Διαλέξεις και απογεύματα ποίησης στο "Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη"

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής «Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη» διοργανώνει σειρά διαλέξεων αλλά και απογεύματα ποίησης.

Ποίηση Clark Young - Unsplash

Μια σειρά διαλέξεων με ποικιλόμορφη θεματολογία και συναντήσεις με σύγχρονους ποιητές που διαβάζουν ποιήματα τους και συνομιλούν με το κοινό την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα ξεκινούν το Μάιο στο "Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη". 

Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη)-Η γραμμή και ο κύκλος: Παράδοση και νεωτερικότητα 10/5 (6 μ.μ-8 μ.μ)
Η νεωτερικότητα και η καινοτομία συνδέονται, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, με την προσπάθεια να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αξιοποιήσουμε αρχές και πρακτικές του παρελθόντος. Γιατί οι πολυσυζητημένες σήμερα και προτεινόμενες ως νεωτερικές έννοιες "κυκλική οικονομία", "επανα-χρησιμοποίηση-μεταποίηση", "ανακύκλωση" και "βιώσιμη ανάπτυξη" είναι τόσο παλιές όσο και οι οργανωμένες ανθρώπινες κοινωνίες, που με αυτές επεβίωσαν, σεβόμενες την ύλη και τον μόχθο δημιουργίας νέων προϊόντων. Η έννοια του κλειστού κύκλου αποτελεί τον άξονα της παραδοσιακής αντίληψης για τα ανθρώπινα και κοσμικά μέτρα.

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της Εκδοτικής Αθηνών για τον μύθο του Ερυσίχθονα 10/5)
Ο πρωτόγονος άνθρωπος, αντιμέτωπος με τα στοιχεία της φύσης τα θεοποίησε και απέδιδε σ’ αυτά τιμές για να τα εξευμενίσει. Δάση και άλση αφιερώνονταν σε θεότητες, τα δένδρα είχαν ψυχή, που τα προστάτευε (Δρυάδες, Αμαδρυάδες, Δενδρίτες θεοί), οι πηγές, τα ποτάμια, οι λίμνες είχαν τις νεράιδες, τις νύμφες, τις λάμιες που απέτρεπαν τον επίδοξο πλεονέκτη να επωφεληθεί, υπονομεύοντας ακόμη και το μέλλον των επόμενων γενεών. Ο μύθος του Θεσσαλού Ερυσίχθονα, που διασώζει στον ύμνο στη Δήμητρα ο ποιητής Καλλίμαχος, καταδεικνύει ότι ο άνθρωπος διαχρονικά αντιμετώπισε το φυσικό περιβάλλον ως ιδιοκτησία του. Η ανάγνωση του ποιήματος του Καλλιμάχου επικαιροποιεί τον σχετικό μύθο από τη σκοπιά του σύγχρονου ανθρώπου. 
Δωρεάν εισαγωγική διάλεξη

Ισορροπίες: Ο κύκλος της παραγωγής και επάρκειας 17/5
Η κυκλική οικονομία αναδεικνύεται σταθερά σε ένα συνεχή θετικό κύκλο ανάπτυξης, που διατηρεί και ενισχύει το φυσικό κεφάλαιο, βελτιστοποιεί τις αποδόσεις των πόρων και ελαχιστοποιεί τους κινδύνους του συστήματος με τη διαχείριση πεπερασμένων αποθεμάτων και ανανεώσιμων ροών. Ένα πρότυπο που ακολουθεί παλιές δοκιμασμένες πρακτικές, με νέα ορολογία, που προτείνει την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του πλανήτη, ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό, κλιματικό και ενεργειακό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών σε εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα. 

Παραδοσιακές τεχνικές (χειροτεχνία) και νέες τεχνολογίες (24/5)
Η σημασία της παραδοσιακής γνώσης για την σύγχρονη κοινωνία Ο ρόλος των  ολιστικών επιστημονικών γνώσεων και πρακτικές διαχείρισης πόρων, που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια πολλών γενεών στη μακρά διάρκεια, στην προώθηση της περιβαλλοντικά ορθής και βιώσιμης ανάπτυξης. Κομβικό σημείο, η αμοιβαία σχέση μεταξύ της παραδοσιακής γνώσης και της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης για την προώθηση της προσαρμογής και της διάδοσης της κατάλληλης τεχνολογικής καινοτομίας. 

