπαιδευτικά εργαστήρια αλλά και ανοιχτές συζητήσεις.

Η πρωτοβουλία προβάλλει το πολιτιστικό προϊόν της Αθήνας, με μια σειρά πρωτότυπων δράσεων που ενδυναμώνουν τον κοινωνικό ιστό, αναδεικνύουν το δημόσιο χώρο σε πεδίο δημιουργικής έκφρασης , και δίνουν την ευκαιρία σε νέους αλλά και καταξιωμένους δημιουργούς να έρθουν σε επαφή με το κοινό τους.

14 πολιτιστικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στη γειτονιά της Κυψέλης
© Evaggelia Afroditi Kokkini

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα 

Θερινό σινεμά. Βραδιά Ισπανικού Κινηματογράφου

"Η Γλώσσα της Πεταλούδας" (José Luis Cuerda, 1999), μια συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας με το Victoria Square Project.

Βασισμένη σε τρία διηγήματα του Μανουέλ Ρίβας γραμμένα το 1996, η ταινία του Χοσέ Λουίς Κουέρδα αφηγείται την ιστορία του Μόντσο, ενός οκτάχρονου αγοριού που στα τέλη του ’36 πηγαίνει στο σχολείο ξεκινώντας τη θητεία του στη μάθηση και στη ζωή, με καθοδηγητή τον ιδιόρρυθμο δάσκαλό του. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, αρχή του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, οι αξίες και οι αρχές που ο δάσκαλος τού έχει εμφυσήσει, θα ανατραπούν, καθώς θα παρακολουθήσει το στραγγαλισμό της δημοκρατίας από το καθεστώς του Φράνκο και θα "υποστεί" μια βίαιη και τραυματική ενηλικίωση. Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους, στον πεζόδρομο της Ελπίδος. 
Πέμπτη 12 Μαΐου
Χώρος : Victoria Square Project, Ελπίδος 13
Ώρα έναρξης : 8.30 μ.μ.

"Η Κυψέλη των καλλιτεχνών και των εικαστικών", Snehta

Ξενάγηση στην πολιτιστική και κυρίως εικαστική ζωή και ιστορία της περιοχής. Συνοδευτικό υλικό και βίντεο συνεντεύξεων από διάφορους θα δώσουν ένα πιο αναζωογονητικό τόνο στην περιήγηση, και παράλληλα την ευκαιρία στο κοινό να μάθει περισσότερα για την ιστορία των συνεργαζόμενων, καλλιτεχνικών φορέων με την Snehta. Τελική στάση/προορισμός της περιήγησης στον φυσικό χώρο του Snehta, επί της Ι. Δροσοπούλου 47, όπου θα γίνει open studio των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών. Η δράση θα ολοκληρωθεί με ένα open event, προσκαλώντας τους συμμετέχοντες, τους καλλιτέχνες όπως και γείτονες να απολαύσουν ένα ποτό σε δημιουργική συνδιαλλαγή και ευκαιρία χαλάρωσης.
Σάββατο 14 Μαΐου

"Εύρηκα: Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων" – Μουσείο Ηρακλειδών

Με αφορμή ένα ή περισσότερα σημαντικά εκθέματα, από την έκθεση "Εύρηκα: Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων" θα γίνει παρουσίαση εκλαϊκευμένης γνώσης και ανοιχτή συζήτηση. 
Κυριακή 15 Μαΐου
Χώρος : Β΄ Γενικό Λύκειο Αθηνών, "Θεόδωρος Αγγελόπουλος", Χέυδεν 35 και Αχαρνών 80

ELSYSTEMA

Η Ορχήστρα της Κυψέλης βγαίνει στην πλατεία Αγίου Γεωργίου για ένα πρωινό γεμάτο μουσική και χαμόγελα.
Κυριακή 15 Μαΐου
Ώρα συνάντησης 12 μ.

