Διαλέξεις και απογεύματα ποίησης στο "Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη"

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής «Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη» διοργανώνει σειρά διαλέξεων αλλά και απογεύματα ποίησης.

Ποίηση Clark Young - Unsplash

Μια σειρά διαλέξεων με ποικιλόμορφη θεματολογία και συναντήσεις με σύγχρονους ποιητές που διαβάζουν ποιήματα τους και συνομιλούν με το κοινό την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα ξεκινούν το Μάιο στο "Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη". 

Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη)-Η γραμμή και ο κύκλος: Παράδοση και νεωτερικότητα 10/5 (6 μ.μ-8 μ.μ)
Η νεωτερικότητα και η καινοτομία συνδέονται, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, με την προσπάθεια να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αξιοποιήσουμε αρχές και πρακτικές του παρελθόντος. Γιατί οι πολυσυζητημένες σήμερα και προτεινόμενες ως νεωτερικές έννοιες "κυκλική οικονομία", "επανα-χρησιμοποίηση-μεταποίηση", "ανακύκλωση" και "βιώσιμη ανάπτυξη" είναι τόσο παλιές όσο και οι οργανωμένες ανθρώπινες κοινωνίες, που με αυτές επεβίωσαν, σεβόμενες την ύλη και τον μόχθο δημιουργίας νέων προϊόντων. Η έννοια του κλειστού κύκλου αποτελεί τον άξονα της παραδοσιακής αντίληψης για τα ανθρώπινα και κοσμικά μέτρα.

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της Εκδοτικής Αθηνών για τον μύθο του Ερυσίχθονα 10/5)
Ο πρωτόγονος άνθρωπος, αντιμέτωπος με τα στοιχεία της φύσης τα θεοποίησε και απέδιδε σ’ αυτά τιμές για να τα εξευμενίσει. Δάση και άλση αφιερώνονταν σε θεότητες, τα δένδρα είχαν ψυχή, που τα προστάτευε (Δρυάδες, Αμαδρυάδες, Δενδρίτες θεοί), οι πηγές, τα ποτάμια, οι λίμνες είχαν τις νεράιδες, τις νύμφες, τις λάμιες που απέτρεπαν τον επίδοξο πλεονέκτη να επωφεληθεί, υπονομεύοντας ακόμη και το μέλλον των επόμενων γενεών. Ο μύθος του Θεσσαλού Ερυσίχθονα, που διασώζει στον ύμνο στη Δήμητρα ο ποιητής Καλλίμαχος, καταδεικνύει ότι ο άνθρωπος διαχρονικά αντιμετώπισε το φυσικό περιβάλλον ως ιδιοκτησία του. Η ανάγνωση του ποιήματος του Καλλιμάχου επικαιροποιεί τον σχετικό μύθο από τη σκοπιά του σύγχρονου ανθρώπου. 
Δωρεάν εισαγωγική διάλεξη

Ισορροπίες: Ο κύκλος της παραγωγής και επάρκειας 17/5
Η κυκλική οικονομία αναδεικνύεται σταθερά σε ένα συνεχή θετικό κύκλο ανάπτυξης, που διατηρεί και ενισχύει το φυσικό κεφάλαιο, βελτιστοποιεί τις αποδόσεις των πόρων και ελαχιστοποιεί τους κινδύνους του συστήματος με τη διαχείριση πεπερασμένων αποθεμάτων και ανανεώσιμων ροών. Ένα πρότυπο που ακολουθεί παλιές δοκιμασμένες πρακτικές, με νέα ορολογία, που προτείνει την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του πλανήτη, ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό, κλιματικό και ενεργειακό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών σε εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα. 

Παραδοσιακές τεχνικές (χειροτεχνία) και νέες τεχνολογίες (24/5)
Η σημασία της παραδοσιακής γνώσης για την σύγχρονη κοινωνία Ο ρόλος των  ολιστικών επιστημονικών γνώσεων και πρακτικές διαχείρισης πόρων, που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια πολλών γενεών στη μακρά διάρκεια, στην προώθηση της περιβαλλοντικά ορθής και βιώσιμης ανάπτυξης. Κομβικό σημείο, η αμοιβαία σχέση μεταξύ της παραδοσιακής γνώσης και της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης για την προώθηση της προσαρμογής και της διάδοσης της κατάλληλης τεχνολογικής καινοτομίας. 

