Διαδικτυακό σεμινάριο για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στη Μεσόγειο

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνδιοργανώνουν διαδικτυακό σεμινάριο με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία και Κύπρο.

Λιμάνι

Στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας στην ΕΕ, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) συνδιοργανώνουν, στις 12 Μαΐου (7.30 μ.μ.), διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο: "Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός στη Μεσόγειο: προκλήσεις, προοπτικές και προτεραιότητες".

Τα τελευταία χρόνια, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων και των κρατικών διοικήσεων ειδικότερα, καθώς αποτελεί πλέον ένα ευρέως αποδεκτό όραμα μιας αναπτυξιακής διαδικασίας. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός οφείλει να ανταποκρίνεται με διακριτό τρόπο στις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες και προκλήσεις, να αντιμετωπίζει προβλήματα και συγκρούσεις και να θέτει τις βάσεις για την αποτελεσματική προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, με στόχο την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.

Αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο θα επιτρέψει την ανταλλαγή απόψεων για βασικά και επίκαιρα ζητήματα που έχουν προκύψει κατά την ανάπτυξη θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων, όπως η σύνδεση χωροταξικού σχεδιασμού θαλάσσιων και αναπτυξιακών πολιτικών, το επίπεδο εφαρμογής του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού (εθνικό, περιφερειακό, τοπικό), η σχέση του με τον χερσαίο χωροταξικό σχεδιασμό, ο βαθμός δεσμευτικού χαρακτήρα των χωρικών πλαισίων, η διεθνής συνεργασία κ.λπ.

Στο σεμινάριο συμμετέχουν εμπειρογνώμονες/ειδικοί από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία και την Κύπρο και σχεδιάζουμε επίσης να εκδώσουμε έναν μικρό τόμο σχετικά με το θέμα, που θα απευθύνεται σε ειδικούς, υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και το ευρύ κοινό. 

Πρόγραμμα

Εισαγωγή
Ανέστης Γουργιώτης (Επίκουρος καθηγητής, Παν. Θεσσαλίας)

Η εδαφοποιημένη θάλασσα: Γεωπολιτικές και χωροταξικές προκλήσεις
Γιώργος  Πρεβελάκης (Ομότιμος Καθηγητής στη Σορβόννη (Παρίσι 1) και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ).

Το SDG14 ως εργαλείο για την τοπική ολοκληρωμένη διαχείριση
Yves Henocque (Αντιπρόεδρος του προγράμματος Plan bleu. Fondation de France, Πρόγραμμα για τις ακτές και τους ωκεανούς, Πρόεδρος της επιτροπής

Κύπρος

Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός στην Κύπρο
Διόφαντος Χατζημήτσης (Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Αριστείας "Ερατοσθένης")

Ισπανία

Σύντομο ιστορικό του θαλάσσιου χωροταξικού Σχεδιασμού  στην Ισπανία: προκλήσεις και ευκαιρίες
Cristina Cervera Núñez (Tεχνικός θεμάτων  θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού  στο Ισπανικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας IEO, CSIC)

Γαλλία

Επισκόπηση της γαλλικής διαδικασίας του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού στη Μεσόγειο
Neil Alloncle Marin (Υπεύθυνος θεμάτων θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού. Γραφείο Βιοποικιλότητας - Τμήμα Οικοσυστημάτων και Θαλάσσιας Χρήσης της Γαλλίας)

Ελλάδα

Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός στην Ελλάδα. Ζητήματα μεθοδολογίας και εφαρμογής
Χάρης Κοκκώσης        
   

Γιώργος Τσιλιμίγκας  
Ανέστης Γουργιώτης        
Ομότιμος καθηγητής, παν. Θεσσαλίας
Αναπληρωτής Καθηγητής, παν. Αιγαίου 
Επίκουρος καθηγητής, παν. Θεσσαλίας

Ιταλία

Επισκόπηση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού στην Ιταλία: αλληλεπιδράσεις ξηράς-θάλασσας, περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά 

Francesco Musco (Καθηγητής πολεοδομικού σχεδιασμού, Παν. Βενετίας)

Σλοβενία 

Σλοβενία : Η εμπειρία του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού σε μικρές θαλάσσιες περιοχές 
Slavko Mezek (Υπεύθυνος προγράμματος στο Κέντρο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Κόπερ)

Συμπεράσματα
Χάρης Κοκκώσης (Ομότιμος καθηγητής, παν. Θεσσαλίας)

Γλώσσες εργασίας: γαλλικά, αγγλικά, ελληνικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

5+1 βιβλία που κρατούν ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος

Η πιο σκοτεινή πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις συγγραφέων που τα έζησαν αλλά και από άλλους διαφορετικής χρονικής απόστασης από τα γεγονότα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΟΥ
27/01/2023

"EROTICArt 2023": Το απόλυτο φεστιβάλ ερωτισμού επιστρέφει ανανεωμένο

Μετά από τριετή απουσία, το φεστιβάλ έρχεται στο κέντρο της Αθήνας με περισσότερα από 3500 τ.μ. αφιερωμένα στην έκφραση της σεξουαλικότητας.

Τα "Απλά μαθήματα ενδυματολογίας" μάς ταξιδεύουν στον κόσμο της μόδας

Στα μαθήματα οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με ενδύματα από την αρχαιότητα, την αρχαία Αίγυπτο, την Περσία, την Ελλάδα, την Ρώμη, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση έως και την σημερινή εποχή.

Μη χάσετε το πληθωρικό 26ο Παζάρι Βιβλίου

Στο κέντρο της Αθήνας θα διοργανωθεί και φέτος το καθιερωμένο παζάρι του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.

Τα μηνύματα της Δήλου για την ανθρωπότητα, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι

Το Alpha Mission - Δelos ταξιδεύει στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και γίνεται αφορμή για την εκκίνηση μιας μεγάλης συζήτησης σχετικά με την κλιματική κρίση, τον πολιτισμό και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Δέκα ερωτησεις στην Αμάντα Μιχαλοπούλου

Η συγγραφέας δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως η φροϋδική ψυχανάλυση σήμερα μοιάζει σχεδόν με ανέκδοτο και πως η εξουσία αυτοϊκανοποιείται ασκώντας εξουσία.

"25+1 ερωτήσεις για την Ενεργειακή Κρίση": Παρουσίαση του βιβλίου του Ορέστη Ομράν

Ο συγγραφέας ανέφερε ότι στόχος του ήταν το βιβλίο να μην είναι ένα απρόσωπο ακαδημαϊκό σύγγραμμα, αλλά ένας οδηγός κατανόησης της ενεργειακής κρίσης.