"Συνεργαστήριο για την Ιθαγένεια"

Το "Συνεργαστήριο για την Ιθαγένεια", τα έργα του και οι δράσεις που τα προ(σ)καλούν πραγματεύονται την ταυτότητα, την ελληνικότητα, την ισότητα, τη διαφορετικότητα, τη δημοκρατία, την ένταξη, όχι μόνο ως αναπαράσταση αλλά και ως βιωμένη εμπειρία της συνύπαρξης και της συνδημιουργίας. Έξι καλλιτέχνες/ιδες, με διαφορετικές καταβολές και πρακτικές αλλά πολλά κοινά στοιχεία παράλληλα, πλαισιωμένοι/ες από επιμελητές/ριες, ανθρωπολόγους και ακτιβιστές/ριες, συζητούν και δημιουργούν με αφορμή τον ισχύοντα νόμο περί ιθαγένειας στην Ελλάδα. Μέσα από μία συνεργατική διαδικασία συναντήσεων και εργαστηρίων προκαλούν και προκαλούνται από ερωτήματα όπως εάν η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να προ(σ)καλέσει κοινωνική λειτουργία και να ενδυναμώσει τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση κρίσεων, ανισοτήτων και στερεοτύπων, και το κατά πόσο ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική αλλαγή, στην ανάπτυξη και στην ενεργοποίηση κοινοτήτων. Συμμετέχουν οι εικαστικοί Urok Shirhan, Θοδωρής Προδρομίδης, Georges Salameh, Ειρήνη Ευσταθίου, Σεβαστιάνα Κωστάκη και Μαλβίνα Παναγιωτίδη. Εισηγήτριες οι Νιόβη Ζαραμπούκα – Χατζημάνου, Πολύνα Κοσμαδάκη, Δάφνη Κρέμα και Σοφία Χανδακά. Διοργανώνουν η Κολλεκτίβα για την κοινωνική καινοτομία και τον πολιτισμό και το Victoria Square Project. Το έργο πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και σε συνεργασία με το Anasa Cultural Center και το Generation 2.0.
Πέμπτη 19 Μαΐου

"Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς: Για να συλλογάσαι, να ελπίζεις, να πράττεις", We Need Books

Παραμύθια του χτες, στις γειτονιές του σήμερα: Ιστορίες ανθρώπων μπολιάζοντας το αύριο. Λαϊκά παραμύθια από τις άκρες του κόσμου και τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής στις γειτονιές της Κυψέλης. Ένα αντάμωμα της προφορικής λογοτεχνίας των λαών, για το ξεπέρασμα της κρίσης, την αναγνώριση και αντιμετώπιση των δυσκολιών, την ανάδυση της ελπίδας μπροστά σε όσα φαίνονται να ορθώνονται ανυπέρβλητα κι απειλητικά. Τον αναστοχασμό της ενεργητικής στάσης, την πράξη ως θετική μετακίνηση. Η πρώτη από δύο παραστάσεις προφορικής αφήγησης (storytelling) με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής και πρωτότυπο σχολιαστικό στίχο. Αφηγείται ο Δημήτρης Προύσαλης.
Παρασκευή 20 Μαΐου
Ώρα έναρξης: 6.30 μ.μ.
Ώρα προσέλευσης: 6.15 μ.μ.
Διεύθυνση: Ευβοίας 7, Κυψέλη 1136

"Εξομολογηθείτε/Confess", από τη Νοητή Γραμμή

Η επιθυμία μας να αποκαλύψουμε την "αλήθεια" είναι μία από τις κυρίαρχες ανάγκες της εποχής μας. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις μυριάδες των απομνημονευμάτων στα ράφια των βιβλιοπωλείων ή να παρατηρήσει τη μετάβαση από την μυθοπλασία στα reality shows στην τηλεόραση. Συνεχώς ομολογούμε την αλήθεια σε θεραπευτές, στην Αστυνομία, στις τηλεοπτικές κάμερες, σε ομάδες υποστήριξης, σε στενούς φίλους, σε δασκάλους, σε συζύγους, σε παντελώς άγνωστους. Ομολογούμε αμαρτίες, σκέψεις, επιθυμίες, ασθένειες, προβλήματα ακόμη και εγκλήματα. Εξομολογούμαστε, με κάθε λεπτομέρεια, ό,τι είναι απίστευτα δύσκολο να ειπωθεί. 
Κυριακή 22 Μαΐου
Χώρος: 1927 art space, Κυψέλης 35
Ώρα έναρξης: 7.30 μ.μ.

