Αρχιτεκτονική: οι συγκλονιστικοί αμμόλοφοι της Ζάχα Χαντίντ στην έρημο Al Sajaa

Ένα ακόμα φουτουριστικό θαύμα φτιαγμένο από τις χαρακτηριστικές της καμπύλες αποτελεί το στολίδι της ερήμου.

arxitektoniki-oi-syglonistikoi-ammolofoi-tis-zaxa-xadid

Σχεδιασμένο από την κορυφαία αρχιτέκτονα το κτίριο της εταιρίας Beeah Headquarters στην έρημο Al Sajaa κόβει την ανάσα. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας αποτελούν ένα σύμπλεγμα "αμμόλοφων" που συνδέονται μεταξύ τους και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Αλλά και για να εναρμονιστεί με το τοπίο στο οποίο οι δυνατοί άνεμοι είναι οι πραγματικοί "αρχιτέκτονες" σχηματίζοντας κάθε φορά εντυπωσιακές μορφές από άμμο.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects έχει μεριμνήσει έτσι ώστε να ρέει άπλετο φως εντός του κτιρίου την ίδια στιγμή που μειώνει τις αντανακλάσεις του ηλίου. Οι δύο βασικοί "αμμόλοφοι" στεγάζουν τους κοινούς χώρους και τα γραφεία της διοίκησης μαζί με τις διοικητικές υπηρεσίες που συνδέονται μέσω μιας εσωτερικής αυλής, που μοιάζει με μικρή όαση.

Το κτίριο είναι 9.000 τ.μ και τροφοδοτείται από ηλιακά πάνελ, ενώ πληροί τα πρότυπα LEED Platinum –πιστοποίηση για τα πράσινα κτίρια. Κορωνίδα του κτιρίου αποτελεί ο θόλος στο φουαγιέ που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύειτον φυσικό αερισμό και να φιλτράρει το ηλιακό φως.

Ένα σπουδαίο πνεύμα που σφράγιζε την εποχή με το ταλέντο της

Η Ζάχα Χαντίντ υπήρξε μία από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες της εποχής μας. Γεννήθηκε στη Βαγδάτη το 1950 από εύπορη και καλλιεργημένη οικογένεια, σπούδασε μαθηματικά στη Βαγδάτη και έφτασε στο Λονδίνο το 1972 για να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Στο Πανεπιστήμιο της Architectural Association School of Architectors οι καθηγητές της εντυπωσιάστηκαν από τα ταλέντο και τη φαντασία της, ενώ ο καθηγητής της Ρεμ Κούλχαας είπε για εκείνη ότι υπήρξε η καλύτερη φοιτήτριά του "μ’ έναν ολόκληρο κόσμο στο μυαλό της".

Με σήμα κατατεθέν της τις καμπύλες δημιούργησε φουτουριστικά κτίρια ανά τον κόσμο -από την Όπερα στην Κουανγκτσόου και το Μουσείο MAXXI στη Ρώμη, το Στάδιο Al Wakrah στο Κατάρ και το αεροδρόμιο του Πεκίνου. Η "Βασίλισσα των Καμπύλων", όπως την είχε ονομάσει η εφημερίδα Guardian, είναι η πρώτη γυναίκα που διακρίθηκε με το απόλυτο αρχιτεκτονικό Βραβείο, το Pritzker Architecture Prize το 2004, ενώ το τιμήθηκε από τη Βασίλισσα της Αγγλίας με τον τίτλο Dame για την προσφορά της στην αρχιτεκτονική, δύο χρόνια πριν χάσει τη ζωή της, τον Φεβρουάριο του 2016, σε ηλικία μόλις 65 ετών.

Kεντρική εικόνα: Instagram- @beeahuae

Πηγή: Womantoc.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Θωρακίζονται με αντικεραυνική προστασία εμβληματικά μνημεία της Θεσσαλονίκης

Ενισχύεται η προστασία έναντι του ακραίου φαινομένου σε τέσσερα μνημεία εγγεγραμμένα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ένα εκ των οποίων είναι και ο Λευκός Πύργος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/07/2025

Τι θα ομορφύνει το "Καλοκαίρι στην Αθήνα" την εβδομάδα 11-17 Ιουλίου;

Δείτε εντός όλες τις δωρεάν δράσεις (συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις) που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για το ερχόμενο επταήμερο.

Αποκαθίσταται το μνημειακό συγκρότημα της Βασιλικής Α’, στους Φιλίππους

Στην αποκατάσταση των μνημείων -συμπεριλαμβανομένου και του βαπτιστηρίου- προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού διά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας.

Η αρχιτέκτονας πίσω από τα πιο δημοφιλή αθηναϊκά εστιατόρια

H Χρυσοκόνα Μαύρου έχει υπογράψει σχεδιαστικά μερικά από τα πιο χοτ μέρη της πρωτεύουσας.

11 ιδέες για βόλτα τις επόμενες μέρες στην Αθήνα

Η Αθήνα τις επόμενες μέρες μεταμορφώνεται σε ένα ζωντανό σκηνικό πολιτισμού, μουσικής και τέχνης.

Εκεί θα απολαύσεις την Πανσέληνο του Ελαφιού στην Αθήνα

Η δεύτερη πανσέληνος του καλοκαιριού είναι εδώ (10/7), κι εμείς σου προτείνουμε τις καλύτερες εμπειρίες για να την υποδεχθείς με τον πιο ρομαντικό τρόπο.

Vaptistis White: Ο κυκλαδίτικος ήλιος στο ποτήρι

Ένα αυθεντικό κυκλαδίτικο λευκό κρασί που απογειώνει την εμπειρία του καλοκαιριού – απλά, χωρίς υπερβολές.