Διαδικτυακό σεμινάριο για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στη Μεσόγειο

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνδιοργανώνουν διαδικτυακό σεμινάριο με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία και Κύπρο.

Λιμάνι

Στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας στην ΕΕ, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) συνδιοργανώνουν, στις 12 Μαΐου (7.30 μ.μ.), διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο: "Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός στη Μεσόγειο: προκλήσεις, προοπτικές και προτεραιότητες".

Τα τελευταία χρόνια, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων και των κρατικών διοικήσεων ειδικότερα, καθώς αποτελεί πλέον ένα ευρέως αποδεκτό όραμα μιας αναπτυξιακής διαδικασίας. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός οφείλει να ανταποκρίνεται με διακριτό τρόπο στις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες και προκλήσεις, να αντιμετωπίζει προβλήματα και συγκρούσεις και να θέτει τις βάσεις για την αποτελεσματική προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, με στόχο την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.

Αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο θα επιτρέψει την ανταλλαγή απόψεων για βασικά και επίκαιρα ζητήματα που έχουν προκύψει κατά την ανάπτυξη θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων, όπως η σύνδεση χωροταξικού σχεδιασμού θαλάσσιων και αναπτυξιακών πολιτικών, το επίπεδο εφαρμογής του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού (εθνικό, περιφερειακό, τοπικό), η σχέση του με τον χερσαίο χωροταξικό σχεδιασμό, ο βαθμός δεσμευτικού χαρακτήρα των χωρικών πλαισίων, η διεθνής συνεργασία κ.λπ.

Στο σεμινάριο συμμετέχουν εμπειρογνώμονες/ειδικοί από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία και την Κύπρο και σχεδιάζουμε επίσης να εκδώσουμε έναν μικρό τόμο σχετικά με το θέμα, που θα απευθύνεται σε ειδικούς, υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και το ευρύ κοινό. 

Πρόγραμμα

Εισαγωγή
Ανέστης Γουργιώτης (Επίκουρος καθηγητής, Παν. Θεσσαλίας)

Η εδαφοποιημένη θάλασσα: Γεωπολιτικές και χωροταξικές προκλήσεις
Γιώργος  Πρεβελάκης (Ομότιμος Καθηγητής στη Σορβόννη (Παρίσι 1) και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ).

Το SDG14 ως εργαλείο για την τοπική ολοκληρωμένη διαχείριση
Yves Henocque (Αντιπρόεδρος του προγράμματος Plan bleu. Fondation de France, Πρόγραμμα για τις ακτές και τους ωκεανούς, Πρόεδρος της επιτροπής

Κύπρος

Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός στην Κύπρο
Διόφαντος Χατζημήτσης (Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Αριστείας "Ερατοσθένης")

Ισπανία

Σύντομο ιστορικό του θαλάσσιου χωροταξικού Σχεδιασμού  στην Ισπανία: προκλήσεις και ευκαιρίες
Cristina Cervera Núñez (Tεχνικός θεμάτων  θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού  στο Ισπανικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας IEO, CSIC)

Γαλλία

Επισκόπηση της γαλλικής διαδικασίας του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού στη Μεσόγειο
Neil Alloncle Marin (Υπεύθυνος θεμάτων θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού. Γραφείο Βιοποικιλότητας - Τμήμα Οικοσυστημάτων και Θαλάσσιας Χρήσης της Γαλλίας)

Ελλάδα

Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός στην Ελλάδα. Ζητήματα μεθοδολογίας και εφαρμογής
Χάρης Κοκκώσης        
   

Γιώργος Τσιλιμίγκας  
Ανέστης Γουργιώτης        
Ομότιμος καθηγητής, παν. Θεσσαλίας
Αναπληρωτής Καθηγητής, παν. Αιγαίου 
Επίκουρος καθηγητής, παν. Θεσσαλίας

Ιταλία

Επισκόπηση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού στην Ιταλία: αλληλεπιδράσεις ξηράς-θάλασσας, περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά 

Francesco Musco (Καθηγητής πολεοδομικού σχεδιασμού, Παν. Βενετίας)

Σλοβενία 

Σλοβενία : Η εμπειρία του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού σε μικρές θαλάσσιες περιοχές 
Slavko Mezek (Υπεύθυνος προγράμματος στο Κέντρο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Κόπερ)

Συμπεράσματα
Χάρης Κοκκώσης (Ομότιμος καθηγητής, παν. Θεσσαλίας)

Γλώσσες εργασίας: γαλλικά, αγγλικά, ελληνικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Φιλοσοφικές συναντήσεις στην Ακαδημία Πλάτωνος

Αυτό το καλοκαίρι, η φιλοσοφία και ο πολιτισμός επιστρέφουν στην πόλη, εκεί που ανήκουν, με ένα νέο πρόγραμμα από τον Δήμο Αθηναίων που στοχεύει στην ανάδειξη του πνεύματος και των συμβολισμών της φιλοσοφίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/05/2022

5 πράγματα να κάνεις αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο του This is Athens City Festival

Η τέταρτη εβδομάδα του πρώτου ανοιχτού Φεστιβάλ της Αθήνας με την υπογραφή του Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί εκθέσεις, πάρτυ, περιηγήσεις και βραδιές γαστρονομίας για όλους.

Το βραβευμένο μυθιστόρημα "Με καταγωγή από τη Μαριούπολη" κυκλοφορεί

Το νέο βιβλίο των εκδόσεων Gutenberg χαρακτηρίστηκε ένα "μνημειώδες έργο για τις φρικαλεότητες του 20ού αιώνα και, παράλληλα, μια πολύ προσωπική ιστορία".

Έναρξη της "Ελληνικής Εβδομάδας Πολιτιστικών Εκδηλώσεων" στα Τίρανα με την παρουσία της Μενδώνη

Στην εναρκτήρια βραδιά της "Ελληνικής Εβδομάδας Πολιτιστικών Εκδηλώσεων" στα Τίρανα παραβρέθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

To 1ο Φεστιβάλ Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους στην Ελλάδα έρχεται στο The Ellinikon Experience Park

Αυτό το καλοκαίρι η Ευρώπη γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με τη θεματική "ECO-δομώντας το Μέλλον".

Μια "πολυφωνική παρουσίαση" για τα μυθιστορήματα του Ισίδωρου Ζουργού

Στο πλαίσιο της νέας σειράς αφιερωμάτων του ΙΑΝΟΥ με τίτλο "Πολυφωνική παρουσίαση", έρχεται στον ΙΑΝΟ ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός.

Βασίλης Κατσικονούρης: "Το χιούμορ είναι η ειδοποιός διαφορά μας όχι τόσο από τα ζώα, αλλά από το Θεό​​​​​​​"

Ο συγγραφέας απαντά σε δέκα ερωτήσεις με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα, ή καλύτερα τη μυθιστορηματική ροκ ελεγεία "Ο δρόμος του κεραυνού".