"Μία ασπίδα όνειρα", We Need Books

Χοροθεατρική παράσταση βασισμένη στο βιβλίο "Δον Κιχώτης" του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Οι συντελεστές σημειώνουν για την παράσταση: "Έχοντας ως κύριο μέσο τον χορό και το σωματικό θέατρο, στόχος είναι να ζωντανέψουμε άλλο ένα ξεχωριστό βιβλίο πάνω στη σκηνή με τρόπο τέτοιο που το καθιστά προσβάσιμο τόσο σε ενήλικες όσο και σε ένα νεότερο κοινό. Χρησιμοποιώντας την κίνηση ως αφετηρία και με την βοήθεια της μουσικής, των κοστουμιών και των σκηνικών δημιουργούμε ένα κόσμο όπου τέσσερις χαρακτήρες μετατρέπονται σε "ιππότες της ελεεινής μορφής” και μας δίνουν ένα μεγάλο μάθημα κατακτώντας όσα η φαντασία τους ορίζει. Όπως ο Δον Κιχώτης, έτσι και εμείς, μένουμε πιστοί στο όνειρό μας και την ιδέα μας πως η τέχνη λειτουργεί ως ένα μέσο κοινωνικής αλλαγής".

Ομάδα: A(r)CT

Τέσσερις περφόρμερς βουτούν στις σελίδες του βιβλίου και βρίσκονται αντιμέτωποι με τους φόβους τους, παίρνουν μέρος σε μάχες, ανακαλύπτουν τι είναι πραγματικά η μαγεία και παρασύρουν τον θεατή σε ένα μοναδικό ταξίδι. Σε ένα ταξίδι που τελειώνει μόνο όταν κλείσεις το βιβλίο… ή όταν πάψεις να ακούς την φαντασία σου. 
Κυριακή 22 Μαΐου
Ώρα έναρξης: 6 μ.μ.
Ώρα προσέλευσης: 5.45 μ.μ.
Διεύθυνση: Ευβοίας 7, Κυψέλη 11362

"Ερωτόκριτος travel / στη γη της ομοιοκαταληξίας", Βijoux de kant (προβολή)

Η Βijoux de kant επαναγοητεύεται από τον Ερωτόκριτο, την έμμετρη μυθιστορία του Βιτσέντζου Κορνάρου, και παραδίδει τη δική της εκδοχή. Ο Ερωτόκριτος κι η Αρετούσα, νέοι, όμορφοι και αγαθοί, προσπαθούν να επιβιώσουν και να ζήσουν τον έρωτά τους. Εγκλωβισμένοι σ’ ένα αστικό τοπίο σαν εξορία και φυλακή, περιφέρουν την μοναξιά, την εγκατάλειψη, την απελπισία τους, αλλά και τους αρχαίους κώδικες ήθους που φέρουν στη γλώσσα τους. Το σώμα τους, η γλώσσα τους και η επιθυμία τους είναι ο μόνος και ο απόλυτος μηχανισμός αντίστασης στη βαρβαρότητα ενός κοινωνικοπολιτικού τοπίου υπό κατάρρευση. Σ’ αυτόν τον άξενο μη-τόπο θα ζήσουν το δικό τους έσχατο μιούζικαλ. 
Δευτέρα 23 Μαΐου
Χώρος: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη.
Ώρες προβολών : 8, 8.30, 9, 9.30 & 10 μ.μ..

