Αρχιτεκτονική: οι συγκλονιστικοί αμμόλοφοι της Ζάχα Χαντίντ στην έρημο Al Sajaa

Ένα ακόμα φουτουριστικό θαύμα φτιαγμένο από τις χαρακτηριστικές της καμπύλες αποτελεί το στολίδι της ερήμου.

arxitektoniki-oi-syglonistikoi-ammolofoi-tis-zaxa-xadid

Σχεδιασμένο από την κορυφαία αρχιτέκτονα το κτίριο της εταιρίας Beeah Headquarters στην έρημο Al Sajaa κόβει την ανάσα. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας αποτελούν ένα σύμπλεγμα "αμμόλοφων" που συνδέονται μεταξύ τους και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Αλλά και για να εναρμονιστεί με το τοπίο στο οποίο οι δυνατοί άνεμοι είναι οι πραγματικοί "αρχιτέκτονες" σχηματίζοντας κάθε φορά εντυπωσιακές μορφές από άμμο.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects έχει μεριμνήσει έτσι ώστε να ρέει άπλετο φως εντός του κτιρίου την ίδια στιγμή που μειώνει τις αντανακλάσεις του ηλίου. Οι δύο βασικοί "αμμόλοφοι" στεγάζουν τους κοινούς χώρους και τα γραφεία της διοίκησης μαζί με τις διοικητικές υπηρεσίες που συνδέονται μέσω μιας εσωτερικής αυλής, που μοιάζει με μικρή όαση.

Το κτίριο είναι 9.000 τ.μ και τροφοδοτείται από ηλιακά πάνελ, ενώ πληροί τα πρότυπα LEED Platinum –πιστοποίηση για τα πράσινα κτίρια. Κορωνίδα του κτιρίου αποτελεί ο θόλος στο φουαγιέ που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύειτον φυσικό αερισμό και να φιλτράρει το ηλιακό φως.

Ένα σπουδαίο πνεύμα που σφράγιζε την εποχή με το ταλέντο της

Η Ζάχα Χαντίντ υπήρξε μία από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες της εποχής μας. Γεννήθηκε στη Βαγδάτη το 1950 από εύπορη και καλλιεργημένη οικογένεια, σπούδασε μαθηματικά στη Βαγδάτη και έφτασε στο Λονδίνο το 1972 για να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Στο Πανεπιστήμιο της Architectural Association School of Architectors οι καθηγητές της εντυπωσιάστηκαν από τα ταλέντο και τη φαντασία της, ενώ ο καθηγητής της Ρεμ Κούλχαας είπε για εκείνη ότι υπήρξε η καλύτερη φοιτήτριά του "μ’ έναν ολόκληρο κόσμο στο μυαλό της".

Με σήμα κατατεθέν της τις καμπύλες δημιούργησε φουτουριστικά κτίρια ανά τον κόσμο -από την Όπερα στην Κουανγκτσόου και το Μουσείο MAXXI στη Ρώμη, το Στάδιο Al Wakrah στο Κατάρ και το αεροδρόμιο του Πεκίνου. Η "Βασίλισσα των Καμπύλων", όπως την είχε ονομάσει η εφημερίδα Guardian, είναι η πρώτη γυναίκα που διακρίθηκε με το απόλυτο αρχιτεκτονικό Βραβείο, το Pritzker Architecture Prize το 2004, ενώ το τιμήθηκε από τη Βασίλισσα της Αγγλίας με τον τίτλο Dame για την προσφορά της στην αρχιτεκτονική, δύο χρόνια πριν χάσει τη ζωή της, τον Φεβρουάριο του 2016, σε ηλικία μόλις 65 ετών.

Kεντρική εικόνα: Instagram- @beeahuae

Πηγή: Womantoc.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μυστικά για τα πιο καλοβαμμένα αβγά

Είτε σε παραδοσιακό κόκκινο, είτε με εκρηκτικά ανοιξιάτικα χρώματα, υπάρχουν μυστικά που θα κάνουν τα πασχαλινά αβγά μας να λάμψουν και να εντυπωσιάσουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.