Διατροφική επάρκεια, βιοποικιλότητα (31/5)
Εξετάζονται θέματα  απώλειας της τοπικής βιοποικιλότητας, εξασφάλισης της επάρκειας τροφίμων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.  Η γνώση που κατέχουν προβιομηχανικές κοινωνίες είναι ουσιαστικά "οικολογικού" χαρακτήρα, καθώς ενσωματώνει την μακροχρόνια εμπειρία για τις λειτουργίες των οικοσυστημάτων, των βιολογικών κοινοτήτων τους, τα αλληλεπιδραστικά είδη ζώων και φυτών και συνολικά τη λειτουργία των φυσικών συστημάτων. Αναδεικνύεται έτσι η σημασία της τοπικότητας (locality) στην εξασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας.

Η έννοια του χρόνου: Ο κύκλος του έτους και ο κύκλος της ζωής: Ηλικίες, περάσματα, ηθικά διλήμματα (7/6)
Για τους κοινούς θνητούς ο κύκλος, ορισμένος από την περιφέρειά του, είναι το σχήμα που ανταποκρίνεται σε ό,τι ο άνθρωπος μπορεί οπτικά να παρατηρήσει στη φύση και στη ζωή του: ο επαναλαμβανόμενος κύκλος του έτους (ενιαυτός) με τις εποχές, ο κύκλος της σποράς (δημητριακά, Περσεφόνη), ο κύκλος της ζωής του καθενός από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο. Μέσα σε αυτόν τον κύκλο τίποτε δεν χάνεται και όλα πορεύονται εν ισορροπία. 

Στέλιος Ράμφος: Βυζαντινός Πολιτισμός
Απολογισμός ενός πολιτισμού που φώτισε την οικουμένη πάνω από χίλια χρόνια.
4, 11, 18, 25 Μαΐου (6 μ.μ-8 μ.μ)

Απογεύματα ποίησης στο Café Merlin | Θανάσης Χατζόπουλος

Συναντήσεις με σύγχρονους ποιητές

9/5 (6 μ.μ): Θανάσης Χατζόπουλος: Υστερόγραφο: Post mortem
Είσοδος ελεύθερη

Επόμενη ημερομηνία:
6/6: Έλσα Κορνέτη
Επιμέλεια κύκλου: Ιουλίτα Ηλιοπούλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

My e-shopping

Με πλούσια ποικιλία 15.000 προϊόντων και εύχρηστη αναζήτηση και πλοήγηση, μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε τις επιλογές μας σαν να είμαστε στον φυσικό χώρο του καταστήματος και ακόμη ευκολότερα.

01/07/2022

Το Μνημείο Επισκοπής Σικίνου απέσπασε το Βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς "Europa Nostra Award 2022"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσαν τους νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτισμικής Κληρονομιάς / Βραβείων Europa Nostra για το 2022, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα "Δημιουργική Ευρώπη" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής" και νιώθοντας τον "Άναρχο Έρωτα" στο Zátopek βιβλιοπωλείο καφέ

Το Zátopek βιβλιοπωλείο καφέ και οι Εκδόσεις Πατάκη μας προσκαλούν σε μια συζήτηση με αφορμή την έκδοση των βιβλίων "Τον άναρχο Έρωτα να νιώσω ακέριο" του Άγγελου Σικελιανού & "Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής" της Εύα Πάλμερ-Σικελιανού.

Τι θα διαβάσουμε φέτος το καλοκαίρι;

Ρομάντζα, μυστήριο, περιπέτειες, βιογραφίες: Μαζέψαμε τα βιβλία που ξεχωρίσαμε από την φετινή εκδοτική σεζόν και σας προτείνουμε 5+1 ιστορίες που θα σας κρατήσουν συντροφιά στην παραλία και αυτό το καλοκαίρι.

Το βιβλίο της Νία Βαρντάλος περιγράφει τη συγκλονιστική ιστορία από την εξωσωματική μέχρι την υιοθεσία του παιδιού της

Την προσωπική της "περιπέτεια" μέχρι να καταφέρει να γίνει μητέρα περιγράφει στο βιβλίο της "Instant Mom", η αγαπημένη ηθοποιός.

Σίφνος: Οι αρχαίοι πύργοι "ξαναζωντανεύουν"

Ένα νέο αφιέρωμα των Financial Times εκθειάζει την ιστορία, την ποιότητα και τη διαχρονικότητα της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο.

Δράση της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, για την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων στη θάλασσα

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δράση της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, για την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων στη θάλασσα.