 "Λουλούδια από σίδερο!", Ίδρυμα Τakis

Σκοπός και του προτεινόμενου εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το εικαστικό έργο του παγκοσμίου φήμης έλληνα καλλιτέχνη Takis. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Λουλούδια από σίδερο"! στόχο έχει να προαγάγει τον οπτικό εγγραμματισμό, τη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης και τη βιωματική μάθηση, διεγείροντας τις αισθήσεις, θέτοντας ερωτήματα και προωθώντας τη δημιουργική ελεύθερη έκφραση των παιδιών.
Παρασκευή 27 Μαΐου
Χώρος: Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42
Ηλικίες: 5-8 ετών
Μέγιστη συμμετοχή : 20 παιδιά (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
Ώρα έναρξης εργαστηρίου: 6.30 μ.μ.

"Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι: Ιστορίες οικολογικής ευαισθητοποίησης", We Need Books

Ιστορίες του συλλογικού φαντασιακού από τις άκρες της Γης, για να ξαναμπεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η σχέση του ανθρώπινου παράγοντα με το φυσικό περιβάλλον. Η αειφορία, η προστασία της άγριας ζωής, ο σεβασμός στη Μητέρα φύση, η οικολογική ενσυνείδηση και η πνευματικότητα του θαυμαστού θίγουν τα σύγχρονα οικολογικά ζητήματα και φαινόμενα, μέσα από μυθολογικές αφηγήσεις και λαϊκά παραμύθια των μακρινών μας αδερφών, επιδιώκοντας έναν διάλογο, για να ισορροπούν τα μέσα με όσα καθορίζονται από τα έξω. Η δεύτερη, από δύο παραστάσεις προφορικής αφήγησης (storytelling) με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής και πρωτότυπο σχολιαστικό στίχο.

"Φωτογραφικός μαραθώνιος - Η Κυψέλη μου σε 3 κλικ", Balkans Beyond Borders

Θα έχει προηγηθεί επικοινωνιακή ενέργεια με ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή κατοίκων και μη της Κυψέλης, ηλικίας από 16 ετών και άνω που θέλουν να ανακαλύψουν την Κυψέλη και τις μυστικές γωνιές της και αλήθειες της. (20 -30 συμμετοχές)

10.30 Εγγραφή συμμετεχόντων σε ορισμένο σημείο στην Κυψέλη.
11 π.μ. – 2 μ.μ. Σε αυτές τις 3 ώρες οι συμμετέχοντες καλούνται να ανακαλύψουν την περιοχή της Κυψέλης και μέσα σε 3 κλικ να διηγηθούν μια ιστορία η οποία περιλαμβάνει τα σημεία εκείνα που θεωρούν ως πιο καίρια.
2 μ.μ - Εκτύπωση των φωτογραφιών – παράδοση στη διοργάνωση
5-7 μ.μ. - Στήσιμο της έκθεσης
Σάββατο 28 Μαΐου
Χώρος : Φωκίωνος Νέγρη και Σκύρου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από το Μουσείο Κοτσανά

Μια βιωματική εκπαιδευτική δράση για μικρούς και μεγάλους με θέμα τον αέρα και το νερό υπό την οπτική της τεχνολογίας, της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της φιλοσοφίας. Θα πραγματοποιείται σε slots με μέγιστο αριθμό συμμετοχής 20 παιδιά. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κυριακή 29 Μαΐου
Χώρος: Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42
Ώρα έναρξης 10 π.μ.
Ώρα λήξης 6 μ.μ.