Διατροφική επάρκεια, βιοποικιλότητα (31/5)
Εξετάζονται θέματα  απώλειας της τοπικής βιοποικιλότητας, εξασφάλισης της επάρκειας τροφίμων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.  Η γνώση που κατέχουν προβιομηχανικές κοινωνίες είναι ουσιαστικά "οικολογικού" χαρακτήρα, καθώς ενσωματώνει την μακροχρόνια εμπειρία για τις λειτουργίες των οικοσυστημάτων, των βιολογικών κοινοτήτων τους, τα αλληλεπιδραστικά είδη ζώων και φυτών και συνολικά τη λειτουργία των φυσικών συστημάτων. Αναδεικνύεται έτσι η σημασία της τοπικότητας (locality) στην εξασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας.

Η έννοια του χρόνου: Ο κύκλος του έτους και ο κύκλος της ζωής: Ηλικίες, περάσματα, ηθικά διλήμματα (7/6)
Για τους κοινούς θνητούς ο κύκλος, ορισμένος από την περιφέρειά του, είναι το σχήμα που ανταποκρίνεται σε ό,τι ο άνθρωπος μπορεί οπτικά να παρατηρήσει στη φύση και στη ζωή του: ο επαναλαμβανόμενος κύκλος του έτους (ενιαυτός) με τις εποχές, ο κύκλος της σποράς (δημητριακά, Περσεφόνη), ο κύκλος της ζωής του καθενός από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο. Μέσα σε αυτόν τον κύκλο τίποτε δεν χάνεται και όλα πορεύονται εν ισορροπία. 

Στέλιος Ράμφος: Βυζαντινός Πολιτισμός
Απολογισμός ενός πολιτισμού που φώτισε την οικουμένη πάνω από χίλια χρόνια.
4, 11, 18, 25 Μαΐου (6 μ.μ-8 μ.μ)

Απογεύματα ποίησης στο Café Merlin | Θανάσης Χατζόπουλος

Συναντήσεις με σύγχρονους ποιητές

9/5 (6 μ.μ): Θανάσης Χατζόπουλος: Υστερόγραφο: Post mortem
Είσοδος ελεύθερη

Επόμενη ημερομηνία:
6/6: Έλσα Κορνέτη
Επιμέλεια κύκλου: Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Έργα αποκατάστασης για το Αναψυκτήριο στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας

Το νέο κτίριο θα αποτελέσει έναν από τους κύριους χώρους φιλοξενίας καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων για το επίσημο έτος τίτλου της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/02/2023

Κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου στην UNESCO

Η απόφαση της UNESCO για την ένταξη του Ολύμπου στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Καλλιτεχνικά επαγγέλματα: Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά με δύο ρυθμίσεις

Οριστικές λύσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο αναφορικά με το ΠΔ 85/2022.

Stand up Science: Η Επιστήμη αλλιώς... στη σκηνή

Στο πρώτο Stand-Up Science της χρονιάς από τους Science Reactors, "φευγάτοι" επιστήμονες σχολιάζουν την επιστημονική επικαιρότητα με με ύφος απλό, απολαυστικό και σκωπτικό.

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός επεκτείνουν τη συνεργασία τους

Υπογραφή νέου μνημονίου συνεργασίας που επεκτείνει την καθ’ όλα επιτυχημένη σύμπραξη των δύο φορέων, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020.

Τρέξε για καλό σκοπό στο 10ο Wings for Life World Run

Ο μοναδικός αγώνας δρόμου επιστρέφει για 10η χρονιά και καλεί άτομα όλων των ηλικιών να τρέξουν μαζί με χιλιάδες δρομείς, από όπου κι αν βρίσκονται.