Το κίνημα των Commons σε ένα συμπόσιο γύρω από ζητήματα ιδιοκτησίας και κυριότητας με επίκεντρο την Αθήνα

Ο σημαντικότερος κοινωνικός θεσμός της σύγχρονης κοινωνίας, η ιδιοκτησία, βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς συμποσίου «New Old Properties» στο «Goethe Institut Athen».

Συμπόσιο

Οι σχετικές μελέτες δεν δείχνουν μόνο ότι το σύγχρονο δικαίωμα στην ιδιοκτησία έχει εκτοπίσει άλλες μορφές των αγαθών κοινής ωφέλειας, αλλά τεκμηριώνουν και τη διαρκή επίδραση που έχει αυτό στους κοινωνικούς διαχωρισμούς, στον ρατσισμό, στα θέματα τάξης και στην ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Η κυρίαρχη σύλληψη της έννοιας της ιδιοκτησίας φαίνεται πως έχει συμβάλει σε μια ολόκληρη σειρά από παγκόσμιες κρίσεις, οι οποίες διαφαίνονται όλο και πιο καθαρά, για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή.

Στο συμπόσιο "New Old Properties" που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του Goethe-Institut Athen στις 5 και 6 Μαΐου στην Αθήνα, θα συμμετέχουν επιστήμονες, καλλιτέχνες και ακτιβιστές σε συζητήσεις που θα επικεντρώνονται στο κατά πόσο είναι ανέφικτο ή εφικτό να ξεφύγουμε από τη σύγχρονη λογική της ιδιοκτησίας. Η συζήτηση περί ιδιοκτησίας θα στραφεί και στα τοπικά δεδομένα της Αθήνας, με αφετηρία τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ιδιοκτησίας στην πόλη, τα οποία περιλαμβάνουν τον ραγδαίο εξευγενισμό (gentrification), τον τρέχοντα διάλογο για την επιστροφή πολιτισμικών αγαθών ή την ταχύτατη ανάπτυξη των προαστίων, που έχουν δομηθεί με βάση την πρακτική της αντιπαροχής. Στο συμπόσιο θα συμμετάσχουν οι Ανδρέας Αγγελιδάκης (Αθήνα), Ομάρ Ντεγκάν (Μογκαντίσου), Φρανκ Ένγκστερ (Βερολίνο), Νικόλας Κοσματόπουλος (Βηρυτός), Ιμπραήμ Μαχάμα (Kumasi, Γκάνα), Βασίλης Νούλας (Αθήνα), Γκάμπριελ Σίμεροθ (Αμβούργο), Ράντα Ντσούζα (Λονδίνο), Πρωτοβουλία πολιτών "Deutsche Wohnen &Co. Enteignen".

Εάν ευσταθεί το επιχείρημα πως ειδικά το δικαίωμα πλήρους εξουσίας διάθεσης και κυριαρχίας επί των "δικών μας πραγμάτων" γεννά μια αυταρχικής σύλληψης μορφή ζωής, τότε εύλογα θα πρέπει να αναζητήσουμε κοινωνικές εναλλακτικές. Ωστόσο, τίποτα δεν φαίνεται λιγότερο ρεαλιστικό απ’ ό,τι η εγκατάλειψη της λογικής της ιδιοκτησίας. Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο στο κίνημα των Commons, αλλά και σε αναρίθμητα άλλα πλαίσια, συζητιέται η δυνατότητα εναλλακτικών δομών ιδιοκτησίας.

Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Goethe Institut Athen και για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνείτε στο Prog-athen@goethe.de

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ξεκίνησε η προετοιμασία για το 32ο Καρναβάλι Νίκαιας- Ρέντη

Στην πρώτη σύσκεψη κατατέθηκαν ιδέες και προτάσεις, ενώ τέθηκαν οι βασικοί άξονες για τον σχεδιασμό του φετινού εορταστικού προγράμματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/01/2026

5 mini series για να δεις τις επόμενες ημέρες

Ανακάλυψε πέντε καθηλωτικές παραγωγές με λίγα επεισόδια και καταιγιστικό ρυθμό, που υπόσχονται να σε κρατήσουν σε αναμμένα κάρβουνα από το πρώτο λεπτό μέχρι την τελική ανατροπή.

Κλείνουν την Τετάρτη λόγω της κακοκαιρίας τα σχολεία στην Αττική

Η απόφαση ελήφθη με στόχο την προστασία των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού από τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις μετακινήσεις τους.

Με τρία επιπλέον γυμναστήρια το δωρεάν πρόγραμμα ειδικής αγωγής του Δήμου Αθηναίων

Πρόκειται για προγράμματα κολύμβησης και άσκησης, που υλοποιούνται για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αναπηρία και είναι σχεδιασμένα από εξειδικευμένους καθηγητές.

Δύο νέες ποιητικές φωνές παρουσιάζονται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Στις 26 Ιανουαρίου η Στέλλα Βοσκαρίδου και ο Στέργιος Μήτας θα διαβάσουν ποιήματά τους, ποιήματα άλλων που αγαπούν, θα συνομιλούν μεταξύ τους και με το κοινό.

"Προστατεύοντας τη φύση σε έναν κόσμο που αλλάζει"

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη φύση και τη βιώσιμη ανάπτυξη έρχεται στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Τα Thessaloniki Walking Tours κατεβαίνουν στην Αθήνα

Ένα τετραήμερο πρόγραμμα με περιπάτους και επισκέψεις σε μνημεία και χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος θα λάβει χώρα από τις 12 έως και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.