Performance δρόμου: "Ο δείπνος των Κυψελών", Θεατρική Ομάδα Άπλετοι Κήποι,

Το θεατρικό έργο "Ο Δείπνος" του Ιάκωβου Καμπανέλλη όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας, "γράφτηκε για να παίζεται —χωρίς σκηνικά και ενδυμασίες εποχής— σε μορφή πρόβας. Ωστόσο το τραπέζι πρέπει να είναι στρωμένο όπως σε μια παράσταση". Στον Δείπνο του Ι. Καμπανέλλη γίνεται μια συνάντηση ηρώων του κύκλου των Ατρειδών με ήρωες του πάνω και του κάτω κόσμου. Καλεσμένοι είναι η Κλυταιμνήστρα, ο Αίγισθος, ο Αγαμέμνονας, η Κασσάνδρα, ο Ορέστης, η Ιφιγένεια, η Ηλέκτρα και ο σύζυγός της.

Στην performance "Ο δείπνος των Κυψελών" η έμπνευση πηγάζει από το ετερόκλητο της συνάντησης που συμβαίνει στον "Δείπνο" του Καμπανέλλη, κάτι ανάλογο δηλαδή με όσα συμβαίνουν και στην κοινωνία μας. Για τον λόγο αυτό αναπτύσσεται μια σκηνική δράση με ήρωες από έργα του Καμπανέλλη σε συνδυασμό με την σκηνική ανάγνωση ποιημάτων από ποιητές που έζησαν στην Κυψέλη, όπως ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Νίκος Καββαδίας και η Κική Δημουλά. Η επιλογή ηρώων και κειμένων στόχο έχει να δείξει πώς άνθρωποι διαφορετικής καταγωγής, διαφορετικού κοινωνικού υπόβαθρου, διαφορετικών βιωμάτων μπορούν να συνυπάρξουν σε έναν κοινό τόπο.

Κυριακή 29 Μαΐου
Χώρος : Φωκίωνος Νέγρη 57, έξω από το Fabrica de Vino
Ώρα : η performance θα επαναληφθεί τρεις φορές, στο διάστημα , 5-9 μ.μ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Παράταση της 9ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ στο MEC Παιανίας

Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια όλων των εργαζομένων, εκθετών και επισκεπτών της, προχώρησε στην αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα τρίτης ημέρας της διοργάνωσης.

06/02/2023

2023 Ελευσίς: Όλα όσα έγιναν στην τελετή έναρξης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (φωτό)

Με μια λιτή εκδήλωση, όπου πρωτοστατούσε το τοπίο, θαλάσσιο και αστικό, και το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης, η Ελευσίνα άνοιξε τις εκδηλώσεις της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μιχαήλ Μαρμαρινός: "Θέλουμε η επίσκεψη στην Ελευσίνα να γίνει μια ιερή και ελκυστική υποχρέωση"

Ο Μαρμαρινός μιλά στο "α" για τις δυσκολίες και τις ευθύνες που ακολουθούν την γενική καλλιτεχνική διεύθυνση του 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αλλά και τα στοιχεία που καθιστούν την Ελευσίνα αντάξια μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πόλεων.

Για τον Chris Baldwin, η μαγεία των "Ελευσίνιων Μυστηρίων" είναι η ανάδυση πολλαπλών δημιουργικών φωνών

Με την τελετή έναρξης του 2023 Ελευσίς να πλησιάζει, ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Chris Baldwin, ένας από τους βασικούς συντελεστές που βοήθησε στον σχεδιασμό των διήμερων εκδηλώσεων (4 & 5/2), μας μιλά για τα μυστήρια της Ελευσίνας που τον ενέπνευσαν και την εμπειρία του δουλεύοντας σε πρότζεκτ από προηγούμενες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα φεστιβάλ για το… ραβασάκι;

Πρωτότυπες δράσεις στο Tag Project Space, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Στέγη και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 4 έως 10/2.

Γιορτάζουμε την ημέρα των ερωτευμένων "Τετ-α-τετ...μ' ένα βιβλίο!"

Μία βραδιά αποκλειστικά για εργένηδες και εργένισσες που αγαπούν το βιβλίο.

24ωρη λειτουργία θερμαινόμενου χώρου στον Δήμο Πειραιά

Στη δομή τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. και εφαρμόζονται όλα τα μέτρα πρόληψης ενάντια στον covid - 19.